Yemen

Başlatan Þahinbey, 19 Ekim 2009, 14:02:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Açıkçası vurulan Aramco tesisi de katmanlı bir hava savunma sistemi ile korunuyor görünüyor. >> https://twitter.com/DuitsyWasHere/status/1174186887344467971

Suudilerin sahip olduğu PAC2 Patriot sistemlerini 2014 yılında imzaladıkları anlaşmayla PAC3'e yükselttiler, hem balistik füzelere hem de seyir füzelerine karşı etkili olarak biliniyor. Ki bu sistemle daha önce Huislerin fırlattıkları balistik füzeyi vurmuşlardı. Skyguard sisteminin alçak irtifa radarı da 20 km menzil içerisindeki hava hedeflerini tespit edebiliyor. 35 mm namlunun menzili de yaklaşık 4000 mm.

Bu sistemlerin hiç birinin bu saldırıda işe yaramamış olması  gerçekten bu sistemlere bel bağlayanları ciddi seviyede düşündürüyor. Saldırıyı gerçekleştiren Yemen, bu saldırıyı öyle yüksek teknolojili, elektronik karıştırma, stealth gibi özelliklere sahip sistemlerle geliştirmedi! Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Hocam, oradaki patriot sistemi 360 derece izleme ve tespit yeteneği olan AESA( Gan teknolojili radar) değil. Füzelerin geldiği istikamet ile Patriot sisteminin radarının baktığı istikamet farklı. Polonya sırf bu tarz iha, dron, seyir füzesi gibi satüre saldırılar için daha efektif bir hava savunma sistemi kurmak için özel istemişti. Ayrıca o sykguard sistemleri filan çok eski teknoloji. Bizimde alçak ve orta irtifa elimizde mevcut hava savunma sistemleri var. Ama eski teknoloji oldukları için değiştirmek istiyoruz. Bugünün tehdit koşulları çok farklı. Zaten kimse skyguard gibi eski teknoloji sistemi veya AESA radarı olmayan Patriotlarida kimse iyi sistem diye söylemez. Ülkemiz için Amerikanın T-Loramids ihalesine AESA radar ve Pac-3MSE füzesi olmadan katıldı ve bizde kabul etmedik. Bizim istediğimiz veya iyi sistem diye söylediğimiz olanı AESA radar 360 derece tespit ve izleme yapan ve Pac-3MSE olan sistemler. S-300 içinde durum aynısı Yunanistana verilen S-300 ile Suriyeye geçen yıl yollanan S-300'ler aynı değil. Ayrıca Patriot sistemler çokta oyun değiştirici, gelmesi için çokta istekli olunacak bir sistem olmadığını herkez biliyor. Ülkemiz için Patriot istenilmesinde ki en büyük etken F-35 uçaklarıdır. F-35'lerin gelmesi için Patriot  + F-35 istedik. F-35 gelmezse zaten Patriot kimse istemez. Ahım şahım, çokta oyun değiştirici bir sistem değil zaten. Mesajı Paylaş

Patriot ve Skyguard dışında Fransız yapımı Shahine alçak irtifa sistemi olduğu da belirtiliyor. Bunların hepsinin ayrı radarları var. Patriotun Aesa radarı olsun veya olmasın, Skyguard ve Shahine eski teknoloji olsun veya olmasın, o füze ve insansız araçların çoğunu imha edebilmeliydi! Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#103
Suudi Arabistan'da petrol tesislerine düzenlenen İHA ve seyir füzesi saldırıları ABD'de savunma ve strateji konusundaki fikir beyan eden kuruluşların sitelerinde "ABD'nin Körfez bölgesindeki hava üstünlüğü ve hassas saldırı kabiliyetindeki tekelinin hızla tükenmekte olduğu konusunda açık bir stratejik uyarı veriyor" şeklinde değerlendirilirken Türk kamuoyunda ise sadece "Patriot'lar neden işe yaramadı? Patriot drone ve seyir füzesi vuramıyor mu?" gibi kısır, basit ve dar bir çerçevede biraz da S-400 almamız ve ABD'in Patriot teklifini geri çekmesinin etkisinde sübjektif olarak tartışıldı.

Oysa bizim ANKA ve TB-2'den çok çok daha küçük ve manevra kabiliyeti daha zayıf ve onlar kadar elektro-optik cihazlarla donatılmadığı için kendilerine doğru gelen Patriot füzelerini görüp kaçması imkânsız olan Husi drone'ları saldırdı. Diğer saldırgan ise tüm seyir füzeleri gibi yine manevra kabiliyeti çok düşük, hava savunma füzelerinden uçakların yaptığı gibi kinetik kaçınma manevraları yaparak kaçması imkânsız olan seyir füzeleri. İran yapımı Soumar seyir füzesinin Husi versiyonu Quds seyir füzesi ki Soumar'da Ukrayna'dan alına Rus orjinli Kh-55 seyir füzesinin kopyası.



5 KM İLERİDE PATRİOT BATARYASI

Yani bu drone ve seyir füzesini vurmak tabiri caiz ise "bebek oyuncağı" ama 5 km yakındaki PAC-2 bataryası, Skyguard ve Hawk orta irtifa hava savunma füzelerinden hiçbiri 15 Eylül 2019 sabah saat 04:00'da gelen 20 adet drone ve seyir füzesini vuramadı.

Hedefleri olan başkent Riyad'ın doğusundaki Abkayk ve Khurais petrol tesislerinde koca koca petrol tanklarını delip içlerine girdiler. Hem de menzil artırmak için harp başlığı bile taşımıyorlardı. Mantıken düşündüğümüzde işlenmiş petrol ürününün içine dalan bir füzenin patlama yapması için kafasında ayrıca bombaya yani harp başlığına gerek yoktu.

Önce şunu söyleyeyim ki: yukarıda çok kolay iş dediğim drone ve seyir füzesinin hava savunma füzeleri ile vurulmasının örnekleri çok. Hatırlarsanız bir ara İsrail'in tanesi 1 milyon USD olan Patriot füzesi ile 200 USD olan Hizbullah drone'lerini vurduğu konuşuluyor ve herkes savaşın sürdürülebilir maliyetine dem vurarak dalga geçiyordu.



Yani kısaca radarda görüyor ise ve menzili içinde ise drone ve seyir füzesi gibi son derece savunmasız insansız sistemleri düşürmek aklınıza gelecek tüm sistemler için (Aster-15/30, S-300/400, PAC-2/3/3MSE, Hisar-A/O, NASAMS, Pantsir, BUK, TOR/M2, SM-2/6, Spyder, Barak, ESSM,...vb.) çok çok kolay bir iş.

Ancak gel gör ki pratikte öyle olmuyor. Tıpkı ABD, İngiliz, Fransız güçlerinin geçen sene Suriye'ye yaptığı seyir füzesi saldırısı gibi.



PEKİ SORUN NE? TARTIÞILMASI GEREKEN VEYA TESPİT NE?

Tespit: tıpkı yıllar önce İHA'ların SİHA'ya dönüşüp özellikle asimetrik harp sahalarında çok önemli bir güç çarpanı veya aktör olması ve savaşın çehresini bir ölçüde değiştirmesi gibi teknolojinin hızla yayılması ve bir ölçüde yüksek teknolojinin ayağa düşmesi. Asimetrik veya devlet dışı aktörlerin dahi bunlara kolay erişimi ile drone ve seyir füzelerinin hava savunma sistemi, şemsiyesi veya doktrini adına ne derseniz deyin temelden değiştirdiği veya bu olaydan sonra değiştireceğidir.

Zaten S-400, Aster-30, PAC-3 veya THAAD gibi orta-yüksek irtifa sistemler onlara çok alçak irtifadan taarruz eden mütecaviz herhangi bir silah sistemi için Pantsir, TOR, Stinger benzeri sistemlerle korunuyordu. Ancak tüm dünya şunu tekrar gördü ki, ne kadar pahalı ve yüksek teknoloji olsa da modern büyük boy hava savunma sistemleri üç kuruşluk drone'lar karşısında çaresiz kalabiliyor.

Drone derken bunların fotoğraflarda görüldüğü gibi her gün uçurduğumuz ticari drone'lerden biraz daha büyük insan boyu kadar, ancak örneğin ANKA'dan çok çok küçük olduğunu gözden kaçırmamak lazım. Buna rağmen 600 km yol alması da ne kadar kıytırık desek de bir başarı.

Yani mesele hava savunmanın çehresinin değiştiğinin bilinmesi, tahmin edilmesi ama ilk kez test edilmesi veya artık inkâr edilemeyecek kadar kabul edilmesi.



PATRIOT'LAR NEDEN VURAMAMIÞ OLABİLİR?

Öncelikle Suudi Arabistan'daki esas zafiyet ve Patriot'lardaki batarya bazlı sorun füze ateşleyip vuramaması değil, hiç görmemesi olabilir. Bunun da ötesinde Suudi erken uyarı ve kontrol sisteminin yani radar örtüsünün sınıfta kalması olabilir. Yoksa dünyanın en kötü hava savunma sisteminin dahi vurabileceği bir drone'yi Suudi erken uyarı sistemi sınırdan girince görse idi sonuç daha farklı olacaktı.

Mesela Suudi E-3C AWACS uçağı veya yerdeki sabit bir radar bunu PAC bataryasına data linkle iletse idi ki ben tüm hava/füze savunma sisteminin CENTCOM ve CENTCOM'un ilgili birimi ile entegre olduğunu tahmin ediyorum, PAC radarı doğru yöne doğru zamanda bakabilse 20 adet PAC ile 20 adet drone ve seyir füzesi %100 vurulmuş olacaktı.

Ancak zaten İran destekli Husilerin muhtemel İran sayesindeki mükemmel planlamaları ve hazırlığı ve Patriot'un başarısız olması da bunun üzerine inşa edilmiş. Þimdi ayrıntılara ve spekülasyonlara geçelim.

-Fotoğrafta da görüldüğü üzere saldırı Güney Irak yönünden ve 120 derece tarama yapan Patriot PAC-2 bataryalarının kör noktasından gerçekleşmiş. Yani ABD'nin açıkladığı gibi Güney İran topraklarından değil.

-İran şüphesiz, füzeleri veya teknolojisini ve drone'leri veya teknolojisini (birebir kopyasının yapılması için) veren ülke. Fakat direk kendi toprağından ateşlemesi savaş sebebi olacağı için imkânsız. Yani ABD'ye inanmamız çok zor.

-Husiler, muhtemelen İran desteği ile (Bu konuda füzeler gibi delil yok) Suudi radar ağını çok iyi çalışmış ve tüm PAC bataryalarının yerlerini ve etki açısını iyi bilip hesaplamış. Çok iyi planlanmış bir saldırı.



İYİ PLANLAMA

-Bu saldırı çok büyük bir ordusu ve askeri kültürü olamayan bir ülkenin veya asimetrik grubun dahi iyi planlama yapabilmesinin ve dünyada 3.Silah ithalatçısı bir ülkenin modern hava savunmasını nasıl alt ettiğinin göstergesi. Bunun da ötesinde zaten yazılan çizilen ama bizzat görüldüğü üzere orta ve yüksek irtifa hava savunma sisteminin alçak irtifa koruma sistemi ve erken uyarı radar sistemi yok ise zafiyet içinde olacağı. Başka bir açıdan uçak ve balistik füzelere karşı ne derece mükemmel bir hava savunma sistemi olsa da alçak ve çok alçak irtifa radar kaplaması ve hava savunma sistemi olmadığı zaman yani çepeçevre bir hava savunma şemsiyesi olmadığında sonucun vahim olacağının göstergesi.

-Suudi Arabistan gibi binlerce kilometrekare boş çöl alanlarının olduğu ve savunma sistemlerinin şehirlerde ve tesislerde odaklandığı ülkelerde bile çöl şartlarının alçak irtifa drone ve füze uçuşuna çok müsait olması sebebi ile en azından sınır hatları boyunca mutlaka alçak irtifa radar kaplaması olması gerektiğini gösteriyor. Hadi PAC göremedi veya gördü ateşleyemedi veya ateşledi vuramadı diyelim, o zaman Skyguard niye tetiğe basmadı. Yanılmıyorsam 20 km menzili olan Skyguard'ın karşısında bir drone/seyir füzesi tek parça kalabilir mi? Belli ki o gün o saat bir şeyler ters gitmiş veya uyanık olması gereken birileri o gün "standby veya kapalı" durumda idi.

RADARLAR SÜREKLİ AÇIK OLABİLİR Mİ

-PAC, S-400, Aster gibi sistemlerin radarlarının 365 gün 24 saat açık olamayacağını biliyoruz. En azında Suudi Arabistan gibi sürekli Husi balistik füzesi tehdidi altında standby konumunda beklerken bile erken uyarı sisteminin ne kadar önemli ve harekete geçirici olması gerektiğini gösteriyor. Diğer yandan yıllardır İran/Yemen-Husi balistik füze tehdidi/saldırıları sebebi ile tüm PAC bataryalarını bu iki ülkeye çevirmiş olan Suudilerin hiçbir zaman Irak veya İsrail yönünden seyir füzesi saldırısı beklemediğini gösteriyor.

Daha da ötesinde elinizde 120 derece tarama yapan PAC veya 360 derece tarama 90 derece kilit atan S-400 veya 360 derece tarama yine 90 derece kilit atan Aster-30 olsa bile X şehrini korumak için icabında çöl şartlarında 4 batarya ve radarını 4 yönlü konuşlandırmak veya coğrafi engelleri kullanarak ona göre 2-3 şekilde konuşlanma gerektiğini unutmamak lazım. Yani hep deriz ama nedense dünyadaki askeri ve sivil yetkililere bir türlü itiraf ettiremeyiz ya işte tehdit kriz nerede ise savunma sistemleri oraya dağıtılır ve o yöne bakar mantığı. Kimse de "ya siz bu radar ve füzeyi güneye koydunuz ama düşman füzeyi kuzeyden dolanacak şekilde uçurursa ne yapacaksınız?" diye sormaz, soramaz, sorsa da saçmalamışsın gibi bakarlar. Zaten PAC-3MSE füzesini kullanan MEADS'da bu yüzden 360 derece tarama kilit geliştirilmekte.



-Söylentilere göre Husilerin "içeride de adamı" varmış ve PAC'ları sabote etmiş. Ben bu ihtimale çok inanmıyorum. Þahsi fikrim füze ve drone'lar PAC'ların kör noktasından 120 derecenin dışından veya radarları kapalıyken veya ufuk üstünde kalacakları 40-50 km kaldıktan sonra çok çok alçak irtifadan ve son aşama (terminal) aşamasında da tırmanarak yüksek süratle daldı ve geç gören PAC bataryaları ateşleme yapsa bile geç kaldı.

-Þüphesiz Patriot büyük puan kaybetse bile esas sınıfta halan Suudi radar ağı, komuta-kontrol sistemi ve komple hava savunma sistemi. Putin'in S-400 satalım gözü açıklığı bir yana o gün PAC bataryasının yerinde bir S-400 veya Aster-30 (ki Aster-30 sisteminin sadece seyir füzesi imha yönü ile hem PAC hem S-400'den daha kabiliyetli olduğu söylenmektedir) olsa idi sonucun çok farklı olacağını sanmıyorum. PAC'ın radar açısını hesaplayan adam S-400'ün de 90 derece kilit açısını hesaplardı.

-Aramco şirketinin Suudilere ait olan yani Suudi Aramco'suna yapılması, daha kısa süre önce Suudilerin petrol fiyatlarının düşmesine müsaade etmeyeceğiz demiş olmasının ve Suudi Aramco'sunun hisselerinin kısa süre önce ABD tarafından önemli oranda satın alınmış olması da ayrı bir ilginç veya spekülatif haberlerden bazıları. Malum ham petrol fiyatları %20 arttı ve ABD derhal stratejik yani çıkarmayıp yedek tuttuğu petrol kuyularını devreye sokarak üretimi artırdı.

-Bu saldırının bana göre en merak edilen noktası ABD Ortadoğu savunma politikasında neler değişeceği, CENTCOM'un ne yapacağı ve dünya geneli ile Ortadoğu'da hava ve füze savunma sisteminde nasıl değişiklikleri göreceğimiz.

-Ülkemiz bazında ise bizim yöneticilerimizin nasıl dersler çıkaracağı ve tedbirler alacağı. Örneğin İHA ve drone'ler çoğalınca üç firmamız lazer silahı ve bu silahın daha çok dronesavar lazer silahı şeklinde uygulamasını çıkardı (ASELSAN, ROKETSAN, TUBİTAK-SAGE). Aynı şekilde alçak irtifa koruması için parçacıklı mühimmat ve öncesinde kara konuşlu Korkut ve deniz konuşlu Gökdeniz üretildi ve seri üretime geçti. Demek ki zaten bir nebze tedbir alıyoruz. Hisar füze sistemi de bir an önce seri üretime geçer ise S-400 koruyacak olan sistemimiz Korkut, Hisar vb. hazır olacak. Ayrıca belki alınması veya ortak üretilmesi muhtemel SAMP-T Aster füzeleri için de.

-Þurası açık ki daha önce de Husilerin drone saldırısına uğrayan Suudiler gereken dersi çıkarmamış veya Yemen sınırından uçacak 600 km menzilli drone ile Güney Irak'tan gelebilecek seyir füzesi hayal etmemiş. 18 Eylül'de TRT-Haber, 16:00 haberlerine TEKNOFEST'en katıldığım canlı yayında da belirttiğim gibi hava savunmasının İran ve Husi balistik füzeleri (Burkan-1,2 ve 3) üzerine kuran Suudiler ters köşe olmuş durumda.

Çünkü 4++ nesil savaş uçaklarının hala daha sofistike sayılabilecek EF-2000, F-15, Tornado gibi türlerine sahip RSAF için İran hava gücü önemli bir tehdit değil. En azında İran uçaklarının bir sürpriz saldırısı E-3C, RE-3A gibi erken uyarı sistemleri ve Körfez bölgesindeki ABD mobil/sabit radar tesisleri ve Basra Körfezi'ndeki AEGIS gemileri sayesinde imkânsız. Ancak İran balistik füzeleri tüm bölgenin canını okuyacak türde ve sayıda ki bunu Husiler için Husilerle birlikte Yemen'de ürettikleri Burkan füzeleri ile de gösterdiler. Þu ana kadar gerçekten yüksek bir oranda %40-50-60 civarı Burkan füzelerini durduran PAC'lar ki PAC-3MSE Suudilerde olsa bu oran çok daha yüksek olacaktı, artık çaresiz kalmış durumda. Çünkü Burkan-3, 1000 km Den daha uzun menzilli. Yani Suudi PAC-2/3'lerinin etkili olduğu balistik füzelerin daha üstünde. Zaten Suudilerin THAAD alacak olmasının bir sebebi de bu.

Dolayısı ile son olarak şunu söylemek lazım ki hava savunmasını İran ve Yemen yönünden gelecek öncelikle balistik füze ve seyir füzeleri üzerine revize etmiş Suudiler tam anlamı ile ters köşe oldu. Kademeli, boşluksuz bir hava savunma şemsiyesi vb. çıkarımlar yani olayın askeri değerlendirmesi bir yana siyasi ve ekonomik olarak petrol fiyatları Saddam'ın Kuveyt'i işgalinden bu yana tavan yaptı. Suudi günlük ham petrol üretimi 5,7 milyon varil azaldı ve bu Suudi günlük petrol üretiminin yaklaşık yarısı, dünya petrol üretiminin ise yüzde 5'i. Bugün Çin'in dahi petrol ithalatının dörtte birini Ortadoğu'dan karşıladığını düşünürsek üstüne Japonları eklersek durumun vahameti anlaşılacaktır.

Hakan Kılıç

http://www.kokpit.aero/rafineli-saldirisi Mesajı Paylaş

Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ı suçladı

3 ülke ortak bir yazılı açıklama yaparak, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere New York'ta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ortak bir açıklama yayınladı.

"EN GÜÇLÜ ÞEKİLDE KINIYORUZ"
"14 Eylül 2019'da Suudi Arabistan topraklarındaki petrol tesislerine yapılan saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, Suudi Arabistan ile dayanışma mesajı verildi.

Açıklamada, "İran'ın bu saldırının sorumluluğunu taşıdığı açıktır. Başka bir makul açıklama yoktur. Daha fazla detaya ulaşmak için yürütülen soruşturmayı destekliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Söz konusu saldırıların bölgede büyük bir çatışma riski doğurduğuna işaret edilen açıklamada, "Bu saldırılar, sürdürülebilir diplomatik çabalar ve tüm tarafların konuya dahil olması yoluyla bölgede tansiyonun düşürülmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, 3 ülke ayrıca İran ile yapılan nükleer anlaşmaya bağlılıklarını yinelerken, İran, anlaşma şartlarına dönmeye davet edildi.

Orta Doğu'da gerginliğin azaltılması çağrısı yapılan açıklamada, "İran'ı diyalog kurmaya, provokasyondan ve gerginliğin tırmanmasından kaçınmaya davet ediyoruz." ifadesine yer verildi.

https://www.ensonhaber.com/fransa-almanya-ve-ingiltere-irani-sucladi.html Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

İran nasıl çaktı bütün süksesini alaşağı etti Arapların Amerikanın iki dron ile Mesajı Paylaş
beğen

Alıntı yapılan: serkan - 24 Eylül 2019, 11:37:30
İran nasıl çaktı bütün süksesini alaşağı etti Arapların Amerikanın iki dron ile
.

Milyar dolarlar veripte aldıkları silahları kullanmasını beceremeyince bu hale düşürdü Husiler, Suudileri.... Bu sadece Patriotlar için değil hepsi için geçerli. Husiler leblebi gibi tanklarını, zırhlı araçlarını vurdu Suudilerin vurmayada devam ediyorlar. Ayrıca vur kaç taktikleri ile Suudiler sürekli baskına uğrayıp asker kaybediyorlar. Sadece oda değil en büyük ortakları BAE ilede ters düştüler. Kısacası Yemen'de battıkça batıyor Suudiler bakalım nasıl çıkacaklar bu bataklıktan.... Mesajı Paylaş

Suudilerin hatası kara birliklerinide işin içine sokmaları. Oysa hava desteği yeterli olmalıydı karadaki işi oradaki yemenlilere yaptırmalılardı gerekli silah desteği ile. Mesajı Paylaş
beğen

Serkan yemen'e hic gittin mi? Pardon soru sordum.
Ama cevabini ben verecegim.

Suudiler Arap yarimadasinin Almanlaridir. Yemen'de savastiracabilecekleri adam bulamayinca kendileri girdiler. Ki dusun, kendileri bile ancak bu kadar yapabiliyorlar.

O terlikli yamyamlar, keles ve cenbiye'den baska birsey kullanamaz. Drone isinin arkasinda baskalari var! Mesajı Paylaş
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Yemende ülkenin beşte dördüne hakim olan husiler ile iç savaş veren Suudilerden önce savaşmaya başlamış meşru hükümet güçleri yok tabi dimi bütün savaşı Suudiler yapıyor. Mesajı Paylaş
beğen


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz