HGK (Hassas Güdüm Kiti) Projesi

Başlatan AVCI, 31 Mart 2009, 16:02:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 25 Mayıs 2023, 14:31:39
Arkadaşlar merakımdan sorucam
Bu GPS ABD
Glonaas Rus
Beiodou çin
Uydu sistemleri ile uydu navigasyonu mühimmatlara sağlayabiliyor...
Bizde şu an iç küresel konumlandırma uydusu yok..

Peki bizim kullandığımız gps'in anahtarı ABD'de onu keser ise ...

Bu bizim GPS güdümlü mühimmatlarımızın vuruş yüzdesi ne olur ...ıns ile hassaiyet ne kadar test edilmiş mi bilgisi olan ve anlatabilcek yetkin biri var mı?

Ins modda broşür bilgisi 10 m

2000 lb için sorun olmaz

Uydu yok, ama karasal konumlandırma sistemi var. Kapsama alanıysa, bizim için şimdilik yeterlidir. Hassasiyeti ise GPS ile yarışır.

https://www.tualcom.com/blog/trnav-turkiyenin-milli-konumlama-ve-zamanlama-sistemi-63

https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiyenin-kritik-gucu-milli-konumlama-sisteminde-sona-gelindi-719197.html Mesajı Paylaş

#71
Bu sistem cephe derinliğinde cephe hattında karasal pozisyonlama yapacak belki keşif belki silah sistemlerine konum bilgisi verecek cephe ile birlikte ilerleyecek 50 belki 100 km ye kadar cephe derinliğinde pozisyon bilgisi sağlayacak. Bu mobil karasal pozisyonlama sistemi ile paralel 5g haberleşme sistemi de taktik alanda haberleşmeyi sağlayacak. Düşman öyle bir hızda etkinlikte cephe hattında bu içiçe geçmiş sistemler bütünü altında bozgun halde kahrolacak ki bir yerde direnip düşmanı görecek fırsat bile yakalayamayacaklar. 
Karabağ da Libya da son kurşunu attık herkes gördü önlem almaya başladı diyoruz ama her savaş kendi sürprizleri ile gelir başına geldikten sonra geç kalmış olursun. Bu hazırlıklar Yunanistan ın bir ucundan girip öbür ucundan çıkar yabancı destekte onları kurtaramaz belki yabancı ordu durdurabilir bizi.

Hiç hamasi konuşmuyorum zamanında insanları çok kızdırdım Yunanistan Fransa dan azıcık destek alır seyir füzesi zaten kullanıyor anlamayız Fransa depolarını bir paylaşır tüm hava gücümüzü yerde imha eder filan diyordum ama şimdi gerçekten inandığım şey şeytanca bir hazırlıkla ordu düzdüğümüz şeklindedir. Bu hazırlığa 20 yy ın klasik bir ordusu bir gün bile direnemez rezil kepaze olur kahrolur karşımızda. Piyademiz 3. viteste mekanize birlik ne hızda ilerleniyor ise o hızda düşmanı işgal eder.

Bunu okuyun inşallah
https://www.siyahgribeyaz.com/2020/09/silahlarn-interneti-jadc2-ve-abms.html Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#72
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sn.merzifonlu

Umarım temenniz gerçek olur sn.re çünkü ben Ordu'da hala amerikan alman eskileri görüyorum...

Ve birçok hava attığımız savunma sanayi ürününü yetersiz sayıda envantere aldığımızı yada envantere alamadığımızı fuardan fuara dolaştırdığımızı..

Saygılarımla Mesajı Paylaş

Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: Denizci16 - 25 Mayıs 2023, 20:16:06
Umarım temenniz gerçek olur sn.re çünkü ben Ordu'da hala amerikan alman eskileri görüyorum...

Ve birçok hava attığımız savunma sanayi ürününü yetersiz sayıda envantere aldığımızı yada envantere alamadığımızı fuardan fuara dolaştırdığımızı..

Saygılarımla
Çok önemli bir noktaya parmak bastınız Sn Denizci16.
SOM füzesine bakarsak:
2006 yılında projeye başlanmış.
2011 yılında SOM A fuarda gösterilmiş ve sonrasında envantere girmeye başlamış.
INS, GPS, ve YRNS'ye ilaveten IIR (Kızılötesi Görüntülemeli Arayıcı Başlık) güdümlü ve tekil harp başlıklı SOM-B1 füzesi için ilk atış testi Þubat 2012'de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Bilahere envantere alınmaya başlanmış.
Ardışık patlayıcılı SOM B2 ise 2022'den sonra envantere girecekti. Ama henüz medyaya sızan bir haber yok.
Bu füzelerin hepsi durağan hedefleri vuran mühimmatlardır.
Hareketli hedefleri vuracak olan SOM C1 ve C2 hala geliştirilme safhasında. Envantere girişi kimbilir ne zaman gerçekleşir.
Hareketli hedefleri vurabilen SOM-J füzesi de Kasım 2022 itibariyle atış testlerine tabi tutuluyordu. Hala envantere girebilmiş değil.

Bu sadece SOM füzesi hikayesi. Benzer hikayeleri Umtas ve Omtas için de yazabiliriz. (Omtas daha yeni seri üretme girdi)
Kuzgun, füzeleri ne oldu?
KGK ve HGK mühimmatları daha yeni envantere girdiler.
KTJ3200/3500 motoru hala yüksek adette üretime girmiş değil. Hala füze üzerinde test atışı bekleniyor. Ekim 2022'de test atışına yakında yapılmak üzere hazırlanıyor deniyordu. Halbuki 2019'da seri üretim başlıyor haberi verilmişti.

Geliştirdik. Yaptık diyoruz ama asker ve birliklerin bu silahları kullanıma almaları yıllar sürüyor.
Tabii; bir SOM füzesi 1.5 milyon dolar ise, bir Atmaca füzesi milyon dolar mertebesinde ise başarısız deneme maliyetlerine katlanmakta zordur.
Onun için bu kadar kıymetli ve stratejik mühimmatlar yerine, öncelikli olarak daha ucuz alternatiflerini kullanıma vermek çok daha önemli.

Ekonomik durumumuz biraz düzelirse bu silahların ve geliştirilen yeni mühimmatların envantere giriş süreleri de kısalacaktır.

Mesajı Paylaş

#75
HGK 2013ten beri KGK 2017den beri envanterde. Yıllık üretim adetleri de basına sızdığı kadarıyla binlerce adette. LGK ha keza öyle. Basına da yansımıştı 2018 yılında toplam 2 485 adet güdüm kiti üretilmiş. Bu sayılar şu anda daha fazladır diye düşünüyorum zira bu kitleri aselsan, roketsan, asfat, kale savunma ve butik olarak da tübitak sage üretmeye devam ediyor.

Bunların yanı sıra daha gelişmiş güdüm kitleri olan Teber (ör: https://www.savunmatr.com/hava-kuvvetlerine-toplamda-700-adet-teber-gudum-kiti-teslim-edildi) 2018 sonundan itibaren, Laçin, Tolun 2020 2021 de envantere girdiler. 

Afrin gibi bir sınır ötesi harekatta bile 3 000 güdüm kiti harcıyoruz. Artık herşeye bunlardan atıyoruz.

2022'ye kadar teslim edilen SOM sayısı geçen sene bizzat Sanayi bakanının açıkladığı 250 + gibi bir sayıya ulaştı. Geçen sene sonunda yerli motorlar teslim edilmeye başlandığı için sayılar birkaç yıl içinde 4 haneye yaklaşacaktır.

Envanter sayıları verilmiyor diye savunma sanayini takip edenler sürekli üretilmiyor diye şikayet ediyor ama öyle bir durum yok. Envanter ve yıllık ayrıntılı üretim sayıları verilmiyorken nereden biliyorlar sayıların yetersiz olduğunu ya da üretim olmadığını o da ilginç. Basın dikkatli takip edilirse yıllık üretimler hakkında tam olmasa da bir fikir edinilebilir ve bu yanlış intiba silinir.



Mesajı Paylaş

#76
Evet Sn Ocelot, bir çok HGK ve KGK versiyonu envanterde. Ama asıl ses getirecek olanların birçoğu, örneğin KGK84 daha seri üretime bu sene girecek. HGK82 ise 2022 sonu itibariyle envantere girmeye başlamış.

https://www.defenceturk.net/yerlilik-orani-en-yuksek-gudum-kiti-hgk-82-envanterde

https://www.defenceturk.net/kgk-84-gudum-kitinin-seri-uretimi-basliyor

LGK84 ve HGK84 ler ise 2019 ve 2020'den sonra envantere girmeye başlamış.
SOM'ların içerisinde B2, C1 ve C2 en can alıcı olanları. B2 daha yeni girecek. Ama C serisinden henüz haber yok. SOM-J deseniz hala atış testlerinden geçiyor. Halbuki Akıncı ve f16'lar bu mühimmatı kullanabilir.

Aciliyet sırasına göre mutlaka envantere alınıyorlar. Ama bir mühimmatın test edilmesinden sonra envantere girişi bazı durumlarda yıllar sürebiliyor.

KTJ-3200'de ise seri üretim şartlarında ilk birkaç motor üretilip geçen yıl teslim edildi. Ama hala ne Atmaca ne de SOM füzelerinde genel kullanıma sürümü başlamadı bu motorların.
KTJ1750 motorunda mükemmel iş çıkarıp hazır etti KALE bu motoru. ÇAKIR'da başarıyla test edildi. İnşallah seri üretiminde sıkıntı yaşamayız. Bu füze hem helikopterlerden hem de korvet ve SİDA'lardan atılacak mükemmel bir silah.

O kadar çok proje üzerinde çalışılıyor ki, hepsinin testleri sonucunda seri üretime alınmaları maliyet açısından çok külfetli. Belli bir mantıkla sırayla envantere giriyorlar.

3000 adet güdüm kiti harcadığımızdan bahsetmişsiniz Afrin harekatında. Tanesi yaklaşık 25000dolar bu kitlerin. 75 milyon dolar eder bu. Göreceli olarak ucuz sayılır.
SOM füzelerinden 500 kadar sipariş var diye biliyorum. Atmaca' dan da eldeki gemilere ve yedek olarak bir o kadar üretilse 1+ milyar dolarlık mühimmatı bir kenara koyduk demektir sadece bu iki kalemde.
Mesajı Paylaş

Öyle görünüyor  ki çağdaş savaşlarda hedefini iyi belirleyip taş çatlasa 6 ayda masadan istediğini alman lazım yoksa işler sarpa sarıyor..

Daha fazlasını masraf olarak anca dolar euro basan ya da doğal kaynak üzerinde yatanlar kalsilayabilir Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz