Milli Gemisavar Füze Projesi (ATMACA)

Başlatan AVCI, 01 Mayıs 2010, 14:26:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MTCR anlaşması göz önüne alınarak bu rakamlar dikkatle belirleniyor. Karadan 2000 km menzilli seyir füzesi atamayız yasak bu. 500 km Rusya yüzünden yeni kabul rakamları oldu. Rica ediyorum bana inanın bu konuda yorum yapmaktan kimseyide inandıramamaktan üzülüyorum. Gezgin füzesi de karadan atılamaz Kara atmaca da eğer büyür büyür gezgine yaklaşırsa oda atılamaz yasak çünkü. Kara atmacanın en zor yanı menzilini ne yapacakları yoksa teknolojik bir sınır yok. Canımız isterse bugün 1000 km de atarız nasılsa karada boyu da önemli değil. Nedense Türklerin böyle bir kurala uyacağına hiç ihtimal vermiyorsunuz. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

MTCR(Missile Technology Control Regime) formalite ve geçerli yükümlülüğü olmayan antlaşma. Kimsenin umrunda bile olmayan boş kağıttan ibaret. Ayrıca her ülke kendisi için geliştirmesi ve üretmesnde bir kısıtlama yok. İstersen 20 metre boyutunda 10000km menzile sahip uçak motoru takılan seyir füzesini yapabilirsin, canın isterse Pakistan'a satablirsin, kimsenin umrunda bile olmaz.

İngiltere ve Fransa Ukrayna'ya 600-800km menzili olan Scalp füzelerini verdi, Rus ana topraklarına kadar saldırı yapıyor. Biden 1 hafta önce kendine yakın müttefik ülkeler için MTCR'yi es geçerek satabileceğini veya verebileceğini açıkladı resmi olarak, birisinin sesi çıktı mı, haberlerde bile pek konu olmadı. K.Kore'nin kıtalararası balistik füzeleri son dönemlerde jet hızıyla ilerliyor, peki neden, Rusya teknoloji transferi yapıyor ABD'yi vurabilecek füzeleri yapması için, ABD'nin bir şey dedimi, tabi ki diyemez. Mesajı Paylaş

Centilmenlik anlaşması var tamam orası doğru ama bu uyulmuyor demek değilki. Tamam bir anlaşma yok ama cehennemin kapısını aralamamak için taraflar buna uyuyorlar. Rusya uyuyor Amarika uyuyor Fransa Avrupa hepsi uyuyor. Bir yaptırımı yok diye uyulmuyor demek değil uymak için yapmışlar bunu. Adamın biri uydurdu öbürleride ona uydu değilki toplandılar kendileri aldılar bu kararı. Hep uyulmuyor o bağlayıcı değil deniyor ama öyle değil bağalayıcı olmadığı doğru ama uyuluyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 15 Ocak 2025, 02:08:14Centilmenlik anlaşması var tamam orası doğru ama bu uyulmuyor demek değilki. Tamam bir anlaşma yok ama cehennemin kapısını aralamamak için taraflar buna uyuyorlar. Rusya uyuyor Amarika uyuyor Fransa Avrupa hepsi uyuyor. Bir yaptırımı yok diye uyulmuyor demek değil uymak için yapmışlar bunu. Adamın biri uydurdu öbürleride ona uydu değilki toplandılar kendileri aldılar bu kararı. Hep uyulmuyor o bağlayıcı değil deniyor ama öyle değil bağalayıcı olmadığı doğru ama uyuluyor.
abi Abd rusya fransa nasıl uyuyor hepsinin binlerce km menzilli fuzeleri var sadece satısta problem cikarirlar onunda acigini bulursun fuzeyi kisitlarsin cok cok zaten bu zamanda güçlüysen haklisindir israile kim birsey diyebiliyor iranin elinde balistik füzeler olmasa 2 günde harcarlar hakli haksız kanun yonetmelik devri bitti gücluysen Haklisin erdoganin 800 ve 2000 km fuze aciklamasi normal aciklama degil Mesajı Paylaş

Dünyada karmaşık durum var, tansiyon yükseliyor, 2. Dünya Harbi öncesi 1930'ların havası var, centilmenlik mi kaldı. İlk başta ABD olma üzere sonra Rusya START(Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması) resmen çekildiler, her ikisi de kısa ve orta menzilli balistik füzelerini yapmaya başladı. Örnek mi, Ruslar resmi olarak çekildikten sonra hemen 1 seneye kalmadan  Oreşnik füzesini ortaya çıkardılar ve hemen Ukrayna'ya doğru attılar. Fabrikaları yeni füzenin üretimine başladı, yakın zamanda 1970-80'lerin havası esecek. İran'dan ve K.Kore'den kısa menzilli(500km fazla) balistik füzeleri alıyor.

ABD Precision Strike Missile (PrSM) 1000km kadar atılan kısa menzilli balistik füzesini yaptılar. Almanya'ya Tomahawk ve SM-6 gibi uzun menzilli seyir füzelerini yerleştirmeye başladılar.

Centilmenlik falan yok, soğuk savaştan beter durum var ortada. Centilmenim diyen kalmadı, varsa da yok olmaya mahkumdur. Mesajı Paylaş

Bu anlaşmaların hukuku çok karmaşık ben onu incelesem de çözemem peş peşe bir sürü anlaşma görüşme var. Benim bildiğim karadan 500 km den uzun menzilli seyir füzeleri atılamıyor olduğu. Trump Rusya nın karadan su üstü füzesi ve Çin in tutumunu sebep gösterip anlaşmayı iptal etmesi ve Rusya nında yanıt vermesi ile iptal olduğu sanılabilir ama pratikte iptal olmuş gibi görünmüyor. Belki kısmi iptaller var. Sonuçta bugün tabloya bakınca halen bu tür silahların kullanılmadığını görüyoruz. Bizim 500 km menzilde dikkat ederseniz o anlaşmaların var olduğu farz edilse bile uygun olan menzilde ne tesadüf ise. Buradan siz yine de şu sonucu çıkartın. Karadan atalacak seyir füzesi gibi silahlarda 500 km sınırı diye bir mevzu vardır. Uyulur yada uyulmaz ama böyle bir mazi var. Ben halen tüm devletlerce uyulduğu iddiasındayım. Kimse şimdilik cehennemin kapısını ilk açan taraf olmak istemiyor. Burada Türkün gücü lafları edip biz yapalım biz mazlumuz filan hiç demeyin Türklerde bir şeylere dikkat ediyor bu dünyada. Mesajı Paylaş

START antlaşması zaten başından itibaren sakat ve çürük elma gibi diyebiliriz. O zamanlarda 1987'de Çin, K.Kore ve İran hesaba katmamışlardı, ABD'nin canını yakan bunlardı zaten. Neden ben kısa ve orta menzilli balistik füzeleri veya karadan atılan seyir füzelerini yapamıyorum ama onlar yapıyor diyordu. Önceki Trump döneminde askıya aldılar ve fiilen işe başladılar.

Yakında Almanya'ya karadan atılan Tomahawk ve SM-6 yerleştirecekler, Almanya da bunu mal gibi kabul edecek. Kısaca Ruslara ABD'den önce beni vur, sonra onları vurusun diyor, Pentagon için canım feda olsun diyor. Zaten Sculp füzeleri Ukrayna'ya veriyorlar, Ruslar da orta menzilli Oreşnik balistik füzesiyle vurdular, vurmaya da devam edecek, sonraki sefer Yahudi rejimin sarayına isabet edebilir. Zaten Ruslar kısa menzilli START antlaşmasına aykırı füzeleri de alıyor İran ve K.Kore'den. Daha ne olsun, nükleer silahla mı vursun. Mesajı Paylaş

Putty, senin gönderini okuduktan sonra MTCR anlaşmasına baktım. Bu anlaşmada, 300 km üzeri menzile sahip füze ve İHA teknolojilerinin ihracatının yasaklandığı yazıyor. Ama dikkat et burada sadece teknoloji paylaşımı ve ihracat kısıtlanmış. Yani ülkeler kendi topraklarında bu tür füzeleri geliştirmekte serbest.

Bahsettiğin 500 km menzil sınırı olan anlaşma MTRC anlaşması değil INF Anlaşması. Bu anlaşma 1987'de ABD ve SSCB arasında imzalanmış ve taraflara 500 km üzeri menzilli karadan atılan balistik ve seyir füzelerini yasaklamış.

Ama Türkiye ve diğer NATO ülkeleri bu anlaşmaya taraf değildi. Bu yüzden Türkiye'nin 500 km'den uzun menzilli füze geliştirmesini yasaklayan bir uluslararası anlaşma yok.

Tabii büyükbaş ABD böyle bir anlaşmaya imza atınca diğer NATO ülkeleri de diplomatik dengeler nedeniyle ona göre hareket etti. INF anlaşması da 2019 yılında tamamıyla mevta oldu. 500 km sınırı artık bağlayıcı değil.

Mesajı Paylaş

Valla ben diyeceğimi dedim ister anlarsınız bir farkındalığınız olur karadan Gezgin atılacağı söylendiğinde sizin kafanızda büyük kalabalıktan farklı bir bilgi olur yada bilmezsiniz o kalabalığa katılırsınız Gezgin in İzmir'e konup dünyayı titreteceğini sanırsınız daha da mutlu olursunuz iyi olur. Ben ilkine inanıyorum ne Atmaca ne Gezgin karadan 500 km üstü menzilde en azından şu tabloda olamayacağını biliyorum. Ben görevimi yaptım forumdaşlarıma gerçeği söyledim ister inanın ister inanmayın Mesajı Paylaş

@putty centilmenlik simgesi olacağım diyor.
START antaşması kısa(500-1000km) ve orta menzilli(1000-5000km), karadan atılan 500km üzeri menzili olan seyir füzelerini yasaklamıştı. ABD ve Rusya askıya aldığı için ortalıkta olmayan, geçerliliğini yitirmiş Sevr antlaşması gibi ölü kağıttan ibaret.

Ruslar zaten eskiden bu antlaşmaya pek de uymamıştı. İskander-K  karadan atılan seyir füzesi, 2 çeşit füzesi var 9M728 tipi füzesi 7 metre uzunluğunda resmi(yalan olabilir) kaynaklara göre 500km ama aynısı 9M729 füzesi ise 8 metre uzunluğunda 2000-2500km menzili var. ABD savaştan önce de Ruslara baskı yapmaya çalıştı ama bir tarafa git diyerek onların ağzını kapatıyordu. Zaten 1 senede orta menzilli Oreşniki ortaya çıkarması da imkansız, eskiden beri vardı Sovyet Pioneer tipi füzesinin veliahtı veya kardeşi. Yani, kapalı kapılar ardında işini yapıyordu. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz