C-130 HERCULES

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 17:27:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yeni Zelanda Silahlı Kuvvetleri, C-130 Super Hercules Nakliye Uçağı tedariki ile ilgili olarak 1 milyar ABD Doları değerinde bir siparişte bulundu.



Defense News tarafından edinilen bilgiye göre Yeni Zelanda Silahlı Kuvvetleri, beş adet C-130J-30 Super Hercules tipi askeri nakliye uçağı tedarikiyle ilgili olarak Lockheed Martin'e 1 milyar ABD Doları değerinde bir siparişte bulundu. Söz konusu uçaklar, Yeni Zelanda Ordusu envanterinde bulunan ve tamamı 50 yaşından büyük olan eski C-130 uçaklarının yerini alacak. Söz konusu eski C-130 uçaklarında, son dönemlerde sık sık arızalar meydana geliyor ve filonun harbe hazırlık oranında önemli miktarda düşüş yaşanıyordu.

Yeni Zelanda ilk C-130J-30 Askeri Nakliye Uçağını 2024 yılında teslim alacak. Uçakların teslimatları, 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

https://www.savunmasanayist.com/yeni-zelandadan-milyar-dolarlik-ucak-siparisi/ Mesajı Paylaş

Filipinler Hava Kuvvetleri'ne ait C-130H tipi askeri nakliye uçağı, Sulu Eyaleti'ne bağlı Jolo Adası'na iniş sırasında düştü. İlk belirlemelere göre 92 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçakta 17 kişi hayatını kaybetti.

Askeri okulu bitirip ilk görev yerine giden personeli taşıyan C-130H, iniş için ilk yaklaşmasında pas geçti. İkinci denemede de inemeyince pilotlar pas geçmek üzere hazırlıklara başladı. Pist istikametinde yükselmeye çalışan uçak, ormanlık alana bilinmeyen nedenle düştü.



C-130'da bulunan 88 yolcu, 5 mürettebattan ilk belirlemelere göre 40 kişi kurtulurken 17 personel de hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Geçtiğimiz şubat ayında ABD askeri yardım olarak Filipinler Hava Kuvvetleri'ne iki adet C-130H tipi uçak hibe etmişti.

https://tolgaozbek.com/ucus-emniyeti/filipinlerde-c-130h-kazasi/ Mesajı Paylaş

Almanya'nın, Lockheed Martin firmasına sipariş verdiği C-130J nakliye uçağının ilki hangardan çıktı.



Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından 4 Mayıs'ta yapılan açıklamaya göre Almanya, Yabancı Askeri Satış kapsamında 1,40 milyar dolar değerinde üç adet C-130J-30 uçağı ve üç adet KC-130J uçağı tedarik edecek.

Önceki modellerine göre uzatılmış bir gövdeye ve gelişmiş aviyoniklere sahip olan C-130J daha güçlü motorlarla donatıldı. C-130'lara göre daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor.

Alman Hava Kuvvetleri, uçakları Fransa'nın Evreux kentinde yerleşik Fransız-Alman müttefik filosunun parçası olarak hava indirme, havada yakıt ikmali ve havadan nakil görevlerini yürütmek için kullanacak.

https://www.defenceandtechnology.com/almanyanin-ilk-c-130jsi-hangardan-cikti.html Mesajı Paylaş

Türkiye, halihazırda birçok farklı bölgede meydana gelen yangın afetleriyle mücadele ediyor. Ülkemizin yangınla mücadelesinde, şüphesiz ki hava platformları da kritik öneme sahip.

Birçok farklı noktada meydana gelen yangınlara; Beriev Be-200 Uçakları; Ka-32, CH-47 Chinook ve Mi-8 gibi değişik tiplerde 38 helikopter ile Bayraktar TB2 ve AKSUNGUR gibi insansız hava araçları (İHA) tarafından müdahale ediliyor. Ancak Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan C-130 tipi nakliye uçaklarının, yangın söndürme faaliyetlerinde niçin kullanılmadığı ise merak konusu olmuş durumda.



Modüler Havadan Yangın Söndürme Sistemi (MAFFS)

Öncelikle C-130 uçaklarının kullandığı Modüler Havadan Yangın Söndürme Sistemi (MAFFS)'ne değinmek gerekiyor. ABD Orman Servisi, askeri hava tankerlerinin yaz aylarında yangın uçağı olarak kullanılması için bir istekte bulundu. ABD merkezli FMC Corporation şirketi, bu dönüşümü yapmak için çalışmalara başladı.

C-130 uçaklarının hızlı bir şekilde su tankerine dönüşebilmesi için modüler su tankı tasarımı, su boşaltma mekanizmaları gibi akşamların geliştirilmesi faaliyetleri, 1970'de başladı. 1971 yılında ilk kez C-130 uçakları üzerinde testler başladı. Uçaklara toplamda 11.000 litre su taşıma kapasitesi kazandırıldı. MAFFS I sistemi, bu suyun tamamını 5 saniyede yangın alanına boşaltma kabiliyetine sahip bir sistemdir.



2006 yılında ise yine ABD merkezli Aero Union şirketi, MAFFS II projesine başladı. MAFFS II'de, yüklenen su tanklarının hava kompresörüyle basınçlandırılmasını sağlandı. Bu sayede uçaklara daha kısa sürede dolum yapılabilmesi sağlandı. Yine suyun kargo rampa kapısından atılması yerine, yan taraftaki paraşütçü indirme kapısından boşaltılması gerçekleştirildi. Sistem 2008 yılında ilk kez kullanılmıştır.

MAFFS; ABD Hava Kuvvetleri, Kolombiya Hava Kuvvetleri, Brezilya Hava Kuvvetleri, Fas Hava Kuvvetleri, Tayland Hava Kuvvetleri ve Portekiz Hava Kuvvetleri tarafından tercih edilmiştir. Sistemin diğer bir kullanıcısı da Türk Hava Kuvvetleri olmuştur.

Türk C-130B Uçakları ve MAFFS

1998 yılında T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında yapılan anlaşma ile 6 adet C-130B Askeri Nakliye Uçağının, yangınlara müdahale edilmesi için MAFFS sistemi tedarik edilmesi planlanmıştır. Toplamda 6 adet C-130B uçağı, 1998'ten itibaren başta TÜPRAÞ olmak üzere birçok kritik yangına müdahale etmişlerdir.

Fakat 2012 yılında ABD'de yaşanan bir kazada MAFFS sistemi, uçakların kanat kirişlerini zayıflatarak uçağın kanatlarının kırılmasına sebep olmuş ve uçağın düşmesine neden olmuştur. Ayrıca Türk C-130 uçaklarının da yangın söndürme faaliyetleri esnasında, yapısal açıdan zarar gördükleri gözlemlenmiştir¹. Bunun ardından Türk Hava Kuvvetleri, kuvvet aktarımı için stratejik öneme sahip olan ve uzun yıllar kullanmayı planladığı C-130B uçaklarını, yangın söndürme görevlerinden çekmiştir.


                                              Be-200 Uçağı, su alımında

Ayrıca bir çok tecrübeli uzman, yangın söndürme faaliyetleri için amfibik yapıda olan CL-215 ve Beriev Be-200 gibi uçaklar ile helikopterlerin daha uygun olduğunu öne sürmektedir. MAFFS ile teçhiz edilen C-130'lar, su alımını ancak havalimanındaki tankerler vasıtasıyla gerçekleştirmedirler. Ancak amfibik statüdeki uçaklar, tıpkı helikopterler gibi uygun ebattaki su kaynaklarından direkt olarak su çekebilmektedirler ve bu da önemli bir vakit tasarrufu sağlamaktadır.

https://www.savunmasanayist.com/c-130-ucaklari-yangin-sondurme/ Mesajı Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Mısır'a yönelik 12 adet C-130J-30 Super Hercules kargo uçağının olası yabancı askeri satışı (FMS) için onay verdi.

2.2 milyar dolar bedel biçilen anlaşmaya ilişkin bilgilendirme notu Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından Kongre yetkililerine iletildi.



Lockheed Martin tarafından geliştirilen C-130 Super Hercules Askeri Nakliye Uçağı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 ülke tarafından kullanılmaktadır. Uçakların toplam uçuş saatleri ise iki milyon saati aşmış durumda.

Mısır'a yönelik bir diğer askeri satış ise radar alanında. Onay verilen diğer sistem ise SPS-48 Kara Konuşlu Radar (LBR) sistemi. Bu anlaşmanın bedeli ise 355 milyon dolar olarak belirtiliyor.

DSCA Açıklaması
DSCA açıklamasında olası satışların Orta Doğu'da önemli bir stratejik ortak olmaya devam eden NATO Dışı Önemli bir Müttefik'in (Major Non-NATO Ally) güvenliğini geliştirmeye yardımcı olarak ABD'nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyeceği not ediliyor.

"Bu hava ikmal kabiliyeti; sınır güvenliğine, bilinen terörist unsurların mani olunmasına, iç güvenlik tehditlerine hızlı tepki verilmesine ve insani yardımlara yardımcı olacaktır. Mısır ayrıca bu uçakları bölgedeki deniz devriye görevlerinde ve arama kurtarma görevlerinde kullanmayı planlıyor. Halihazırda eski C-130'ların bir karışımını işleten Mısır, bu uçakları ve hizmetleri silahlı kuvvetlerine dahil etmekte hiçbir zorluk çekmeyecek."

Anlaşmalar kapsamında yüklenici firmalar ise Lockheed Martin ve L3 Harris olarak öne çıkıyor.

C-130J Super Hercules
Lockheed tarafından üretilen C-130 Hercules kargo uçaklarının kapsamlı modernizasyondan geçmiş versiyonu olan C-130J'lerde yeni motorlar, uçuş güvertesi ve uçuş sistemleri yer alıyor.

C-130J, C-130 Hercules uçaklarının en yeni versiyonu ve hala üretilen tek model. 2018 Þubat itibarıyla teslim edilen C-130J uçaklarının sayısı 400'e ulaşmıştı.

Temmuz 2021 itibarıyla ise bu sayı 22 ülkeye teslim edilen uçaklarla birlikte 450'ye ulaşmıştı.

Olası Satış Ne Demek?

ABD Dışişleri tarafından onay verilen satışın hayata geçmesinden önce Kongre değerlendirme sürecinden geçmesi ve Yunanistan ile sistemlerin üreticileri arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerekiyor.

Ancak bu şartlar sağlandıktan sonra anlaşma imzalanabiliyor ve satış gerçekleşiyor. Yani bir satışın henüz vuku bulduğunu söylenemez.

https://www.savunmasanayist.com/abdden-misira-c-130j-satisi-icin-onay-cikti/ Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz