ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
64 (44.8%)
FNSS
27 (18.9%)
BMC
23 (16.1%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.3%)

Toplam Oy Verenler: 143

Alıntı yapılan: Denizci16 - 24 Şubat 2025, 17:36:49Arjun ile tarihsel olarak kıyaslayabilecek var mı?

Hindular 1983'de Almanlar'dan teknik destek için sözleşme imzalanarak fiilen projeye başladılar. 2004'de ilk 5 adetlik seri üretim Arjun tesislerden çıkmıştı. 21 sene sonra seri üretime geçtiler.

Türkiye 2007'de Kore Hyundai Rotem ile sözleşme imzalamıştı. Bu sene seri üretime geçilecek ise aradan 18 sene geçmiş olacak. Arjun altın madalya ve Altay gümüş madalya sahibi projenin uzaması konusunda. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 24 Şubat 2025, 18:40:46Arjun altın madalya ve Altay gümüş madalya sahibi projenin uzaması konusunda.

Eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmeyiniz @marmara ! Yarışma daha bitmedi, bizimkiler son bir atakla altın madalya almaya kalkarlar! Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 24 Şubat 2025, 18:49:17
Alıntı yapılan: marmara - 24 Şubat 2025, 18:40:46Arjun altın madalya ve Altay gümüş madalya sahibi projenin uzaması konusunda.

Eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmeyiniz @marmara ! Yarışma daha bitmedi, bizimkiler son bir atakla altın madalya almaya kalkarlar!

Altın madalyayı Arjun kolaylıkla kaptırmaz. Seri üretime geçtikten sonra bile teknik sorunları devam etmişti. 2010'da Hindistan Arjun tank alımını askıya almıştı. Kendi milli motoru Datran bundan 15 sene önce hazır olması gerekiyor du ama hala hazır değil. Toplam 120 küsür ürettiler sonra T-90 alımına devam ettiler, toplam 1200 adet aldılar.
Mesajı Paylaş

Bu sene fabrika açılışında teslim edilecek ilk 3 tank arifiyede üretilecekmiş . İlk 250 adet T1 sonra T2 gelecek.

T2 versiyon özellikleri
Yenilenmiş zırh
İzole mühimmat deposu
Lazer güdümlü mermi atabilme
Mürettebat eğitim modu
Mobil kamuflaj ağı

Fabrika tam kapasiteye ulaştığında ayda 8 Altay ve 10 Altuğ üretilebilcekmiş.
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: HKY - 27 Şubat 2025, 17:25:04İlk 250 adet T1 sonra T2 gelecek.

Bir dakika, bir dakika, yanlış mı okudum? İlk 250 adedı T1 mi olacak, yanlışlık yok değil mi? Gerçekten öyle bir şey yaparlarsa, bence resmen tüy dikerler!!

Ukrayna-Rusya Savaşı gösterdi ki izole mühimmat bölümü 21. yüzyıl zırhlıları için olmazsa olmaz bir özellik. Bu gerçeği bilerekten, ilk 250 tankı bu özellikten yoksun olarak üretmenin mantığı nedir? Öyle olacaksa bence hiç üretmeyin, tamamen iptal edin gitsin bu projeyi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 27 Şubat 2025, 17:36:33

Bir dakika, bir dakika, yamlış mı okudum? İlk 250 adedı T1 mi olacak, yanlışlık yok değil mi? Gerçekten öyle bir şey yaparlarsa, bence resmen tüy dikerler!!

Ukrayna savaşı gösterdi ki ayrılmış mühimmat bölümü olmazsa olmaz bir özellik. Bu gerçeği bili bile, ilk 250 tankı bu özellikten yoksun olarak üretmenin mantığı nedir? Öyle olacaksa hiç üretmeyin, tamamen iptal edin gitsin bu projeyi!

@Merzifonlu
Siz Altayın altın madalya almasına çok meraklısınız sanırım, Arjun'dan kapar mı diyorsunuz...
Altay'ın üretim hızı bana abartı geldi açıkçası ama yine de hizmete girecektir. Almanya ve G.Kore'nin  senelik üretim hızlarına bakarsak bence Altay en erken 2030'larda o hızı yakalayacaktır. Tamam tankları eleştiriyoruz haklı olarak lakin piyasada tank kıtlığı var. Ukrayna savaşı elektrik süpürgesi gibi yuttu binlercesini, steplerde hurda olarak dağılmış haldeler. Mesajı Paylaş

Hani 85 adeti T1 diğer 185 adeti T2 di.

Sn Merzifonluya yüzde yüz katılıyorum tecrit edilmiş mühimmat bölümü yoksa bu tankı üretmeye gerek yok ,80 lerin felsefesi üretilmiş tanklardan bir farkı kalmıyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 27 Şubat 2025, 17:36:33

Bir dakika, bir dakika, yanlış mı okudum? İlk 250 adedı T1 mi olacak, yanlışlık yok değil mi? Gerçekten öyle bir şey yaparlarsa, bence resmen tüy dikerler!!

Ukrayna-Rusya Savaşı gösterdi ki izole mühimmat bölümü 21. yüzyıl zırhlıları için olmazsa olmaz bir özellik. Bu gerçeği bilerekten, ilk 250 tankı bu özellikten yoksun olarak üretmenin mantığı nedir? Öyle olacaksa bence hiç üretmeyin, tamamen iptal edin gitsin bu projeyi.

Envanterdeki 3000 m48 ile mutlu sunuz yani ? Mesajı Paylaş

Mutlu değiliz sn hky fakat daha pahalı olan Altaylar içindeki personele m60 larla aynı şekilde personeli patlamalara karşı koruyor,sizce 50-60 yıl sonra üretilen Tankların m60 ile aynı handikapı taşıması normal mi? Mesajı Paylaş

Bunlar aslında eski dolaşımdaki bilgiler. Süreç o kadar uzadı ki yeni nesil unutmasın diye arada hatırlatmakta fayda vardır tabi ki de.

Üretim miktarı ile ilgili olarak bir kaç kelam edeyim; meraklısı okusun , hafif endüstri mühendisliği matematik-iş hesabı var;

Esasen alt sistemlerin montaj hattı olan bu fabrikada haftanın 5 günü (yılda ortalama 220 iş günü) ve günde 1 vardiya olan barış şartlarında tüm alt sistemleri ile (kule,silah, güç grubu,gövde vb.) ayda 8 adet tank üretilecek demek;

Bu fabrikayı ve alt sistem tedarikçilerini seferber ettiğinizde yani haftanın 7 günü ve tam kapasite 3 vardiya üretim yaparsanız yılda teorik olarak 470 adet tank üretebilirsiniz demektir. (hammadde, alt sistem ve en az 3 katı ve belki daha fazla kalifiye adam ve enerji harcaması ile bu ancak seferberlik halinde mümkün olabilir)

Barış şartlarındaki üretim hesabında ; kadrolandırdığınız tank sayısı (ihaleye göre 1000) bölü(\) planladığınız ömür devrinin yarısı (yaklaşık 40 yılın yarısı=20 yıl) = 50 adet sizin barış şartlarında sürdürülebilir üretim için yıllık tedarik miktarınızdır.  ve en az iç tedarik kadar ve daha fazla ihracat da yapmanız da gerekir ki böylece yıllık 100 kapasiteye ulaşırsınız. Zaten yapılan fabrika da yıllık yaklaşık 100 kapasitelidir. Üretim işinde her şey matematiktir. Tüm ekip sistem de bu hesaba ve kapasiteye göre şekillendirilmeli ve kendi üretim hattını kurmalı elbette. 2 yılda tüm ihtiyacımı üreteyim derseniz o eko sistem çöker, dağılır ve bir sonraki modelin üretimi için 40 yıl sonra o zamanki üretim şekline ve teknolojisine göre sıfırdan tekrar kurmanız gerekir.

Oysa şimdi 20 yıl üretim , takip eden 20 yıl ağır modernizasyon; sonra gelecek nesil yeni tank modeli üretimi ; arada ihracat ile de hatları doldurarak sanayiniz hayatta kalabilir ve kendini güncel tutarak sonraki nesile aktarılabilir.

Bu koca eko sistemin kurulması sıfırdan çok zor olduğu için 15 yıldır uğraş veriyoruz. Umarım seneye tüm sistem oturduktan sonra artık bu kadar cebelleşmeden sonraki yüzyıla uzanabileceğiz.

Velhasıl bu tür hesaplar sebebi ile tank yılda 96,Altuğ 120, boran 15, fırtına 10 gibi sayılarda üretiliyor. Fazla ve hızlı üretim yapmak hele de elde idame edecek sistem varken iyi bir şey değil arkadaşlar.

Ne idamesi ? m-48'e biniyoruz diyenler olabilir. Öncelikle bizim m-48'lerimiz 1988-95 arasında ağır modernizasyon geçirerek m-60a3 seviyesine getirildi. İkinci olarak gece görüşlü (t1) modelleri neredeyse tamamen envanter dışına çıkarken termalli(t2) modelleri ise sadece duran birliklerde ,eğitim ve tatbikatlarda ve üs bölgeleri ile hudutlarda kullanılmakta(*) Hatta m-60a3'lerimizin yarısı da bu kapsamda.

zırhlı birliklerimizde kullanılacak sayıda  m-60a3 ise MZK kule ile revize edilecek (320 adet yapılacağı söylenmişti)

Dolayısıyla Altay üretiminin zırhlı birlik kadro ihtiyacı üretimi tamamlanana kadarki ve t2 geliştirme süresinde ; zırhlı birliklerdeki yerini idame edecek leo2tm(320),m-60tm(160),m-60mzk(320) ve Altay-t1(250) olmak üzere 1050 modern tankımız zaten olacak. Bunlar karşıt ülke envanterine göre ve lojistik kolaylıklara göre coğrafyaya dağıtılacaklar)

Altayların yeni paketlerinin de envantere girmesi ile önce m-60 mzk'lar modernize edilmemiş m-60a3'lerin yerine geçecek, sonra yeni üretim oldukça first in first out uygulamasıyla envanter yenilenmiş olacak. (Tüm silah ve platformlar için bu sistemi hayal edin. Mesela fırtına/m-52t/m-110/m-44t ler de aynı şekilde).

(*) bu kapsamda istisna Kıbrıs'tır. Oradaki zırhlı birlikler/alaylar anlaşma sonrası muhtemelen lağv edileceğinden ve karşıt kuvvet ile gerginliği tırmandırmama politikası ile m-48 olarak kalmaya devam ediyorlar belki boşa çıktıkça m-60a geçebilirler.

Bunlar açık kaynaklardan ve dönem dönem yapılan açıklamalardan edinilen bilgilerin  harmanlanmış halidir. Tam sayılar ve yerler ve tarihler bilinmemekte ve bilinse de açıklanmamalıdır.

Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz