Obama'nın Yunan'ı şoka sokan Ege konulu gayri resmi belge girişimi

Başlatan Þahinbey, 19 Ağustos 2009, 10:03:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yunan Profesör Alexis Heraklides, Yunanistan'ın Dayanaktan Yoksun Bir Þekilde Ege'yi Bir Yunan Gölü Olarak Görme Pozisyonunda Israr Etmesi Halinde, Sadece ABD Başkanı Barack Obama'yı Değil Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletleri (BM) de İkna Edemeyeceğini ve Hiç Hoşa Gitmeyen Sürprizlerle Karşılaşacağı Uyarısında Bulundu.

Yunan Profesör Alexis Heraklides, Yunanistan'ın dayanaktan yoksun bir şekilde Ege'yi bir Yunan gölü olarak görme pozisyonunda ısrar etmesi halinde, sadece ABD Başkanı Barack Obama'yı değil Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletleri (BM) de ikna edemeyeceğini ve hiç hoşa gitmeyen sürprizlerle karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Atina Panteion Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde "Uluslararası İlişkiler ve Çatışmaların Çözümü" dersleri veren Heraklides, Ta-Nea gazetesindeki "Ege'de rota değişikliği" başlıklı demecinde, Yunanistan'ın Türkiye'yi ilgilendiren dış politikasında köklü değişikliğe gitmesi gerektiğini savundu. Türk-Yunan ilişkilerinde kısa süre önce oluşan olumsuz ortam üzerine Amerika'nın kısa bir süre önce Yunan Dışişleri Bakanlığı'na Ege'deki statünün yeniden belirlenmesi gerektiği ifade edilen gayri resmi bir belge gönderdiğini hatırlatan Heraklides, ABD'nin Ege'ye ilgisinin Kardak krizine arabulucu olan Eski Başkan Bill Clinton'dan bu yana devam eden yeni birşey olmadığını ancak Obama'nın bu gayri resmi belge girişiminin Atina'yı "şoka soktu"ğunu belirtiyor.

Heraklides, "Ege'yle ilişkili sorunlarda Atina'nın dayanaktan yoksun pozisyonunu terketmesi gereken konuları" ise şöyle sıraladı: "1-Atina'yı çıkmaza götüren ve gerçeklikten uzak Ege'de bir tek kıta sahanlığı sorunu olduğu, 2- Kıta sahanlığı sınırının Yunan doğu Ege adaları ile Türk sahilleri arasında bulunduğu, 3- Yunanistan'ın tek taraflı olarak karasularını 12 mile çırarabileceği tezi. Bu teze itiraz eden ülkeler olduğu, Ege'de adalar gibi özel durumlar bulunduğu zaman tek taraflı olarak bir ülke karasularını 12 mile çıkaramaz. Bu durumda ya iki ülke anlaşır ya da uluslararası mahkemeye giderler, 4- Yunan hava sahasının sonsuza kadar olması gereken 6 mil yerine 10 mil kalabileceği. Bu durum dünyada tek ve uluslararası hukuka ters. En kısa sürede tersi değil, kara suları konusunda uyum sağlanmalı."

Ege ve Kıbrıs'ta iki tarafça da kabul edilmiş ortak çözümde "galip-kazanan ve yenik-kaybeden"in olamayacağı tespitini yapan Profesör Heraklides, özlü diyalog ve müzakereler sonucu ortaya çıkan çözümle iki tarafın ihtiyaç ve çıkarlarının tatmin edilebileceğini ifade ediyor.

ATİNA EGE SORUNUNDA OBAMA'YI İKNA EDEMEZ

"Atina'ya Obama'nın dış politika mantığını iyi kavraması ve uzlaşmacı ve diyaloga açık bir tavır takınması" tavsiyesinde bulunan Yunan Profesör şunları kaydediyor: "Yunanistan, sonuç verici biçimde Obama'nın yeni Amerikan dış politikasını göğüslemek istiyorsa (1) Bush'tan köklü şekilde ayrılan Obama'nın bütün felsefesini kavramak ve (2) kendisine eziyet veren Ege, Kıbrıs ve Makedonya sorununda büyük uzlaşmacılık ve özgüven içinde konumunu yeniden belirlemek zorunda."

Obama'nın dış politikasının "liberalizm" etrafında örgülendiğini kaydeden Yunan dış politika uzmanı, bu yaklaşımın halihazırdaki politikalar ile geleneksel çıkmaz ve karşılıklı gerilimlere değil diyaloga dayandığını vurguluyor. Heraklides, Obama'nın çatışmaları çözmeyi hedeflediğini ve terkedilmiş çatışmalara arabuluculuk yapmayı amaçladığı yorumunda bulunuyor.

Ege özelinde Obama ve ABD'nin Yunanistan'ın tezlerine inanmadığını belirten Heraklides şunları söylüyor: "Obama ve ABD Dışişleri, Yunanistan'ın Ege'de sunduğu şekilde işlerin siyah-beyaz, Yunanistan her zaman haklı Türkiye'nin ise haksız omadığının tam anlamıyla farkında." Alexis Heraklides, Atina'nın Ege'de çatışma ve kavgaları çözme hedefiyle en kısa sürede Türkiye ile özlü diyaloga eski başbakan Konstantinos Karamanlis'in (1978-81) "Ege bir Yunan gölü değildir" anlayışına ve Kostas Simitis (2002-03) çizgisine dönmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Heraklides, Ege'de Andreas Papandreu (1981-87) ve Petros Molivyatis'in negatif politikalarının bırakılması gerektiğini belirtiyor.

EZBER BOZAN YUNANLI PROFESÖR

Türk-Yunan ilişkilerinde ezber bozan açıklamalarıyla Yunanistan'da tepki çeken Mısır doğumlu Yunan Profesör Heraklides, aşırı milliyetçiler tarafından "vatan haini, solucan, Türk milliyetçiliğinin çanağı" eleştirilerine maruz kalan biri. Heraklides, bu yıl Anadolu'ya saldıran Yunanların 1919'da Türklere, Sırpların Bosna'da yaptıklarının benzerlerini yaptıklarını söylemiş, "Ankara'ya kadar her yerden alevler yükseliyordu. Öldürüyor, kesiyorlardı. Bunları öğrenince Yunan olduğuna utanıyorsun" sözleriyle aşırı milliyetçilerin tepkisini çekmişti.

Heraklides'in Türkçe'ye çevrilen "Yunanistan ve 'Doğu'dan Gelen Tehlike' Türkiye / Türk-Yunan İlişkilerinde Çıkmazlar ve Çözüm Yolları" adlı bir de kitabı bulunuyor.

kaynak:http://sondakika.com/haber-yunan-profesor-atina-degismezse-ege-de-obama-ab-ve-1739791/
Mesajı Paylaş
  • Gösterim 1,985 
  • Genel Konular
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz