EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

Başlatan Felix, 07 Nisan 2009, 22:01:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Avrupa'nın tek kurtuluşu bu tip üretimleri Türkiye'ye kaydırmak, kendileri para basıp finanse etsinler... Mesajı Paylaş

#1391
Alıntı yapılan: Yasar - 30 Aralık 2024, 00:01:46Hensoldt'un bir çok ülkede ofisi ve çalışan şirketi var. Ama Hensoldt AG esas olarak bir Alman firmasıdır. Şirketin ana ofisi Almanya'dadır.

Hensoldt'un %25'inin kontrolü Alman hükümetinde; %23'ünü de Leonardo kontrol ediyor.

Her ne kadar tüm konsorsiyum ülkeleri ve bilhassa Leonardo, ECRS-MK1 radarının üretimine katılsalarda; ana tasarım otoritesi Hensoldt AG'dir. Ancak MK1 radarının çekirdek kısmını Leonardo üretmiştir. MK0 ve MK 2 radarlarının tasarım otoritesi ise Leonardo'dur.

Yani esas olarak bu radarların üreticisi şu firmadır demek biraz zor. Ama şaş olarak sürücü güç Leonardo olarak ortaya çıkıyor.

https://www.leonardo.com/en/press-release-detail/-/detail/14-01-2022-%E2%82%AC260m-contracts-will-see-leonardo-play-core-role-in-e-scan-radar-for-german-and-spanish-typhoons

https://www.hensoldt.net/stories/future-proofing-the-eurofighter-typhoon/#:~:text=ECRS%20MK1%20development,AESA%20radar%20for%20the%20Typhoon.

Quote:
Now, sensor specialist HENSOLDT is under contract to supply AESA radars for the 38 Eurofighter Typhoon Tranche 4 aircraft on order for Germany's Luftwaffe under Project name Quadriga, plus a large-scale retrofit programme for earlier aircraft from Tranche 2 and 3.
Furthermore, for the first time the company is leading the development of a new radar. To be implemented in the middle of the decade, the new radar answers new operational requirements by adding considerable capability to the first iteration of Typhoon E-scan radar.

HENSOLDT is the design authority for the ECRS Mk1 radar, while Airbus Defence & Space will integrate the radar onto the Eurofighter Typhoon.

Unquote.

Tercümesi:
Şimdi, sensör uzmanı HENSOLDT, Quadriga Projesi adı altında Almanya'nın Luftwaffe'sine sipariş edilen 38 Eurofighter Typhoon Tranche 4 uçağı için AESA radarları tedarik etmek üzere sözleşme altında ve ayrıca Tranche 2 ve 3'ten daha eski uçaklar için büyük ölçekli bir iyileştirme programı yürütüyor.
Ayrıca, şirket ilk kez yeni bir radarın geliştirilmesine öncülük ediyor. On yılın ortasında uygulanacak olan yeni radar, Typhoon E-scan radarının ilk yinelemesine önemli bir yetenek ekleyerek yeni operasyonel gereksinimlere yanıt veriyor.

HENSOLDT, ECRS Mk1 radarının tasarım otoritesi iken, Airbus Defence & Space radarı Eurofighter Typhoon'a entegre edecek. Mesajı Paylaş

"giderek her türlü sanayi dalında rekabet şansları kayboluyor, karşılarında devasa bir sanayi kompleksine dönüşmüş Çin var.
A400m de zçok pahallı bir uçaktı, diğer savunma ürünleri de öyle."

hocam,  görünüşte  öyle gibi duruyor;  fakat   az üretip az sattıkları şeyler de alelade şeyler değil.
söz gelimi ABD  yapımı  50  AGM-88  ve  Avrupalı  Scalp vererek,  ufak çaplı bir ordunun sahip olabileceği hava savunma varlığını  yok ettirebiliyorlar.
50 Scalp üretimi  muhtemelen 1 yıl sürerken,  vurduğu  savaş sistemlerinin üretilmesi  belki  5 yıl sürecek.
tok esnaf durumuyla  yetersiz üretim aynı şey değil,  burada cidden bir tok esnaf durumu var.
tok esnaf politikasından vaz geçerlerse,  tüm dünya  bunların kapısında  kuyruğa girer, emin olun.

ürünlerin kaliteli olması için  içine  zibilyon  elektronik dolduruyorsun ve bu da tedarik zincirinde yavaşlığa ve fiyatın artmasına neden oluyor;  fakat en nihayetinde  Aster 30    veya  FREMM  gibi   muadili  pek olmayan sistemler doğuyor.
bu denli elektronik alt  sistem bolluğu ABD  için bile problem.
yılların Amerika'sı Pac 3 MSE  füzesinden  yılda 550   civarında üretebiliyor  tüm   hızlandırmaya rağmen.
hedef  2027'ye  kadar 650  adetin üzerine çıkmak  ki,  bu hedef tutsa bile  kime yetecek?
kendisine mi?  müttefiklerine mi?

ABD  ve Avrupa  için bile durum bu  şekildeyken,  Çin  için  bundan  farklı  bir durum olması  pek mümkün değil.
dev  üretim kompleksleri  filan,  hep  dışarıdan görüntü,  düne kadar Rusya da dev bir  füze  imparatorluğuydu.
2023  Nisan'ından beri  hava  üstünlüğü de  var;  ama  1.5  yıldır  bir  nehiri  geçemiyorlar  işte,  madem ki  realite  bu şekilde tezahür ediyor,  o zaman dev bir üretim kompleksi  olmanın  fiyat etiketini  aşağı doğru revize etmek gerek.
2.  Dünya savaşında SSCB   milyonlarca  kayıp vermiş tüm o dev üretim kompleksine rağmen,  İngiltere  ve ABD  olmasaydı ,  o dev  üretim kapasiteleri savaş kazandırmıyor demek ki.

Çin'in  tersane  kapasitesi  rakamsal olarak  ciddiye alınmayacak gibi değil;  ama  söz gelimi  ABD  uçak gemisinden 24 saatte 250  üzeri uçak   harekat düzenleyebiliyorken,  Çin'in  en  son gemisinden   hedefleri tutarsa 50  veya 60   uçak  harekatı olabilecek,  o da  hesap tutarsa.
Çin ve ABD rekabetinde  hep aynı  düşünce içinde olan çevreler var.
onlara baksak,  Çin 25 yıl sürekli  büyürken  ABD  sürekli yerinde sayacak ve Çin Amerika'yı geçecek.
peki de,  ABD  niye sürekli yerinde sayıyor?
bu sorunun cevabı pek yok.

politikalara baksak,  ABD  Pasifik'te  Çin  ile  tek başına mücadele etmeyi hiç düşünmüyor.  yanlış anlaşılmasın,  bu dün de böyleydi  zaten.
Çin'in etrafına  bir duvar örüyor  ve bu duvarlar  hem teknik  hem  ekonomik  yönden   iyi  durumdalar.
Avusturalya,  Kore,  Singapur  ve Japonya  hem  askeri  yönden,  hem ekonomik yönden  zaten oldukça güçlü.
savaşta  bir F35,  Singapurdan kalkıp,  Kore  gemisine  konabilecek,  Kore gemisinden kalkıp  Japonya'da  tamir edilebilecek  örneğin.
bu durumda  ABD  niye Çin kadar hızlı gemi üretsin ki?
bunlar zaten oturmuş ve giderek de gelişen  ordular.
tren rayında gayet ilerliyor anlayacağınız.

Çin  ise  böyle güçlü  bir  müttefik korumasına sahip değil ve  işler  bu günkünden daha kötüye gidecek gibi,  yalnız laşacaklar muhtemelen.
içeride  milyar tane insan var;  fakat  savaş  çıkarsa  iç  isyanlar  görülür mü?  bir düşünmek gerek.
barışta  milyar insan belki  yararlı gibi durur kağıt üzerinde;  fakat savaşta  o  kadar yararlı olur mu? 
5  yıl  içinde  batılı  çip üreticileri  kritik üretimin bir kısmını  Hindistan gibi ülkelere taşıyacak  ve  batı  artık Çin'e  daha  az  muhtaç  kalacak  mesela.
batının gümrük  vergilerinin yükselmesinin sonucu olarak,  ihracata dayalı  üretim modeli yerine  iç pazarı  canlandırma yolunu seçtiler ve  şimdiye kadar işe yaradı;  fakat bu iç  tüketim nereye kadar gidecek?
elektrikli otomobil pazarı  Çin'in  iç pazarına  dayalı  olarak  büyüyor,  yani  bu yıl alınan elektrikli arabaların  önemli kısmını  Çinliler aldı;  fakat bu pazarın bir doyum noktası olmalı.
yüzyıl boyunca  Çinliler  her yıl yeni elektrikli araba alacak olamazlar  bence.
batı  pazarlarından  mahrum  olan sanayicileri,  iç  tüketim yavaşlayınca  bu  üretim fazlası  arabaları  ne yapacak?
bu sorunun da pek cevabı yok.
son olarak,  Çin  2024  büyüme hedeflerini  tutturamayacak gibi.
Mesajı Paylaş

Avrupa için karamsar senaryolar oranın ölçülerine göre karamsarlık ifade ediyor. Bende mesela Almanya batacak diyorum bundan kastım mesela maaşlar bugünkü reel değerle 1500 euro değilde 900 euro olacak anlamında batacak diyorum. Oysa bizimki 600 euro biz onların batmış halinden bin beteriz. Ama Almanya da maaşlar 900 euro ya düşsün ülke kaosa girer bütün tadı kaçar.

Avrupa için kötü senaryolardan kasıt aslında şöyle. Eskide dünya ekonomik pastasının dörtte üçü Avrupa Amerika arasında pay ediliyordu araba alacak olan Asyalıda Brezilyalıda Türk de bunlardan alıyordu zamanında. Sonra buna Asya eklendi belki pastadaki pay bugün yarı yarıya civarıdır. İlerde Avrupa'nın payı pastanın beşte birine gerileyebilir. Bunun bir sebebi Avrupa'nın sosyal demokrat uyuşuk halleri bir sebebi de dünyanın akla gelmeyen ülkelerinin ekonomiye ortak olması.  Vietnam da pastadan payını istiyor Türkiye de istiyor İran Mısır Nijerya filanda isteyecek. Pasta da bir tane yani. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Korsan2, öncelikle yorumlarını beğendiğimi ifade etmek isterim.

Bunun yanında şöyle bir noktada var biz ve batılılar daha Çin toplumununun yapısını ve sosyolojisini daha tahayyül edemedik. Bundan dolayı ne Amerika ne AB buna uygun bir doktrin ortaya koyamadılar.

Ama Çin toplumu aslında bayağı karışık ve öyle tahmin ettiğimiz gibi de bir bütün Çin milleti dediğimiz durumda da değiller. Çin Komunist Partinin baskıladığı muhalif farklı franksiyonlara ayrılmış bir toplum. Amerika'yı Almanya'yı Fransa'yı iyi bildiğimiz için şu şudur yorumunu yapabiliyoruz. Çinliler tarihi ve sosyolojisi şudur diyen kaç kişi var.

Şimdi bu durum Çin için avantaj onlar Batı'yı gayet iyi biliyorlar ama Batı onları bilmiyor. Rusya gibi. Rusyanın bu savaştaki durumuna karşı psikolojik tutumu içten içe Avrupalıları şaşırtıyordur. Ki Rusya onlarca yıldır rakip olunan Avrupalı olmuş bir toplum.  Rus toplumu Türk toplumu felan mücadele ve zorluğa gelen toplumlar. Kısacası rakib tanınmıyor. Ama illaki tanınacak ve hem ekomomik hem sosyolojik Çin Batı çekişmesini göreceğiz.

İşte o noktada Çin istediği ticareti yapamayınca tepkisi ne olacak. Radikalleşip savaş makinesi mi olacak yoksa sağ duyulu kalıp mücadelesine şimdiki gibi mi kalacak. Ama şu bir gerçek Çin bugün Amerikanın dünya ekonomisindeki pastasının tamamını bile alsa müreffeh bir toplum olamayacak. 1.5 milyar saçma sapan bir nüfus. İşte Çin ekonomisinin tıkandığı noktada ne olacak benim en merak ettiğim nokta o.

Mesela açıkçası hem Rusya hem Çinin yayılmacılığını görünce 100 milyonu bile bulmayan Orta Asya'daki Türk devletleri için hiç olumlu bir tablo görmüyorum.

 Örneğin Ukrayna da batıya istediğini kabullendiren bir Rusya biraz toparladıktan sonra Kazakistan konusunda onu kim durduracak. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. Bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.


Yanlış hatırlamıyorsam ecrs Mk1 radarında 1000 tr mödül var...Bizim Murad radarının yapamayıpta ecrs Mk1'in yapabileceği ne olabilir ki ekstra özellik olarak, Üstelik ecrs Mk1 gaas tabanlı bizim Murad ise gan tabanlı.

İngiliz leanordo ecrs Mk2 ye odaklanmakta fayda var. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 22 Ocak 2025, 18:46:06Yanlış hatırlamıyorsam ecrs Mk1 radarında 1000 tr mödül var...Bizim Murad radarının yapamayıpta ecrs Mk1'in yapabileceği ne olabilir ki ekstra özellik olarak, Üstelik ecrs Mk1 gaas tabanlı bizim Murad ise gan tabanlı.

İngiliz leanordo ecrs Mk2 ye odaklanmakta fayda var.

Donanım kadar yazılımda önemli. Bunlar yılların radar üreticileri. Bu kadar da vurmayın derim. :D Mesajı Paylaş

#1398
Tabi haklısın Üstad yazılım,algoritmalar,tehdit Kütüphaneleri vesaire önemli ,işin o kısmını biraz yok saydım kusura bakmayın Mesajı Paylaş

#1399
Alıntı yapılan: Denizci16 - 22 Ocak 2025, 19:24:34Tabi haklısın Üstad yazılım,algoritmalar,tehdit Kütüphaneleri vesaire önemli işin o kısmını biraz yok saydım kusura bakmayın

3-5 seneye en iyisini yaparız  , yeter ki iş yazılıma kalsın...

O Avrupalılar bizim yediğimiz ambargoları yeseydi pilli radyo bile yapamazdı.. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz