Milli Gemisavar Füze Projesi (ATMACA)

Başlatan AVCI, 01 Mayıs 2010, 14:26:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Bürküt - 29 Mart 2023, 23:49:38
Alıntı yapılan: Yasar - 29 Mart 2023, 19:19:00
Gökhan Ramjet itkili a2a füzesinin tabii olarak evrileceği yer, yerli Ramjet itkili anti gemi füzesidir. (Brahmos benzeri) . Bu füzenin evrileceği füze ise Scramjet itkili bir anti gemi füzesi olacaktır.
Þu anda Gökhan füzesi olgunlaşmaya devam ederken Tübitak Sage'nin Ramjet itkili anti gemi füzesi üzerine çalışmıyor olması için , tabir caizse, aptal olması gerekir.

Hocam o kadar hızlı bir füze bizim coğrafyamızda ne kadar işlevsel olur.Satıha ve denize yakın bir şekilde seyir yaparken manevra yapması sorun olmaz mı.Scramjet diyorsunuz sonuçta...

Tespitinin zorluğu, önlem almasının güçlüğü, günümüz elektroniği için bile çok hızlı bir platform olması bile yeterli bence. Manevra kabiliyeti görece yavaştır ama buna göre kullanılacak bir ürün.Daha çok düz giden saniyeler içinde radarda görüp ne oluyor denmeden hedefe ulaşan bir sistem olur ben böyle füzeler çıktıkça gerçekten bazen büyük gemilerin yeterliliğini sorguluyorum.Görev dağılımı yapılan parça parça gemi filosu çiziyorum kafamda.Özellikle elinizde bu sistemi çok iyi engelleyen bir sistem olduğu senaryoda bile satürasyon diye bir olay var. Yada 5 tane atıldığını varsayalım 1 tanesi gemiyi vursa 4 tanesini engellemenin amacı bile kalmaz ki böyle bir koruma sisteminin yüzde 80-90 civarında önleme kabiliyeti bile çok iyi aslında. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

Alıntı yapılan: Kaptan-I Derya - 30 Mart 2023, 00:48:38
Alıntı yapılan: Bürküt - 29 Mart 2023, 23:49:38
Alıntı yapılan: Yasar - 29 Mart 2023, 19:19:00
Gökhan Ramjet itkili a2a füzesinin tabii olarak evrileceği yer, yerli Ramjet itkili anti gemi füzesidir. (Brahmos benzeri) . Bu füzenin evrileceği füze ise Scramjet itkili bir anti gemi füzesi olacaktır.
Þu anda Gökhan füzesi olgunlaşmaya devam ederken Tübitak Sage'nin Ramjet itkili anti gemi füzesi üzerine çalışmıyor olması için , tabir caizse, aptal olması gerekir.

Hocam o kadar hızlı bir füze bizim coğrafyamızda ne kadar işlevsel olur.Satıha ve denize yakın bir şekilde seyir yaparken manevra yapması sorun olmaz mı.Scramjet diyorsunuz sonuçta...

Tespitinin zorluğu, önlem almasının güçlüğü, günümüz elektroniği için bile çok hızlı bir platform olması bile yeterli bence. Manevra kabiliyeti görece yavaştır ama buna göre kullanılacak bir ürün.Daha çok düz giden saniyeler içinde radarda görüp ne oluyor denmeden hedefe ulaşan bir sistem olur ben böyle füzeler çıktıkça gerçekten bazen büyük gemilerin yeterliliğini sorguluyorum.Görev dağılımı yapılan parça parça gemi filosu çiziyorum kafamda.Özellikle elinizde bu sistemi çok iyi engelleyen bir sistem olduğu senaryoda bile satürasyon diye bir olay var. Yada 5 tane atıldığını varsayalım 1 tanesi gemiyi vursa 4 tanesini engellemenin amacı bile kalmaz ki böyle bir koruma sisteminin yüzde 80-90 civarında önleme kabiliyeti bile çok iyi aslında.
Hızlı füze havayla sürtüşürken ısınıyor, ısınınca da gemi üzerindeki EO/IR sistemlerde ve RAM füzelerinin seeker'larında kabak gibi çıkıyor.
Gelecek stealth özellikli, birbiriyle haberleşerek hedefin etrafını sarıp aynı anda farklı yönlerden hedefe çullanan füzelerde.

Atmaca-2'nin de bu yüzden Çakır'ın büyüğü gibi olması lazım. Gerçi Çakır ne kadar stealth, o konuda şüphelerim var. Mesajı Paylaş

Hocam bu konuda haklısınız gerek vücut sıcaklığı gerek Scramjet motor sıcaklığı bu sistemin sensörlerde kabak gibi gösteriyor ama görmekten ziyade durdurmak çok zor sistemi, dediğiniz kurt sürüsü diyeceğim taktik bu tip çok hızlı platformlara farklı bir şekilde uygulanabilir bağlantı yerine aynı anda iki farklı noktadan atış ya da atış öncesi saldırı simülasyonu füzenin bilgisayarına eklenmesi gibi. Þöyle bir hareket çizelim örneğin havadan atılan orta menzil diyeceğimiz bir füze hayal edelim etkili menzili 350 400 km olan. Fethiye Muğla açıklarında ya da o civarda  MMU gibi stealth karakterli yüksek mühimmat kapasiteli  bir uçaktan Girit  civarında olduğunu bildiğimiz, tespit ettiğimiz bir Yunan gemisi var. Fethiye Muğla - Girit  kuş uçuşu  300 350 km diyelim.F 16 dan hızını alarak arkasında ramjet motorun çalışması için ekstra katı yakıt sistemi var. MMU da 24000 feet dolaylarında katı yakıtın boyutuna göre değişir ama mesafe 270 280 km ye indiğinde yeterince hızlandığını arkada ki kompartmanı çıkarıp screamjete geçtiğini düşünelim ve parabolik bir şekilde bu yükseklikten indiğini hayal edelim füzemizin de ortalama hızının 3,6 3,7 mach olduğunu düşünelim.Deniz yüksekliğinde uygun şartlarda ses 340 metre hızla yayılır. 340x3,6= 1240 metre/sn biz bu hızı ki screamjetler daha hızlı gidiyor ama hadi gemiye giderken bir tık yavaşlama vs 1200 metre/sn olarak düşündüğümüzde 280.000 metre : 1200 metre olarak hesaplar isek 230 saniye gibi bir süre yapıyor ki ben böyle bir füzenin screamjet olursa böyle bir mesafeyi 190 saniyelere kadar düşürülebilir.Sistemin sensörlerde gözükmesi için 140 150 km ye kadar düşmesi lazım radarda nispeten küçük bir füze diğer sensörler takip ettiğini düşünelim .Elimizde sistemi durduracak 2 dakika var sistemin teşhisi gemideki komuta kademisin fark etmesi hava savunma sistem birimlerinin haberinin olup silah sistemine veri gitmesi derken sistemin imhası için gereken süre uzun menzilli füzelerde 25 30 sn kısa menzilli füzelerde 45 55 sn bu bence hareket ortamında dahi terminal aşamada 5 mach hızlara çıkacak (biz ort hızı 3,6 mach hesapladık) bir füzede çok zor tespit -tespite angaje olup izleme- ve ateş etmek çok çok kısa olduğunu düşünüyorum.Yeni nesil lazer silahları belki bu kadar hızla gelen sisteme ışık tutabilir o da yeterli süre ve güçte tutup sistemi bozabilir mi bilmiyorum.Ve dediğim gibi böyle bir gemiye taaruz yaparken mutlaka en az  2 veya 3 adet  füze fırlatılır.Ama gemiden ama uçaktan. Ve gemiden biraz daha zor füzenin motorları için ciddi bir baş hız gerekli. Hava platformunda da büyük bir uçak gerekli MMU gibi.Bu ağırlıkta ve büyüklükte bir füze için.Ve ben mutlaka böyle bir füzede yanal itki sistemlerde bazı yeni kabiliyetler olacağını düşünüyorum.Hem gövde dayanımında hem motorda. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

bu tarz bir sistemin dez avantajı manevra. eğer önleyici sistemler hedef hattındaki kesişim noktasına göre atış yaparsa bu tarz füzeler durdurulabilir. ama scramjette ruslar ve çinliler manevra yaptırabliyorlar.  ama hintliler direkt atış yapabiliyor. brahmosun hedef parametreleri tahmin edilebilir durumdayken rus ve çin füzelerinde bu şans yok. bu tarz sistemlere karşı en büyük koruyucu önlem lazerler direkt yakarak füzenin gövdesinde açacağı yaranın füzenin yüksek hızı sebebiyle sürtünme yüzünden füze gövdesinin parçalanarak füzeyi etkisiz kılabilir. Mesajı Paylaş

Eğer gövde çok yüksek hızda manevralarda dayanabilecek şekilde yapılabilirse ki gerçekten zor ben sağa, sola aşağı yukarı itki yapabilecek şekilde bir sistem bulunacağını düşünüyorum.Lakin mesele o hızda burkulmadan kırılmadan o hızda ve çok yüksek yüzey sıcaklığında manevra yaptırabilecek gövde yapmak. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

Alıntı yapılan: Kaptan-I Derya - 30 Mart 2023, 01:37:16
Elimizde sistemi durduracak 2 dakika var sistemin teşhisi gemideki komuta kademisin fark etmesi hava savunma sistem birimlerinin haberinin olup silah sistemine veri gitmesi derken sistemin imhası için gereken süre uzun menzilli füzelerde 25 30 sn kısa menzilli füzelerde 45 55 sn
Stealth füzenin güzelligi de o 2 dakikayı azaltması. ben de şöyle bir örnek vereyim o zaman:
Arleigh Burke sınıfı destroyerlerde radarlar su seviyesinin 20 metre üzerinde. Suyun 5 metre üstünde giden bir Harpoon yada Exocet füzesi radar ufkuna yaklaşık 28 km'de giriyor.SES hızının hemen altında uçan bu füzelere karşı Arleigh Burke'nin 90 saniyesi var.
Füze stealth olduğu zaman radar ufkuna girildiğinde bile tespitte zorlanılacağından dolayı o 90 saniye oldu Sana 30-40 saniye. Bu kadar kısa sürede hangi insan neyi idrak eder de hangi emri verir? CIWS sistemlerinin kilit atamaması da cabası. Mesajı Paylaş

#396
Alıntı YapHocam o kadar hızlı bir füze bizim coğrafyamızda ne kadar işlevsel olur.Satıha ve denize yakın bir şekilde seyir yaparken manevra yapması sorun olmaz mı.Scramjet diyorsunuz sonuçta...

Sn Bürküt,
Scramjet motorlu bir füzenin, alçak irtifalarda 5+Mach hız yapmasını beklememek lazım. Yüksek sürtünmeden doğan ısınma problemleri nedeniyle bu zor.
Ancak Ruslar'ın dediği doğruysa zhirkon füzesi atmosferde hipersonik uçarken etrafında yarattığı, iyonize olmuş plazma bulutundan ötürü radarlarda görünmüyormuş. Tabii bu büyük bir Rus palavrası da olabilir.
Scramjet füzelerde de, kısıtlı da olsa, manevra yapabilme kabiliyeti oluyor. Bu sayede radar kilidi kırılabiliyor.
Ramjet itkili Brahmos, "yüksek" derecede manevra kabiliyetli olarak geçiyor. Deniz yüzeyine yakın uçuşta ~2.5 Mach ile uçuyor. Bu da Atmaca ya da Harpoon füzelerine oranla, geminin reaksiyon süresini 3 kat daha kısaltıyor demektir.

https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/india-tests-new-version-of-brahmos-supersonic-missile/2480770

Biz Atmaca ile 280-350km arası (belki daha da fazla) menzillerdeki hedefleri vurabilme hesapları yapıyoruz. Demekki coğrafyamızda bunun ihtiyacı var olarak görülüyor. Ramjet itkili füzelerde zaten bu menziller için geçerli. Scramjet füzelerde de 450-500 km menziller konuşuluyor. (Ruslar karadan atılan 400km menzilli füzeyi havadan atıyor. Üstüne füzeyi taşıyan uçağın menzilini de koyup - biraz da şişirip - 2000km menzilli diye açıklıyor.)

Wikipedia, zirkon için plazma stealth konusunu anlatmış.

Quote:
Zircon can travel at a speed of Mach 8 (6,100 mph; 9,800 km/h; 2.7 km/s). This has led to concerns[neutrality is disputed] that it could penetrate existing naval defense systems.[55] Because it flies at hypersonic speeds within the atmosphere, air pressure in front of it forms a plasma cloud as it moves, absorbing radio waves and making it practically invisible to active radar systems (plasma stealth).[56] However, this also blinds any radar or IR seeker on the missile. With plasma stealth, hypersonic-speed and sea skimming technique, intercepting a flying Zircon is extremely difficult, if at all feasible at the current level of technology.
Unquote. Mesajı Paylaş

Hipersonik hızda iyonize olmuş plazma bulutunda füze radarda görünmez mi oluyormuş?

Bu Ruslar palavra sıkmakta İran Acem palavralarını bile geçti...Onlar önce T-55 tanklarının çürüyen hortumlarını değiştirsin... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 30 Mart 2023, 08:58:31

Sn Bürküt,
Scramjet motorlu bir füzenin, alçak irtifalarda 5+Mach hız yapmasını beklememek lazım. Yüksek sürtünmeden doğan ısınma problemleri nedeniyle bu zor.
Ancak Ruslar'ın dediği doğruysa zhirkon füzesi atmosferde hipersonik uçarken etrafında yarattığı, iyonize olmuş plazma bulutundan ötürü radarlarda görünmüyormuş. Tabii bu büyük bir Rus palavrası da olabilir.
Scramjet füzelerde de, kısıtlı da olsa, manevra yapabilme kabiliyeti oluyor. Bu sayede radar kilidi kırılabiliyor.
Ramjet itkili Brahmos, "yüksek" derecede manevra kabiliyetli olarak geçiyor. Deniz yüzeyine yakın uçuşta ~2.5 Mach ile uçuyor. Bu da Atmaca ya da Harpoon füzelerine oranla, geminin reaksiyon süresini 3 kat daha kısaltıyor demektir.


Hocam Brahmos'un yüksek derecede manevra kabiliyeti olduğunu bilmiyordum biraz daha balistik bir füze şeklinde aklımda kalmış.Dediğiniz gibi satıha yakın 2.5 mach uçan bir ashm , güç çarpanı olur.Hasıma yaklaşık 5.5-7.5 dakika arası reaksiyon süresi verir maximum menzilde. Mesajı Paylaş

#399
Alıntı yapılan: serkan1976 - 30 Mart 2023, 12:12:22
Hipersonik hızda iyonize olmuş plazma bulutunda füze radarda görünmez mi oluyormuş?

Bu Ruslar palavra sıkmakta İran Acem palavralarını bile geçti...Onlar önce T-55 tanklarının çürüyen hortumlarını değiştirsin...
Sn Serkan1976,
"Plasma-Stealth" olayı teknik bir gerçek.

https://interestingengineering.com/innovation/stealth-plasma-could-challenge-75-years-of-air-defense-strategy

Ruslar bu teknolojiyi ne derece gerçek haline dönüştürmüşler o bir muamma. Ama olamaz da değil.

Yalnız bir incelik var; plasma-stealth içinde uçan bir füzenin kendi RF arayıcı başlığı da çalışmaz. Yani hedefin nerede olduğunu bilemez. O handikapı nasıl çözmüşler acaba? Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz