ASELSAN derinliklere kulaç atıyor

Başlatan Falcon, 01 Haziran 2011, 20:27:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Askeri elektronik ve haberleşme konusunda Türkiye'nin gereksinimlerini özgün olarak imal eden ASELSAN, Türkiye'nin ilk milli sonarını da üretti.

ASELSAN derinliklere kulaç atyor

Askeri elektronik ve haberleme konusunda Türkiye'nin gereksinimlerini özgün olarak imal eden ASELSAN, Türkiye'nin ilk milli sonarn da üretti.

ASELSAN'n, ''kulaç'' ismi verilen sonar, denizaltlarn korkulu rüyas torpidolar uzaklatrmak için kullanlan kartrc teknolojisine de sahip olacak.

A.A muhabirinin ald bilgiye göre ASELSAN tarafndan milli olarak gelitirilen, denizaltlarn korkulu rüyas torpidolar uzaklatrmak için kullanlan kartrc ve aldatclarn temel teknolojisini oluturan sonar, denizlerin derinliklerini ölçmek için de kullanlyor.

ASELSAN'n gelitirdii ve kulaç adn verdii sonar sistemi önemli teknolojik üstünlüklere sahip bulunuyor. Denizlerin derinliklerini ölçmek için gelitirilmi bir sonar türü olan kulaç, aslnda denizcilikte kullanlan yaygn ad ile ''iskandil'' olarak ta biliniyor.

MLL SONAR ''KULAÇ''IN ÖZELLKLER
Kulaç sistemi, tamamen ASELSAN imkanlar ile tasarlanm ve üretilmi milli bir sistem olma özelliini tayor. Bu özellii ile kulaç, ilk ''milli sonar'' olarak savunma sanayii sektöründe yerini ald.

Tüm askeri ve sivil gemilerde kullanlan bu sonar ile gemilerin deniz dibine olan mesafesi ölçülüyor. Gerektiinde bu bilgi daha gelimi bir bilgisayar ile desteklenerek deniz dibinin haritas da çkarlyor. ASELSAN bu tür sonar da gelitiriyor.

Farkl derinlikler için iki ayr frekansta yayn yapabilen sistem, 1000m uzaklktaki cisimlerden gelen ses yansmalarn alglayarak ölçüm yapyor ve derinlik bilgisini operatöre sunuyor.

ASELSAN, geçtiimiz ay stanbul'da gerçekletirilen IDEF 2011 Savunma fuarnda gemileri torpidolardan korumak için özgün gelitirdii HIZIR, ZARGANA ve ZOKA sistemlerini de tantmt. Bu sistemler torpidolar fark ettikten sonra ses dalgalar ile akln kartryor veya gemi taklidi yaparak üzerine çekiyor ve ana gemiyi koruyor.

ASELSAN'IN LER TEKNOLOJ ÇALIMALARI LE TÜRKYE'NN DÜNYADAK YER
Türkiye, Aselsan'n da katklayryla, elektronik harp cihazlar alannda kendi öz tasarmn yapan ilk 10 ülke arasnda bulunuyor. Frekans atlamal VHF/FM Kriptolu telsiz sistemleri alannda kendi öz tasarmn ve üretimini yapan en baarl ilk 4 ülke arasnda. Kestirme cihazlar alannda ilk 4 ülke arasnda yer alyor.

Türkiye, ASELSAN teknolojisi sayesinde, GSM cep telefonu alannda cihaz gelitirmi bulunan ilk 9 ülke arasndadr.

TASMUS Taktik haberleme sisteminin ise ayn teknolojiyi kullanmay düünen Avrupa ülkelerinden önce gelitirdi.

SEKTÖRÜNDE AR-GE'YE EN ÇOK PAY AYIRAN KURULU
ASELSON, Ar-Ge'ye ayrd pay ile özgün üretimde önemli bir paya sahip bulunuyor.

Kurum, 200 yerli firmaya yan sanayi olarak i yaptryor. ASELSAN'da 1900'ü mühendis, 3 bin 550 personel çalyor. Her yl cirosunun yüzde 7'sini Ar-Ge faaliyetlerine tahsis eden ASELSAN'n Ar-Ge harcamalar, Türkiye'deki tüm savunma sanayi firmalarnn aratrmaya ayrd pay ikiye katlyor.

Türk Silahl Kuvvetlerinin teknoloji gereksinimini karlayan en önemli milli kaynak olan ASELSAN, uluslararas savunma pazarndaki etkinlii ve pazar payn artrmak üzere çalmalarna devam ediyor.

ASELSAN, 36 ülkeye direkt satn yan sra, teknoloji ihraç ederek ortak üretim çalmalar da yapyor.
Aselsan, Amerika Birleik Devletleri merkezli askeri yaynclk kuruluu Defense News dergisi tarafndan hazrlanan listeye göre 100 küresel savunma sanayi irketi içinde de (Defense News Top 100) yer alyor
Kaynak :sabah gazetesi
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/06/01/aselsan-derinliklere-kulac-atiyor?paging=2 Mesajı Paylaş
  • Gösterim 9,693 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 8 Yanıtlar



helal olsun aselsana super gelismeler goruyoruz Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

MİLLİ SONAR "KULAÇ"IN ÖZELLİKLERİ

Kulaç sistemi, tamamen Aselsan imkanları ile tasarlanmış ve üretilmiş milli bir sistem olma özelliğini taşıyor. Bu özelliği ile kulaç, ilk "milli sonar" olarak savunma sanayii sektöründe yerini aldı.

Tüm askeri ve sivil gemilerde kullanılan bu sonar ile gemilerin deniz dibine olan mesafesi ölçülüyor. Gerektiğinde bu bilgi daha gelişmiş bir bilgisayar ile desteklenerek deniz dibinin haritası da çıkarılıyor. Aselsan bu tür sonarı da geliştiriyor.

Farklı derinlikler için iki ayrı frekansta yayın yapabilen sistem, 1000m uzaklıktaki cisimlerden gelen ses yansımalarını algılayarak ölçüm yapıyor ve derinlik bilgisini operatöre sunuyor.

Aselsan, geçtiğimiz ay İstanbul'da gerçekleştirilen IDEF 2011 Savunma fuarında gemileri torpidolardan korumak için özgün geliştirdiği Hızır, ZARGANA ve ZOKA sistemlerini de tanıtmıştı. Bu sistemler torpidoları fark ettikten sonra ses dalgaları ile aklını karıştırıyor veya gemi taklidi yaparak üzerine çekiyor ve ana gemiyi koruyor.

TÜRKİYE'NİN DÜNYADAKİ YERİTürkiye, Aselsan'ın da katkılayıryla, elektronik harp cihazları alanında kendi öz tasarımını yapan ilk 10 ülke arasında bulunuyor. Frekans atlamalı VHF/FM Kriptolu telsiz sistemleri alanında kendi öz tasarımını ve üretimini yapan en başarılı ilk 4 ülke arasında. Kestirme cihazları alanında ilk 4 ülke arasında yer alıyor.

Türkiye, Aselsan teknolojisi sayesinde, GSM cep telefonu alanında cihaz geliştirmiş bulunan ilk 9 ülke arasında.

TASMUS Taktik haberleşme sisteminin ise aynı teknolojiyi kullanmayı düşünen Avrupa ülkelerinden önce geliştirdi.

SEKTÖRÜNDE AR-GE'YE EN ÇOK PAY AYIRAN KURULUÞ

ASELSON, Ar-Ge'ye ayırdığı pay ile özgün üretimde önemli bir paya sahip bulunuyor.

Kurum, 200 yerli firmaya yan sanayi olarak iş yaptırıyor. Aselsan'da 1900'ü mühendis, 3 bin 550 personel çalışıyor. Her yıl cirosunun yüzde 7'sini Ar-Ge faaliyetlerine tahsis eden Aselsan'ın Ar-Ge harcamaları, Türkiye'deki tüm savunma sanayi firmalarının araştırmaya ayırdığı payı ikiye katlıyor.

Aselsan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından hazırlanan listeye göre 100 küresel savunma sanayi şirketi içinde de (Defense News Top 100) yer alıyor.

Kaynak : www.askerhaber.com Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Paylaşım için teşekkürler. Acaba diğer sonarlara göre bu sonarın bir artı yönü var mıdır. 1000 metreden daha  uzak mesafeden tarama ve tespit yapabilen sonarlar var mıdır? Mesajı Paylaş

valla arastirdim biraz usteki bilgiyi bulabildim malesef pek bir bilgim yok bu konu ile nedesem yalan olur Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Alıntı yapılan: kasatura - 02 Haziran 2011, 17:19:42
Paylaşım için teşekkürler. Acaba diğer sonarlara göre bu sonarın bir artı yönü var mıdır. 1000 metreden daha  uzak mesafeden tarama ve tespit yapabilen sonarlar var mıdır?
5000 m derinliği  tarayan sonarlar  var  ama savunma  alanında  pek  kullanılmıyor  çünkü 5000 m derinliğe  hiçbir  denizaltı  inemiyor ,  şu anda  kullandığımız  sonarların  (denizaltılarımızda  ve  fırkateynlerimizde kullandıklarımızın)  daha uzun mesafeleri  taradığını sanıyorum
yinede  çok  büyük bir  başarı  , hiçbirşeyde kullanmasak  hucumbotlarımız  yada  benzer  tonajda  gemilerimizde  kullanırız  ,  benimkiside  amatör  bir  yorum   bu  konularda  bilgisi olan  arkadaşlarımız  yardımcı  olurlarsa  bizde  öğreniriz. Mesajı Paylaş

Cevaplar için teşekkürler. Dediğiniz gibi aselsan sanırsam sıfırdan bir sonar yapmış. Yani birlikte Geliştirme, lisans altı veya kopya değil. Bu yönden bakarsak gayet iyi bir başarı.  Fakat denizaltı larımızda kullanmak istiyorsak bence 2-3 km menzilli iyi bir sonara sahip olmalıyız diye düşünüyorum. Tabi bu da bir sıkıntı çünkü sonar dalgalarını karşı denizaltı fark ederse yerimizi belli etmiş oluruz. Denizaltı, gemi ve diğer araçlardaki sonar teknolojilerini ve taktikleri bilen arkadaşlar varsa lütfen bizi aydınlatsınlar. Cevap yazan ve yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkürler. Mesajı Paylaş

arkasının gelmesi dileğiyle. ümit verici hareketler bunlar :) umarım ömrümüz tüm donanım-yazılım tasarımları tamamen yerli savaş uçağı, tank, helikopter, denizaltı, savaş gemisi görmeye yeter. daha yerli tüfek bile göremedik ama olsun :) yavaş yavaş olacak :) Mesajı Paylaş


ASELSAN KULAÇ İskandil Sisteminin Endonezya'ya Satışı Kesinleşti

Kritik teknolojileri kullanarak özgün ürün ve sistemler geliştiren ASELSAN, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatında yeni bir başarıya imza attı.

Milli olarak geliştirilen ve Türk denizaltılarında kullanılan KULAÇ İskandil Sistemi (derinlik ölçme sonarı), Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Böylece ASELSAN, su altı akustik sistemlerine yönelik ilk ihracatını gerçekleştirmiş olacak.

KULAÇ İskandil Sistemi'nin Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan "KRI Nanggala 402" denizaltısına montaj ve entegrasyon faaliyetleri ASELSAN tarafından önümüzdeki dönemde yürütülecek.

Sistem 1000 metre derinliğe kadar ölçüm yapabiliyor


Askeri standartlara göre tasarlanan ve doğrulanan KULAÇ Sistemi, Gönderme Alma ve İşlemci Birimi, Uzak Gösterge Birimleri ile Düşük-Yüksek Frekans akustik transdüserlerden oluşuyor. Yüksek hassasiyetle çalışan sistem, 1000 metre derinliğe kadar ölçüm yapabiliyor. Yüksek kapasiteli kayıt imkanına sahip olan sistem, tek platformda birden fazla akustik sistemin eş zamanlı kullanımına da imkan veriyor.

Sistem, 2013 yılından itibaren görevine sorunsuz şekilde devam ediyor.


http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/aselsan-yeni-bir-ilke-imza-atti/536856 Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz