ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
63 (44.7%)
FNSS
26 (18.4%)
BMC
23 (16.3%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14.2%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.4%)

Toplam Oy Verenler: 141

#3940
Ben topçu roketi itirazına da katılmıyorum. Bence topçular tanklara tehdit olma bakımından en sonda geliyor. Savaş koşulları çok değişken. Ukrayna'daki durumun iyi analiz edilmesi lazım. Sonuçta Ruslar savaşın başında telsiz bile kullanamıyordu:
Alıntı yapılan: İbrahim - 09 Ocak 2024, 17:10:56
Biz de yetersiz eğitim, yetersiz istihbarat, değişken koşullara uyum sağlayamama, tehditlerin değişmesi ve bunlara hızlı adapte olamama, düşmanı küçümsemekten kaynaklanan durumu tankların devrinin geçmesine yorardık.
Tabii bu argümanı savunun arkadaşlar ilgili topçu atışlarının sayısını ve nasıl olduğuna dair detaylı bilgi ve kaynak sağlarsa benim için bir kanaate varma bakımından daha iyi olurdu. Topçulara güvenerek tank kullanmayı terk etmek revizyonist bir seçim olur, sonuçta topçulara karşı operasyon konsepti kurgulamak da mümkün.  Eğer siz planınızı düşman tanklarını ve karar araçlarını topçular ile yok etmeye dayalı kurgularsanız düşman da ilk olarak sizin topçularınızı imha etmeye dayalı bir plan yapar.  Bu da sizin açınızdan büyük bir riski doğurur. Topçulara karşı da bol seçenek var: karşı topçu ateşi, hava kuvvetleri düşman topçu birliklerine karşı hava saldırıları düzenleyerek düşman topçu mevzilerini tahrip edebilir, elektronik harp düşman topçu birliklerinin iletişim sistemlerini bozabilir ve düşman topçu birliklerinin doğru ve etkili ateş açmasını engelleyebilir, düşman topçu tedbirinin işe yarayacağına ikna olduysa buna karşı avantajlı bir asker sevk rotası planlayabilir, doğal veya yapay engelleri kullanarak düşman topçu birliklerinden gizlenebilir (her coğrafya topçular için müsait değil), düşman topçu birliklerini etkisiz hale getirmek için özel kuvvetler veya kontrgerilla birimleri düşman hatlarına sızabilir ve önceden belirlenmiş hedeflere saldırabilirler, helikopterler çevik araçlar oldukları için konumlar tespit edilen topçu birimlerini hızlıca hedef alabilir (her ordu Rus ordusu gibi telsiz kullanmaktan aciz olacak diye bir şey yok, ağ merkezli doktrinleri takip ediyor olabilirler), kamikaze İHA'lar ve küçük dronlar sadece tankların belası değiller kullanılabilir, ileri gözetleme birimleri ve istihbarat toplama düşman topçu birliklerinin hareketlerini önceden belirleyebilir, bunların kullandıkları mühimmat gökten zembille inmiyor yerel olarak üretiliyorsa tespit edilip imha edilebilir, ithal ise ithal mühimmatla tankları topçularla imha etmeye dayalı bir doktrin risk barındırır ve en önemlisi asimetrik örgütlerin topçu roketleri yok, tanklar asimetrik tehditler için yine faydalı olabilir. 




Mesajı Paylaş

Konuyu kaydırmak istemem ama Ukrayna'nın elinde 155 mm lazer güdümlü topçu mühimmatı var ki bu konu gözden kaçırılmasın .çünkü bu yetenek hem neredeyse nokta atışı ve hareketli hedeflere isabet olanağı anlamını taşıyor.

Burdada ileri gözetleme ve hedefi aydınlatmanın önemi ortaya çıkıyor

Klasik mühimmatlarla asla obüs ve toplar ne ilk atısta hedefi nede hareketli hedefi vurabilir .bunları çoklu bir şekilde barındararak ancak ilk atışta belirli bir alanı doyurursunuz .isabetli atışlar ileri gözetliyicinin komutları ,kordinat düzelterek ikinci veya üçüncü atışta gerçekleştirilir.

Þimdi esas konu sanayi altyapısı ve üretim maliyetidir.

Þimdi şu an araştıramıyorum

Lazer güdümlü topçu mühimmatı
GPS güdümlü topçu mühimmatı excalibr vs
GPS güdümlü topçu roketi himars vs
Lazer güdümlü topçu mühimmatı
Klasik topçu mühimmatı
Klasik tank sabot mühimmatı
Klasik Tank he veya heat mühimmatı
Tank lazer güdümlü heat mühimmatı lahat vb.
Antitank mühimmatları ne kadar javalin brimstone helfire vesaire vesaire

Þimdi bunların fiyatlarını bulabilirsek,sürdürebilir bir savaş ve uzun süreli savaş için hangisin elzem ve kolay ucuz ve kullanımı basit ekonomik ve lojistik sıkıntı çıkarmayacak mühimmatların neler olduğunu hep beraber bulabiliriz.

Emin olun  Savaşta T72 ne ise klasik topçu mühimmatı savaşta odur .aynı şekil tank sabot mühimmatı ve heat mühimmatı içinde denilebilir.

Þimdi bir tank smootbore yani yivsiz 120 mm lik top ile görerek 4 km ye kadar nokta atışı yapabilir.namlu l55 olmak kaydıyla

Aynı tanklar yeni geliştirilen 130 mm l52 kalibre top ile 8 km ye nokta atışı yaptığı söyleniyor

Yine bir tank 40-42 adet mühimmat taşıyabiliyor...


Bu 4 ile 8 km nokta atışı yapabilcek vede bunu gerçeklestirirken ard Arda yapabilcek oldukça geniş bir cephaneliğe sahip olabilcek ve oldukça ucuz olan mühimmata sahip olabilcek Tank harici hangi savaş aracı var ?

Bu son söylediğimin cevabını özellikle forumdaşlarımdan bekliyorum?

Bu son söylediğiminde bir tankın sadece atış gücüne atfen bir vurgu olarak düşünülmesini isterim.



Mesajı Paylaş

Ukrayna rusya savaşında da görüldüğü gibi her silah sistemi önemli ama en önemlisi ise nicelik yani elinizde yeteri kadar silah ve mühimmat yoksa elinizde ne bulundurduğunuzunda pek bir önemi kalmıyor top mermisi tank mermisi hatta makineli tüfek mermisi bile yetiştirmek te zorlanılıyor. Bir de şunu söylemek istiyorum herzaman yazmışımdır iki denk güçte ülkeden tankı gereksiz görüp olmayan ülkenin haline acırım bir ülkeyi işgal etmek istiyorsanız muhakkak  tankınız olması lazım yoksa orda duramazsınız ama sadece tankla olmaz. Yani elinizde her çeşit silah bulundurmak zorundasınız ondan daha önemlisi mühimmat hatlarınız çok adetli üretim kapasitesine sahip olmalı. Mesajı Paylaş

#3943
2. Dünya Savaşında Fransızlar tankları piyade destek aracı olarak kullandı, tankları çok daha kaliteli olmasına rağmen Almanlar karşısında yenilgiye uğradılar.

Almanlar tanklarını yıldırım harbi olarak, belli bir noktada mobil güç merkezi oluşturup, cepheyi hızla yararak, ikmal destek hatlarını vurup, cephe boyunca sabit sert savunma kuran Fransız'ı etkisiz hale getirdi. 

Amerikalı general Patton ateş ve manevra taktiği ile, mobil tank birliklerini, önce düşmanı ateş ile test edip, kuvvetli savunma bölgesi boyunca mobil tankları hareket ettirerek zayıf bölge yaratma/arayıp, yarma amaçlı kullandı.

Özet olarak tankın en büyük özelliği mobil saldırı gücü olarak cephenin zayıf tarafını arayıp yoklayan, yüksek mobilitesi ile hızla güç yığmayı sağlayan araç olmasıdır.

SİHAlar ne yaptı. SİHAlar devamlı gözetleme ve vuruş gücü olarak, mobil tanklardan daha mobil ve güç yığan tankçı birliklerine havadan seri müdahale edebilen bir güç olarak öne çıktı. ABD aslında bu iş için önceden Apachelere güveniyordu. Ama rakibe göre stealth/ECM kabiliyeti var ise radarda görülmesi/vurulması güç alçak irtifa üzeri uçan SİHAlar tankların bu mobil taktik üstünlüklerine büyük darbe vurdular. Kaldı ki artık piyadenin de, modern silahlar sayesinde, saklanarak, tank kendisini tespit etmesinden önce, hemen hemen tankın top menzilinde tankı vurma  imkanına sahip olması Ukrayna'da işleri iyice değiştirdi.

O halde SİHAlara karşı hava üstünlüğü sağlanamaz, atılan güdümlü mermilere karşı yeterli aktif koruma elde edilemezse, tankların cepheyi yaran mobil saldırı gücü özelliği kalmayabilecektir.

Yine sırf tank birliklerinin hareketlerinin uzaktan gözlemi, takibi bile aynı mobiliteye sahip tank ve STAlar ile tedbir alınmasını sağlayabilecektir. O halde tankların başarısı genel olarak hava üstünlüğü ile düşmana keşif imkanı vermemeye de bağlı olacaktır ki, aslında hava gücü dün de tanların en büyük düşmanı ve aynı zamanda dostuydular. Ancak artık hava gücünün tankları gözlem ve vuruş güç/menzili extreme şekilde arttı.

Sevgili Denizci, o 8 km nokta atış kabiliyeti söylemi seni aldatmasın. Arazide çok kısıtlı özellikler dışında, tankla, nokta hedefi bırak 8 km'yi, 4 km'den bile görmek mümkün olmayacaktır. O menzilleri genelde yukarıdan aşağıya  yada aşağıdan yukarıya bakarken görebilirsiniz. Ama bu arazi dağlık ise bu kez tank kullanımı efektif de olmayabilir.
Mesajı Paylaş

Altay tankı ilk prototipi 2012 de üretilmiş.12 yıl olmuş. Mesajı Paylaş

İlk prototipe o kadar takılmayın. Akkor, Volkan-3, UKS, muhtemel komuta kontrol bilgi işlem sistemi, 3D zırh ötesi görüş, Altay da kendisini yeniliyordur.
Þimdiki Batı tanklarının hepsi, MBT-70 üzerine zamanla koyulan teknolojik malzeme yenilikleridir. Temel dizayn 1970'den gelir. Keza Ruslar daha beter, 1950lerin T-54dizayn konsepti üzerinden gidiyorlar Armata haricinde.
Ama artık tanklar çoğu koşulda tek başlarına değil, çok güçlü takım arkadaşları ile anlamlı. Mesajı Paylaş

Tabiki gelişmeler oluyor ama 12 yıl çok uzun süre, 12 yılda bir şekilde envantere alınması lazımdı. Sorunlar her zaman olacaktır önemli olan onları aşmak. Umarım en kısa zamanda envantere girer ve devletimiz milletimiz için hayırlara vesile olur inşallah. Daha kaybedecek zamanımız kalmadı. Mesajı Paylaş

Ben yerli motor üretime girmeden Kore motorunun da gelmeyeceğini düşünüyorum gelirse benim için sürpriz olur abd ne yapıp edip Kore'ye bu motorları verdirmeyecek cünkü altayı olan Türkiye süriyede abd nin planlarını çok zorlayacağını çok iyi biliyor Mesajı Paylaş


Suriye'de hareketsiz kalmamızın sebebi Altay'ın olmaması mı ? Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz