İTÜ ve Savunma Sanayii Alanındaki Akademik Çalışmaları

Başlatan AVCI, 25 Temmuz 2010, 14:23:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Üniversitelerimizde yürütülen savunma ve uzay alanına yönelik akademik çalışmalar hayli ilgimi çekmeye başladı.Bunun sonucunda da neler yaptıklarını elimden geldiğince araştırıyorum.Odtü'den sonra şimdi de İtü'nün bu alandaki çalışmalarını araştırmaya başladım ve ilk bulduğum belge 23 Eylül 2009 da Hindistan PSLV aracıyla uzaya gönderilen PSAT piko uydusunun Ar-Ge aşamasından üretim ve fırlatılmasına kadar geçen kısa hayat hikayesi.

Bazı çevreler ve basın organları tarafından küçümsenen bu çalışmanın hangi disiplinlerde ne tür çalışmaları ve nasıl bir altyapıyı gerektirdiğini görünce bu insanlara ne kadar büyük bir haksızlık yaptıklarına şahit olacaksınız.

Ulusal Uydu Çalışmaları
• BİLSAT: Yer Gözlem Uydusu, 129 kg, 686km
Güneş eş zamanlı dairesel yörünge
• Görev: Görüntü aktarımı
– Başlama Ağustos 2001,
– fırlatma Eylül 2003,
– Son Ağustos 2006.
– Çoban (8 kanallı düşük çözünürlüklü kamera)
– ve Gezgin (görüntü sıkıştırma).
• RASAT: Alçak yörüngeli araştırma uydusu
(2010)

Ulusal Uydu Çalışmaları
• Göktürk I: Metre altı çözünürlüklü gözlem
uydusu
• Göktürk II: 2.5m çözünürlüklü görüntüleme
amaçlı bilimsel araştırma ve teknoloji
uydusu
• İTÜpSAT1: Eğitim-araştırma, küpuydu
– (23 Eylül 2009, saat 9:21)

MEVCUT ALT YAPI
• Universiteler (Temiz oda, TVC, EMI, Titreşim)
• TUBİTAK (Temiz oda, Isıl vakum)
• Ulusal Metroloji Enstitüsü
• TAI (Üretim)
• ASELSAN (Temiz oda, üretim, test)
• Diğer
• Büyük uydular için: ULUSAL TEST veENTEGRASYON MERKEZİ

İTÜpSAT1 PROJESİ
􀁼 İlk Türk Uydusu.
􀁼 Küpuydu (CubeSat) standardı (PicoSat)
􀁼 Proje çalışmaları 2005 te başladı
􀁼 Etkin başlama 2006 (İTÜ ve TÜBİTAK desteği)
􀁼 Fırlatma 2009 Eylül
􀁼 Uydu maliyeti 250 000 YTL
􀁼 Altyapı ve destekler 1.5 milyon YTL
􀁼 Ana görev: Görüntüleme (640x480 piksel)
􀁼 İkincil görevler: Mıknatıs ile kararlılık
sağlanması ve ataletsel veri yakalama


Mesajı Paylaş
  • Gösterim 9,224 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 8 Yanıtlar






10-12 Haziran 2011 tarihleri arasında, AIAA (Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü) ve AAS (Amerikan Astronomi Topluluğu) tarafından ABD'de düzenlenen geleneksel Mikro Uydu Yarışması'nda İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Kontrol ve Aviyonik Laboratuvarı'ndan katılan HEZARFEN Takımı birinci olmuştur.
NASA, Ball Aerospace, Naval Research Laboratory, Praxis, ve Solid Works'ün sponsorluğu altında yapılan yarışmaya, içerisinde University of Michigan, Virginia Tech, UCSD ve IIT'in de bulunduğu Amerika ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden toplam 21 takım katılmıştır. HEZARFEN takımı tarafından tamamıyla özgün bir şekilde tasarlanıp üretilen mikro uydu yaklaşık 5000 ft. yüksekliğe çıkan roket üzerinden atılarak, paraşütle başarılı bir şekilde yere inmiştir. Fırlatma ve iniş sırasında yer istasyonuna GPS pozisyon, hız, basınç, sıcaklık verilerini aktaran uydu, 1500 ft. yükseklikte faydalı yük modülü ve servis modülü kontrollü bir şekilde ayrılarak faydalı yük modülü zarar görmeden yere indirmiştir.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Kontrol ve Aviyonik Laboratuvarı HEZARFEN Takımı'nda Üniversitemizin birçok fakültesinden üyeler bulunmaktadır. Takım mentörlüğünü Emre KOYUNCU'nun (Uçak ve Uzay Bil.Fak.) ve takım kaptanlığını Aykut ÇETİN'in (Uçak ve Uzay Bil.Fak.) yaptığı, Çağrı GÜZAY (Elektrik-Elektronik Fak.), Hasan Erdem HARMAN (Makina Fak.), Uğur ÖZEN (İşletme Fak.), İsmail ULUTÜRK'ün (Elektrik-Elektronik Fak.) yeraldığı takıma; TÜBİTAK, İstanbul Ticaret Odası, TUSAÞ, Elginkan Vakfı, Yemek Sepeti ve Aerocon Þirketi sponsorluk yapmıştır.

Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç.Dr. Gökhan İNALHAN'ın danışmanlığını yaptığı İTÜ HEZARFEN Takımı'nı kutlar; destekleyen Üniversitemize ve sponsorlarımıza teşekkür ederiz.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanlığı

Kaynak:www.savunmasanayi.net Mesajı Paylaş

sadece  bu yarışmada değil  yine amerikada düzenlenen bir başka  yarışmadada  yeni bir  birincilik var

haber


ABD'de "yapay zekâ" üzerine çalışan doktora öğrencisi Mehmet Kemal Kocamaz'ın ekibiyle geliştirdiği insansız çalışan robot araç, Pentagon'un yarışmasında 57 robot arasında birinciliği kazandı...Güncelleme:18 Haziran 2011 10:40
ABD'de, "yapay zekâ" üzerine çalışan doktora öğrencisi Mehmet Kemal Kocamaz, ekibiyle, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) insansız yer taşıtları yarışmasında birinci olarak, bu alanda geleceğin bilim adamlarından biri olacağını şimdiden kanıtladı. Kocamaz'a göre, bu alana yeterli fon sağlanmaya devam edilmesi halinde, gelecek 10-15 yıl içinde "robot askerler" ve "insansız gidebilen yer taşıtları" görmek mümkün olabilecek.

Doktora eğitimini yaptığı Delaware Üniversitesi'nin 4 kişilik insansız robot projesinde, robotun yapay zekası üzerine çalışan Kocamaz, ekibiyle birlikte, yolda çizgilerin dışına çıkmadan, tümsek, viraj ve engelleri tanıyarak gidebilen ve hızlı manevra yapan robot geliştirdi. Kocamaz ve arkadaşlarının bu robotu, Pentagon tarafından 19 yıldır düzenlenen, dünyanın tek insansız yer taşıtları yarışmasında da birincilik ödülü alarak, geleceğin insansı robotu alanında adından söz ettireceğini gösterdi.

Japonları geçti
Çalışmalarını anlatan Kocamaz, Pentagon'un yarışmasına, üniversitesi adına "Warthog" adlı robotla katıldıklarını söyledi. Yarışmada, 6 ülkeden toplam 57 robotun yer aldığını belirten Kocamaz, en büyük rakiplerinin Japonya olduğunu, ama onları da geride bırakmayı başardıklarını kaydetti.
Kocamaz, kendisinin, robotun "en önemli ve çözülmesi en zor kısmı" olan yapay zekasıyla ilgilendiğini ifade ederek, yarışmada robotlardan belirlenen çizgilerin dışına çıkmadan ilerlemesi, önüne çıkan kavisleri, engebeleri, engelleri tanıyıp en hızlı şekilde ve en iyi manevrayla hareket etmesinin beklendiğini ve bu süre içinde robota hiçbir insan müdahalesinin bulunmadığını anlattı.

Pentagon'u etkiledi
Robotlarının tüm bu alanlardaki en yüksek performansıyla hem birinciliği hem de özel yarışma ödülünü kazandığını söyleyen Kocamaz, yarışma sırasında Pentagon yetkililerinin yanlarına gelerek fikir alışverişinde bulunduğunu ve robotlarını "çok ihtişamlı" bulduklarını belirttiklerini bildirdi.Yarışma sonrasında da Cumhurbaşkanlığından telefon geldiğini belirten Kocamaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başarısını duyduğunun ve kutladığının kendisine iletildiğini ifade etti.

Robot nasıl çalışıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla ABD'ye gelen Kocamaz sistemin normal bir arabada da aynı şekilde işleyeceğini belirtti. Kocamaz, robotun işleyişini şöyle anlattı: "Siz tuşa bastığınızda, o kendi kendine kamerasından, GPS'den ve içindeki lazer ve sensörlerden beyni olan bilgisayara veri aktarıyor. Algoritma işliyor. Hiçbir insan faktörü olmadan, kendi hareket planını çiziyor ve gün geçtikçe bu hareket planını daha da genişletiyor. Yani gelecekte siz 'Beni şuraya götür'dediğinizde,  o kendisi yolu hesaplayıp, sürüp götürecek."


kaynak: http://haber.mynet.com/detay/guncel/insansiz-tasitta-turk-imzasi/577269

Mesajı Paylaş

Yapay sinirleride olsa pentagonlu amcamız bu abimizi el altından cumburlop orduya dahil eder tüm bilgilerini siler yeni bir kimlik kazandırır.Ama gene komut var gene komut var arkadaş bu meretler her şeyi kendi kendine yapamazmı yahu ? Mesajı Paylaş

İTÜ ve Boeing İşbirliği

Boeing ve İTÜ, ticari uçak yolcularu için kabin hava kalitesini artırmak için gelişmiş bir hava filtreleme sistemi araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıyorlar.

Boeing ve Türkiye'nin önde gelen havacılık ve uzay mühendisliği ve teknoloji kurumlarından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 22 Þubat'ta kamu yararına havacılık araştırma yeni bir işbirliği yapacağını açıkladı. Boeing Türkiye Başkanı Bernard Dunn ve İTÜ Rektörü Prof Dr Mehmet Karaca ortak araştırma ve geliştirme programları başlatmak için üniversite kampüsünde bir imza töreni düzenledi.

DefenceTurk.com Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz