Türk Ordusu'nda 2026 Vizyonu

Başlatan BATTLESTAR, 03 Eylül 2023, 01:19:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Þahsi kanaatim 2026 Vizyonu algısının savunma sanayisi camiasında yaygınlaşması yönündedir. Arkadaşlar hepimizin bildiği gibi ulusal savunma sanayiisini kurmak bizim için çok kolay olmadı. Alt sistem bazında yediğimiz ambargolar bir kenara ana muharip platformlarında yediklerimiz ve bizimde almak yerine geliştirmeyi beklediğimiz projeler düşünülünce ordumuz acil ihtiyaçtan aşırı yatırım yapılan bazı alanlarda kendini aşsa da (mesela iha, akıllı mühimmat, mrap, piyade silahları vs. ) diğer alanlarda senelerce fedakarlık yapılması gerekti.

Arkadaşlar şu an herkesin kabul ettiği gibi bir yeni nesil savaş uçağı ihtiyacımız mevcut, donanmamızda hava savunma gemisi ihtiyacı mevcut, karada ciddi bir ana muharebe tankı ihtiyacı mevcut. Uzun menzilli hss proyetlblemli. Ne yazıkki bu vaziyette bir 20-25 sene idare edildi denilebilir.

Þu an ki ana muharip sistemleri yeterli bulanlar için 1980 lerden bir Tsk Profili çizelim.

Bu yıllarda kara kuvvetlerinde M-48'ler ve Leopard 1a3t1 ler mevcuttu. 750 civarı M-48 mevcut ve 130 civarı leopard 1a3 geldi o dönem sanırım. Ana muharip platformlar bunlardı. O dönem yeni geliştirilen M1 Abramsları günümüzdeki Abrams Next Gen'e    M-60'ları de günümüzdeki M-1a2 lere benzetirsek M-48 'leri M1a1 gibi görebiliriz. Yine Leopard 1a3t1'leri de Leopard 2 leri yeni gelişen Embt, Leopard 3 veya Mgcs gibi görürsek onlarda o zaman Leopard 2a5/6 eşdeğeriydi diyebiliriz. Þu an böyle bir güç çarpanımız mevcut mu soru işareti ?

Deniz kuvvetlerinde 16'ya yakın su üstü muharebe ve kara bombardımanı ile dsh yapabilecek eski tip destroyerle birlikte 4 adette Yavuz sınıfı envanterdeydi. Radar kabiliyeti, ciws kabiliyeti ve o dönemli havadan denize yaygın mühimmatlara göre etkin bir hava savunma yapıp filoları koruyabilecek sea sparrow kabiliyeti ile önemli bir gemiydi. Þu an bizde o güç çarpanında gemi var mı soru işareti ?  Bununla birlikte 10 civarı eski filo denizaltısı ile 6 adet yeni tip Type 209 atılay mevcuttu. Bunuda şimdi bizim 8 Type 209 ve 6 Type 214 ile yapmaya çalıştığımız güç çarpanına benzetebiliriz ki o dönem başarılmış duruyor.

Hava kuvvetlerine gelirsek dönemin F-35 projesi denilebilecek daha yeni çıkmış F-16'ları ülkemizde birleştirdiğimizi görüyoruz. Ayrıca ömrüne avcı olarak başlayıp bombardıman uçağı olarak tamamlaması ile F-15'leri cidden andıran f-4'lerde 70 li sayılardan fazla elde edilmiş bulunmakta. Yani bu güç çarpanını günümüze uyarlarsak hem 80 f-15 almak hem f-35 almak gibi bir şey. Þu an böyle bir seviye demiyiz soru işareti ?  Helikopter olarak şu an iyi olsakta o dönemde ciddi Uh-1 envanterimizde ki bu helikopteri de v-22 veya nh-90 seviyesinde bir helikopter gibi görebiliriz bunuda unutmayalım.

Hava savunma anlamında dönemin uzun menzilli havadan angajman şartları düşünüldüğünde uçak angajman kabiliyeti daha yüksek rapier gibi bir füze sisteminden 72 adet olduğu gibi o zamanlarda patriot sisteminin güç çarpanına denk kabul edebileceğimiz 72 adette Nike Hercules 140 km menzilli hss mevcuttu ve bunu da uçaksavarlar destekliyordu. O dönem uzun menzilden saldırıları nike ve serbest düşümlü bomba saldırısı yapmak için alçalacak uçakları da rapierle avlamak mantıklıydı. Günümüze oranla daha güncel bir caydırıcılık söz konusumuydu soru işareti ?


---------------------------------------------

Þimdi ben bunu neden yaptım yerli savunma sanayisi yolunda zaafiyet içinde kaldığımız güç çarpanı seviyesini daha kolay kavrayabilmemiz için yaptım. Sonuçta Nato'nun en büyük 2. ordusu ve ciddi bir bölgesel güç olma iddiasındayız. Bizimde 2026 senesinde de bazı önemli projeler için bir bitiş takvimi söz konusu durmaktadır. Bu tarihe kadar Tsk'nın aşağıdaki bazı modern ordu rajonlarını tesis etmesi önemlidir;

1- Katmanlı Hava Savunma Altyapısı
2- Hava Savunma Gemisi
3- Denizaltıdan seyir füzesi kabiliyeti
4- Ana Muharebe Tankı
5- Aesa radarlı savaş uçağı ve ramjet hava hava füzesi
6- Stealth hava-hava ve hava-yer kabiliyeti

Bu amaçla;

Kara Kuvvetleri Komutanlığında ;

2026'ya kadar; 340 Leopard 2a4'ü zırh modernizesinden geçirip L63 sabot mühimmatı stoğunu arttırmak . Deliş ve zırh kabiliyetinde Leopard 2a6 standartını yakalamak ve bunu 160 M-60T ile desteklemek. Aynı anda 50-100 arası Altay ve 100-150 Mzk modernizeli M-60 envantere sokmak.

Yn-Zma projesini bitirmek.

Bir iki sistem Siper B1 envantere alıp onu Hisar O+ ve A+ ile desteklerken Kms lerdeki stingerları sungur füzesi ile güncellemek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ;

2026'ya kadar ; 4 adet İstif sınıfı gemiyi tamamlamak. Yavuz sınıfı iki gemiyi eğer denildiği vaziyettelerse muharip kabiliyetlerini azaltıp 60 senelik Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve Sokollu Mehmet Paşa yerine okul gemisi yapmak. 

Essm füzesini Midlastan, Siper B1 füzesini de Mk-41'den atabilmek. Böylece Siper B1 Quad veya Doublepack olmasa bile 2x 16 Vls'li Barbaros Mlu'yu 2x 8 Vls'li Barbaros Mlu ve 2 adet Yavuz ile; 4x 16 Vls'li İstif gemisini 4x 8 Vls'li Gabya+ ve 4x Vls'siz Gabya ile desteklemek. 2 Adet Opv'yi tam silah yüklü inşasını tamamlayıp Ada sınıfına dahil edip üstte bahsedilen her filoya destek vermesi için görevlendirmek .

Örnek Filo ;
1-)
1x İstif Sınıfı Fırkateyn (10 Siper B1 + 24x Essm [4x6] + 16x Atmaca ) - Hava Savunma Harbi Odak Görev
1x Gabya Vls Mod ( 4x Siper B1 + 16x Essm [4x4] + 32x Sm-1 + Harpoon ) Hava Savunma Harbi Destek ve Su Üstü Harbi Odak
1x Gabya  ( 32x Sm-1 + Harpoon ) Su Üstü Harbi Odak Görev
1x Ada Sınıfı  Denizaltı Savunma Harbi Odak Görev

2-)

1x 16 Vls'li Barbaros (10 Siper B1 + 24x Essm [4x6] + 16x Atmaca ) - Hava Savunma Harbi Odak Görev
1x 8 Vls'li Barbaros( 4x Siper B1 + 16x Essm [4x4] + 16x Atmaca) Hava Savunma Harbi Destek ve Su Üstü Harbi Odak
1x Yavuz  Su Üstü Harbi Odak Görev
1x Hisar Sınıfı  Denizaltı Savunma Harbi Odak Görev

İlk filo tipinden 4 filo ve 2. filo tipinden 2 adet toplamda 6 görev grubu oluşturulabilir. Anadoluyu ise bu görev gruplarından barış zamanı bir savaş zamanı 2 adet koruyabilir. Olumsuzluklara rağmen ciddi hava savunma kapasitesine ulaşılabildiği görülüyor.

Diğer yandanda denizaltılarımızda kapsülden kara saldırı özellikli Atmaca Blok 2 atım kapasitesini sağlayarak denizaltıdan düşman liman ve sahil hedeflerine saldırı kabiliyeti oluşturulması hayati gözükmektedir.

Reis sınıfının en azından 4 adetini envantere almak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ;

2026'ya kadar aesa radarlı ve milli bvr aa atabilecek bir veya iki filo avcı F-16 Özgür envantere alınması sağlanabilir. Gökhan füzesinin entegrasyon aşamasına gelmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte bir veya iki filo Kızılelma-A'yı envantere alıp bundan aesa radar ve aa bvr füzesi atma kabiliyeti elde etmelidir.

-------------
Bunları sağlamazsak bazı alanlarda Yunan tarafına kayan üstünlükler artabilir keza 2026'ya kadar 3 Belharraları gelmiş olacak. Bunlar önemli hava savunma gemileri, Bunlar gelince 3 Elli sınıfı çıksa da geri kalan 2006'da modernize ettikleri 6 elli'yi iyi kötü su üstü muharebede kullanıp Hydra Mekolarını da modernize edecekleri için yeni sonarlarıyla dsh kabiliyeti ile filolarını destekleyerek 3 kalbur üstü filo yaratırlar. Type 209'ları yeni olmasa da işlevsel 4 Type 214'leri aşırı tehlikeli. Kıyı şerit ve deniz alanımızı düşününce planlanan filo ile yeni gmh fırkateyni ve dsh korveti almasalar bile bize sorun yaratırlar.

Diğer yandan 2026'ya kadar bir filo Rafale sahibi olmuş ve aesa + Meteor kapasiteleri olacak. Belki bir filo daha alacaklar. F-35 alma ihtimallerinden bahsetmiyorum bile. Apachelerinin hepsini Longbow'a yükseltiyorlar.

Kara kuvvetlerinde 170 Leo 2a6 olsa da 183 Leo 2a4'lerini modernize ile o zamana kadar Leo 2a6 seviyesine çıkarma ihtimalleri yüksek ki bu bizim leo 2 sayımıza denk . Bu tank filosunuda Marderlerle destekliyorlar. Ülkemizin stratejik konumu ve tank tasarrufunu düşününce bizi zor durumda bırakabilirler.

Hala ciddi bir hava savunma kabiliyetleri var ve Patriotlarını güncelliyorlar.

------
Kısaca 2026'da Yunan daha ciddi bir sorun olabilir. Uyumamalı ve 2026'da önemli bazı eşikleri aşmalı ve 2026 Vizyonunu gerçekleştirmeliyiz. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 3,689 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 3 Yanıtlar


Savaş Var Denildiğinde Biz;


Bir beğeni ateşledim güzel konu ve makale için.

Benim düşüncem TSK leri cephe hattında 5 km cephe derinliğine her hedefi sıfır asker kaybı ile tespit edip imha edecek tespit teşhis ve imha imkanına sahip olmalı. 20 km cephe derinlinde tüm motorize hedefler sıfır zayiat ile tespit teşhis ve imha edilmeli. 50 km ye kadar cephe derinliğinde intikaller ve tertiplenmeler baskı altına alınarak önlenebilmelidir. 200 km ye kadar cephe derinliğindeki tüm motorize intikaller sar radarı uydu ve diğer keşif istihbarat yolları ile eksiksiz izlenebilmeli ve taktik resim çıkartılabilmeli. Düşman ülke sathında her yerde mutlak hava üstünlüğü ilk andan itibaren tesis edilmeli insansız hava araçları ile düşman hava sahasında insansız araçlar ile bastırılamayan eksiklerini kapatan havadan röle uçaklar ile haberleşme ağı tesis edilmeli bu ağ altında tüm düşman sathında 5g kalitesinde haberleşme ile uzaydan haberleşme gerekmeden insansız muharebe yapılmalı tüm savaş değişik görevlerde insansız binlerce hava ve kara aracı ile desteklenmeli. Yunanistan büyüklüğünde bir ülke 5 bin asker kaybı ile 10 günde işgal edilebilmeli Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Fazla uzun yazmak istemem sn.battlestar...

Eğer projeler zamanında gerçekleşirse...

2026 olmasada 2030 gibi

Türk silahlı kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetleri özellikle hassas ve nokta vuruş imkanları...

1991 ve 2003 te ırak'ı işgal eden süper güç ABD nın ordusunun imkan ve kabiliyetine ulaşmış olacağız...

ABD ile Tek fark ve eksiğimiz nükleer kabiliyetler haricinde;

Carrier strike group
Ağır bombardıman uçakları
Hipersonik araçlar
Uzayda balistik füze önleme

Bu 4 alan dışında imkan ve kabiliyet olarak ABD ile başabaş gideceğiz,bence bu süper durum. Mesajı Paylaş

8 gabyanın artık envanterden çıkması gerekiyor Tf-2000'ler de 2030 dan önce envantere giremeyeceğine göre bizim istiflerden ara sınıf türetmemiz gerekir diye düşünüyorum asfat'ın as 3600 gibi bir tasarım gabyaları değiştirmek için yeterli ben 4000 tonluk gemiyi 8500 tonluk destroyerle değiştirmeyi doğru bulmuyorum Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz