ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
63 (44.7%)
FNSS
26 (18.4%)
BMC
23 (16.3%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14.2%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.4%)

Toplam Oy Verenler: 141

Önümüzdeki on yıllarda savaş paradigmasının temel bileşenleri  ağ merkezli harp, müşterek harekat, combined arms (2. Dünya savaşından beri var olan piyade ve zırhlının birlikte kullanımı birbirini desteklemesi gibi günümüzde siha, topçu/çnra, str radarı işbirliği örnek olabilir), sensör füzyonu ve savaş yönetim sistemleri, insansız/otonom savaş gibi kavramlar olacak. Uzay daha fazla kullanılacak (bu açıdan fergani projesi de çok önemli) Mesajı Paylaş

ocelot bir beğeni ateşledim Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Teşekkürler Putty. Bu kabiliyetlere tam anlamıyla kavuşmuş bir ordu yok ama açık ara bu konuda abd en ileride. Bence bizim durumumuz da hiç fena değil ve bir savaş anında pek çok insanı çok şaşırtacağımıza eminim. 2020 yılında 3 farklı cephede yaptıklarımız yeni nesil kabiliyetlerimizin çok basit bir ön gösterimiydi ve anlayan anladı. 2030larda çok farklı bir yerde olacağız yerli veri bağı, ASA (akıllı silah ağı), kement, advent, kerkes, uydular, akıllı mühimmat, radarlar vb projelerle. O yüzden mevcut platform envanterine sayısal olarak bakıp geçmişteki envanterle karşılaştırıp enseyi karartmayalım lütfen. Mesajı Paylaş

#3603
120 bine yakın asker kaybetmiş bu nasıl kedi-fare oyunu anlamadım ben... "Ruslar için zayiat önemsiz bir ayrıntıdır " deyip geçilmez bir durum bu... Bir kere Rusya'nın Ukrayna karşısında hava üstünlüğü sağlama imkanı sıfır...Tek yaptkları ağır zayiat verdiklerinde Hazar denizinden Kalibr fırlatmak , İran'dan aldıkları kamikazeleri göndermek... Hiçbir mantıklı askeri taktikleri yok...

Batı tüm gelişmiş HSS'lerini Ukrayna'ya yığdı , bu silahları kullanmayı öğrendiğinde Rusların tutunması imkansız adamlar işgal ettikleri bölgelerdeki sivil halkı bile tahliye ettiler ...

Sayın re hocam bu savaş Batı ile silah sistemleri Batı'nın 10 yıl gerisindeki Rusya arasında , tarihteki KIRIM savaşı gibi...
Rusya bahar ayında başlayacak bir karşı saldırıya direnemez...Çünkü Rus halkı bile bu savaşın nedenini anlamıyor...

Mesajı Paylaş

#3604
Alıntı yapılan: ocelot - 08 Ocak 2023, 20:47:09
Önümüzdeki on yıllarda savaş paradigmasının temel bileşenleri  ağ merkezli harp, müşterek harekat, combined arms (2. Dünya savaşından beri var olan piyade ve zırhlının birlikte kullanımı birbirini desteklemesi gibi günümüzde siha, topçu/çnra, str radarı işbirliği örnek olabilir), sensör füzyonu ve savaş yönetim sistemleri, insansız/otonom savaş gibi kavramlar olacak. Uzay daha fazla kullanılacak (bu açıdan fergani projesi de çok önemli)
Bunlar benim fikirlerim +1

Bu saydıklarının bir kısmı ile sıralamayı genelde şöyle kurarım ben:

1- Ağ merkezli harp. Diğer sayacağım üç maddenin, hatta tüm ordunun harekât kabiliyetini ve durumsal farkındalığını artırır. Bun doktrinden ve bu doktrinin yapı taşı konumundaki Link-16 gibi gelişmiş taktik veri bağından yoksun ordular kendi birliklerini katı angajman kurallarına tabi tutmak zorunda kalır. Ya da araçların üzerine kocaman "Z" harfi falan çizer  ;D En azından hava kuvvetlerinin bu kabiliyete sahip olması çok elzem.

2-İnsansız sistemler ve bu sistemlerin kullanım imkânları. Burda sadece İHA'ları değil, tankın insansız kulesine kadar her şeyi dahil ediyoruz. İnsansız sistemler şu halleri ile harbe etki bakımından ikinci sırada değildir, ama varacağı nokta burası.

3-)Atış gücü. Atış gücü derken aklınıza sadece seyir füzeleri, hava-hava füzeleri ve balistik füzeler gelmesin. Bunları bu maddenin bel kemiğidir ama biz, bir tank için üretilen sabottan tutun piyadenin omzundan fırlatılan füzeleri bile buraya dahil edebiliriz.

4- Elektronik harp kabiliyeti. Elektronik karıştırma, taarruz ve savunma.

5-Yüksek gizliliğe sahip platformlar. Helikopterleri, hatta gemileri bile artık buna uygun tasarlamak gerekiyor. TB-2 bu teknolojiye sahip değil, ama hem EH'in hem de karbon fiberden üretilmesi ve gövdesinin kısmen "uçan kanat" özelliği göstermesi ile 4. nesil insanlı uçaklardan daha düşük RKA'ya sahip olmanın ekmeğini yemiştir.

6-Lojistik ve İnsan gücü
İnsan gücü ne alaka demeyin, Rusya'nın nasıl rezil olduğunu Ukrayna-Rusya Harbi'nde gördük. Mesajı Paylaş

Rusya elindekii 1844 hassas güdümlü füzenin 1305 adedini Ukrayna'da kullanmış. Bu adet Nato'nun Yugoslavya'da kullandığının 4 kat fazlası. Bu, Ruslara 1+milyar dolara malolmuş.

https://en.thepage.ua/news/how-many-missiles-has-russia-used-and-how-many-of-them-were-spent-in-the-november-15-attack

Ukrayna her gün 2000 adetle 4000adet arası topçu mermisi harcıyor. Ruslar bunun çok daha üzerinde topçu mermisi kullanıyorlar. Rakamlar doğruysa günde 20000 civarında kullanılan mermi. Çünkü çok daha fazla topçu bataryaları var. Neyse ki bunların atış kabiliyeti ve hedefi vurma oranı çok düşük. 300+ günde kullanılan topçu mermisini siz düşünün. (Ukrayna için bu, 1 milyon adet mermi eder - Rusya içinse bu 6milyon mermi eder)

Bu kadar mühimmat harcamalarına rağmen her iki tarafta savaşa devam ediyor.

Ne kadar karşı tarafı havadan, karadan ve denizden roket ve füze atışı altında bunaltsanız da askerin postalı , tanklarınız ve zırhlılarınız Hedefe girmemişse savaş bitmez ve kazanılmaz.

Karşı tarafın her türlü stratejik hedefini hassas güdümlü mermi ve füzelerle vurmaya kalkarsanız korkunç bir maliyetle karşı karşıya kalırsınız. Attığınız füzelerin hatırı sayılır bir yüzdesinin düşman tarafından vurulabileceği gerçeğini de hesaplarsanız, bu maliyet daha da artar.
Her savaşta, her atılan füze, 25bin dolarlık Mam-L'in yaptığı gibi, 1.5 milyon dolarlık T72 'yi imha edecek değildir. Umtas füzesi 300-400bin dolarlık bir füzedir. Attığınız tankta APS varsa, bu füze boşa atılmış olur.
Stratejik hedef vurmak için Bora atalım dediğinizde tanesi milyon dolar olan bir mühimmat kullanıyorsunuz demektir. Karabağ savaşında, Azerbaycan'ın Laçin köprüsüne attığı Lora hedefi yarım vurmuştu. Köprü, savaş sonuna kadar kullanılır vaziyette kalmıştı. Boşa giden 1.5-2 milyon dolar.
SOM füzeleri tanesi milyon+ dolar olan füzelerdir. Her hedefe kullanılacak mühimmat değildirler.

Mesajı Paylaş

Sayın Yaşar durumu çok güzel özetlemiş. Savaş Yönetimi bu yüzden bambaşka bir şey askerlik tam bir uzmanlık alanıdır. Maliyet etkin olmalısınız yoksa savaşı kaybedersiniz.

Biz amatörlerin büyük bir bölümü Abd'nin 2 Irak savaşı ve Afganistan, Kosova müdahalelerinden etkilenerek diğer ülkelerden de aynı performansı bekliyor. Bu çok ciddi bir yanılgı. ABD gibi hiçbir ülke 5 000 HARMı, 2 000 Tomahawkı, 20 000 Mavericki, 3 000 ATACMS ve 10 000 MLRS yi, yüzbin güdüm kitli bombayı vb hasmının üstüne iki ayda boşaltamaz. ABD nin yaptığı savaş bu. Bunu halihazırda Çin bile yapamaz. Üstelik ABD bunu, bağlaşıklarının da katıldığı korkunç bir ambargo uyguladıktan sonra, hasmının içindeki muhalifleri kendi safına katıp ülkeyi siyaseten de böldükten sonra yapıyor genelde. Irak aspirin bulamıyordu. ABD'nin kendine göre maliyet etkin hali bu.

Rusya'nın envanter rakamları hakkında muhtelif rivayetler var. 7 000 e yakın balistik ve seyir füzesi olduğu söyleniyordu (90 lardan kalanlar da dahil edilince). Güdüm kiti ise yok (şaka gibi).

Savaş sadece askeri bir faaliyet değildir. Hepsinden önce siyasi ve ekonomik bir faaliyettir. Üretim kapasitenizle, insan kaynağınızla ve elbette halkınızı bu savaşa inandırıp inandıramamanızla ilgilidir (o yüzden bir ülkenin aşırı derecede kutuplaşmaması çok ama çok önemli). Savaşın getirdiği yıkıma olan direncinizi bunlar belirler askeri gücünüzün yanı sıra ve ondan da önce. Ukrayna halkı direniyor ve bu azim sürdükçe Rusya para, malzeme, mühimmat araç gereç ve insan harcamaya devam edecek. Mesajı Paylaş

     Evettt elimizde olmayan tank için Tankın devri bitti bitmedi konusu 2025 e ertelenmiştir. 2025 de seri üretim--2023 Mayıs ta 2 adet deneme için tank verilecek. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Türkay - 09 Ocak 2023, 14:03:51
     Evettt elimizde olmayan tank için Tankın devri bitti bitmedi konusu 2025 e ertelenmiştir. 2025 de seri üretim--2023 Mayıs ta 2 adet deneme için tank verilecek.

Belki görürüz o zaman! Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Tankların devri kapandı demek yerine tankların yapisi (boyut-koruma-silah-zirh vs) ve kullanım şekli değişiyor/değişecek demek daha doğru olmaz mı?

Neticede 1. Dünya savaşında ortada dolaşan tanklar
(makineli tüfeği olan zırhlı traktör gibi) ile 2. Dünya savaşında dolaşan tanklar arasında yapi ve kullanim acisindan da dunya kadar fark var ama ikisinde tank deniyor, farklar nesil farkı olarak belirtiliyor.

Tankların devri kapandı diye bir tez ortaya atılınca, sanki hepsi resif oluşturmak için denize atılacak ve hiç kullanılmayacak gibi bir izlenim bırakıyor.. kimsenin de böyle bir tezi olduğunu sanmıyorum
Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz