AYESAÞ'ın yeni tesisi Ankara'da açıldı

Başlatan AVCI, 22 Haziran 2010, 15:21:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Milli Savunma Bakanı Gönül, "Özel sektörün savunma sanayisine katılımının artmasıyla birlikte TSK ihtiyaçları için geliştirilen teknolojiler ülke tabanına yayılma imkanını bulmakta, sanayimizin rekabetçiliğine olumlu katkı yapmaktadır" dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, özel sektörün savunma sanayisine katılımının artmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçları için geliştirilen teknolojilerin ülke tabanına yayılma imkanı bulduğunu ve sanayinin rekabetçiliğine olumlu katkı yaptığını söyledi.

Vestel'in savunma sektöründeki şirketi Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi A.Þ'nin (AYESAÞ) Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni üretim tesisi törenle açıldı.

Milli Savunma Bakanı Gönül, açılışta yaptığı konuşmada, Vestel Grubu'nun savunma sanayindeki iştirakleri AYESAÞ ve Vestel Savunma firmalarının bir arada bulunacakları bu tesisin sektörün son dönemdeki güçlü gelişiminin önemli göstergelerinden birini daha oluşturduğunu kaydetti.

Gönül, AYEÞAS'n başta Türk Mobil Radar Kompleksleri ve GENESİS Projeleri olmak üzere komuta kontrol alanında yürüttüğü başarılı çalışmalarla deniz ve hava kuvvetleri komutanlıklarına önemli kabiliyetler kazandırılmasına katkı sağladığını belirtti.

AYESAÞ'ın aviyonik sistemlerde JSF projesinde rekabetçi ortamda kazandıkları iş payları dahil olmak üzere uluslararası savunma ve havacılık sektörü ile yoğun işbirlikleri içinde bulunduğunu ifade eden Gönül, şirketin ayrıca, çoğu KOBİ niteliğindeki yerli firmaya önemli alt yüklenicilik imkanları sunduğunu söyledi.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

Vestel savunma firmasının da son dönemde insansız hava araçları geliştirme yönünde önemli yatırımlar yaptığını, taktik insansız hava araçları için yürütülen yarışmada başarılı bir uçuş gerçekleştirdiğini anlatan Gönül, 'Þirketin tamamen öz kaynakları ile yaptığı bu çalışma sonucunda geliştirilen sistemin TSK envanterine kazandırılması için karar alınmış olup, sözleşme görüşmelerine devam edilmektedir' diye konuştu.

Bakan Gönül, özel sektörün kendi kaynaklarıyla savunma sanayine yaptıkları yatırımlardan dolayı memnuniyetini ifade ederek, 'Özel sektörün savunma sanayine katılımının artmasıyla birlikte TSK ihtiyaçları için geliştirilen teknolojiler ülke tabanına yayılma imkanını bulmakta ve sanayimizin rekabetçiliğine olumlu katkı yapmaktadır' dedi.

ZORLU HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAÞKANI AHMET ZORLU

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da, törende gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 'İsrail ile doğalgaz çevrim santrali projeniz vardı. Yaşanan gelişmelerden sonra İsrail ile ilişkilerinizi gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?' şeklindeki sorusu üzerine Zorlu, 'Devletimizin, hükümetimizin alacağı kararlar doğrultusunda, ona göre kendi kararımızı alacağız. Bizim şu anda orada yürüyen bir projemiz yok zaten, proje aşamasında. Türkiye-İsrail ilişkileri, hükümetler arası anlaştıklarında biz de yolumuza devam edeceğiz' diye konuştu.

Türkiye'nin dışarıdan aldığı bazı ürünleri üretmek için AYESAÞ'ın bu fabrikasını açtıklarını belirten Zorlu, 'Savunma sanayimizi, kendi gücümüzü kendimiz kuvvetlendirerek yerli üretimimize destek olursak, o zaman bizim kimseye ihtiyacımız olmaz. Kimse de bize bir şey söyleyemez, açık sularda yürürüz' dedi.

'İnsansız hava aracı Karayel'in ihracatı noktasında bir gelişme var mı?' sorusu üzerine Ahmet Zorlu, insansız hava aracı konusunda 6 yıldan bu yana çalıştıklarını, artık bu uçakları uçurduklarını, şu anda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

'Zorlu grubunun savunma sanayisinde başka projeleri var mı?' şeklindeki soruya Zorlu, 'Var, çalışmalarımız var. Savunma sanayi nedir? Bir silah yok şu anda bizde. Öbürleri var' yanıtını verdi.

"SAVUNMA SANAYİMİZ HAKİKATEN ÜLKE TABANINA YAYILMIÞTIR"

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayinin ülke tabanına yayıldığını, bunu sağlayanın özel sektör, AYESAÞ gibi şirketlerin başarıları olduğunu belirterek, 'Bunun sonucunda silahlı kuvvetlere ne veriyoruz? Bu sene üç gemimizi denize indiriyoruz, MİLGEM bu sene deniz seyirlerine çıkıyor' dedi.

Vestel'in savunma sektöründeki şirketi Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi A.Þ.'nin (AYESAÞ) Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni üretim tesisi törenle açıldı.

Müsteşar Bayar, törende yaptığı konuşmada, bugün, Nurol Teknoloji A.Þ.'nin ve AYESAÞ'ın Vestel Savunma'nın yeni tesislerinin açıldığını belirterek, bundan mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye'de teknoloji transferi yoluyla bu yeteneklerin 20 yıl önce kurulmaya başlandığını belirten Bayar, bugün artık Türk müteşebbisinin, mühendislerinin, çalışanlarının aldıkları bu teknolojiyi derinleştirip ileriye taşıyacak adımları atmaya başladıklarını anlattı.

Bayar, şöyle devam etti:

'Bugün Nurol teknolojide gördüğümüz malzeme teknolojileri bunu gösteriyor, burada gördüğümüz yazılım ve donanım teknolojileri ve insansız hava araçları bunu gösteriyor. Bu çok önemli bir gelişme.

Türkiye'de Savunma Sanayi Müsteşarlığının amacı silahlı kuvvetler ihtiyaçlarının karşılanmasında yerli katkı oranını artırmak, kısa vadede hedefi yüzde 50 koyduk. Bu tamamen parasal bir hedef. Yoksa teçhizat olarak belki biz silahlı kuvvetlerin yüzde 90 teçhizatını malzeme, ekipman, teknoloji ve hep birlikte verebiliyoruz.

Yerli katkı oranı hesabı 2009 itibarıyla yüzde 45,7 çıktı. Bu yerli katkının artık çok büyük bir derinliği oluşuyor...

Silahlı kuvvetlere bugün biz Türkiye'de bir milli tank yapmaktan, milli savaş gemisi yapmaktan, uçakları modernize etmekten, insansız hava araçlarından bahsedebiliyoruz.'

'MİLGEM BU SENE DENİZ SEYİRLERİNE ÇIKIYOR'

Müsteşar Bayar, dün Ostim'i ziyaret ettiğini, Ostim'de savunma sanayi yan sanayi kümelenmesi bulunduğunu belirterek, bu kümede 71 şirketin çalıştığını, isimlerini bilmediği bu şirketlerin ASELSAN'ın, TAI'nin, MKEK'nin belki AYESAÞ'ın alt yüklenicileri olduğunu söyledi. Bu şirketlerde 1350 kişinin çalıştığını, personelin yüzde 20'sinin mühendis, olduğunu, yabancı dil bilme oranın yüksekliğini anlatan Bayar, şunları kaydetti:

'Dolayısıyla biz artık görüyoruz ki savunma sanayimiz hakikaten ülke tabanına yayılmıştır, bunu sağlayan da özel sektör, AYESAÞ gibi şirketlerin başarıları. Bunlar hesaben güzel ama ne çıkıyor bunun sonucunda, silahlı kuvvetlere ne veriyoruz? Bu sene üç gemimizi denize indiriyoruz, yeni tip karakol botu, sahil güvenlik arama kurtarma gemisi ve tank çıkarma gemisi. MİLGEM bu sene deniz seyirlerine çıkıyor.

Bunlar çok somut ve silahlı kuvvetleri artık teslimata yaklaşan projeler. Bu sene insansız hava araçlarını sözleşmeye bağlayacağız. TAI'de geliştirmekte olduğumuz insansız hava aracı da bu sene ilk uçuşunu kısmetse yapacak. İlk tankımızın tasarımı tamamlanıyor, piyade tüfeğimizin prototipleri çıktı ve atış testlerinde. Dolayısıyla artık silahlı kuvvetlerimize bu somut ürünleri sanayimizden verme aşamasındayız.'

TEKNOLOJİYE 30 MİLYON DOLARI AÞKIN YATIRIM YAPTIK

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu da Vestel Savunma Sanayi ve AYESAÞ ile dünyaya savunma teknolojileri ihraç ettiklerini belirterek, amaçlarının Türk savunma sanayine katkı sağlayacak projeler üreterek, TSK'nın teknolojik ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Zorlu Grubu'nun savunma sanayinde iddialı olduğunu vurgulayan Ahmet Zorlu, savunma sanayine yönelik, yüksek teknolojiye sahip yazılım ve donanım çözümleri sağladıklarını, bugün bu şirketleriyle savunma ve havacılık alanlarında dünyaya teknoloji ihraç etmekten büyük gurur duyduklarını kaydetti. Zorlu, TSK'nın teknolojik ihtiyaçlarını karşılayacak ve Türkiye'nin savunma sanayine katkı sağlayacak projeler üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Savunma sanayine hizmet amacıyla geliştirdikleri en önemli projelerden birinin insansız uçak olduğuna işaret eden Ahmet Zorlu, 'Vestel Savunma Grubu'nun bugüne kadar teknolojiye yaptığı 30 milyon doları aşkın yatırımın büyük kısmı, Vestel'in üretim ve Ar-Ge gücünün savunma alanına aktarıldığı bu projede kullanıldı. Türk mühendis kadromuzun 6 yıllık çalışmasının ürünü olan insansız uçağın, TSK'ya teknolojik anlamda önemli fayda sağlayacağını umuyoruz' dedi.

AYESAÞ'ın iş hacminin, Zorlu Grubu'na katıldığı 2005'ten bu yana geçen 5 yılda 5'e katlandığını ifade eden Zorlu, AYESAÞ'ın toplam iş hacminin yüzde 60'ını aşan bir kısmını ihracatın oluşturduğunu, ihracatın yüzde 90'ının ise ABD'ye yapıldığını söyledi.

'YERLİ KATKI ORANININ ARTIRILMASI HEDEFİ HAYAL DEĞİL'

AYESAÞ ve Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi ise konuşmasında, AYESAÞ'ın 20. yılına savunma ve havacılık alanında birçok yeni ve uluslararası proje ile büyüyerek girdiğini ifade etti.

Sipahi, savunma ve havacılık alanlarında, komuta-kontrol sistemleri, aviyonik sistemler ile elektronik ve elektro-mekanik sistemlerin tasarım ve geliştirilmesinden üretimine kadar geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sunduklarını kaydetti.

Vestel Savunma Sanayi tarafından geliştirilen insansız hava aracı üretimi ve tasarımını bu tesis içine aldıklarını da belirten Sipahi, en iyiyi üretme amacında olduklarını, silahlı kuvvetlere o kategoride en gelişmiş uçağı vereceklerine inandığını söyledi.

Silahlı kuvvetler ihtiyaçlarının karşılanmasında yerli katkı oranını yüzde 50'ye çıkarma hedefinin hayali olmadığını belirten Sipahi, bu oranın belki önümüzdeki yıl gerçekleştirilmesi aşamasında olduklarını kaydetti.

Aziz Sipahi, pilotlu son savaş uçağı olacağı öngörülen JSF (F-35) projesinde, AYESAÞ'ın ABD'li savunma firmalarıyla birlikte tasarladığı elektronik modüllerin kullanıldığını ve güvenlik kritik yazılımların geliştirildiğini belirterek, '21. yüzyılın uçağı olarak tanımlanan F-35, bugün alanında dünyanın en önemli projesi olarak kabul ediliyor. Türkiye, İngiltere, Hollanda, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada projeyi ortak olarak yürütüyor. AYESAÞ, 20 yıl sürmesi planlanan bu projede, Türkiye'den ilk imzayı atan şirketlerden biri olmuştur. Projede tek kaynak olarak 250 milyon dolarlık iş hacmi bekliyoruz' diye konuştu.

Daha sonra, Bakan Gönül, Katar Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hamad Bin Ali Al-Attıyah, Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, kurdeleyi keserek tesisin açılışını yaptılar. Bakan Vecdi Gönül ve Katar Genelkurmay Başkanı, tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

AYESAÞ, 1990'da Türkiye'de hava savunma sistemleri üzerinde çalışmak amacıyla kuruldu. 1999'da ABD'li L-3 Communications firması AYESAÞ'ı bünyesine kattı. Zorlu Grubu 2005'te AYESAÞ'ın yüzde 60 hissesini satın aldı. Yönetim ve Üretim Grubu, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 14 bin metrekare kapalı alana kurulu üretim tesisinde, Yazılım ve Sistem Mühendisliği Grupları ise ODTÜ Teknokent'te yer alıyor.

AYESAÞ'ın başlıca projeleri Türk Mobil Radar Kompleksleri Projesi, JSF (F-35) Projesi, Aviyonik Kablaj Projeleri ve İnsansız Uçak Projesi.

AA Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,594 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz