ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
63 (44.7%)
FNSS
26 (18.4%)
BMC
23 (16.3%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14.2%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.4%)

Toplam Oy Verenler: 141

Alıntı yapılan: Yasar - 13 Nisan 2020, 01:46:48
Elektrik şebekesiyle batarya dolum işinin ne alakası var?
Bataryalar dizel jeneratörlerle dolar arazide. Hatta bu olayın bir de hibrit tarafı var.

Batarya şarj etmek için dizel jeneratör kullanacaksam, elektrik motoruna ne gerek var? Dizel jeneratör kullanacağıma dizel motor kullanırım, böylece kulağı tersten tutmamış olurum. Zaten savaş meydanında uygulanabilir değildir. Düşünsene, batarya bitti diyelim; hayda jeneratörü getir! pat pat pat pat çalışarak 2 saatte bataryayı anca şarj edecek! Zaten o zamana kadar öldün... Oysaki mazotu biten tanka 5 dakika içinde mazot takviyesi yapılabilecektir. Savaşa kaldığın yerden devam edersin.

İllaki günün birinde hidrokarbonlar tükenecek ve yerini alternatifi alacaktır. Yeni bir fikir veya yeni bir teknoloji icat edilmezse hidrokarbonların yerini hidrojenin alacağı öngörülüyor. Dizel motor değil de hidrojen motoru... İçten yanmalı motorlar, hidrojenle çalışacak şekilde revize edilecektir. Zaten çalışmalar yapılıyor.

Sadece batarya teknolojisiyle 70 tonluk takın hareket ettirilebileceğini düşünmüyorum. Hareket ettirebilmiş olsalar bile lojistik açıdan kabus yaşanacaktır. Mesela batarya dolumu nasıl olacak?

Mevcut batarya teknolojisi, yeni yeni denizaltılarda kullanılıyor. Kara sistemlerinde kullanmak pek mümkün olmayacaktır. Ayrıca yeni teknolojiye geçeceksen, bütün orduda uygulaman gerekir. Tank motoru elektrikli, mesela kamyonlar dizel! Böyle bir şey zaten olamaz ve de anlamsız.

Kısacası, hadi tank motorunu elektrikli yapalı! diye bir eylem tarzı olamaz.  Mesajı Paylaş

Tümden elektrikli motor tankta en az 30 yıl boyunca olmaz. 30 yıldan sonra olursa da şarjlı olmaz. Boş bataryayı söküp, dolusunu takmak şeklinde olur.

Yakın gelecekte en olası çözüm hibrit sistem olabilir. Ama onun için de süper kapasitörlerin çok geliştirilmesi gerekiyor.

Ben olsam, Altay'da transmisyonla hiç uğraşmadan direkt hibrit sistem düşünürdüm. İki adet 750 beygirlik dizelle bu iş olur. Transmisyon ve aktarma organları kafadan bir motor kadar yer/ağırlık harcıyorlar zaten. Kuleyi de insansız yaparsak bu güç kafi gelecektir. Mesajı Paylaş

Sadece elektrikli motorlu tanka bende sıcak bakmıyorum. Sahada kullanışlı olmaz. Ama hibrit motor bu işi çözer. D.C. motorlardaki yüksek "torque" ile ağır tankın ani kalkışta ihtiyacı olan çekiş gücünü verirsiniz. Li-ion bataryalar bu konuda biçilmiş kaftan. Þanzıman ve aktarma organlarından da kurtulduğunuz için tankta bayağı yer açılır. 750+HP dizel motora bağlı iki adet 400'er KW lik D.C. motor ile hibrit bir yapı 65 tonluk tankı hoplatır. Tülomsaş'ın hls700  lokomotifi 935hp ile 65 tonu ve fazlasını çekiyor.  Mesajı Paylaş

Elektrikli tank efektif olarak harp sahalarında kullanımı başlaması ne zaman gerçekleşir? sorusu ile Tankların savaş alanındaki geleceği ne olacak? sorusu birbirlerinin cevabı niteliğindeki sorular aslında...

ABD bile M-1 tankının yerine yeni nesil bir tank gerekli mi? diye şüphe içinde yeni tank tasarımı yerine , sürekli M-1 tanķını güncellemeye çalışıyor.

Hatta aktif savunma sistemi bile geliştirmeyip tanklarını İsrail üretimi Tropy ile donatıyor...

Yani ABD bu tank işine yatırım yapmak istemiyor bir türlü... Dünya'nın en güçlü en zengin ülkesi , binlerce elektrikli otomobil-elektrikli araç hatta tır bile üretiyor buna rağmen elektrikli tank yapmayı düşünmüyorsa bir bildikleri vardır diye düşünüyorum...

En azından benim gördüğüm, okuduklarım böyle...

Abd'liler niye tank , özelde de elektrikli tank işine gormek istemiyor? Bu konuda yabancı yayın organlarında ne gibi bilgiler var acaba? bilenler varsa bizi aydınlatabilir mi? Mesajı Paylaş

#2244
Sn Serkan1976,
Bizimde elimizde de o sayıda dünyanın en iyi tanklarından birisi olan m1abrams tankı olsa,  bizim de yeni tank yapmamıza gerek olmaz.
Soğuk savaş döneminden kalma m60 ve daha öncesinin m48 tanklarıyla , almanın ıskartaya çıkardığı leopar 1 ve 2a4 lerle bir yere varamayacağımız ortada iken mecburen yeni tank peşindeyiz.
Leopar 1 lerin olsun 2a4 lerin olsun ne topunun kalibresi ne de zırhı ve motor gücü yeterli. Elimizdeki en iyi tank İsrail'in yenilediği kısa namlulu m60t. Yunanistan'ın elindeki 55 kalibre toplu ve özel zırhlı leo2a6 lar karşısında onlar da çok zayıf. Mecburuz 55 kalibre topu olan tam zırhlı bir tank yapmaya. Bu bizim son tankımız olacak belki de ama yapmamız şart. Bulunduğumuz coğrafya ve karşı karşıya kaldığımız tehditlerin ışığında tanklar hala uzun süre lazım olacak platformlar.
Bir alternatif te eldeki m60 ları İsrail'in yaptığı çeşit bir modernizasyonla m60t haline sokmamız. Tanok gibi füzelerle uzun menzilden 55kalibre tankları vurmak. Bu iş yeni tanktan daha pahalıya malolur. İsrail bizim tanklara rahatça mtu motoru aldı taktı o zaman. Gel şimdi al o motoru alabiliyorsan.
Onun için en az 1000 , ideal olarak 2000 yeni nesil tanka ihtiyaç var şu anda.
Mesajı Paylaş

Aralık 2018'de ABD Ordusu, hizmetin yeni hafif tank programı için yarışacak iki şirket seçti. BAE Systems ve General Dynamics'in her biri, on dört ayda 12 hafif tank geliştirmek ve inşa etmek için 376 milyon dolara kadar kazanacak.

2017 yılında ABD Ordusu, 504 hafif zırhlı araç satın alacak Mobil Korumalı Ateş Gücü (MPF) adlı bir program başlattı. Mesajı Paylaş

Altay tankının gecikmesi aslında bize çok büyük bi avantaj, arge imkanı sundu. Ama biz bunu değerlendiremedik. Dünyada tanklar 140 mm lik topa doğru giderken biz hala 120mm lik top ile tank yapacağız diye oturduk bekliyoruz. Motor için boşa geçen Þunca zamanda keşke SSB mke yada başka bi şirkete, olmadı yabancı bi ortakla 140mm tank top sistemi geliştirme projesi yapsa idi. Hiç değilse motor sorununu yada krizini fırsata çevirirdik! Yeni Fransız alman tankı 140mm silah sistemi ile gelecek diye konuşuluyor nette. Biz de bu sayede geleceğe hazır olurduk. Mesajı Paylaş

Avrupalı tankla falan uğraşmaz. Mevcut tanklar ile en az 20 yıl devam ederler sonrasında insansız tanklarla yola devam ederler gibi görünüyor. Altay Çok külfetli ve ödediğim paraya göre sana katkısı olmayacak bir tank. 1 milyar dolar prototipler için harcandı. 3.5 milyar dolar 250 tank için harcanacak. 5 milyar dolar para neredeyse hiç az buz para değil. 250 k2 black panter alsan 2 milyar dolar bile etmiyor. Bu kadar para sıkıntısı çekerken bu tank hiç olmadı. Mesajı Paylaş

#2248
Sn Serkan1976,
Mobile Force Protection, yer birimlerini, değişik çapta drone saldırısına karşı korumak için geliştirilmekte olan bir girişim.
Bizim ihtiyacımız olan MBT yani ana muharebe tankı. Tabii era olsun, alt zırhı 1100mm Çelik karşılığı olsun, kafes zırhı olsun, vs vs derken; tank 70+ tonluk bir alet olacak.
Sn alpars
140 cm top ile daha uzaktan daha kalın zırhı delersiniz. Ama meskun mahalde o top ile o tankın hareket ve manevra kabiliyeti kısıtlıdır. 55kalibre 120mm toplar dahi sıkıntı yaratabilir.
Yeni nesil tank "armata" gibi olmalı. Ya da Altay Blok 3 gibi. İnsansız kule, Çok iyi zırh, Akkor, Tanok gibi namludan atılan 6-8 km menzilli atgm kabiliyeti ve fazla ağır olmayacak. Hibrit elektrik motorlu olursa da ısıl izi düşmüş olacak.
Zaten bu noktaya doğru bir evrim var düşünce olarak. Ama hala ete kemiğe dönüşen bir şey yok ortada.
Sn mermi,
Fiyat işine hiç girmeyin. Çok acıtıyor. Olacak şey değil. Başkasının 10 a mal ettiğini biz 20 ye malediyoruz. Mesajı Paylaş



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz