Mehmetçik’e yeni elektronik harp gücü #SANCAK!

Başlatan tumucin, 11 Temmuz 2021, 12:27:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 23 Nisan 2024, 21:11:17
Alıntı yapılan: Denizci16 - 23 Nisan 2024, 19:04:50Aslında esas doğru kelime şub70-90 ların kafası ile yapılan tankların devri geçti. 2020 ve üzeri tehditlere geri tank geliştirmek veya tankları güncellemek mümkünse güncellenmeli...

Aynen öyle. Tehditlerin çeşidi ve şiddeti arttı. Absürt bir örnek vereceğim, iyi okuyun burasını. Eskiden bir SRBM ile hareketli tankı vurmak aşırı saçma bir fikirdi. Þimdi, pek öyle değil.

Geçen sürede şunlar oldu: i) Bora muadili kısa menzilli balistik füzeler ucuzladı ve yaygınlaştı. ii) Tanklar çok pahalı oyuncaklar oldular ve iii) Bora tarzındaki füzelerle atılan başlıklar, hareketli hedefleri dahi çok büyük hassasiyetle vurabilir hale geldiler.

Hiç bir tank, 500 kg'lık savaş başlığının doğrudan isabetine karşı koyamaz. Bu nedenle, ekonomik sürdürülebilirlik istiyorsanız, en ön cephede "tank" olarak kullanacağınız zırhlının maliyeti, bir SRBM maliyetini aşmamalıdır.

Bunun da yolu, zırhlı araçları otonom, ufak ve tek işlevli yapmaktır. Zırhlılara her zaman gerek duyacağız. Ama şu anki tankların formundakilere değil. Mevcut tanklar hantal ve pahalılar. Eklenen koruma tedbirleri, onları sadece daha değerli hedefler kılıyor, hepsi bu!

Sn.merzifonlu dediklerinize katılmakla beraber bazı eklemlerde bulunmak istiyorum...

Mesela tanklara tbm ve srbm atıldığından bahsetmişsiniz özellikle bunu Ukrayna ve Rusya savaşında gördük...

Fakat bunu durağan tanklara yapıyorlar belki ilerde hareket eden tanklarada yapacaklar dediğiniz doğru.

Asıl bahsettiğiniz kritik nokta şu bir taktik balistik füze 1-3 milyon dolar bir tank ise 4-12 milyon dolar arası,bu durumda dediğiniz gibi tank fayda maliyet oranını karşılamadığı için gereksiz yada artık kullanım dışı bıraktığı düşünülebilir bu konuda mali açıdan bakarsak haklısınız..

Fakat burda başka soru yada bir başka muharebe unsurlarını sorgulamamız gerek..

Örneğin bu iş için ıron dome benzeri tbm ve srbm vuran bir sistem üzerinde yoğunlaşmak ve bunu zırhlı birliklerin savunulmasında kullanmayı düşünmek gerekmez mi?

Mesela bizim hisar otonom sistemi gerek tbm gerek srbm vurma konusunda nasıl bir bilgimiz var mı?
Sonuçta hedef yelpazesinde karadan atılan ve havadan atılan mühimmatlar var..

Ayrıca srbm ve tbm den önce Tankları tehdit eden saldırı helikopterleri mevcuttu özellikle 90 yıllardan itibaren bu aşamada tanklar ne yapabildi? Cevap hiçbirşey bazıları gelişmiş atış kontrol sistemleri ile tanka atış yapmayı bazıları antitanklarından kaçmak için aktif koruma sistemleri ve bazıları toplarından korunmak için tavan zırhlarını kalınlaştırdı.

Bu gelişim bile uzun sürdü.


Yani tanklardan ziyade ona eşlik edicek hava savunma sistemleri görevini lağıyla yapamadılar.

Bugün sn.Yasar çok güzel bir noktaya değindi hiç vurulmamak üzere eğittiniz ve kask ve kurşun yelek giydirdiğiniz piyadeyi ....bir kurşun, bomba ,füze,fvp drone gibi şeylerle tek kurşun bile attırmadan yok edebiliyorsanız ve hala buna rağmen piyadeyi vazgeçilmez unsur yapıp eğitip sahaya sürüyorsanız.
Daha iyi olan tankı nasıl gözden çıkarabilirsiniz şeklinde...

Yine fikir olarak güzel gelebilir fakat

Bir tankın sadece motoru 1 milyon dolar yada sadece termal kamerası 500 bin dolar...topu,zırhı, elektronikleri,aktif koruma sistemleri, vesaire vesaire oldukça yükseğe denk gelicek aracı nasıl balistik füzenin altında bir rakama üreteceksini bana pek gerçekçi gelmedi .

Yada Otokar alpar birim maliyeti ne kadar diye soru soralım

Yada ne öneriyorsunuz

2x2 metre 2 ölçüsünde mini drone'lar mı sadece 12.7 yada 20 mm top veya karaok taşıyan mini drone'lar mı?

Yani son dediğim bile ucuz değildir.

O yüzden Tankı ucuzlatmak yerine onu savunacak hava savunma sistemlerini güncellemek daha mantıklı...

Ama sizin görüşünüze saygı duyuyorum dediğiniz maliyet etkinlik hesabında yanlışlık yok Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: ACE - 02 Nisan 2019, 22:59:06
Roket mermi barut vb şeyleri bir kenara bırakıp havadaki bir uçağı mikrodalga enerji veya lazer ile etkisiz hale getirmeyi düşünmek ve üzerinde çalışmak gerekiyor. Forumda bu tarz bir konu aradım ama tam olarak bulamadım.

Mikrodalga fırınlar, besindeki su moleküllerini sallamak için özel olarak belirlenmiş bir titreşim sıklığındaki radyo dalgalarını kullanır. Bu su molekülleri artan bir şekilde sallandığı zaman, atomsal seviyede titreşmeye başlar ve ısı üretirler. Fırındaki besini pişiren şey aslında bu ısıdır. Besindeki bütün moleküller aynı anda titreşip ısı ürettiği için mikrodalga fırındaki besin, ısının besinin dış yüzeyinden yavaşça içine doğru seyahat etmesi gerektiği geleneksel fırındaki besinden daha hızlı pişer.

Su molekülü gibi uçağın mühimmatındaki maddeyi ısıtabilseydik? elektronik devreleri etki altına alabilseydik? veya lazer frekansıyla direk delici bir enerji kullanmaya çalışabiliriz. Ya da bunu toplulukları durdurmak için kullanabiliriz. Biz füze merkezli bir savunma ile uğraşırken Amerikalıların Rusların ve Çinlilerin üzerinde çalıştığı da bu tarz şeyler şu an.

https://aerospaceamerica.aiaa.org/u-s-air-force-seeks-laser-microwave-weapons-for-aircraft/

https://www.quora.com/What-is-a-microwave-weapon-and-what-does-it-look-like

http://www.globaltimes.cn/content/1139703.shtml

Bence savunma sanayi beni transfer etmeli 😁 yıllar önce her fırsatta dile getirmiştim.
Bu sistemi Kaan'a da uygulayabilsek. Yaklaşan hava-hava füzesini 100m kala işlevsiz hale getirse ne güzel olur. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 23 Nisan 2024, 21:56:11
O yüzden Tankı ucuzlatmak yerine onu savunacak hava savunma sistemlerini güncellemek daha mantıklı...

Hava savunması eskisine göre daha fazla katmanlı ve birbirine daha entegre olmalı, bunda kuşku yok. Ancak, son tahlilde bize, en ön cephede kaybına tahammül edebileceğimiz zırhlılar lazım. Çünkü SRBM'lere karşı hava savunması da kolay ve ucuz olmuyor. Patriot PAC-3 füzelerinin birim maliyetine bakarak bunu anlayabilirsiniz.

Zırhlı konsepti için ne öneriyorum? En ön cephe için bize, i) otonom yani insansız, ii) kompakt ve iii) tek işlevli zırhlılar lazım.

Örneğin, tek işi 3-4 kişiyi ATGM'lere karşı bile korunaklı şekilde taşımak olan otonom zırhlı taşıyıcı. ATGM/Dron taşıyıcı otonom zırhlı, Korkut gibi ama otonom olan ateş destek/EH destek zırhlısı vs vs. Olmazsa olmaz bir şart; bunların gözü kulağı olacak kendi mini sensör dronları da bulunmalıdır.

İlla klasik tank kullanılacaksa, en azından etrafı bu tarz otonom zırhlı sürüsüyle çevrelenmiş olmalıdır.

Bu otonom zırhlılar ve onların sensör dronları, tek tek bakıldığında, tanka nazaran imhası kolay hedefler olabilirler. Fakat aynı zamanda bunlar geniş alana yayılan, sensör dronlarla eşgüdümlü hareket eden ve birbirleri ile anlık veri paylaşan bir sürü olacaklarından, topluca kullanıldıklarında karşı koyulması güç bir kuvvet olurlar. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz