ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
64 (44.8%)
FNSS
27 (18.9%)
BMC
23 (16.1%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.3%)

Toplam Oy Verenler: 143

Mehmet Beye katılıyorum. Sadece 40 yıllık kullanım ömrünü bence 50 yıl olarak güncelleyelim derim. Mesajı Paylaş

İki çeşit ömür vardır silahlarda

1 ömür süresi
2 teknolojik ömür.

1 si gerekirse 100 yıl yapılır ama ikincisi örneğin tankın 10 sene sonra teknolojik ömrü biter ve modernizasyon işe yaramazsa mecbur emekli edersin..

Örnek;

Şimdi 5.Nesil savaş uçakları heryerde olursa sen 4. Nesil savaş uçağı isletebilir misin? Bir faydası var mı? Mesajı Paylaş

50-60 yıllık tankları  modernize etmenin anlamı yok. M48 veya M60 gibi dökülmüş hurdaların yeri yok artık şu andaki çetin savaşlarda. Kötü tank demiyorum ama eskimiştir, çoğunun namlu stabilizasyonu bile çalışmıyordur. Metal yorgunluğu, namlusu 50 sene içerisinde eşinerek tam isabet etmesi bile mucizedir.
Yenileri bile dron tarafından tek vuruşta havaya uçuyor diyebilirsiniz, doğru katılıyorum. Diğer yandan onların ateş gücü yüksek, tam isabet edebiliyorlar, güdümlü top mermisi kullanıyorlar. Daha diri, motor ve transmisyon ömrü daha uzun, zırhı da iyi.

Mesela Avrupa'da bir çok ülkenin envanterinde Leopard 1A5 hala var ama gerçek hayatta hiç olmadığı ortaya çıktı. Apar topar tamir ettiler, ölme eşeğim ölme diyerek cepheye sürdüler. Hatta İspanya'da yürüyebilen Leopard 2A4 kalmamış, 3-5 ayda 7-8 adet tamir ettikten sonra savaşa gönderiyorlar. Savaşın başında Rusya'da bile aynı durum, envanterde 20 bin küsür tank var dı ama en fazla 5000 tank kalmış. 3000 M48 var ama çoğu motoru bile çalışmıyordur, namlu ömrü çoktan bitmiş top mermisini ancak 100 metreye kadar tükürecek hali var, stabilizasyon konusuna hiç girmiyorum bile hepsinde o mevzu çoktan ölmüştür. Bu konu her ülke için geçerli, ABD'nin çölde ölmüş binlerce M1 Abramsları var sinek kadar motor ömrü var onların.

Altay üretilsin, güdümlü top mermisi kesin olmalı, yeni tank at lazım orduya. Savaşta atlar da ölür ama etkisi en azından eşekten daha iyidir. Mesajı Paylaş

sanki silahlı kuvvetler eski araçların bazılarından memnun gibi örnek olarak uh1 ve M48. Bu araçların bakımları kolaysa yenisi istemiyor bile.... Mesajı Paylaş

Güdümlü top mermisine değinmiş iken bundan da bahsedelim.
Mesela Roketsan geçen sene Rus  152mm'lik Krasopol top mermisini kopyalarak yerli 155mm muadilini üretmeye başlamıştı. Hazır cephede denenmiş, kendini ispatlamış sistem var iken yeni macera aramaya gerek yok diyerek kopyasını yapmış en doğru olanı.

125mm'lik top mermisi de var lazer güdümlü 9M119M İnvar. Tandem başlıklı ve 5km mesafedeki hedefi vurabilir. Kornet roketi ile benzerlikeri var. Aynısını TR-120 diyerek 120mm'lik yerli kopyasını da üretilebilir. Sonuçta binlerce İnvar savaşta kendini kanıtladılar. Tank namlusu fazla eşinmez, ömrü uzar ve sonuçta yüksek baınç ile ateş edilmiyor sabot mermisi gibi. Menzili sabot mermisinden uzun, yüksek hassasiyetle vurur.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 27 Şubat 2025, 22:22:14Güdümlü top mermisine değinmiş iken bundan da bahsedelim.
Mesela Roketsan geçen sene Rus  152mm'lik Krasopol top mermisini kopyalarak yerli 155mm muadilini üretmeye başlamıştı. Hazır cephede denenmiş, kendini ispatlamış sistem var iken yeni macera aramaya gerek yok diyerek kopyasını yapmış en doğru olanı.

125mm'lik top mermisi de var lazer güdümlü 9M119M İnvar. Tandem başlıklı ve 5km mesafedeki hedefi vurabilir. Kornet roketi ile benzerlikeri var. Aynısını TR-120 diyerek 120mm'lik yerli kopyasını da üretilebilir. Sonuçta binlerce İnvar savaşta kendini kanıtladılar. Tank namlusu fazla eşinmez, ömrü uzar ve sonuçta yüksek baınç ile ateş edilmiyor sabot mermisi gibi. Menzili sabot mermisinden uzun, yüksek hassasiyetle vurur.

Millimetresini kopyalamış olabilir. Mesajı Paylaş

http://tr.m.wikipedia.org/wiki/LAHAT

Lahat'ı kopyalamak daha iyi olabilir 8 km menzili var. Mesajı Paylaş

Altay için Tanok var. Kopyaya gerek yok. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 27 Şubat 2025, 17:45:15Siz Altayın altın madalya almasına çok meraklısınız sanırım,

Hiç öyle bir hevesim yok. Aksine, mevcut demode tasarımıyla dahi çok geç kaldığını düşünüyorum. Ancak burada başka bir durum oluştu.

Ukrayna-Rusya Savaşından sonra, izole mühimmat bölmesi olmayan bir tank üretmek, resmen paletsiz tank üretmeye benzedi. Bu gerçeği bilerekten, ilk 250 tankı bu şekilde üretmeyi kimse bana izah edemez. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz