Su-57 (T-50) PAKFA

Başlatan AVCI, 29 Ocak 2010, 11:55:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 04 Kasım 2020, 12:30:02
Alıntı yapılan: merzifonlu - 04 Kasım 2020, 03:15:10
Alıntı yapılan: serkan1976 - 03 Kasım 2020, 23:54:13
Biri 30 milyon dolar , biri 150 milyon dolar. F-22/SU-57

Bu fiyat farkı neden kaynaklanıyor?

Bir kısmı ABD'nin verimsiz ve yozlaşmış savunma sanayisinden kaynaklanıyor. Evet, imkanları çok olan bu sanayi aynı zamanda yozlaşmış ve verimsizdir.

Hem F-22 hem de F-35, farklı farklı nedenlerle olması gerekenden pahalıya mal edilmiş uçaklardır.

F-22 özelinde sorun; senatörlerin baskıları neticesinde eyaletlere iş payı dağıtacağız diye olmadık yerde olmadık parçaların ürettirilerek, uçağın pahalıya mal edilmesi oldu. Ayrıca henüz olgunlaşmamış teknolojilerin, askeri üstünlük umuduyla erkenden kullanılması da F-22 için masrafları arttırdı.

F-35 projesinde ise ana sorun; hiç gereği olmadığı halde VTOL modelin projeye dahil edilmesi ve böylelikle tüm projenin masraflı bir sürece evrilmesi oldu. Özellikle VTOL modelinde motor ar-ge masrafları yıkıcıydı... Üstüne Çinli yoldaşların çıkagelip, proje bilgilerini çalması ve her şeyin sil baştan planlanması eklendi.

Vtol neden gerekli olmasın ki hocam, bu sayede envanterdeki 8 wasp sınıfını ve envantere girecek 11 america sınıfını ufak uçak gemisine çevirme kabiliyeti kazandılar. Müttefiklerin ihtiyaçlarına girmiyorum bile.

VTOL tipi uçak gerekli değildir demedim, F-35 projesinin içine VTOL modelinin dahil edilmesi gerekli değildi dedim. VTOL için ayrıca başka bir proje yürütülmeliydi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 04 Kasım 2020, 03:05:58
Alıntı yapılan: serkan1976 - 03 Kasım 2020, 23:54:13
Biri 30 milyon dolar , biri 150 milyon dolar. F-22/SU-57

Bu fiyat farkı neden kaynaklanıyor?
Uçağın fiyatı 40 milyon. Çok sipariş verildiği için (76 adet) hem alt yükleniciler hem de ana üretici firma, fiyatlarda %20 kadar indirim yapmış Rus hava kuvvetlerine. 31.5 milyon ediyor tanesi. Bu fiyatın içinde mühimmatlar yok. Yedek parça ve yedek motor yok.
Bu uçağı bize satsalar ; teknoloji ve geliştirme maliyetini eklerler. Daha yüksek kar koyarlar. Mühimmatlar, yedek parçalar ve yedek motor derken uçağın tanesi 100+ milyonu geçer. Üstelik kaynak kodlarına erişim olmadığı için tüm mühimmatları Rusya'dan almak zorunda kalırsınız.
ABD, kapitalist özel sektörden alıyor uçağı. Adam geliştirme maliyetini son kuruşuna kadar yansıtıyor fiyata. Oturaklı bir kar marjı da koyuyor.  Uçağın tanesinin maliyeti aslında 334 milyon dolar.
Rusya'da fabrikada CNC makinasında çalışan bir kişi ayda 800 dolar alıyor.
ABD de aynı işi yapan işçi ayda 3500 dolar alıyor.
F22'nin sadece motorları 2012 fiyatlarıyla ~21 milyon dolar.
RCS değeri en düşük uçak. Ona göre kullanılan malzeme de pahalı malzeme. SU57'nin RCS değerleri f35'e bile yaklaşamıyor. Belliki kullanılan malzeme aynı değil.

  SU-57 nin RCS değerleri F-35'e nile yaklaşamıyor derken? SU-57 nin açık kaynaklarda yayınlanmış RCS değerleri mevcut mu? Bir de RCS değerleri değişken olur önden yandan,arkadan bakış profiline,kullanılan radarın türü,uçağın gövdesinn kesitleri ve kullanılan RAM boyanın kalitesi bunların hepsi etkiler.SU-57 de en büyük problem hava alıkları ve motorların yerleşimi deniyor.Ancak uçak da kağıt gibi ince dizayn edilmiş aynı zamanda. Mesajı Paylaş

Su-57'nin rcs değerlerini bilmiyoruz ,3 yıl sonra gelecek motorun performansını bilmiyoruz sonra da bu uçağın F-15X veya F-35 karşısında iyi olduğunu nasıl iddia edebiliyoruz ki...

F-22'yi saymıyorum bile... Mesajı Paylaş

sisman ucak F 35  Su 57 fark adar her yönüylen

F-22 bu ucak hakkinda hic bilgi yok   dünya medyasinda

o kadar para  edmez  cünkü abd mali silahlar bagalni  hemde bir numara degildirler

Mesajı Paylaş

#424
Alıntı yapılan: serkan1976 - 04 Kasım 2020, 18:24:05
Su-57'nin rcs değerlerini bilmiyoruz ,3 yıl sonra gelecek motorun performansını bilmiyoruz sonra da bu uçağın F-15X veya F-35 karşısında iyi olduğunu nasıl iddia edebiliyoruz ki...

F-22'yi saymıyorum bile...
İyice araştırdıktan sonra iddialı konuşmak gerekir.
Uçakların RCS değerlerinin en düşük olduğu açı önden bakıştır. Yandan ve arkadan bakış açılarında RCS değerleri yükselir.
SU 57 için Rusların kendi verdikleri RCS değerleri 0.1 m2 ile 1.0 m2 arasındadır. Bu değerler aslında Süper Hornet f18 değerleri ile benzer değerlerdir.
Bu işi bilen birinin yazdıklarını bir okuyun derim ; adamın yazdıklarına göre f35 ile f18 'i karşılaştırmayla aynı diyor; f35 le su57'yi karşılaştırmak!
https://www.quora.com/Why-do-some-people-claim-that-SU-57-is-an-overrated-fighter-aircraft-and-it-s-not-even-near-of-F-35-in-comparison
Bu yazı da f18 ile su57'nin RCS değerleri aynı diyor.
https://theaviationgeekclub.com/did-you-know-the-su-57-felon-has-the-same-rcs-of-a-clean-f-a-18-super-hornet-and-1000-times-bigger-than-that-of-the-f-35/

İzdeliye30 motoru 3 sene sonra gelecek değil. Þu anda seri üretim uçaklaraına takılmış vaziyette. 2 adet prototip uçakta da takılı.
Önden bakıldığında stealth verileri :

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-b027a80486f77b9719929b9a11136d3a
Mesajı Paylaş

Affiniza siginarak, F-35 sahibi bir ulkenin, SU-57 sahibi bir ulkeyle dogurdan kapisma ihtimali cok dusuk oldugundan ve sahada etkin kullanim acisindan HSS'ler, ucaktaki silah sistemleri, pilotaj, elektronik harp vs gibi bir suru degisik etken oldugundan "o daha iyi, bu daha iyi" gibi tartismalarin biraz akademik kalacagi kanisindayim...

Kimse de "hangisi daha iyi gorelim" diye diger etkenleri sonuca etkisini sifira yaklastirip, bire bir antrenman olsun diye kapistirmaz cunku kaybedene buyuk prestij ve pazar kaybi olur..

Asil soru "bizim stratejik ihtiyaclarimiz hangisi daha iyi (maliyet, bagimsiz olarak kullanabilme, ortak uretim, teknoloji transferi, jeopolitik dengeler vs) karsilar" olmali.. Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Alıntı yapılan: Gökbörü - 04 Kasım 2020, 21:26:00
Affiniza siginarak, F-35 sahibi bir ulkenin, SU-57 sahibi bir ulkeyle dogurdan kapisma ihtimali cok dusuk oldugundan ve sahada etkin kullanim acisindan HSS'ler, ucaktaki silah sistemleri, pilotaj, elektronik harp vs gibi bir suru degisik etken oldugundan "o daha iyi, bu daha iyi" gibi tartismalarin biraz akademik kalacagi kanisindayim...

Kimse de "hangisi daha iyi gorelim" diye diger etkenleri sonuca etkisini sifira yaklastirip, bire bir antrenman olsun diye kapistirmaz cunku kaybedene buyuk prestij ve pazar kaybi olur..

Asil soru "bizim stratejik ihtiyaclarimiz hangisi daha iyi (maliyet, bagimsiz olarak kullanabilme, ortak uretim, teknoloji transferi, jeopolitik dengeler vs) karsilar" olmali..
Sn Gökbörü,
Doğru söylüyorsunuz. Karşı karşıya gelip hakiki savaş ortamında kozlarını paylaşmadıkça hangisinin daha iyi olduğu ortaya çıkmaz. Ancak bu gibi forumlarda, eldeki veriler ya da yayınlanan bilgiler içinde fikir yürütebiliriz.
BUK ve Pantsir gibi medyada çok beğenilen, Rusların kısa/orta menzilli ana hava savunma sistemlerinin , görünüşte kıytırık , yüklü iken 6000 metrenin üzerine zor çıkan, neredeyse "stall" hızında uçan pır pır bir insansız araç tarafından alay konusu olacağı kimin aklına gelirdi?
Su 57'yi Ruslar, herhalde sadece it dalaşı için yapmadılar. "Kağıt üstünde" f22 den dahi daha iyi performansı var mekanik olarak. "Stealth" konusu ise münakaşa götürür! Aesa radarları, IRST kabiliyeti ile çok iyi bir uçak. Yeni motorları ile hem daha az yakıyor, hem çok güçlü hem de daha uzun ömürlü. Ama gene de ABD motorlarının ömür ve yakıt tüketimine yetişemiyor.
Karabağ'da görüyoruz; her iki tarafın elindeki HSS ler yüzünden hava savaşı yok neredeyse. Tüm hava sahası bom boş. Düşürülebilir korkusuyla uçaklar kaldırılmıyor. Tek bir İHA'lar at oynatıyor. Hava sahasının hakimi İHA'lar. Böyle bir savaşta elinizde "Stealth" özelliği yüksek bir uçak olduğunda savaşın dengesi size döner.
Son cümlenizin yanıtı ise ; kesinlikle MMU. Yeterki yapabilelim. Mesajı Paylaş

  Bir kere bir savaş ortamında full stealth modda SU-57 tüm silahlarını gövde içinde taşıyacaktır.F-18 in böyle bir şansı yok kanat ve gövde altında mühimmat ve yakıt tankı taşıyabilir.Hal böyleyken nasıl RCS değerleri aynı olabiliyor.İki uçak tamamen clean haldeyken anlarım ama bunun savaş ortamında bir değeri olmaz Mesajı Paylaş

RCS değerleri F-18 ile aynı olsa, Ruslar neden bu kadar uğraşsın ki? Ellerinde zaten çok çevik uçaklar var. Mühimmat, sensör ve aviyoniklere yatırım yaparlardı onun yerine.  :-\ Mesajı Paylaş

Alıntı YapCezayir, Rusya'dan 2 milyar dolar değerinde SU-57 almak için anlaşma imzaladı. Anlaşma çerçevesinde 14 uçak Cezayir için üretilecek.

https://mobile.twitter.com/siberba/status/1330092219051745282
Mesajı Paylaş
]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz