TF-2000 PROJESİ

Başlatan Hawkerx, 21 Ocak 2010, 13:29:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Tigerfish - 16 Eylül 2019, 16:29:45
Alıntı yapılan: DonnieBrasco - 16 Eylül 2019, 15:47:40
Alıntı yapılan: Tigerfish - 16 Eylül 2019, 15:25:19
Alıntı yapılan: DonnieBrasco - 16 Eylül 2019, 12:09:14



Sayın Tigerfish şu soruma cevap verin lütfen...
Türkiye içindeki hedeflere 1000-1500 km menzilli tomahawk atabilen bir gemiyi Akdenizde nasıl etkisiz hale getiririz ?


Bora ve Gezgin satürasyonlarla. Som ' lar bunun yanında eşlik edebilirler.
Kafanda nasıl bir sistem var bilemiyorum ama birinin menzili 300 km diğerinin adından baska birşeyi yok. Som'unda menzili yetmiyor Atmacanında... Yani bahsettiğin yada hayal ettiğin sistem için 10 yıldan fazla zaman lazım.

Bu konuyu tartışmıştık , devamlı aynı muhabbetlerin dönmesini sevmiyorum lakin kafanda canlansın diye tekrar belirtiyim. Tomahawk derken 1500 km mesafeden bahsediyorum. Yeni versiyonları bu menzilde hatta daha fazlalar.. Adamlar bizi ordan vuracak ve şuan tomahawkları engelleyecek sistemlerimiz yok. Bak daha dün patriotların korudugu Suudilerin ARAMCO tesislerini seyir füzeleriyle vurdular. Bugün dünya patriotlar neden farketmedi , neden engellemedi bunları konuşuyor. Suudilerin yine patriotları var şuan için bizde hiçbrşey yok. Kaldıki yarın için S400lere güveniyoruz. E patriot korudu mu ARAMCO tesisini ? Biz neden bu kadar cok güveniyoruz bu sisteme...? 1500 km uzaktan ateşlenen tomahawkları durduramıyorsun. Ne yapacaksın tomahawkları atan gemileri hedef alacaksın. HSS gemileri yüzünden ucak kaldıramayacaksın çünki Som atmak için bile o gemilere 300 km kadar yaklaşman lazım. Atmaca atmak için 200 kmye kadar yaklaşman lazım. Gemileri o derinliğe göndermek demek kıyılarından 1000 km uzaklığa gidecekler demek. Yani bugünün dünyasında bunun adına kamikaze derler. O mesafeye düşmanın içine gemi gönderiyorsan geri gelmesini pek beklemeyeceksin. Ateş gücü diyorsunuz ya ateş gücü budur. hedef ülkeye 1500 km uzaktan çekirdik gibi seyir füzesi sallamaktır.

Bu kaynak zamanında gözünüzden kaçmış anlaşılan. Bizim füzelerin menzilleri 280 kilometreyi varsın dursun ama geçmesin.

Dikkatinizi çekerim sunduğum kaynak 2014 senesinden.


https://www.google.de/amp/www.hurriyet.com.tr/amp/teknoloji/f-35imiz-yok-fuzesi-bizden-25774493
Haberde Fransızlara ait motoru tei geliştirdi yazıyor. Motor safran firmasına ait tei ne alaka? Kaldıki somun motorunu kale geliştirdi ve oda henüz entegre edilecek duruma gelmedi. Hala ithal motor var. 800 rakamları bilmiyorum biraz abartı gibi geldi bana... Konuya hakim biri daha detaylı bilgilendirme saglarsa bizde bilgileniriz. Bu tür konularda gazetelere maalesef pek güvenim yok. Mesajı Paylaş



Ne yazık ki ülkemiz hatta direkt başkent buralardan yapılacak tomahawk füzesi saldırılarına gayet açık. Akdenizden veya ana karadan yapılacak bir anti-gemi ve savaş uçağı seyir füzesi saldırısı imkansız.

Þunu hiçbir zaman unutmayalım Askeri Tarih'de bir kaide vardır . Yeterli sayıda birimle kuşatılan her kale düşer. Yani geçilemeyecek bir savunma sistemi yoktur. Yani o yüzden stabil savunma sistemlerine bağlı bir strateji hüsranla sonuçlanır. En etkili savunma düşman ateş baskı unsurlarını önceden susturmaktır. keza stealth uçaklara karşıda en mantıklı savunma kalkmadan önce kalkış platformlarını vurmaktır. Bununda tek çözümü açık deniz filoları ve bu filolarda görev yapıp sudan, somali ve katardaki üsleri kullanacak destroyerler ve uzun menzilli aip denizaltılar veya nükleer denizaltılar. Tf-2000 bu kalıba güzel uyuyor ancak Milden'i göreceğiz.

Benim bir düşüncem var. Tf-2000 kesinlikle bir nasıl ima edeyim bilmiyorum İmperyal bir gemidir. Hani geçmiş dönemde yaşasak Sömürge gemisi derdim. Neden ? Bu gemiyi sakın biz yapacağız sınırlarımız boyunca dizeceğiz ana karayı koruyacağız diye yanlış bir düşünceye kapılmasın. Çünkü çok saçma. Ana karayı korumak için milyar dolarlık gemi yapmak yerine alırsın mobil hava savunma sistemi çok daha ucuz fiyatlara aynı amaçla kıyılarına konuşlandırır ve korursun.

Bu geminin yapılma amacı karadan hava savunma desteği alamayacağın ortamlarda gemilere ve filolara hava savunma desteği sağlamak. Þimdi siz 7 Tf-2000 yapacksan en az bunun kadar denizaltı savunma harbi gemisi ve  2 katı su üstü harbi gemisine ihtiyacın var demektir. Yani total harb gemisi sayısı 28 . (Hatırlatayım şu an 26 milgemler gelmeden 22 idi.) 28-30 savaş gemisi demek gerçekten ciddi bir envanter hele ki gemilerin nitelikleri düşünüldüğünde yayılmacı bir donanma imajı veriyor.

Bireysel olarak Tf-2000'e bakarsak. Eğer bizim donanmamız da veya bu geminin geliştirme ekibinde akademilerimizde okumuş etmiş birileri var ve bu gemiye bazı mantıklı tasarım dokunuşları yapmış olabilirler. Þimdi bu geminin en önemli özelliği Sensörleridir. Çünkü üzerindeki Çafrad sistemi Deniz Hava Savunma konseptinin tüm tespit teşhis sistemlerini aesa teknolojisiyle tek bir mastta toplamış olması. Açıkcası ben iff, aydınlatma radarı, uzun menzilli radar ve çok amaçlı radarı tek bir bünyede toplayan bir konsept görmedim. Menzil olarakta gayet iyi olan bu sistem bana daha çok filoları düşman uçak gemilerinin SALDIRI KOLLARINDAN korumak için tasarlanmış intibası veriyor.

Neden bu intiba ? Þimdi arkadaşlar AAW ANTİ AİR WARFARE SHİP dediğimiz konsept uçak gemileri, kara ve gemi konuşlu savaş uçaklarının gemileri hedeflemesi sonucu gemileri ve filoları korumak için geliştirilen gemilerdir. AAW gemilerinin karayı koruması Amerikanın okyanus ötesi balistik saldırı tehditine karşı çok uzun menzilli füzelerle ve küresel radarlarla gemilere mobil hava savunma bataryası görevi vermesi sonucu kendine özel bir konseptdir. Yani biz bu gemiyi daha çok filoları savaş uçaklarına karşı korumasını bekleyebiliriz.

Zaten gemi uzun menzilli radar ve çok amaçlı radar'ının ayrı ayrı olması angajman sırasında tarama işlemini tüm efektifliğiyle sürdürmek ve savaş uçağı filolarının manevraları ve konumlarını kaybetmemek gibi geliyor. Tabi böyle bir özellik anti balistik kabiliyeti içinde bir artıdır. Ancak sistemin çfr, ayr menzillerine bakınca sistemdeki ilk füze menzilli hedeflerinin 100-150 km arası olacağı ve bunların muhtemel etkinlikleri hakkında soru işaretleri söz konusudur. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


#242
Tomahawk ve onun muadili Gezgin füzesine bakışımızı biraz yerli yerine oturtmamız gerekiyor. Bu füzeler start anlaşmaları ile süpergüçler tarafından karşılıklı olarak basının ve gözlemcilerin şahitliğinde kameralar önünde elektrikli testereler ile kıtır kıtır kesilerek imha edilen bırakın üretimini geliştirilmesi bile yasaklanmış füzelerdir. Bahsettiğim şey kara konuşlu silahlardır bunlar eskiden vardı Almanya da filan nükleer başlıklı beklerlerdi şimdi artık yoklar sadece gemide ve uçaklarda kullanılmalarına izin var. Amerika nın neden karada tomahawk ı hiç görmüyoruz yada Rusya neden Suriye ye attığı füzeleri Hazar denizindeki yani göldeki gemiden atıyor. Þimdi siz ABD ve rusya nın sahip olmadığı füzeyi yapıp Ankara ya koymayımı düşünüyorsunuz. Bu füzeler İtalya Almanya Fransa İsveç Kore nin gözü kapalı yapabileceği füzeler ama hiç birinde neden yok acaba neden hepsi uçaktan 1000 km altı menzillere razı gelip füze geliştiriyor. Biz şimdi Gezgin yapıp 1500 km menzilde her şeyi vuracağız böyle bir dünya yok. Gemiye koyacağız bu füzeleri öyle kullanabileceğiz. Bizim gemilerde denizlerimizi görüyorsunuz bugünün görüş ötesi saldırı yetenekleri ile hayatta kalması bir savaşta imkansıza yakın hal aldı ve her on yılda bu tehdit katlanıyor. Gemiler okyanuslarda bile artık güvende değiller bizim Ege de Akdeniz'de hiç değiller. Yani bu Gezgin projesi üzerine hayalleri revize edin. Bana fotografını gösterin nerede Fransa nın 1500 km menzilli karadan atılan gezgin füzesi varmı böyle bir füze. Motorunu üretiyorlar füze varmı peki yani bizim güya Ankara ya koyup ateşleyeceğimiz 1500 km menzilli füzenin Fransa daki karşılığı nedir. Yok böyle bir silah çünkü yasak. Bütün dünya bu yasaklarla bayram etmişti bir oh demişti öyle bir yasak bu çiğnemeyi aklının köşesinden geçirmiyor kimse Mesajı Paylaş
beğen

Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Biri Allah rızası için şu arkadaşa bir F-35 versin.  ;D

+1
Hepsi lazım.
Süperi geçtim, hipersonik füzeler üzerinde de ciddi çalışmalar var. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 17 Eylül 2019, 14:18:47
Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Biri Allah rızası için şu arkadaşa bir F-35 versin.  ;D

+1
Hepsi lazım.
Süperi geçtim, hipersonik füzeler üzerinde de ciddi çalışmalar var.

Banada banada... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Hocam aslında bende sizin gibi biraz süpersonik füzelere ilah gözüyle bakardım ancak biraz araştırdıktan sonra şunu öğrendim. İki tip akım var subsonic ve süpersonik. Süpersonikler hızlı oluyor ancak radarlarda yaldır yaldır ben geliyorum diyorlar. Subsonicler ise daha sessiz , görünmez ve akıllı hedefe ilerliyor. Mesela lrasm projesiyle bu akıllılık ve sessizliği bir üst seviyeye çıkartacak ama tabi aynı zamanda süpersonikte geliştiriyorlar. Karma kullanabilirler. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


#247
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 18 Eylül 2019, 01:05:01
Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Hocam aslında bende sizin gibi biraz süpersonik füzelere ilah gözüyle bakardım ancak biraz araştırdıktan sonra şunu öğrendim. İki tip akım var subsonic ve süpersonik. Süpersonikler hızlı oluyor ancak radarlarda yaldır yaldır ben geliyorum diyorlar. Subsonicler ise daha sessiz , görünmez ve akıllı hedefe ilerliyor. Mesela lrasm projesiyle bu akıllılık ve sessizliği bir üst seviyeye çıkartacak ama tabi aynı zamanda süpersonikte geliştiriyorlar. Karma kullanabilirler.
Ben de Sn Battlestar'a katılıyorum. Iyi bir high-subsonik füze her zaman tercih edilecek füzedir. Bizim som füzesi geometrisi ile ve üzerindeki RAM boyası ile stealth özellikli ve de alçaktan uçarak hedefe varması açısından ideal. Sonra terminal safhada spiraller çizerek hss lerden olduğunca iyi korunabiliyor.
Tabii ne zaman scramjet motorlu terminal safhada 12-24 mach hız yapan füzeler çıkar oyun bozulur.
Bunun yanında Rusların İskander füzesinin terminal safhadaki hızı 7 mach'a dayanıyor. Tabii bu füze balistik füze.  Bu hız, 2500metre/saniye yapar. Yani deniz üzerinden 10m irtifada gelebilse gemi radarının füzeyi görmesi yaklaşık 25-30km dir. Bu da 10-12 saniye reaksiyon zamanı demektir.
Bildiğim kadarıyla bizim Bora nın terminal hızı 1 mach lar civarı. Bu tamamen yakıt teknolojisiyle bağlantılı bir olay. Bora hem daha ağır , hem daha düşük menzilli, hem daha büyük. Uçuş hızı 2-3 mach civarında.
Bir de atmacamız var. Ktj3500 le menzili de uzarsa o da çok iyi bir subsonik füze.
Þu anda benim param som da. En iyi kısa mesafe cruise füzelerinden birisi. Hele bir de menzilini 500km lerin üzerine çekersek.....
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 18 Eylül 2019, 01:05:01
Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Hocam aslında bende sizin gibi biraz süpersonik füzelere ilah gözüyle bakardım ancak biraz araştırdıktan sonra şunu öğrendim. İki tip akım var subsonic ve süpersonik. Süpersonikler hızlı oluyor ancak radarlarda yaldır yaldır ben geliyorum diyorlar. Subsonicler ise daha sessiz , görünmez ve akıllı hedefe ilerliyor. Mesela lrasm projesiyle bu akıllılık ve sessizliği bir üst seviyeye çıkartacak ama tabi aynı zamanda süpersonikte geliştiriyorlar. Karma kullanabilirler.
Subsonik fuzeler; tabiki de Ram boyası, Stealth özelliği ve sessizce alçak irtifadan farklı bölgelerden satüre saldırı için oldukça iyi füzeler. Bizim Som-J böyle bir füze olacak. Ben bunları hiç küçümsemem. Ama çok yüksek hızlarda ve manevra kabiliyeti olan süpersonik füzelerde oyun değiştirici olacaklar. Görünse bile vurması çok zor olacak. Bu lar kritik hedefler için kullanılacak. Belki Tomahawk gibi 100'lerce atılmayacak ama doğrudan hava savunma sistemlerinin radarını hedef alacak. 1 vuruşta komple karşı sistem devre dışı kalacak vs. 2'side bize lazım. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 18 Eylül 2019, 11:33:51
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 18 Eylül 2019, 01:05:01
Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Hocam aslında bende sizin gibi biraz süpersonik füzelere ilah gözüyle bakardım ancak biraz araştırdıktan sonra şunu öğrendim. İki tip akım var subsonic ve süpersonik. Süpersonikler hızlı oluyor ancak radarlarda yaldır yaldır ben geliyorum diyorlar. Subsonicler ise daha sessiz , görünmez ve akıllı hedefe ilerliyor. Mesela lrasm projesiyle bu akıllılık ve sessizliği bir üst seviyeye çıkartacak ama tabi aynı zamanda süpersonikte geliştiriyorlar. Karma kullanabilirler.
Ben de Sn Battlestar'a katılıyorum. Iyi bir high-subsonik füze her zaman tercih edilecek füzedir. Bizim som füzesi geometrisi ile ve üzerindeki RAM boyası ile stealth özellikli ve de alçaktan uçarak hedefe varması açısından ideal. Sonra terminal safhada spiraller çizerek hss lerden olduğunca iyi korunabiliyor.
Tabii ne zaman scramjet motorlu terminal safhada 12-24 mach hız yapan füzeler çıkar oyun bozulur.
Bunun yanında Rusların İskander füzesinin terminal safhadaki hızı 7 mach'a dayanıyor. Tabii bu füze balistik füze.  Bu hız, 2500metre/saniye yapar. Yani deniz üzerinden 10m irtifada gelebilse gemi radarının füzeyi görmesi yaklaşık 25-30km dir. Bu da 10-12 saniye reaksiyon zamanı demektir.
Bildiğim kadarıyla bizim Bora nın terminal hızı 1 mach lar civarı. Bu tamamen yakıt teknolojisiyle bağlantılı bir olay. Bora hem daha ağır , hem daha düşük menzilli, hem daha büyük. Uçuş hızı 2-3 mach civarında.
Bir de atmacamız var. Ktj3500 le menzili de uzarsa o da çok iyi bir subsonik füze.
Þu anda benim param som da. En iyi kısa mesafe cruise füzelerinden birisi. Hele bir de menzilini 500km lerin üzerine çekersek.....

Alıntı yapılan: Mermi - 18 Eylül 2019, 12:23:47
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 18 Eylül 2019, 01:05:01
Alıntı yapılan: Mermi - 17 Eylül 2019, 13:38:08
Kruvazör, Destroyer gibi gemiler bile güvende değil. Hele doğu Akdeniz gibi bir yerde. Füzenin nereden geleceği bile belli değil. Denizaltı, Kara konuşlu sistemler, Savaş uçakları, Savaş gemileri, Seahawk gibi helikopterler vs cok ciddi sature saldırı gelir. Hangi gemi bu kadar farklı noktadan gelen füzeleri durdurabilir. Birde şimdi süper sonik füzeler çıktı piyasaya. Gemilerin hiç şansı yok. Savaşin ilk anlarinda bütun donanma bir bakmışsın denizin dibinde. Doğu Akdenizde bizim; F-35 gibi stealth savaş uçaklarına, Bölgesel hava savunma muhipleri, Aip Denizaltı, Heik, SOJ gibi sistemlere ihtiyacımız var. Ve bunları birbiri ile entegre bir şekilde Doğu Akdeniz Kalkanı oluşturmak zorundayız.

Hocam aslında bende sizin gibi biraz süpersonik füzelere ilah gözüyle bakardım ancak biraz araştırdıktan sonra şunu öğrendim. İki tip akım var subsonic ve süpersonik. Süpersonikler hızlı oluyor ancak radarlarda yaldır yaldır ben geliyorum diyorlar. Subsonicler ise daha sessiz , görünmez ve akıllı hedefe ilerliyor. Mesela lrasm projesiyle bu akıllılık ve sessizliği bir üst seviyeye çıkartacak ama tabi aynı zamanda süpersonikte geliştiriyorlar. Karma kullanabilirler.
Subsonik fuzeler; tabiki de Ram boyası, Stealth özelliği ve sessizce alçak irtifadan farklı bölgelerden satüre saldırı için oldukça iyi füzeler. Bizim Som-J böyle bir füze olacak. Ben bunları hiç küçümsemem. Ama çok yüksek hızlarda ve manevra kabiliyeti olan süpersonik füzelerde oyun değiştirici olacaklar. Görünse bile vurması çok zor olacak. Bu lar kritik hedefler için kullanılacak. Belki Tomahawk gibi 100'lerce atılmayacak ama doğrudan hava savunma sistemlerinin radarını hedef alacak. 1 vuruşta komple karşı sistem devre dışı kalacak vs. 2'side bize lazım.

Hocalarım ikinizin iletilerine yönelik yazıyorum. İlk olarak ben süpersonik füzelerin sub-sonic füzelerden manevra kabiliyetinin daha fazla olabileceğine inanmıyorum. Sonuçta o hızlarda o G'leri çekmesi zor gibi geliyor. Süpersonik füzeler kısa menzillerde gerçekten etkili . Çünkü uzun menzilden gelirken kendini çabuk belli ettiğinden karşı koyma sistemlerine daha çok maaruz kalıyor. Ama daha kısa menzillerde gemilerin reaksiyon sürelerini minimize ettiğinden başarılı bir sistemdir.

Aslında bence Ruslar bu işi 1994'de Kalibr füzesiyle halletmişler. Füze yolu subsonic olarak alıp hedefe yaklaştığında süpersonic mach 2.9'a kadar fırlıyor ve son derece öldürücü bir silah oluyor. Açıkcası bu teknolojiyi kullanan ram boyaya sahip som-j fizyolojisine sahip bir atmaca füzesi benim için mükkemeliyet olabilir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz