21 Mar, 2012 | Kategori: Hava Savunma Sanayi | kilincoezge@googlemail.com
Hemen hiç bir ülkenin hava kuvvetlerinin kaza/kırım istatistikleri bu kadar içler acısı durumda değil. Burada dünyanın nüfus bazında ikinci, yüzölçümü açısındansa yedinci sıradaki, süper güç olma adayı ve nükleer silahı bulunan Hindistan söz konusu.
Hindistan, sadece son üç yılda 33 savaş uçağı ve 10 helikopterini kaybetti ve bu barış zamanı kaza/kırım oranları açısından son derece vahim bir bilanço. Düşen uçaklar arasında emektar ve lisans üretimi MiG-21′ler başı çekiyor. Üç senede tam 16 tane MiG-21 uçağı düşmüş.
Bu istatistiklere göre en iyi durumda olan filo Jaguar uçaklarının ve bu filo sadece bir uçak kaybetmiş. Mirage 2000′ler açısındansa durum biraz garip. Her ne kadar bu bir tesadüf olsa gereksede, Hindistan’ın Rafale uçağını Ocak 2012 sonu seçmesinin hemen ardından, geçtiğimiz Şubat ayında ve bu ay içinde, iki hafta içerisinde iki adet Mirage 2000 düştü.
Düşen diğer uçaklar arasında üçer adet Su-27 ve Su-30′lar da bulunuyor. Kazalarda 13′ü pilot olmak üzere 26 askeri personel hayatını kaybetmiş. Bunların haricinde yerdeki enkaz tahribatları sonucunda da altı sivil ölmüş.
Kazaların birinci sebebinin insan hatası, ikinci nedenininse teknik arıza olduğu dile getirilirken, söz konusu insan hatalarının da yetersiz eğitimden kaynaklandığı ve Hindistan’ın acilen modern eğitim uçaklarına ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor. Hindistan uzun zamandır İsviçre’den PC-7 Pilatus tipi turboprop eğitim uçakları almak istiyordu fakat buna karşı Güney Kore KT-1 uçaklarının lisans eğitim teklifiyle şiddetle karşı atakta bulunuyor.
Hindistan hava gücünde halen önemli miktarlarda donanmanın gelişmiş 60′a yakın MiG-29K/KUB ‘Fulcrum’ ve hava kuvvetlerinin modernize edilmekte olan 50 kadar Mirage 2000-5 Mk.II yanında, halen güncel sayılabilecek modernize edilmiş 105 kadar Sepecat Jaguar ve 100′ün üzerinde modernize MiG-21-93 ‘Bison’ ile demode denilebilecek 110 kadar MiG-27 ‘Flogger’ ve 105 kadar da çağ dışı klasik MiG-21 ‘Fishbed’ tipi muharip jetleri bulunuyor.
Rusya’dan da fazla Su-30 tipi savaş uçağına sahip Hindistan Hava Kuvvetleri IAF halen dünyanın açık ara en önemli 'Flanker-C' kullanıcısı konumundadır