F-16 Modernizasyonu

Başlatan Þahinbey, 11 Ağustos 2009, 08:37:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Istediklerimizi yapabilmek için görev bilgisayarından çok atış kontrol bilgisayarının değişmesi veya mevcut bilgisayarın kaynak kodlarına erişim lazım galiba. Bu arada, bu sefer de yerli bilgisayara eldeki yabancı mühimmatın entegrasyonu problem mi bilemiyorum. Mesajı Paylaş

Af edersin rencide etmek istemiyorum ama atış bilgisayarı zaten görev bilgisayarı oluyor. Birde uçuş bilgisayarı var oda uçağın fly by wire ını filan yönetiyor. Atış bilgisayarı tanklardan aklında kalmış olmalı. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 03 Aralık 2024, 12:40:05Af edersin rencide etmek istemiyorum ama atış bilgisayarı zaten görev bilgisayarı oluyor. Birde uçuş bilgisayarı var oda uçağın fly by wire ını filan yönetiyor. Atış bilgisayarı tanklardan aklında kalmış olmalı.

Haklı olabilirsin, ancak bu sefer de, burada yapılan onca kaynak kodu tartışması yine boşa çıkmış olmuyor mu? Zira bu halde; ya yeni bilgisayar yeni yazılımla çalışıyordur, ya eski yazılım kırılıp yeni bilgisayara da yüklenmiştir veya ABD yazılımın yeni bilgisayara yüklenmesine izin  vermiştir. ABD açıktan karşı çıkmadığına göre 2. ihtimal en zayıf olanı. 3. ihtimal de çok olası değil. Bu noktada mesele artık kaynak kodundan çok, FMS gereği uçakta değişiklik yapılması için ABD onayı var mı,yok mu ?

Öte taraftan Özgür ve Özgür 2 de, bir nevi, Hürjet ve Kaan öncesi uçaklara silah ve sistem entegrasyonu için ön çalışma niteliği de kazanıyor. Mesajı Paylaş

Eski TÜBİTAK Sage müdürü Gürcan Kumuş, defalarca söylemişti; 29 adet son alınan f16 block 50+ lar dahil, kendi mühimmatımızı uygulayamadığımız f16'mız yok diye.

Bunun iki izahı var:

1. ABD'den, tüm f16'larımızı kapsayan görev bilgisayarına erişim iznimiz var.

2. Kullandığımız her yeni mühimmatı, ABD'den alınmış olan bir benzer ya da muadil mühimmat olarak tanıtabiliyoruz uçağa.

Yeni alınacak f16V70 uçak ve kitleri, yepyeni aviyonik ve sistemler içeriyordu. Onun için bu sistemlere uyumlu, yeni mühimmat alımı yapmamız gerekiyordu. Şimdi sadece 40 uçak için mühimmat gerekecek. Mesajı Paylaş

Bence bizim kendi yazılım işine girmiş olmamız daha olası çünkü Rus uçaklarında da belirli bir seviyede entegrasyonları yapabildik. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar özgür2 projesinde mission computer yani görev bilgisayarı modernizasyon kapsamında diye hatırlıyorum.

http://www.savunmasanayist.com/f-16-ozgur-projesinde-seri-uretime-gecildi/

Hatta burdaki kaynakta görselde var modernizasyonun neleri kapsadığı ayrıca burda blok30 Lara yapılan yada yapılcak olan modernizasyondan bahsediliyor.

Resmi indirecek varsa görev bikgisayarınında modernizasyon kapsamında olduğunu görür Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 03 Aralık 2024, 15:25:372. Kullandığımız her yeni mühimmatı, ABD'den alınmış olan bir benzer ya da muadil mühimmat olarak tanıtabiliyoruz uçağa.

Block 30 ve 40'lar için her türlü mühimmat entegrasyonu izni var ve yapılabiliyor. Block 50 ve 50+'lar için resmi bir izin yok. Fakat sizin bahsettiğiniz yöntem ile mühimmat entegrasyonu büyük oranda sıkıntı yaşamadan yapılabiliyor. Tabi burada LM'nin göz yumması ile yapılıyor olduğunu hatırlatmakta fayda var. Block 70'lerde ise herhangi bir izin yok ve LM böyle bir entegrasyona göz yummaz. O yüzden block 70'ler tamamen orijinal mühimmatı kullanmak zorunda.

Özgür-I modernizasyonu kapsamında kaynak kodlara tam erişim olacağı için, bu modernizasyondan geçen uçaklarda her türlü mühimmat entegrasyonunda sıkıntı yok. İşte bu yüzden block 50'ler için Özgür modernizasyonu yapılacaksa LM ile tekrar çalışmak gerekiyor. Yada göz yummaya devam edecekler. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar ABD bizim yerli mühimmatlarımızı kullanmamıza göz yumuyor , bence izin alma-antlaşma gibi birşey olduğunu düşünmüyorum...

ABD bu göz yummayı elinde bunu koz olarak tutuyor... Olası bir siyasi soğuklukta "Türkiye bizden izinsiz-fms antlaşmalarına aykırı şekilde hareket etti" diye gerekeni yapacaktır , hiç kimsenin şüphesi olmasın...

Hal böyleyken modernizasyon kitlerini almayıp "biz kendimiz modernize ederiz" demek işe biraz gayricidi yaklaşmak gibi geliyor bana...

Ben olsam Türkiye olur , Belçika olur , Katar olur hiçbir devlete böyle bir kozum varken gidip KAAN uçağının  kaynak kodlarını-modernize etme serbestliğini vermem ... ABD de  F-16 için vermez...

Hatta burada mı başka bir forumda mı okumuştum... "Bir sistem yenilemesi zamanında ABD li teknisyenler kimseyi uçağa yaklaştırmadan bilgisayarla birtakım veriler girdi" şeklinde bir yazı okumuştum artık doğru mu yanlış mı bilemiyorum...

Sonuçta bu kaynak kodu üretici için hem yeni bir kazanç kapısı ; üretici ülke için de askeri-siyasi bir kozken niye sana 30 yıl daha kullanacağın uçağın kodlarını versin ki hele ki kendi radarımzı vs takacaksak.. Mesajı Paylaş

Afedersiniz ama yine çok bilmişlik yaparak söylemek gerekirse;

Bence Hürjet'e ağırlık verelim, motor işini bir şekilde kotarabilirsek F-16'nın yaptığı her işi yaptırabiliriz.

Görev yükü az olsa da, ağ merkezli olarak çalışarak yanında insansız hava araçlarını götürerek F16'lardan yapım ve idame olarak daha uygun maliyetli etkin bir hava gücü oluşturabiliriz zaten daha ağır görevler için Kaan yolda.

Yani biz niye 2028 yılını ve sonrasını bekliyoruz anlamış değilim.

Kısacası Blok30 Özgür modernizasyonu ile sadece motor konusunda dışarıya bağımlıyız. Özgür ve Özgür2 modernizasyonu ile Aesa radar dahil her şeyi yapabilecek kadar kendimize güvendiğimize göre, bu saatten sonra Blok30 haricinde, diğer F16 veya Tayfun uçaklarına verilecek veya modernizasyon için harcanacak para bence haram.

Not;Blok30'lar için her türlü değişiklik yapılması konusunda yasal engel yok ama Sayın Okumuş'un yıllar önce yaptığı bir açıklamada, diğer Uçaklardan kendi mühimmatlarmızı atmak için görev bilgisayarını kandırma yoluna gidiyormuşuz ve bu durum mühimmatlarmızın gerçek kabiliyetini bir miktar kısıtlıyormuş.

Bu konuyu Amerikalılar biliyor ve şimdilik ses etmiyorlar ama Sayın Serkan'ın dediği gibi ileride istediklerinde sıkıntı çıkartabilirler. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar artık F-16 ile Hürjet karşılaştırmasını bitirsek mi. Bu uçaklar birbirinin yerini alacak uçaklar değil. İkisinin de farklı görevleri ve bu görevlerine göre tasarımları var. Hürjet, F-16'nin yaptığını veyahut F-16V'nin yaptığını hiç yapamaz. F-16V sadece bir radar işi değil. 4,5+++ artık kaç "+" daha koyuyorsanız koyun öyle nesil bir uçak. Klasik 4,5 nesil uçaklar gibi bir sürü sistemin bir araya gelip çalıştığı değil, tek merkezden kontrol edilen sistemler bütünlüğü içeriyor, F-16V. F-35'in temel üstünlük sebeplerinden biri bu. Özgür henüz o yapıda çalışacak mı bilemiyoruz.

Öte yandan Özgür-II hala test aşamasında bir iş. Hala uzayabilir, istenilen alınamayabilir, iptal olabilir. Bu sebeplerden, ben 79 adet modernizasyon kitinin iptalini çok rahat kabul edemiyorum. Hele ki block 50+'ların, block 70 seviyesine çıkarılmaması çok büyük hata olur. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz