Türk Mühendislerin Yaptığı Drone Savara Talep Yağıyor

Başlatan fırtına06, 20 Kasım 2018, 19:52:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Antalya'da yüzde 100 yerli tasarımla drone savar üreten firma, hafifliğinin yanı sıra hem doğrusal hem de dairesel çalışma kabiliyetiyle benzerlerinden ayrılan bu ürünün ihracatına başlayacak.

Antalya'da yerleşik bir firma tarafından, Türk mühendislerinin tasarımıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen "drone savar"a yurt dışından da talep gelmeye başladı. Firmanın ürettiği 7 çeşit drone savar, hareket kabiliyetinin genişliğinin yanı sıra hafifliğiyle de dikkati çekiyor.

"CİDDİ SAKINCALARI BULUNUYOR"

Ulusal Harp Teknolojileri Savunma Sistemleri AÞ Yönetim Kurulu Başkanı Veli Erçelik yaptığı açıklamada, "drone"ların son zamanlarda yüksek erişilebilirlik ve düşük maliyetleri sebebiyle yaygın olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Drone veya insansız hava araçlarını sadece kolluk kuvvetlerinin kullanmadığını, bu araçlarla terör maksatlı uçuşlar da yapıldığını dile getiren Erçelik, "Özellikle miting, konser, stadyum ve benzeri halka açık etkinliklerde bu cihazların ateşli silahlarla durdurulmaları ciddi sakıncaları beraberinde getiriyor. İHA/dronelara karşı mutlaka drone savarlar kullanılmalı. Buna en son örneği, 10 Kasım törenlerinde Þırnak Valiliğine terör amaçlı düzenlenen saldırıyı gösterebiliriz" dedi.



TSK'NIN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA ÜRETİME BAÞLADILAR

Erçelik, drone savar ile elektromanyetik saldırıya maruz kalan droneların komuta kontrolle bağlantıyı kaybederek etkisiz hale getirildiğini söyledi. Drone savarın insan ve çevreye zarar vermediğini belirten Erçelik, sessiz ve hızlı sonuç vermesi nedeniyle drone savarın, drone ile mücadelede etkin bir çözüm sunduğunu vurguladı.

Droneların tehdit oluşturabileceğini gördükten sonra TSK'nın talebi doğrultusunda drone savar üretimine başladıklarını anlatan Erçelik, şöyle devam etti:

"Biz yaklaşık 20 yıldır jammer üreten bir firmayız. Son 13-14 aydır da drone savar üretimi yapıyoruz. Þu an sadece TSK'ya bağlı birimlerle çalışıyoruz. Afrin'de cihazlarımız var. 2019 yılından itibaren Ukrayna, Venezuela ve Arnavutluk'a ihracat yapmaya başlayacağız."



3-4 KİLOGRAMLIK DRONE SAVARLAR

Son ürettikleri İHA-MAX isimli drone savarın, dronu hem doğrusal hem de dairesel olarak bloke edebilen bir silah olduğunu ve menzilinin 2 kilometrelik bir mesafeye ulaştığını belirten Erçelik, şunları söyledi:

"Halen dünyada üretilen bütün drone savarlar doğrusal atış yapıyor. Karşısındakini düşürmek veya geri göndermek için yapılan silahlardır bunlar. Bizim ürettiğimiz İHA-MAX ise sürü halinde tehdit arz eden dronelara karşı yapılan bir ürün veya silahtır. Tamamen yerli ve milli bir üründür. Türk mühendislerimizin el emeği, göz nuru, teknolojinin en son noktasıdır. Dünyadaki ve ülkemizdeki mevcut drone savarlar 12-25 kilogram arasında değişmektedir. Bunlar taşınamayacak kapasitede cihazlardır. Düşünebiliyor musunuz 17 kilogramlık bir cihazı asker veya güvenlik güçleri ne kadar taşıyabilir? Bizim ürettiğimiz drone savarlar ise 3-4 kilogram. 2 kilometreye kadar etkin bir mesafesi var. Hem doğrusal hem de dairesel olarak çalışabilen, teknoloji harikası bir silah."

"BİREYSEL TALEPLER DE VAR AMA BU BİR SİLAH"

Halen 7 çeşit drone savar ürettiklerini, sadece silah olarak değil, 3 kilometre, 5 kilometre ve 10 kilometrelik kafes denilen sistemler de imal ettiklerini anlatan Erçelik, "Örneğin bir şehrin tamımını bloke edebilecek sistemler üretebiliyoruz. Hiçbir dronenun içeri giremeyeceği kafes sistemi. Sadece küçük değil, büyük cihazlar da üretiyoruz" dedi.

Erçelik, firmaya bireysel talepler de geldiğini belirterek, "Sanatçılar, arazi sahipleri, iş adamları da bu cihazlardan istiyor ama 5201 Sayılı Harap Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun çerçevesinde, drone savarlar da artık silah sayılıyor ve kontrole tabi cihazlar. Dolayısıyla bireysel müşterilerin kullanması yasal değil" dedi.

https://www.haberler.com/turk-muhendislerin-yaptigi-drone-savara-talep-11456361-haberi/ Mesajı Paylaş
  • Gösterim 4,717 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 2 Yanıtlar




Alıntı YapTürk ekip'den hidrojen yakıt pili ve plazma teknolojisi kullanan dikey iniş kalkışlı hayalet uçak.
Dikey İniş Kalkışlı H2PlasmaRay 6.66 / 250 Teknik Özellikleri:
▪ Yolcu/Pilot: 2

▪ Uzunluk: 4.67 m

▪ Kanat Açıklığı: 6.66 m

▪ Seyir Hızı: 250 - 291 km/h (135 - 157 knot)

▪ Maksimum Seyir Hızı: 270 - 314 km/h (146 - 170 knot)

▪ Azami Menzil: 250 km (H2) / 1000 km (LH2)

▪ Uçuş Süresi: 1 saat (H2) / 4 saat (LH2)

▪ Uçuş İrtifası: 0 - 3 km (10000 feet)

▪ Azami Kalkış Ağırlığı: 900 kg

▪ Boş Ağırlığı: 346 kg

▪ LiPo-Pil Ağırlığı: 137 kg

▪ Hidrojen Yakıt Pil Sistem Ağırlığı: 167 kg

▪ Yolcu Ağırlığı: 250 kg

▪ Motor: 19+19+10 Schübeler DS-215-DIA HAST (195 mm)

▪ Maksimum G Limiti: +6

▪ İlk Uçuş: 2023

▪ Üretici: Electrofluidsystems

https://electrofluidsystems.com/Home
https://m.haberturk.com/turk-muhendis-ekibinden-dikey-inis-kalkisli-hayalet-ucak-haberler-2692051-teknoloji/3
Mesajı Paylaş
]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz