ALTAY Yeni Nesil Tank Projesi

Başlatan AVCI, 07 Nisan 2010, 18:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altay Tankı Üretimi Kime Verilmeli?

Otokar
63 (44.7%)
FNSS
26 (18.4%)
BMC
23 (16.3%)
Ordu Donatım Fabrikaları
20 (14.2%)
Farklı bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
9 (6.4%)

Toplam Oy Verenler: 141

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 28 Mart 2024, 12:21:53
Alıntı yapılan: Denizci16 linktopic=1804.msg162547#msg162547 date=1711591983
İşte onu diyorum güdümlü mermi taşıdıkları zaman farklı birşey oluyorlar

Maliyet fayda kıstasını aşıyorlar yada f/p olayının dışına çıkıyorlar...

Daha top konusunda 130 mm barutlu top performansını bilmiyoruz

Klasik tank olmuyorlar, evet doğrudur. Ama hala "tank" oluyorlar. Tıpkı 30 cm çaplı topu olan Yamato zırhlısı yerine, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyerlerinin hala gemi olması gibi.
------------------------------------------------------------------------------------------

Asıl büyük kalibreli top taşımak f/p işini bozuyor. Eskiden topla görerek ateş etmek f/p açısından mantıklı idi. ATGM ve Lançet tarzı silahlar varken, f/p açısından mantıklı değil. Top namlusundan TANOK tarzında güdümlü füze salmak ise, durumu ancak bir yere kadar kurtarıyor. Çünkü, 1- topun namlusu füze çapına bir sınır koyuyor ve 2- top namlusundan aynı anda çoklu füze atılamıyor.

155 mm'lik Howitzerler gibi büyük kalibreli topçu sistemleri, cephe gerilerinden kullanılacaklarsa, o da şimdilik, f/p açısından etkinler. Ancak, MLRS'lerden fırlatılan GLSD tarzı güdümlü silahlar yaygınlaştıkça, 155 mm howitzerler de tarihin tozlu sayfalarındaki yerlerini alacaklar, hem de hızla! Büyük kalibreli topu unutun, o artık cıss!  :D
--------------------------------------------------------------------------------------------

130 mm'lik tank topu, namlusundan aynı anda 3-5 adet güdümlü ve 30 km menzilli mermi kusmayacaksa, safra olmaktan öteye geçemez.  ;)

+1
Shogun haklıko!  ;D
Ben tank tasarım işini boşuna mı bıraktım.  :P :P Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 28 Mart 2024, 12:21:53

155 mm'lik Howitzerler gibi büyük kalibreli topçu sistemleri, cephe gerilerinden kullanılacaklarsa, o da şimdilik, f/p açısından etkinler. Ancak, MLRS'lerden fırlatılan GLSD tarzı güdümlü silahlar yaygınlaştıkça, 155 mm howitzerler de tarihin tozlu sayfalarındaki yerlerini alacaklar, hem de hızla! Büyük kalibreli topu unutun, o artık cıss!  :D
-------------------------------------------------------------------------------

203 mm'nin bundan haberi var mı ??

Dön dolaş "büyükbaba şu işe bir el atsana"ya dönüyor tüm çatışmalarda iş , bir emekli olamadı gitti.
Hiçbir ordu füze roket sistemleriyle ağır topçu atış etkinliğini sağlayamadı şu ana kadar, bir top mermisinin üretim hızıyla bir topçu roketlerinin üretim hızı ve maliyetleri karşılaştırılamaz. Öyle olduğu için de yüzyıllardır güncelliğini devam ettiren silah "top" nasıl cıss ?
Lazer topu bile çıksa gene büyükbabalar emeklilikten geri çağrılacaklar.
Yamatoların ortadan birer ikişer yok olmasının sebebi artık adamların başka kıtalarda kara bombardımanı için gemi toplarına ihtiyaçlarının kalmaması , o kaliberlere diğer gemilere atış için mi çıkıldığını düşünüyorsunuz?
(Bu arada yamatonun ana topları 46 cm dir) Mesajı Paylaş

#4162
basit bir lazer işaretleme yapan dron ve trg 230 tipi füzeniz varsa kara araçları ve kara sistemleri tehlikede demektir. illa dronun saldırmasına gerek yok. asimetrik harp yada simetrik harp kavramı artık yok. artık gör vur görülme vurulma dönemi var. hiçbir tank füzelerden hızlı olmadığı sürece  füzeler hep galip gelecektir. artık kara araçlarının tamamına parçacıklı mühimmat atan bir silah aktif koruma sistemi pasif koruma sistemi ile aynı anda çalışıp bunları radarlar ve elektro optiklerle desteklemek zorundadır. yoksa yürüyen palet zafere gitmez mezara gider. gelecek hız çeviklik ve gözlemde yatıyor. bu altay olsun olmasın fark etmez. zırhı vibranyumdan olsa ne yazar. saldıran hep bir adım öndedir. biz kargu iha yı yaptığımızda ve denediğimizde batı ve doğuda bu silahın ne kadar tehlikeli olabileceği ve savaşları nasıl değiştirebileceğini sadece birkaç öngörü sahibi zeki analist farketmişti. o bir kaç analist libyada yaptığımız dron operasyonlarını bm raporlarında aı sistemleri insan öldürme kararı alabiliyor artık diye yazıya döktürdüler. daha sonra suriye ermenistan kuzey ırak ve ukrayna. artık dönem değişti beyler eski sistemlere bel bağlayanlar ukraynadaki ermenistandaki suriyedeki tank mezarlarını bir incelesin.
hızınız yoksa göremiyorsanız size ALLAH tan rahmet sevenlerinize başsağlığı diliyoruz. Mesajı Paylaş

#4163
Biraz uzun olacak, bu konuda fikir beyan edecek arkadaslar üşenmeyip okursa sevinirim;


Zırhlı birliklerin (tank,zma, zpt, kmo,paletli STA, mobil karargah) konsepti  TAARUZ veya OYNAK SAVUNMA'dır.

TANK esas olarak bir ateş destek unsuru değildir. MANEVRA unsurudur. Dolayısıyla tüfeğinin menzilinin 2/4 km olması olumsuz bir durum değildir.

TOP bir ateş destek silahıdır. Taaruzda veya oynak savunmada bağlısı olduğu Zırhlı birliğin hareket kabiliyetine ve arazi hızına uysun diye PALETLİ KMO vardır.  Bunun dışındaki topçuyu ister tekerlekli, ister sabit, ister roketli yapsanız da olur. Mesela geriden destekleyen kolordu topçusu ARPAN'lardan, trgl-230'lardan , k+'lardan veya kamikaze dronlardan ve hatta bulut altı sihalardan oluşabilir, sizin hayal gücünüze,bilgnize, tecrübenize ve cüzdanınıza kalmış.

Tankın esasen 3 unsurdan oluşur. Ateş, manevra ve beka.

Beka : zırh, pasif ve aktif koruma tedbirleri, yanına eklenebilecek hava savunma ve tanksavar unsurları ile;

Manevra ; arazi ve yoldaki hareketi, hareket sıası, güç  grubu ile;

Ates gücü ; üzerindeki top, mk.tf,füze veya tank birliğine eklenen veya desteğine verilen havan, top , roketatar , helikopter, siha ve hatta hava kuvvetleri ile sağlanır.

Üzerinde TOP OLMAYAN tank, TANK DEĞİL ZMA veya ZPT'dir. Üzerinde obüs olan zırhlı aracın tank değil KMO olduğu gibi.

Tankını koruyamayan gerizekalı ve geri teknolojili doğu bloku konsepti ile tankı , hem de taktiğini ve tekniğini bilmeden yargılayamayız.

Rus geri zekalıdır ; çünkü hava hakimiyetini ve lojistiğini kurmadan TAARUZ etmiştir.

Rus geri teknolojilidir; çünkü daha geri bir düşmana karşı hava hakimiyetini kuramamış ve taaruz edeceği alanın ve düşmanın keşfini,imkan kabiliyet değerlendirmesini ve hedef kıymetlendirmesini yapamamıştır. Genel Taaruzdan vazgeçmiş,  ancak 3'üncü yılda o da belli bir harekat alanında (sırtını kendi anavatanına dayayarak ) mevzi savaşına dönüştürdüğü muharebe ile üstünlüğü NİCELİK  ile alabilmiştir.

Piyade ; düşmanını gözünün akını görerek savaşan ; silahının yanı sıra ve hatta daha çok küreğini kullanan bir sınıftır. Toprağa gömülmezse ÖLÜR.
Tank da kendi aktif-pasif tedbirlerini almadan savaşırsa VURULUR.

şimdi bir ufak drone meselesi var. (Male ve halelerden bahsetmiyorum).. bu gerizekalı ve geri teknolojili ordular çözümünü bulamadılar.. ama yakın da ona karşı bir pasif/aktif tedbir konsepti illa ki bulurlar.

Sizce 2,5 sene savaşan ülke rusya değil de amerika olsaydı bu tehdit halâ genel bir sorun olur muydu?  Hayır.. cevabını çoktan bulurlardı. Hoş zaten savaş 2,5 sene de sürmezdi.

Çünkü ; TAARUZ harekatı ; HAVA HAKİMİYETİ kurulmadan PLANLANAMAZ. askerlik bir bilimdir, hesap kotap işidir..ya allah diyerek savaşılamaz.

Konvansiyonel savaş görmeyeceğiz diyen arkadaşlara inanmak isterim. ancak bana göre her iki tarafta veya birinde nükleer silah olmadığı takdirde yaşanabilir.

Mesela TÜRKİYE ile İRAN içinde her türlü tekniğin (vekalet savaşı, gayrı nizami harp usulleri, ekonomik savaş gibi) uygulandığı ama yetmediği bir ortamda harbe girmek zorunda kalırsa bu karşıt ülle toprağına zırhlı birliklerle girmeyi gerektiren bir konvansiyonel bir harbe dönüşebilir. Mesela azerbaycana saldırırsa.
Ama bu olsa bile önce iran hava sahasında veya  kara harekatının yapılacağı  hava sahasında hava üstünlüğü kurana kadar taaruz etmemeye çalışırız. Kayıpları kabul ederek etmemiz gerekebilir ama etmemeye çalışırız.

O zaman geniş arazide nicelik gerektiğinde nerde benim tankıım nerde benim  m-48'im diye ararız..


Ek olarak; tank tek başına kullanılmaz. Birlik bütünlüğü içinde kullanılır . Duarak kullanılmaz hareket eder. Duracaksa mevzilenir, aktif/pasif tedbirler alınır. Bu hatayı biz de firat kalkanında yaptık. Dersimizi aldık. Sonra gereğini yaptık.
Mesajı Paylaş

#4164
Alıntı yapılan: DelKu - 28 Mart 2024, 14:13:53
Hiçbir ordu füze roket sistemleriyle ağır topçu atış etkinliğini sağlayamadı şu ana kadar, bir top mermisinin üretim hızıyla bir topçu roketlerinin üretim hızı ve maliyetleri karşılaştırılamaz. Öyle olduğu için de yüzyıllardır güncelliğini devam ettiren silah "top" nasıl cıss ?
Lazer topu bile çıksa gene büyükbabalar emeklilikten geri çağrılacaklar.

O "büyükbabaların" cenaze merasimleri için en çok 10 yıl veriyorum. 10 Sene bile çok, ama neyse. İhtiyat payı bıraktım, hemi de bol keseden.

MLRS'lerden fırlatılan Tolun tarzı süzülen bomba-dronlar hepsinin selasını okutacaktır. Yaşayan görecek...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahsettiğim silahları fırlatan MLRS'ler "kara savaşlarının uçak gemileri", tek görevli ve harcanabilir İKA'lar ise "kara savaşlarının gemileri" olacaklar. Neden kara savaşlarının gemileri tabirini kullanıyorum? Çünkü, kara savaşları dronlar yüzünden deniz savaşlarına benzemeye başladı. Dronlar, karasal topoğrafik engelleri iki nedenle önemsizleştirdi: 1- Ucuza ve anlık olarak gözlem yapmak mümkün oldu. 2- Hedeflere, aynı anda, her açıdan ve ucuza hücum edilebilir oldu.

Tek açıdan hücum eden 205'lik bir büyükbaba ile sütre gerisini kolay kolay doğrudan vuramazsınız. Ama süzülen bomba-dron ile her açıdan ve doğrudan vurursunuz. Etkinlik dediğin işte böyle olur!

Maliyete gelince, çok yanılıyorsunuz Sayın DelKu. Süzülen bomba-dron, adı üstünde iki parçadan oluşur. Dron ve bomba. Dronların maliyeti yaklaşık olarak 155 mm topçu mühimmatındaki (sevk barutu+kovan) maliyetine geldi bile. Ukrayna Savaşı sağolsun! Bomba kısmı da top mermisi ile aşağı yukarı aynı maliyette.

MLRS roketinin maliyetini unuttun derseniz, MLRS taşıyıcı platformun maliyeti+roketlerin maliyeti ile topçu sisteminin imalatına harcanan para ve zaman+bakım maliyeti aşağı yukarı birbirine eşittir, derim.

Eee, o zaman?
Mesajı Paylaş

#4165
O babalar 205'lik değil 203'lük.

Namlu ömürleri gereği zaten (firtina-2 ve ARPAN'lar girdikçe) envanterden 5-10 sene içinde çıkacaklar.  155 mm 52 kalibre namlu ile 60 km civarına hassas mühimmat atmak mümkün. Menzil ve hassasiyet gelişimi size kalmış. Dron ile atılan yarım kiloluk havan mühimmatı ile 60 kiloluk 155 mühimmatını kıyaslamak veya birbirinin yerine alternatif göstermek yersiz olur. Ancak elbette dronlar bu savaştan alınacak derslerle ve bir konsept dahilinde tmk'da ve planlardaki yerini alacaktır.

Envantere giren zirhli araç ve silahlar en az 40 sene kullanılacak ana fikrinden hareketle;  altay tankı ile beraber firtina-2 ve arpanlar en az 2065-70 aralığından önce envanterden çıkmayacaklar.

Modernizasyon gören zirhli araç ve silah en az 20 yıl kullanılır ana fikrinden hareketle; leo-2tm, m-60tm ve firtina-1'lerimiz 2045-50 araligindan önce envanterlerimizden çıkmayacaklar.

Dolayısıyla daha 40 yıl FİİLEN bu tank/top kullanımi devam edecek. Arada eklenen ika ve iha lar ile konsept elbette güncellenir.

Ama coğrafyanın, ekonominin, eldeki imkan  kabiliyetlerin ve zamanın gereği olarak el yordamıyla ve doğaçlama olarak gelişen marjinal bir konsept için şu haliyle kara kuvvetlerinin esas doktrini olacak diyemeyiz.

Kabaca taktik ve teknik bazı cümleleri yukarıdaki mesajda da zaten  yazdım.

Gerçek duruma ilişkin gerçekçi konsept fikirlerine açık olmakla birlikte; 3 boyutlu harp sahasını canlandırmak hakikaten zordur.

Bunun yanı sıra tabi ki her fikir , güzel ve okuması keyifli bir beyin jimnastiğidir ve değerlidir. 40 sen sonra ne olacağını ise ben öngöremem. Belki bir savaş çıkar ww2 gibi ve askeri konsept,teknoloji ve gereçler doğal hızlarının ötesinde komple değişir ve gelişir.  Bilemeyiz tabi. Mesajı Paylaş

#4166
Alıntı yapılan: Mehmet75 - 28 Mart 2024, 17:32:05
Ama coğrafyanın, ekonominin, eldeki imkan  kabiliyetlerin ve zamanın gereği olarak el yordamıyla ve doğaçlama olarak gelişen marjinal bir konsept için şu haliyle kara kuvvetlerinin esas doktrini olacak diyemeyiz.

Diyebiliriz. Uçaklar da ilk başta doğaçlama gelişen marjinal konsept sayılıyordu. Dediğim gibi, 205'lik pardon 203'lük büyükbabalara, 10 sene içinde gösterişli bir cenaze merasimi düzenleyeceğiz. Mesajı Paylaş

Peki sn. Merzifonlu görerek ateş etmek eskisi gibi mantıklı değilse

Ki burda bahsettiğimiz unsur tank ve bu görerek atış için 3-5 km lik rakam sözkonusu..

Artık yeterli değil yem oluyorlar diyorsanız

O zaman en fazla 200-400 metre görüş ve ateş kabiliyetine sahip piyadenin savaş alanında hiç yeri olmaması lazım

Piyade de omzunda javelin,karaok,drone lançeri,3 km menzilli sniper gibi silahlar taşıması lazım yoksa harp sahasında hiç değeri yok

Özellikle sizin mantığınıza göre söylüyorum...

Tankın görerek atış yaptığı yerde çuvallıyorsa piyadeyi ne yapacaz

Halbuki harp sahasında her boşluğu her menzili kapatacak silahlara ihtiyaç var.

Örnek:
8 km ve sonrası Umtas ise 8 km öncesi tanok ve bunu ateşleyen tankdır. Mesajı Paylaş

#4168
Alıntı yapılan: Denizci16 - 28 Mart 2024, 18:02:22
Tankın görerek atış yaptığı yerde çuvallıyorsa piyadeyi ne yapacaz

Harika bir soru! Teşekkür ediyorum bu soru için. Evet, her menzili kapatmak zorundayız, buna hiç şüphe yok.

Görsel menzil denilen, 0.5 km-10 km arasını harcanabilir otonom araçlarla dolduracağız. Nedir onlar? ATGM veya havan taşıyıcı otonom kara araçları, otonom sensör-mayınlar, kamikaze İKA'lar, çok iyi kamufle olabilen gözlem İKA'ları vs vs. Hepsi harcanabilecek kadar ucuz olmalılar ve bunu sağlayabilmek için de tek işlevli olacaklar. Bu araçların yoğun EH ortamındayken takım halinde çalışmasını sağlamak, buradaki temel sıkıntımız olacak.

Piyade ise 0 km ile 0,5 km arasındaki angajmanlar için gerekiyor. Sniper için bile gerekmiyor, o işi de İKA halledebilir pekala. (Yine de Karaok ATGM taşısınlar, itirazm olmaz.) Piyade konusundaki esas sıkıntımız, onları mayınların ve uçuşan dronların arasında görece güvenle nakletmek ve sıcak temas sırasında tutunabilecekleri "seyyar siperler" sağlamak olacak.

Bu "seyyar siperler", her yönden piyadeyi koruyabilmelidir. Çünkü süzülen Dron-Tolun benzeri 21. YY mühimmatları, herhangi bir açıdan saldırabilirler! 203'Lük veya 155'lik büyükbabalar gibi, "şu yönden geliyorlar" tahmini bunlar için yapılamaz. Piyadeyi korumak çok katmanlı ve çok zor bir iş olacak. Maalesef!

"203'Lük ve 155'lik büyükbabalara 10 sene içinde cenaze merasimi yapacağız" derken kastım, onları envanterden çıkartacağız değildir. Envanterde yine bulunacaklar, ama M48'ler gibi ihtiyat olarak bulunacaklar. Ana ateş gücünü onlar sunmayacak. Mesajı Paylaş

#4169
Tekrar ve de tekrar hatırlatayım da;

Tank denilen platformun (tarihte bu taktik kullanım ağır süvari, fil olarak başlamıştır) ASLİ GÖREVİ  ; TAARUZ'dur. TANK taktik olarak bir manevra unsurudur, mühimmat veya ateş destek vasıtası değildir.

ilerde platformun şekli ne olur bilinmez ama bu taktik görev şekil değistirse de her zaman var olacaktır. Mühimmat veya ateş destek vasıtası olan;  drone, top, siha vb. unsurlar tankın yerini alamazlar, onu desteklerler.

Aynı şekilde eskinin hafif süvarisi (bindirilmiş piyade) de bugünkü ZPT ve ZMA kullanan mekanize piyadedir. Bu taktik görev de evrilerek devam edecektir.

Tekrar yazayım çift dikiş olsun; manevra unsurları ve ateş destek unsurları birbirinin yerini almazlar, birbirlerini desteklerler. Her birinin taktik görevi ayrıdır.



Not; doğrusu; kesin ve ahkâm kesen ifadelerle yazış şeklimden dolayı ukalalık taslıyor gibi negatif  algılanma ve dolayısıyla hem de uzunca yazınca bu sebeple okunmama kaygım var. Ancak ne yapayım tam da ahkâm keseceğim bir konuda yazışıyoruz. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz