Çok Rotorlu Vurucu iha

Başlatan AVCI, 17 Ekim 2016, 08:14:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Alıntı YapTuran Oguz @TyrannosurusRex

@SavunmaTroy'un mini dronlar için yeni geliştirdiği 6 atıcı tüplü ÇNRA.
Mesajı Paylaş
]

STM tarafından geliştirilen KARGU Vurucu İnsansız Hava Aracı'nın, anti-radyasyon versiyonu geliyor. KARGU Anti-Radrasyon, radar sistemlerine karşı etkili olacak.

STM tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve özellikle anti-personel görevlerinde halihazırda aktif olarak kullanılan KARGU Vurucu İnsansız Hava Aracı'nın, anti-radyasyon versiyonu geliştiriliyor. Savunma'nın Yıldızı Parlıyor etkinliğinde konuşan STM Otonom Platformlar Grup Yöneticisi Erhan ÖZTÜRK, anti-radyasyon KARGU'nun 2022 yılı içerisinde sahaya çıkacağını açıkladı.



ÖZTÜRK tarafından yapılan açıklamada, "Anti-Radyasyon dediğimiz şey, bir anti-radyasyon kaynağına yönlenmeye yönelik bir yetenek aslında. Yani diyelim ki GPS'siz bir ortamdasınız ve bu GPS'siz ortamda bir RF kaynağı var; bu, bir radar sistemi veyahut jammer sistemi olabilir. Buna kilitlenerek, GPS gibi seyrüsefer yardımcıları olmadan oraya yönlenme gibi bir çalışma var. Bunun prototipleri yapıldı, ne zaman çıkacağı konusunda ise 2022 içerisinde diyebilirim. Daha detaya, izninizle şu anda girmeyeyim." İfadelerine yer verildi.

Halihazırda STM, KARGU gibi platformların GPS olmayan ortamlarda görev yapabilmesi için KERKES adında bir proje yönetiyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan KERKES Projesi, Anti-Radyasyon KARGU ile doğrudan ilişkili.

KERKES Projesi

Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi kapsamında STM, döner kanatlı (çok rotorlu) ve sabit kanatlı İHA'ların GPS olmayan ortamlarda görev gerçekleştirmesini amaçlıyor.

Proje kapsamında;

Öznitelik çıkarım algoritmaları,

Belirli nokta tanıma algoritmaları,

Yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları geliştirilecektir.

Ayrıca Kerkes Projesi ile aşağıdaki kabiliyetlerin kazanılması hedeflenmektedir;

GPS olmaksızın konum kestirimi

GPS olmaksızın görev icrası

Nesne tanıma ve derin öğrenme ile seyrüsefer

https://www.savunmasanayist.com/stm-anti-radyasyon-kargu-iha/ Mesajı Paylaş

Birleşmiş Milletler'in Mart 2021 raporuna göre, patlayıcı yüklü Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone, Libya'da darbeci Hafter güçlerini, otonom olarak  vurdu.



Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan Libya Uzmanlar Paneli, Mart 2021 raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. Raporda bir ilk olma özelliğini taşıyan önemli bir bilgiye yer verildi.   

Raporun 17. sayfasında aktarılan olaya göre, Libya'daki çatışmalar esnasında darbeci Hafter güçleri, saldırılarının püskürtülmesinin ardından patlayıcı yüklü Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından bulunarak vuruldu.



Raporda, verilen zarara veya drone saldırısı sonrası ölü sayısına ilişkin bilgi yer almıyor. Bu olay, makine öğrenimine dayalı otonom bir silahın bilinen ilk vakası olarak kabul ediliyor.



Dünya medyasının gündeminde

BM raporunda yer verilen bu gelişme dünya medyasının yoğun ilgisiyle karşılaştı. AXIOS, "Katil robotların çağı çoktan başlamış olabilir" başlığıyla duyurdu.



New Scientist dergisi, "Drone'lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir" ifadesine yer verdi.



https://m5dergi.com/savunma-haberleri/bmye-gore-ilk-otonom-drone-saldirisini-turk-yapimi-kargu-2-gerceklestirdi/



Mesajı Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, STM tarafından geliştirilen ve 2018'den beri Türk Silahlı Kuvvetleri'nce kullanılan Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU'nun ilk ihracat başarısına ulaştığını açıkladı.

Savunma sanayiinde milli ve yenilikçi ürünler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Þ., deniz platformları alanının ardından taktik mini İHA sistemlerinde de ilk ihracat başarısına imza attı.



Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ve ilk olarak IDEF 2017'de tanıtılan KARGU, 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. Sahadan gelen geri bildirimler doğrultusunda yenilenen ve muharebe alanında kendini kanıtlayan KARGU, birçok ülkenin dikkatini çekti. İhracat pazarları için farklı ülkelerde testlere ve denemelere katılan KARGU, performansıyla beğeni topladı. KARGU, bu süreçte farklı coğrafyalarda denendi ve başarıyla görev yapabileceğini ortaya koydu. Yürütülen üst düzey görüşmelerin ardından KARGU'nun ihracatına yönelik ilk sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında ihraç edilen KARGU'ların teslimatı 2021 yılı içinde tamamlanacak. STM, bugüne kadar çok sayıda KARGU'yu da, Türk güvenlik güçlerine teslim etti.

"KARGU, sahada kendini başarıyla kanıtladı"

Prof. Dr. İsmail Demir tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Zamanında parasıyla dahi alamadığımız vurucu İHA sistemlerinde, bugün ihracat seviyesine ulaştık. Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, kısa süre içinde STM tarafından milli imkânlarla geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nce sahada etkin şekilde kullanılan milli gururumuz KARGU ilk ihracat başarısına ulaştı. Türk savunma sanayimizin ürettiği ve sahada kendini başarıyla kanıtlayan askeri ürünlerimizi, ihraç etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.



"KARGU ihracatı için başka ülkelerle de görüşüyoruz"

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise şunları kaydetti: "Türkiye'nin en büyük mühendislik gruplarından biri olarak, milli imkânlarla geliştirdiğimiz KARGU'yu, ihraç etmekten mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'un ana yüklenicisi olan şirketimiz, askeri deniz platformlarında elde ettiği ihracat başarısını, taktik mini İHA'lar ile taçlandırmıştır. KARGU'ların ihracatına yönelik başka ülkelerle de görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye'nin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesine katkılar sunmaya ve ülkemizin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

KARGU'lar farklı tipte mühimmat ile donatılıyor

KARGU, özellikle tehdit açısından riskli bölgelerde askerlerin girmeden, o bölgedeki tehditleri tespit edip, etkisiz hale getirilmesinde görev almaktadır. Tek er tarafından taşınabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA çözümü KARGU, platform üzerinde gömülü ve gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabilmektedir.

"Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA)" ve "Yer Kontrol Ünitesi"nden oluşan KARGU, "man in the loop" prensibi ile tamamen insan (operatör) kontrolünde görev icra edecek şekilde tasarlanmıştır. Gündüz ve gece etkin operasyon yapabilen sistem, hassas vuruşa sahiptir. Görev iptali, eve dönüş ve kendini imha kabiliyetlerine sahip KARGU, yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmaları ile donatılmıştır.



KARGU'ların, hem kendi içinde hem de Sabit Kanatlı Taşınabilir Akıllı Mühimmat Sistemi ALPAGU ve Döner Kanatlı Keşif İHA Sistemi TOGAN ile birlikte hareket edebilmesi için başlatılan sürü İHA çalışmaları devam ediyor. STM, İHA platformlarının GPS'ten bağımsız görev yapabilmelerine imkân sağlayacak KERKES Projesi'ni de başarıyla sürdürüyor. KARGU'nun üzerinde kullanılacak farklı tipte mühimmat çalışmalarında ise sona gelindi.

KARGU TEKNİK ÖZELLİKLER

Menzil            : < 5/10 km

Görev Süresi : < 30 dakika

Harp Başlığı  : < 1,3 kg

Tahrik Sistemi : Elektrikli

Kalkış / Fırlatma : Dikey İniş Kalkış (VTOL)

https://www.savunmasanayist.com/vurucu-iha-kargu-ihracat-basarisi/ Mesajı Paylaş


Alıntı YapSystem Defence'ten Silahlı Drone: SKYWOLF

System Defence SKYWOLF Drone sistemini ilk kez IDEF'21'de tanıttı. SKYWOLF üzerinde iki yıldır çalışılan bir çözüm. SKYWOLF üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirilmiş ve yeni tamamlanmış bir proje. SKYWOLF oldukça modüler bir drone sistemi, kaset yöntemi ile drone üç farklı amaç için kullanılabiliyor. Kargo mantığı; al ve bırak, makineli tüfek sistemi ve son olarak roketatar sistem ile silahlandırılabiliyor. Fuarda roketatar sisteminin nihai ürününü sergileyen firma ürünün hedefleme ve atış sistemi ile çekilmiş görüntülerini de katılımcılarla paylaştı.
https://www.defenceturk.net/system-defenceten-silahli-drone-skywolf
Mesajı Paylaş
]

Alıntı Yap

Azerbaycan SOF askerlerinin STM Kargu-2 döner kanatlı kamikaze insansız hava araçlarıyla Karabağ Savaşı sırasındaki ilk fotoğrafları, 2020.
"Kargu İHA'ları taarruzun özellikle zor bölgelerinde kullanıldı. İHA operatörleri Ermeni birlikleri ile catışmalarda kısa mesafede kullandı".
https://mobile.twitter.com/Mukhtarr_MD/status/1477318800592809990
Mesajı Paylaş
]

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM ürünlerindeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. 20 ülkenin KARGU ile ilgilendiği belirtildi.

TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında Bakü'de bulunan Güleryüz, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin sorularını yanıtladı.



Azerbaycan Deniz Kuvvetleriyle uzun süredir görüşmeler yürüttüklerini kaydeden Güleryüz, şunları kaydetti:

"STM'nin en büyük yetkinliği mühendislik. MİLGEM, İ sınıfı firkateyn, denizaltı modernizasyonu projelerinde mühendislik gücümüze dayalı olarak çözümler üretiyoruz. Azerbaycan'da da yapmaya çalıştığımız o.

Hazır bir ürün değil, Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik ne tarz ürünler üretilebilir, ne tarz platformlar ihtiyaçları karşılayabilir, bu konularda çalışıyoruz.

Azerbaycan Deniz Kuvvetleriyle konuşulup onların ihtiyaçları doğrultusunda sunduğumuz ürünlerimiz var. Beklentileri yüksek, hızlı, silah sistemleri oldukça güçlü, küçük boyutuyla etkin ve hızlı şekilde çözüm oluşturabilecek platformları, buna yanıt olabilecek ürünleri buraya getirdik."

KARGU, ALPAGU, BOYGA ve TOGAN Sistemleri
Güleryüz, STM tarafından geliştirilen KARGU Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ile 20 ülkenin ilgilendiğini belirtti, ALPAGU Sabit Kanatlı Vurucu İHA ise yakında TSK envanterine girecek.

KARGU'nun 2018 yılından bu yana etkin bir şekilde kullanıldığını kaydeden Güleryüz, KARGU ile Asya ve Güney Amerika'da ihracat başarıları yakaladıklarını ifade etti.

"20'den fazla ülke ile KARGU konusunda görüşmeler devam ediyor. Olma ihtimali de çok yüksek. Günümüzde her savaş ortamı gösteriyor ki İHA sistemlerine ihtiyaç giderek artacak.

KARGU ihracat çalışmaları devam ediyor. KARGU'nun farklı varyasyonları üzerinde çalışıyoruz. STM tarafından geliştirilen RF arayıcı başlığı KARGU'ya entegre ettik. KARGU'nun zırh delici mühimmatı üzerinde çalışıyoruz, çok kısa sürede tamamlanacak ve testlere başlayacağız diye bekliyoruz."

BOYGA adını verdikleri mühimmat bırakan İHA'nın testlerinin başarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Güleryüz, mühimmatları 500 metreden 15 metre çap içine düşürebildiklerini ifade etti.

Sabit kanatlı vurucu İHA ALPAGU testlerinin tamamlandığını ve çok kısa sürede Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini beklediklerini bildiren Güleryüz, gözlemci İHA TOGAN'da da ilginin son dönemde arttığını belirtti.

https://www.savunmasanayist.com/stm-uretimi-kargu-kamikaze-ihaya-20-ulke-talip/ Mesajı Paylaş

Milli imkanlarla STM tarafından geliştirilen KARGU Vurucu İHA, Japon Ordusu'nun ilgisini çekti. Japonya, KARGU ile yakından ilgileniyor.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Þ. tarafından milli imkanlarla geliştirilen KARGU Vurucu İHA (İnsansız Hava Aracı), Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı tarafından aktif olarak kullanılıyor.



Türk güvenlik güçlerine ilaveten en az iki farklı ülke silahlı kuvvetleri tarafında da tercih edilen STM üretimi KARGU İHA, son olarak Japonya'nın ilgisini çekti. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri (JGSDF)'ne bağlı olarak faaliyetler gösteren Askeri İstihbarat Okulu, KARGU İHA'yı yakın markaja aldı.

Okul bünyesinde gerçekleştirilen ve yerli/yabancı savunma ürünlerinin yer aldığı sergide, Japonya'nın talebi üzerine KARGU İHA'nın maketine de yer verildi. 2018 yılında devreye alınan Japon Askeri İstihbarat Okulu, yine aynı yıl devreye alınan Japon Eğitim, Değerlendirme, Araştırma ve Geliştirme Komutanlığı (TERCOM) ile iş birliği içerisinde faaliyet gösteriyor

KARGU Vurucu İHA'ya yönelik bu ilginin, esasında sistemin son dönemde çeşitli muharebe sahalarında gösterdiği başarılarının sonucu olarak değerlendiriliyor. Tamamen human-in-the-loop prensibine bağlı olarak insan kontrolünde çalışan KARGU Vurucu İHA'nın, yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda aktif olarak kullanıldığı daha önce basına yansımıştı.

KARGU İHA, azami 10 kilometre menzile sahip. Yaklaşık 30 dakika boyunca hava kalabilen elektrik tahrikli KARGU İHA, 1.3 kilogram ağırlığındaki parçacıklı harp başlığı ile anti-personel görevi icra edebiliyor. STM, KARGU'nun Pasif RF Arayıcı Başlıklı ve Anti-Tank Harp Başlıklı konfigürasyonlarını geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

https://www.savunmasanayist.com/kargu-iha-japon-askeri-istihbaratinin-radarina-girdi/ Mesajı Paylaş

]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz