FÜZE KALKANI PROJESİ

Başlatan Þahinbey, 27 Ağustos 2009, 14:14:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Obama'nın gemiyle sağlama planı vardı hatta Karadenize falan konuşlancaktı gemiler ama montrö sorunu falan vardı. Ama en iyisi kendi füze kalkanımızı kendimiz yapalım :D Mesajı Paylaş

Korkum yurdumuza konuşlanan savunma sisteminin düğmesi Notada yani ABd askerlerinde olacak. Mesajı Paylaş
Ne Mutlu Türküm Diyene. Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Bu kalkan işi bana nedense colin powellın BM  de yaptığı cizimli Irak kitle imha silahları anlatımını anımsattı :)) hani kamyonlar filan cizmişlerdi dorsesinde füzeler taşıyordu güya :))
Mesajı Paylaş

Füze savunma sisteminde Türkiye'nin istediği oldu

NATO Zirvesi'nde, Türkiye'nin talepleri yerine getirildi. Füze savunma sisteminin NATO ülkelerinin topraklarının tamamını koruyacak şekilde dizayn edilmesi kararı alındı ve İran'ın tehdit olarak tanımlanmasından vazgeçildi.
20 Kasım 2010 Cumartesi, 09:58:27
Füze savunma sisteminde Türkiye'nin istediği oldu


GAZETE HABERTÜRK - Murat GÜRGEN / LİZBON

Tarih kararlara sahne olacağı belirtilen NATO Zirvesi'n de Türkiye'nin kırmızı çizgileri kabul gördü. Portekiz'in başkenti Lizbon'da dün başlayan zirvede, ittifak üyesi 28 ülkenin liderleri, NATO'nun, son olarak 1999 yılında güncellenen stratejik konseptini onayladı ve ABD'nin geliştirdiği füze savunma sistemi projesinin NATO şemsiyesine alınması konusunda anlaştı. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil ettiği zirvede, füze savunma sisteminin gerekçesinde tehdidin "İran" olarak tanımlanmasına Türkiye'nin yaptığı itiraz kabul edildi. Türkiye'nin "güvenliğin bölünmezliği" prensibine dair hassasiyeti de benimsendi ve sistemin, NATO topraklarının tamamını koruyacak şekilde dizayn edilmesi kararı alındı.

AB'YE TÜRKİYE UYARISI

Akşam saatlerinde açıklanan strateji konseptinde, NATO-AB işbirliğinin ilerletilmesi ve "stratejik ortaklık'' için AB'nin Türkiye'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi istendi. Belgede, AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerinin (Türkiye, Norveç ve İzlanda) AB misyonlarına önemli katkı yaptığı vurgulanarak, "NATO ve AB arasında stratejik ortaklık için AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerinin bu çabalara bütünüyle katılımı elzemdir'' denildi. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ısrarlı talebiyle metne giren bu ifadenin, Türkiye'nin Avrupa Savunma Ajansı'na ortak üyeliği, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na dahil olması ve operasyonlarda karar mekanizmasına katılım beklentilerini yansıttığını kaydetti. NATO'nun 5'inci maddesi olan kollektif savunmayı güçlendiren ifadelere yer verilen belgede, "NATO üyeleri saldırılara karşı daima birbirine yardım edecek'' denilerek, bu taahhüdün "güçlü ve bağlayıcı'' olduğu vurgulandı.

ÜLKE ADI YOK

NATO'nun herhangi bir ülkeyi tehdit olarak göstermemesi gerektiğini dile getiren Türkiye, bu görüşünün belgeye yansımasını sağladı. Yeni stratejik konseptte, "İttifak, hiçbir ülkeyi düşman olarak değerlendirmez. Fakat kimse, herhangi bir üyesinin güvenliği tehdit edildiğinde, NATO'nun kararlılığından şüphe duymamalıdır'' denildi. Nükleer caydırıcılık politikasının sürdürüleceğine işaret edilen yeni stratejik konseptte, siber saldırıların NATO üyelerinin refah, güvenlik ve istikrarının tehdit edebileceği uyarısında bulunuldu. Yeni stratejik konsept çerçevesinde Anadolu'yu koruyacak Patriot ve THAAD füzelerinin NATO bütçesinden karşılanması önümüzdeki aylarda ele alınacak.

DIÞİÞLERİ MEMNUN

NATO'nun onayladığı "stratejik konsept" metinini değerlendiren Dışişleri yetkilileri, "İstediğimiz unsurların tamamı içeride var" açıklamasında bulundu. Diplomatik kaynakların belgede dikkat çektiği ifadeler şöyle:

    * İttifak, hiçbir ülkeyi düşmanı olarak kabul etmemektedir: Bu ifade, Türkiye'nin İran konusundaki tavrının benimsendiğini gösteriyor.
    * Füze savunma sistemi topraklarımızı ve halklarımızı koruyacak: Bu ifade ile Anadolu'nun bir bölümünün koruma kapsamı dışında kalmasının önüne geçildi.
    * AB, NATO'nun eşsiz ve vazgeçilmez ortağıdır. Ortak savunma meselelerinde AB'nin kapasitesinin yönlendirici etkisi pekiştirilecektir. AB üyesi olmayan müttefikler bu konuya önemli katkı sağlamaktadır: Bu ifade AB'ye, "Türkiye, NATO-AB ilişkilerine katkı sağlıyor. Siz de AB karar mekanizmalarında gereğini yapmalısınız" mesajı gönderiyor.
    * Mali külfet-risk dengesi gözetilecek: Riskli bölgedeki ülkelerin sistemin inşasına maddi katkısı daha az olacak. Türkiye'nin ilave koruma altına alınması söz konusu olursa, NATO bütçesinden destek alınabilecek.

AB-NATO TOPLANTISINA TÜRKİYE'DEN VETO

Zirvede, NATO-AB liderleri toplantısı Türkiye'nin vetosu nedeniyle hayata geçirilemedi. Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımadığı için Avrupa'nın güvenlik mekanizmalarında yer alamayan Türkiye, bu nedenle, NATO'daki veto gücünü kullanarak AB'nin NATO'nun operasyonel imkânlarından yararlanmasını sınırlıyor. Toplantının yapılamamasına karşın AB, ilk kez "liderler toplantısında" temsil edildi. Masada AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy da yer alırken, bugelişmeyi NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "NATO-AB işbirliğinin geliştirilmesi için ben davet ettim. Toplantılara katılıyorlar, ama oy hakları yok" sözleriyle açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin aile fotoğrafının çekiminin ardından Obama ile bir süre sohbet etti.

GÜL 1 SAAT UÇAK BEKLEDİ

Zirve için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile dün Lizbon'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, liderlerin gelişi sırasında havaalanındaki yoğunluk nedeniyle yaklaşık 1 saat ANA uçağında bekledi. Heyette, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de yer aldı.

AFGANİSTAN TAKVİMİ

Bugün yapılacak toplantıların ardından sona erecek zirvede, bu sabah "Afganistan" konulu oturum toplanacak ve NATO'nun çekilme takvimi ele alınacak.

Türkiye derken, Fransa ve Almanya krizi patladı

Türkiye'nin kurulması planlanan füze savunma sistemine ve gelecek 15 yılı kapsayan yeni güvenlik konseptine ilişkin talep ve itirazları nedeniyle gergin geçmesi beklenen NATO Zirvesi'nde asıl kriz, Fransa ile Almanya arasında patlak verdi. Almanya, füze savunma sisteminin kurulmasıyla Avrupa'da nükleer silahların azaltılmasını öngören NATO konseptine destek verirken Fransa yeni füze savunma sistemine kısmen karşı çıktı. Almanya, füze savunma sisteminin kurulmasını "nükleer silahların azaltılması" şartına bağlarken, sahip olduğu nükleer yetenekleri yitirmek istemeyen Fransa böyle bir şart konulmasına itiraz etti. Zirvenin bir fiyaskoyla sonuçlanabileceği ortaya çıkınca NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen devreye girip Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel ile telefon görüşmeleri yaparak anlaşmazlıkların giderilmesini sağlamaya çalıştı. Kriz ancak akşam saatlerinde aşılabildi.

RUSYA'YA DAVET

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı kısa açıklamada, NATO liderlerinin, Avrupa'daki tüm NATO ülkelerinin ve ABD'nin topraklarını koruyacak bir füze savunma kalkanı oluşturulması konusunda anlaştıklarını söyledi. Lizbon Zirvesi'ni "tarihi'' olarak değerlendiren Obama, "Bir NATO ülkesine yapılmış saldırı, tüm NATO üyelerine yapılmış sayılır'' ifadesini kullandı. Liderlerin bugün Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile yapılacak toplantılarda Rusya'yı da sisteme katılmaya davet edeceklerini anım satan Obama, "Rusya ile de aynı tehditlerin çoğunu paylaştığımızı birlikte kabul etmemizden hareketle, aramızda işbirliği oluşturma yönünde yarın yapacağımız çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz'' diye konuştu.

İçeride liderler dışarıda eylemciler

Portekiz'de NATO üyesi ülkelerin liderleri dün kapalı kapılar ardında hararetli füze savunma sistemi tartışmaları yaparken, dışarıda da protestocular vardı. Eylemciler sokaklar da ölü taklidi yaparak NATO'yu protesto etti, sloganlar attı. Savaşla ilgili kuruluşlara destek verilmemesini isteyen protestocular, Soğuk Savaş bitmesine rağmen ittifakın varlığını sürdürmesinin anlamsız olduğunu iddia etti. Portekiz polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı dikkati çekerken, NATO Zirvesi için bölgeye gösterici akını da sürüyor. Portekiz polisi, Avrupa ülkelerinden en az 20 bin kişinin NATO karşıtı eylemler için Lizbon'da olduğu açıklamasını yaptı.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/573002-fuze-savunma-sisteminde-turkiyenin-istedigi-oldu Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

ne yani şimdi komuta bizdemi olcak Mesajı Paylaş

Bana kalırsa İran bize saldırırsa bunlar bütün dünyayı ayağa kaldırırlar. Ama olur ya, İsrail saldırırsa hepsi sırtını döner.  >:( Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Rusyayı acıkca davet etmişler ...natoya katılabilir... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Loneatilla - 20 Kasım 2010, 22:07:11
Rusyayı acıkca davet etmişler ...natoya katılabilir...

O zaman yeni düşman kim olacak sorusu sorulmalı. Gerçi cevabı da belli: İran Mesajı Paylaş
Ne Mutlu Türküm Diyene. Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Iran Nato icin fazla kucuk.Hatta Iran+Kuzey Kore bile cok kucuk oyun oynamak icin.
Cin ise cok agir basar.Ortalik bir dusman uyduracaklar zannimce. Mesajı Paylaş

tabi İrana karşı ABD harekat yapmak istiyor o kesin..ama bu sefer Irakta olduğu gibi tek ingiltere ve avusturalya yada anglesaxon birliği gibi bir yapıyla girmek istemiyor...Bence obama sadece kendinden sonraki başkan icin İran harekatına zemin ve müttefik hazırlıyor..

İran hic bir zaman elinde var olan yada var olduğu söylenen füzeleri kullanamayacaktır..nedenmi ? örnek Irakın 1 ci körfez savasında elinde olan scud lar ..

Atsalar bile bence asıl sorun attıklara yere gidemeyecek olması yada farklı yere düşebilme ihtimali..Tabiki bir füze programları vardır ..belli yüksekliklere cıkabiliyorlardır ..menzilide vardır belki ama neye yarar ...atar israile Düşer akdenize..Sorunun asıl kısmı İran gercekten kendi olanakları ile attığını vuran hedefe ulaşabilen Nükkler başlık taşıyabilen füzeler yapabilmişmidir..

Birtek iran icin boyle bir fuze kalkanı gercekten turkiyeye nato şemsiyesi altında ne getiricektir..Nato Bugune kadar gercekten Türkiyenin müttefikimi olmuştur...

1950 lerde yerleştirilen hawk bataryaları o yıllarda rus hava saldırısı olsaydı ülkemizi nekadar korurdu ??Tüm sanayimizi yığmışız batıya geleneksel hasmımız yunanistanın dibinde ...son 20 yıldır terrörle boğuşuyoruz ...nato nekadar yardım etmiştir??kacdefa dönemim genel kurmay baskanları acıklamıştır incirlikte motorları sıcak ABD helleri bulduk terrör örgütüne erzak atmaktan dönen....kuzey ırakta ABD ucakları ile taciz edilerek düşürülen komutanları taşıyan heller ...Muavenet....en son süleymaniye 4 temmuz vakası....


saygılar yorum size kalmış..

Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz