İran'ın Uydu Çalışmaları

Başlatan ASPARUK, 07 Şubat 2011, 23:45:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İran'ın Uydu Çalışmaları

İran, 4  Yeni Araştırma Uydusu Tanıttı

http://www.netgazete.com/News/758920/%C4%B0ran_4_yeni_arastirma_uydusu_tanitti.aspx

TAHRAN -AA- İran, dört yeni araştırma uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtımını yaptı.

Devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı törende "Fecr", "Zafer", "Resed" ve Emir Kebir-1" uyduları ile "Kavoşger-4" adlı uydu taşıyıcısının tanıtıldığını duyurdu.
İran yapımı olduğu belirtilen uyduların, çeşitli alanlarda bilimsel araştırmalar için tasarlandığı kaydedildi.
Uyduların, Malik Eşter ve Emir Kebir Üniversitelerinin yanı sıra Savunma Bakanlığı'na bağlı birimler tarafından üretildiği belirtildi.
Ülkenin en büyük uzay laboratuvarını 30 Ocakta hizmete açan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, uzay ve havacılık alanındaki çalışmalara ağırlık verileceğini ve 10 yıl içinde uzaya insan göndermeyi palanladıklarını söylemişti.
İran, içinde bazı küçük canlıların bulunduğu ilk kapsülü "Kavoşger-3" adlı roketle 3 Þubat 2010'da uzaya göndermişti.
"Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008'de fırlatan İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da "Sefir-2" uydu taşıyıcısıyla 3 Þubat 2009'da başarıyla fırlatmıştı.
İlk haberleşme uydusunun fırlatıldığı tarihi, "Uzay Günü" olarak ilan eden İran, öncelikli programlarının ilk astronotunu uzaya göndermek olduğunu açıklamıştı. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 2,578 
  • Genel Askeri Konular Ve Stratejik Değerlendirmeler
  • 2 Yanıtlar



İran'ın uzay ve havacılık teknolojisinde gösterdiği çabalar meyvelerini vermeye devam ediyor. Öte yandan, İran'ın ilk uydusunu başarıyla fırlatmasını 'şans' olarak yorumlayan Batı ülkelerinde giderek artan bir endişe yaşanıyor.

İran, geçen hafta Rasad-1 (Gözlem-1) uydusunu Dünya'nın 260 km ötesinde yörüngeye yollamayı başardı. Sadece 15 kg ağırlığındaki Rasad-1, Batı'nın uydularıyla kıyaslandığında oldukça küçük. Ancak İran roket teknolojisinin gelmiş olduğu noktayı gösteren en son örnek.



Washington merkezli düşünce kuruluşu Secure World Foundation'dan Brian Weeden, "İlk uyduları Safir-2'yi ateşlediklerinde, insanlar İran'ın şansının yaver gittiğini düşündü... Ancak uzaya gönderdikleri ikinci uydu, ilkinin şans eseri olmadığını gösterdi. Tersine, İran'ın roket teknolojisinin oldukça iyi olduğu gözler önüne serildi" dedi.



SIRA MAYMUNDA

60 günlük ömrü olduğu bilinen Rasad-1, Dünya'nın düşük çözünürlüklü fotoğraflarını çekecek. Ancak İran'ın, bu uyduyu yollamasındaki asıl amacının uydu ateşleme ve kontrol etmedeki tecrübesini artırmak istemesi olduğu düşünülüyor.



Massachusetts'teki Union of Concerced Scientists düşünce kuruluşundan Laura Grego, "İran'ın gelecek üç yıl içinde altı ile yedi uydu gönderme planı bulunuyor... Bunlardan en az bir tanesiyle uzaya hayvan yollamak istiyorlar" dedi.



İran devlet televizyonu ise bu yıl içinde bir maymunun uzayda yolculuğa çıkacağını, 2019'da ise ilk İranlı astronotun yörüngeye çıkmasının amaçlandığını duyurdu.



Weeden, "Maymun oldukça mantıklı görünüyor. 2019'daki deneme eğer uzaya çıkmak yerine bir yörünge altı uçuş olursa, gerçekleştirilebilir" ifadesini kullandı.



GİZLİ ROKET OPERASYONU ENDİÞESİ

Batılı uzmanlar, İran'ın uzay programı altında gizli bir balistik füze projesi yürüttüğünü düşünüyor. İran, bu tür iddiaları reddediyor.


Uzmanlar, Tahran'daki Malik Aştar Üniversitesi tarafından üretilen Rasid-1 uydusunun, 2009'da ateşlenen Safir-2 uydusuyla birçok benzerliği olduğunu düşünüyor. Washington'un en büyük endişesi, İran'ın bir gün ABD'ye nükleer başlıklı füze göndermesini sağlayacak roketler üretmesi.


Safir-2, İran'dan ABD'ye bir nükleer başlıklı füzeyi taşıyacak kapasitede değildi. Son yıllarda başta Þahab ve Siccil olmak üzere çok sayıda balistik füze denemesi yapan İran'ın, en son Venezüella ile işbirliği yaparak bu ülkede bir füze ateşleme sistemi inşa etmek istediği iddia edilmişti.


Tahran, 2010 yılında askeri harcamasını 7 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardı. Bu artışın başta balistik füze inşası için yapıldığı düşünülürken, bir diğer sebep olarak artan petrol fiyatları gösterildi.



BİR TAÞLA İKİ KUÞ

Weeden, "İran, insanlı uzay uçuşu amacını takip ederek prestij kazanıyor. Bu aynı zamanda Tahran'a motivasyon sağlıyor... Bu şekilde İran hem içte hem de dışarıda itibarını artırmak istiyor olabilir" dedi.


ABD'li analist, "Roket bilimi kesinlikle teknolojinin ikili kullanıldığı bir alan. Ülkeler geleceğe yönelik planlarını yıllar önceden açıklayarak, üzerlerindeki şüpheleri de azaltmış oluyor" yorumunda bulundu. İran, ABD'ye füzeyle vuracak kadar yaklaşıyor.

kaynak http://www.gazeteci.tv/iranin-fuze-teknolojisi-batiyi-korkutuyor-120184h.htm Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

 iran  bir  uyduyu yörüngeye  oturtabiliyorsa  bir harp başlığınıda  10000 km mesafeye  taşıyıp istediği noktaya indirebilir. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz