TF-2000 PROJESİ

Başlatan Hawkerx, 21 Ocak 2010, 13:29:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Alıntı yapılan: serkan1976 - 26 Ağustos 2024, 14:56:22
Güç sistemlerine ağırlık vermeliyiz...

Motorun varsa diğerleri ağır aksak tamamlanır ama motorun yoksa ne yaparsan yap seni hiçbir şey kurtaramaz...

Uçak gemisinde de %80 yerli üretim amaçlanıyormuş kalan %20 ne siz tahmin edin...?

Altay,MMU,HÜRJET her alanda motor ambargosu elimizi ayağımızı kısıtlıyor  , mühimmat güç sistemlerinde bu engelleri ancak yerli üretimle aştık biliyorsunuz ama ana platformlarda motor için bizi inletecekler de inletecekler...

Gemi motorlarında şu an bir ambargomuz yok ve öncelik yapacak ne insan ne de para kaynağına sahibiz, belli bir müddet bu şekilde devam etmeli.

İlerde yolcu uçakları yapmaya başlarsak o turbofan motorları gemi motoruna çevirebiliriz. Mesajı Paylaş

#562
Alıntı yapılan: sahin1 - 26 Ağustos 2024, 14:03:38
Sevgili Yaşar kardeş, listeniz çok güzel, yalnız gerçekleşmesi güç. Bunun yerine eldeki filo yapısına göre bir analiz yapmayı öneririm. Bu arada, muharip ana platformlarının ömrünü de artık 40+ yaş değil, ortalama 50 yaş olarak düşünelim. Buna göre önümüzdeki yıllarda; 4-5 muhrip (16-20 fırkateyn/korvet), 3 denizaltı (14), 4 hücumbot (18-20) filotillası ile 8-10 açık deniz karakol ve 16 (yakın deniz) karakol gemisi şeklinde bir yapı oluşturulabilir. Zannımca, açık deniz karakol gemileri envantere girdikçe Burak'lar hizmet dışı kalacaktır. TF-2000'ler muhtemelen ilk 4 Gabya'yı envanter dışına çıkaracaktır. Yeni platformlar hizmete alındıkça tıpkı ilk Meko'larda olduğu gibi henüz faydalanılabilir bazı platformlar test ve eğitim filosuna alınacaktır. Zaten bu yapıyı muhafaza edebilirsek bu başarıdır. Epeyi de etkin bir güç demektir.
Sn Þahin1,
Öncelikle bana "kardeş" olarak hitap ettiğiniz için teşekkür ederim. Tevellütü 1954 olan kişiyim sonunda. 😂

Aslında benim listemle sizinki arasında çok büyük bir fark yok. Neden gerçekleşmesi güç? Onu açarsanız memnun olurum.
Doğrudur. Dz kuvvetleri 4'lü olarak istiyor gemileri. Bunun arkasında yatan, belli adetlerde platformla belli deniz sahalarının korumasını yapabilmek. Ama tek bir Anadolu, 10 adet korvet ve eksilen gemi adetleri ile Dz kuvvetlerinin ideal filotilla düzeni de bozulmuş durumda zaten.
Denizaşırı projeksiyonlar, ve oradaki üsler de işin içine girince, gemi adetlerini ve filotilla düzenini tam olarak ancak, önümüzdeki 25-30 yılı kapsayan strateji bilgisine sahip donanmanın en üst seviyesi iyi bilir.

Þu anki plana göre, 4 adet I-sınıfı olarak F515-F518'in katılımıyla eldeki 4 x Yavuz (2 adedi zaten eğitim gemisi oldu) aktif görevden alınacak.
4 adet eski Gabyalar yeni TF2000'lerle yer değiştirecek.
F519-F522 ek 4 adet I-sınıfı zaten yeni planlandı. Bunlar da büyük olasılıkla 4 yeni Gabya'yı emekli eder. Ya da VLS'li bu 4 Gabya kalır ve denizaşırı görevlere kullanılır.

Ben 4 adet TF2000'e karşıyım. Çok pahalı ve bir torpidoluk canı var. Ege'ye sokulacak gemi değil bunlar zaten. İlle gemi eksiğimiz varsa, 4 tane daha I-sınıfı yapın diyorum.

Gür Sınıfı  denizaltılar için bu sene başı yeni kontrat imzalandı modernizasyon için.
Preveze Sınıfı da şu anda çok detaylı bir modernizasyon programına tabi. 2027'ye kadar bitecek bu yenilenme projesi.
Bu 8 gemi daha uzun süre donanmada yani.
Ay sınıfı gemiler de eğitim için ve emekliye çıkacak. O kesin zaten.
Bunlara 6 adet'de Reis Sınıfı ekleniyor 2029'a kadar.
Önümüzdeki sene içinde de ilk Milden'in kaynak töreni yapılacak haberi geliyor. 2030'larda Milden inşaları ve donanmaya eklenmeleri yaşanacak.

Buraklardan ilki zaten emekli edildi. Geri kalanları da Hisar sınıfı ADKG lar çıktıkça emekli olurlar.

Hücumbot olarak 2030'lara kadar FAC55 sınıfı bir hücumbot filosu lazım. 9 adet Kılıç dışında elle tutulacak modern hücumbotumuz kalmayacak. TTHP için 4 adet kesin, 6 adette opsiyon olarak proje var. Bunun bir an önce devreye sokulması lazım.
Mesajı Paylaş

Libya tecrübesi sanırım TF-2000 konusunda daha net adımlar atılmasını hızlandırdı. Zira daha önceki İDEF'lerde İ sınıfı maket halinde iken, 30-40 km arasında değişen hava savunması (ESSM) bize uzun süre yeterli gelir, diye konuşmuştuk. Fakat Libya'da ihtiyaç olduğunda Gabyaları mecburen getirip, SM-1 kullandık. Gabyalarda sahile çok yakın durmak zorunda kaldılar. İ sınıfı ile bu ihtiyaç giderilmeye çalışılsa, alana göre birden fazla gemi gerecek. Böyle durumlar için TF-2000 şimdi göze çok güzel görünmeye başladı. :)

Yavuzlar zaten bitik, düz Gabyalar aynı şekilde çok yakın süre içinde mod Gabyalara yem olacaklar. Elimizi çabuk tutup, İ sınıfını ve TF-2000'i envantere almak zorundayız. Yoksa deniz aşırı iddialarımızın ciddiyeti giderek azalacak. Mesajı Paylaş

Sevgili Yaşar kardeş, benim tevellüt de 1967. Yaşlar epey ilerledi.

Özü itibariyle ben modernizasyonlar dahil gemi ömürlerini evvelden 40+ yıl alıyordum. Maddi imkanlar, gelişen alaşım teknolojileri ve platform ihtiyaçlarını dikkate alınca artık bu süreyi 50'ye çekiyorum.

Dediğiniz gibi düşüncelerimiz birbirine yakın. Benim şüpheli yaklaştığım husus özellikle maddi yetersizlikler dolayısıyla bahsettiğiniz rakamlara ulaşma zorluğumuz. Yoksa gönül daha fazlasını istiyor.

Hadsizlik olarak algılamazsanız benim kuvvetten farklı düşündüğüm bir husus var. Kuvvet fırsatını bulmuşken elbette daha fazlasını ve büyüğünü ister. Ama bizim hem yakın denizlerde ve hem de uzak ve açık denizlerde ilgi ve alakalı olduğumuz sahalar var. Kısmen maddi artıları da olacağından kanaatimce birbirinden bağımsız değil, hatta girift yapıda 2 ayrı kuvvete ihtiyacımız var. Birisi açık denizler, birisi de yakın sular için. Açık denizler için lpd/hafif uçak gemisi, destroyer ve fırkateynler, daha ağır denizaltılar, bunlara eşlik edecek yardımcı gemiler bu yapıyı oluşturmalı. Yakın sular için de en ağırı fırkateynler olmak üzere korvetler, daha hafif ve cep tipi (500 tonluk gibi) denizaltılar, hücumbotlar olabilir.

Buna karşılık kuvvet gördüğüm kadarıyla teşkilatını gemi cinslerine göre belirliyor. Denizaltı, muhrip filoları gibi. Bunları Kuzey, Batı ve Güney Görev Grup Komutanlıkları şeklinde örgütledi. Bunlar aslında temelde filo seviyesinde (bu noktada harp filosunun yeniden neden ihdas edildiğini doğrusu anlamadım.). Bunlara bağlı muhrip, hücumbot şeklinde filotillalar var. Gerektiğinde ihtiyaca göre geçici gruplar da kurabiliyorlar.

Biliyorsunuz TF-2000 için ilk ihtiyaç rakamı 7 olarak açıklanmıştı. Tuhaf bir rakamdı. Niye 4-6-8 değil de 7. Ben bunu 5 filotilladan 2 LPD/Hafif Uçak Gemisine refakat edecek 2 filotilla için 2'şer, diğer 3 filotilla için de 1'er adet olacak şekilde karma bir filotilla yapısı olarak algıladım. Sonra rakamlar değişti 4 oldu. Belki hâlâ değişebilir. Bunu maddi imkanlar, yeni tehdit algıları belirleyecek.

Netice olarak; 2 LPD/Hafif Uçak Gemisi, 4-7 Destroyer, 16-13 Fırkateyn, 12-14 Denizaltı, 4 Cep Denizaltısı, 19-20 Hücumbot, 8-10 Açık Karakol Gemisi, 16 Karakol Gemisi ana kalem gemileri olarak düşünülebilir.

Bir de ihtiyaç kalemini belirleyecek temel bir etmen vardı, Yunanistan. Mevcut rakamsal halleriyle ihtiyaç kalemimizi çok etkilemez. Kurmay sınıfımız buna ileride İsrail'i de ekler mi diye -doğrusu- düşünmeden edemiyorum. Mesajı Paylaş

Benim bir sorum var?

Mesele para demi.

Peki son iki yılda merkez bankası döviz rezervleri ne durumda

Bir ara -65 milyar dolar idi yanlış hatırlamıyorsam

Þu an 130 milyar olduğu söyleniyor

Bu işin içinde swap var mı yok mu bilmem

Ama mültecilere 40 milyar dolar ve üstü harcayan bir ülkenin askeri projelere para bulamaması kabul edilecek gibi durum değil. Mesajı Paylaş

#566
Sayın Denizci,

Biz de zaten yazılarımızda mali durum, ihtiyaçlar deyip duruyoruz, Lakin Allah aşkına her yazınızın peşine şu antipatik, nefret dolu metinlerinizi bir yazmazsanız olmuyor mu? Emin olun konuyla bağımız kopuyor. Bunları uygun bir başlıkta ve sohbet ana grubunda dilediğinizce paylaşabilirsiniz.

Tabi yine de siz bilirsiniz. Mesajı Paylaş

#567
Alıntı YapNetice olarak; 2 LPD/Hafif Uçak Gemisi, 4-7 Destroyer, 16-13 Fırkateyn, 12-14 Denizaltı, 4 Cep Denizaltısı, 19-20 Hücumbot, 8-10 Açık Karakol Gemisi, 16 Karakol Gemisi ana kalem gemileri olarak düşünülebilir.
+1
Sn Þahin1,
Daha gençsiniz.
İzahat için teşekkürler.

Yukarıdaki savaşçı gemi listesine aslında ekleme olarak :
4 x Ada Korvet
2 x LST (TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar) (2 adet daha üretilmesi planlanmaktaydı)

https://mavivatan.net/anadolu-tersanesi-bayraktar-sinifi-tank-cikarma-gemileri-sinifi-tank-cikarma-gemileri/

var.

LST sınıfı gemilerden Seahawk helikopteri ile saldırı dışında, kara hedeflerini vurabilme açısından mobil TRG122 ve TRG230 cinsi topçu roketleri atışı da yapılabilmektedir. (Test atışı yapılmıştı diye anımsıyorum) Mesajı Paylaş

#568
Alıntı yapılan: Denizci16 - 26 Ağustos 2024, 18:27:53
Mesele para demi.

Büyük kısmı meselenin para, ama tamamen de para değil.

Sonsuz paranız olsa da kısıtlı sayıda fabrikanız & işgücünüz varsa, en acil ihtiyacınızı, en önce gidermek istersiniz. Bizim durumumuzda en acil ihtiyaçlar:
1- HSS şemsiyesi ile bol bol HSS füzesi.
2- Her menzilden saldırı dronları&füzeler. Bunlardan da bol kepçe lazım.

Bunların hemen ardından da Kaan ve KE geliyor.
----------------------------------------------------------------------------

Geri kalanı için, (tanktır, toptur, gemidir vs vs) ancak ve ancak bunlardan sonra sıra gelir. Durum maalesef budur. Mesajı Paylaş

#569
Alıntı yapılan: sahin1 - 26 Ağustos 2024, 19:11:59
Sayın Denizci,

Biz de zaten yazılarımızda mali durum, ihtiyaçlar deyip duruyoruz, Lakin Allah aşkına her yazınızın peşine şu antipatik, nefret dolu metinlerinizi bir yazmazsanız olmuyor mu? Emin olun konuyla bağımız kopuyor. Bunları uygun bir başlıkta ve sohbet ana grubunda dilediğinizce paylaşabilirsiniz.

Tabi yine de siz bilirsiniz.

Sn Þahin peki daha envantere girmeyen ürünlerin propagandası yapılıp ,yazılıp-çizilip methiyeler düzülmesi problem olmuyorsa yada antipatik gelmiyorda...

Yapılan harcamaların sonucunda yamalı bohça gibi gezen Türk Silahlı kuvvetleri'nin gerekli techizata kavuşmamasının nedeninin sorgulanması mı antipatik oluyor,gerçekten garip ne diyeyim kafamız kuma gömülsün mü yani...

Söz veremem ama dikkat etmeye çalışırım


Aslında ben orda antipatik olmayan bir kısıma dikkat çekmek istedim bütçemiz biz bu işin dışında olanlar için anlayamıyacağımız şekilde devasa demek istedim.

Yani bir sene -65 milyar dolar olan döviz rezervi

İki sene sonra+130 milyar dolar olabiliyor

Yani para bulanabiliyor kaybedilenin yerine yenisi konulabiliyor enseyi karartmaya gerek yok demeye çalışıyorum

Mülteciler konusuna deyinirken baya baya ağır eliştiride bulundum

Ne yani mülteciye para var da ordu modernizasyonu para yok mu?

Bunu söylemek mi piticilik oluyor neyse öyle olsun Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz