Türk Deniz Görev Grubu

Başlatan AVCI, 10 Mayıs 2010, 16:21:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Görevin Maksadı


Türkiye'nin dış politikasını destekleyerek dünya denizlerinde sancak/varlık göstermek,
Türk Silahlı Kuvvetlerinin dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini geliştirmek,
Dünya denizlerinde harekat icra etme kabiliyetinin kazanılması ile daha etkin ve operasyonel bir deniz kuvvetinin tesisi hedefine ulaşmak,
Akdeniz ve Adriyatik Denizinde askeri eğitim işbirliği kapsamındaki ikili ilişkileri geliştirmek maksadıyla liman ziyaretleri icra etmek,
Türk Ticaret Gemilerinin kullandığı Deniz Ulaştırma Yollarının güvenliğini sağlamak,
Denizdeki yasadışı faaliyetleri engellemek ve kontrol etmek. (Terörizm, yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı vb.)
Türk kamuoyunda "Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye" ve "Denizci Millet, Denizci Ülke" imajını idame etmektir.



06 Mayıs 2010  Kuvvetin Toplanması  
06-09 Mayıs 2010  Kuvvet İçi Koordinasyon Faaliyetleri  
10-20 Mayıs 2010  BEYAZ FIRTINA-2010 Taktik Tatbikatı  
21-26 Mayıs 2010  İntikal-Eğitim/Tunus ve Cezayir  
26-28 Mayıs 2010  Tunus/TUNUS ve Cezayir/CEZAYİR Liman Ziyaretleri  
28-31 Mayıs 2010  İntikal-Eğitim/Cartagena  
31 Mayıs-03 Haziran 2010  Cartagena/İSPANYA Liman Ziyareti  
03-09 Haziran 2010  İntikal-Eğitim/Taranto  
09-12 Haziran 2010  Taranto/İTALYA Liman Ziyareti  
12-14 Haziran 2010  İntikal-Eğitim/Bar  
14-17 Haziran 2010  Bar/KARADAĞ Liman Ziyareti  
17-18 Haziran 2010  İntikal-Eğitim/Split - Neum  
18-21 Haziran 2010  Split/HIRVATİSTAN Liman Ziyareti
Neum/BOSNA HERSEK Liman Ziyareti
21-22 Haziran 2010  İntikal-Eğitim/Durres - Paşa Limanı  
22-25 Haziran 2010  Durres ve Paşa Limanı/ARNAVUTLUK Liman Ziyaretleri  
25-30 Haziran 2010  İntikal-Eğitim/İskenderiye  
30 Haziran-03 Temmuz 2010  İskenderiye/MISIR Liman Ziyareti  
03-05 Temmuz 2010  İntikal-Eğitim/Aksaz  
05 Temmuz 2010  Kuvvetin Dağılması/Aksaz

http://www.dzkk.tsk.tr/tdgg/anasayfa.php 
Mesajı Paylaş
  • Gösterim 13,847 
  • Türk Silahlı Kuvvetleri
  • 18 Yanıtlar



Görev Unsurları

TCG KEMALREİS F-247 SANCAK GEMİSİ


TCG BARBAROS F-241



Mesajı Paylaş

TCG GAZİANTEP F-490



TCG GİRESUN F-491

Mesajı Paylaş

TCG AKAR A-580



S-70B SEA HAWK



AB-212 HELİKOPTER

Mesajı Paylaş

Paylaşımın için teşekkürler. Mesajı Paylaş

Leventlerimizin demir almadan önceki konuşmaları ve Türk Deniz Görev Grubunun faaliyete başlama törenine ait videolar.

http://www.askerhaber.com/video.php?id=97&title=turk-bayragi-adriyatik-te-1
http://www.askerhaber.com/video.php?id=98&title=turk-bayragi-adriyatik-te-2
http://www.askerhaber.com/video.php?id=100&title=turk-bayragi-adriyatik-te-4

Türkiye tarihinde ilk kez oluşturulan 'Açık Deniz Filosu' (TDGG) Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket etti. Aynı sularda ABD donanması da var.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, ABD'nin dünyaca ünlü 6'ncı filosunun dolaştığı Akdeniz'in uluslararası sularında görevlendirmek üzere Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu 'açık deniz filosu' (TDGG) Aksaz Deniz üs Komutanlığı'ndan hareket etti.
İki ay boyunca Akdeniz ve Adriyatik'de görev yapacak TCG Kemalreis, Turgutreis, Gaziantep, Giresun ve Akar gemileri törenle uğurlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor' dedi.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu ile çok sayıda rütbeli asker, sefere çıkan gemilerdekilerin aileleri, çocuk ve kardeşleri ile yakın dostları katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 'tam bağımsız açık deniz filosu' sahibi olması yolundaki ilk adımını teşkil edecek olan TDGG filosu TCG Kemalreis (Sancak Gemisi), TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar'dan oluşturuldu. TDGG'nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi'nde icra edilmesi planlandı. 6 Mayıs- 5 Temmuz 2010 tarihleri arasında görev yapacak olan Türk Deniz Görev Grubu bu yıl Akdeniz ve Adriyatik ile sınırlı kalacak.

TDGG'nin görev alanı gelecek yıl Hint Okyanusu'nu da içine alacak şekilde genişletilecek. Hint Okyanusu'nda da barışı desteklemek, uluslararası güvenliği sağlamak üzere deniz güvenliğine katkıda bulunmak ve uluslararası tatbikatlara katılarak görev yapması beklenen TDGG'de yer alan fırkateynlerin özelliklerinin de birbirinden farklı olduğu ifade edildi.

Gabya sınıfı fırkateyn olan TCG Gaziantep ve TCG Giresun'un hava savunma, Yavuz sınıfı olan TCG Turgutreis ve Barbaros sınıfı olan TCG Kemalreis de sualtı savunma ağırlıklı olmak üzere değişik görevlerde faaliyet gösterecekleri bildirildi. Akar sınıfı açık deniz tankeri olan TCG Akar'ın ise dört fırkateyne uzun süre Türkiye'den uzakta aralıksız görev yapmasına imkan sağlayacak akaryakıt desteğini sunacağı kaydedildi.

TDGG ile asıl amacın, uluslararası limanlarda bağımsız hareket kabiliyeti bulunan 'tam bağımsız bir açık deniz filosu' oluşturmak olduğu ifade edildi. Diğer amaçlar arasında; TSK'nın dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini geliştirmesi; Akdeniz ve Adriyatik denizinde askeri eğitim işbirliği kapsamındaki ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla liman ziyaretleri; Türk ticaret gemilerinin deniz ulaştırma yollarının güvenliğini sağlamak; denizlerdeki yasa dışı faaliyetleri engellemek ve kontrol etmek; Türk kamuoyuna ''güçlü Ordu, güçlü Türkiye ve denizci millet, denizci ülke' imajını vermek gösterildi.

TDGG'de dünyanın en modern ve en iyi helikopterleri olarak gösterilen Sea Hawk helikopterlerinden iki tanesi Kemalreis ile Gaziantep gemilerine konuşlandırıldı. Giresun Gemisinde ise AB-212 helikopteri bulunuyor. Ayrıca gemilerde Harpoon güdümlü mermileri, Sea Saparrow güdümlü mermileri, ana batarya topu, yakın hava savunma topları, denizaltı savunma harbi torpidoları, SM-1 MR güdümlü mermileri bulunuyor.

''Gemi, entegre, savaş, idare sistemi' anlamını taşıyan ve kısaltılmış olarak GENESİS denilen sistem Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi tarafından dizayn edilerek geliştirilmiş bir sistem. GENESİS; Türk Deniz Kuvvetlerinin hareket ihtiyaçlarını karşılamak için milli kaynakları ve şirketleri kullanarak modern bir savaş yönetim sistemi olarak dizayn edildi. 1999 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından hayli karmaşık bir savaş yönetim sistemi üretimi projesi başlatılarak yeni kullanılmaya başlandı. Örneğin GENESİS projesi öncesinde bir çok sistem elle yönetilirken şimdi modern komuta sistemine dönüştürüldü. Phalanx, chaff ve İFF gibi ilt sistemler yeni sisteme entegre edilerek el yerine otomatik sisteme dönüştürüldü.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor. Bu görevle ilgi alanımıza giren denizlerde sancağımızın dalgalanmasını sağlayacağız. Deniz Görev Grubumuz görev sürelerince Akdeniz ve Adriyatik denizi kıyılarında toplam 9 ülke limanına uğrayacaklar. Bu sayede karşılıklı güven ve dostluğumuz pekişecek' dedi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Aden Körfezi ve Somali yakınlarında deniz korsanlığıyla mücadele etmek için bölgeye giden deniz gücüne de değinen Yiğit, ''Türkiye'nin yıllık 243 milyar dolarlık bir dış ticareti söz konusu. Bölge olarak bakıldığında bu rakamın yaklaşık 40 milyar doları bu bölgeler üzerinden geçen ticaret yollarında hareket ediyor. Biz Bu bölgelerde diğer güçler ile ittifak yaparak deniz korsanlığını engellemek için uğraşıyoruz' diye konuştu.

Uğur Yiğit göreve çıkacak olan subayları ''deniziniz durgun, yolunuz açık olsun' diyerek uğurladı.

"MD-BO" Uğurlama töreni sırasında, eş, kardeş ve babalarını uğurlamak için tören alanına gelen ziyaretçiler duygulu anlar yaşadı. 6 aylık Bahar Alyürek, TCG Gaziantep Fırkateynindeki Başçavuş babası Fatih Alyürek'i uğurlamaya amcasının kucağında katıldı. Yine aynı gemideki Ayhan Mercan'ı yolcu etmeye gelen eşi Nil ile 7 yaşındaki kızı Nilsu zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Nil Mercan, ''Bu ilk ayrılığımız değil. Daha önce de seferlere gitmişti. Gururluyuz ama tabii ki özlemimiz büyük oluyor. Türk tarihinde ilk kez uygulanacak böyle bir göreve katılması da tabii ki ikinci bir grur kaynağımız' dedi. Nilsu da ''Babamı çok özleyeceğim' diye konuştu. 5 yaşındaki Fatmasu Güler babasının getireceği oyuncakları sıraladı.

Limandan ilk olarak Gaziantep hareket etti. Kemalreis Fırkateyni ise tören alanındaki davetlileri selamlıyarak yola koyuldu. TDGG filosuna helikopterler ile denizden de söndüren gemisi eşlik etti.

TDGG FAALİYET PROGRAMI

10-20 Mayıs tarihleri arasında Beyez Fırtına Tatbikatı'na katılacak. 26-28 Mayıs tarihleri arasında Tunus ve Cezayir liman ziyaretleri, 31 Mayıs-3 Haziran İspanya'nın Cartagena Liman ziyareti, 9-12 Haziran İtalya'nın Taranto limanı, 14-17 Haziran Karadağ Bar limanı, 18-21 Haziran Hırvatistan'ın Split limanı ve Bosna Hersek'in Neum limanı, 22-25 Haziran Arnavutluk'un Durres ve Paşa limanları, 30 Haziran-3 Temmuz tarihinde ise Mısır'ın İskenderiye limanı ziyaret edildikten sonra 3-5 Temmuz tarihleri arasında ise Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na geri dönüş yapılacak.
Mesajı Paylaş

"Personelime her açıdan güveniyorum  "

Dz.KK Oramiral Yiğit VATAN'a konuştu.

TSK'da, Ergenekon operasyonları ile irtica eylem planı ve suikast planı iddialarına karşı en zorlu mücadeleyi veren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kapılarını VATAN'a açtı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit, gözaltı ve tutuklamalarla sarsılan personeline sahip çıkarak, "Personelimin morali yüksek" dedi.

ANKARA - Deniz Kuvvetleri Karargahı'nda ilk röportajını veren Oramiral Eşref Uğur Yiğit, uluslararası sularda daimi bir görev üstlenerek, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atan Deniz Kuvvetleri Türk Deniz Gücü Grubu'nun, bir hayali gerçekleştirdiğini ifade etti. Oramiral Yiğit'in VATAN'a yaptığı açıklamalar şöyle:

ATA'NIN İÞARET ETTİĞİ GÜN: Atatürk'ün eşsiz öngörüsüne uygun olarak Deniz Kuvvetteleri ilk milli gemiyi başlatmış, kendi komuta kontrol sistemlerini milli olarak geliştirmiştir. Ve bunu yerli sanayiye yaymış kendi konseptine uygun olarak şu andaki sivil tersanelerimiz de gemilerimiz de yüzde 70 yerlilik oranıyla inşa edilmeye başlamıştır. Yani Atatürk'ün işaret ettiği gün bugündür. O da memleketin sanayinden şuanda bizim harp gemilerimiz, donanmamızın gelecekte kullanacağı unsurları fışkırmaktadır. Kiminle? Memleketimizin işçilerinin, mühendislerinin emeğiyle üniversitelerimizin akademik kuruluşlarımızın katkılarıyla yani yerli sanayimizle.

HAYAL GERÇEKLEÞTİ: Biz Akdeniz'de çok eskiden beri gemilerimizi eğitimlere, tatbikatlara göndeririz. NATO'yla ilgili kuruluşlarla ikili münasebetlerle uluslararası dayanışmaya uygun olarak buralara katkımız her zaman olmuştur. Ama genç rütbelerdeyken hep şunu gördük. Yabancı ülkelere ait gemiler; üç-beş gemi gelir, limanlarımızı ziyaret eder, bayraklarını sergiler sizden eğitim ister ve ayrılır gider. Biz hepimiz bizim de bir daimi görev grubumuz niye yok diye kendi kendimize söylerdik. Biz böyle bir grubun kurulmasını hep hayal ederdik.

HERKESİN İLGİ ALANI: Þimdi artık denizler herkesin ilgi alanı. Soğuk savaş döneminden sonra uluslar arası ve 11 Eylül'den sonraki konjonktür bazı yeni kavramları ortaya çıkarmıştır. Bu kavramlar, bu riskler nedir? Denizden terör eylemleri, kitle imha silahlarının yayılması, insan kaçakçılığı hatta denizde uyuşturucu kaçakçılığı gibi dolayısıyla bu risklere ilişkin olarak gerek BM'nin öngördüğü yaptırımlar gerekse NATO'nun aldığı kararlar ile başta Akdeniz olmak üzere bütün denizlerde gerekli gruplar bu risklere karşı; risk diyorum çünkü eğer bunlarla uğraşılmazsa bir potansiyel tehdit halini alabilir. Bunun için de belirli operasyonlarla yapılmıştır.

KIZILDENİZ VE ADEN: Bu senedeki aktivasyon Akdeniz'de, 2011 yılındaki aktivasyon da gerekli prosesin tamamlanmasını müteakip biz Kızıldeniz, Aden Körfezi, Somali ve Hint Okyanusu'nda benzer şekilde gemilerimizi görevlendireceğiz. Burada da korsanlık dediğimiz, deniz haydutluğuyla da mücadele edeceğiz. Basınımızda resimler çıkıyor haklı olarak deniz haydutluğu ile ilgili bir fırkateyn 6-7 deniz haydutu görünüyor. Bunun başka mücadelesi yok helikopter vasıtanızı gönderiyorsunuz olay olmadan önce bunları ele geçirerek riski asgariye indiriyorsunuz ama burada dikkate alınması gereken çok önemli bir husus var o da şu; biz orada bulunmakla ülkemizin ithalat ve ihracatına doğrudan katkı sağlıyoruz.

PERSONELİMİN MORALİ: Bizim yerleştirme faaliyetlerimizle; MİLGEM (Milli Gemi), GENESİS'ler yerli sonarlar, elektronik harp sensörleri, milli sanayimizde yapılan radarlar bunlar bizim Deniz Kuvvetlerimizin, çok değerli mühendislerimizin katkılarıyla sağlanmıştır. Bu sağlanan düzey harekat alanında da Deniz Görev Grubu'nda görev alan başta komutanlar olmak üzere gemi komutanları da bu deniz görev Grubu'nun kurulmasından ve planlı harekatından çok büyük bir onur ve mutluluk duymaktadır. Biz milletimizin emrindeyiz. Biz milletimizin teveccühlerine, itibarına, güvenine layık olmak için varız. Dolayısıyla moralimizi o açıdan daima yüksek tutmak durumundayız. Milletimize verdiğimiz sözü milletimizin kaynağıyla sağladığımız bu imkan ve kabiliyetleri geliştirmek için personelim her an kendilerine verilecek görevlere hazırdır, her açıdan hazırdır. Personelimin moral gücü yüksektir.

EN BÜYÜK GÜCÜM: Gemiler birer çelik yığınıdır. Silahlar, gemiler, sensörler birer çelik yığınıdır. Onlara ruh veren personeldir. Siz isterseniz dünyanın en yüksek seviyedeki teknolojideki silahlarına sahip olun. Bunu iyi kullanıp, yönetemezseniz netice alınmaz. Ben en büyük gücümün personelim olduğunu söylemekle yetineceğim. Onlara her açıdan; teknik, harekat, lojistik her açıdan personelime çok güveniyorum. Bu açıdan da güçlü Türkiye'ye layık bir Deniz Kuvveti olduğuna inanıyorum. Bunun bir mukayesesini düşünmüyorum. Kimseyle mukayese etmek istemiyorum.

ASKER OLMASAYDIM: Ben asker olmasaydım, Dışişleriyle ilgili görev yapmak isterdim. Benim için kendimi değil kuvvetimi ön plana çıkarmak önemlidir. Benim için personelimin yüreğindeki portrem önemlidir. Denizciliği bir rüya gibi tarif ederim. Deniz bir sinerji, bir enerjidir. Deniz her şeydir. Yaşamın kaynağıdır. Deniz hayatın başlangıcıdır. Deniz bütün canlıların menşeidir. Deniz her şeydir.

Barbaros'un torunları yıllar sonra kalıcı olarak Akdeniz'de

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ABD'nin dünyaca ünlü 6. filosunun dolaştığı Akdeniz'in uluslararası sularında görevlendirmek üzere daimi açık deniz filosunu oluşturdu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın daimi tam bağımsız açık deniz filosu olması yolundaki ilk adımını teşkil eden Türk Deniz Görev Gücü (TDGG) filosu, 10 Mayıs Pazartesi günü Aksaz Deniz Üssü'nden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit tarafından uğurlandı. Filo ilk görevini Akdeniz ve Adriyatik Denizlerinde gerçekleştirecek.

Deniz güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla oluşturulan TDGG, Türkiye'nin ilgi alanlarına giren denizlerde sancak veya varlık gösterecek. Cumhuriyet tarihinde ilk defa teşkil edilen ve kuruluşunda TCG Kemalreis, TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar'ın yer aldığı, TDGG'nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi'nde icra edilmesi planlandı. Türk Deniz Gücü Grubu, 6 Mayıs-5 Temmuz 2010 tarihleri arasında görev icra edecek.

Hedef tam bağımsız açık deniz filosu

TDGG'de yer alan fırkateynlerin özellikleri de farklılık gösteriyor. Gabya sınıfı fırkateyn olan TCG Gaziantep ve TCG Giresun hava savunma, Yavuz sınıfı olan TCG Turgutreis ve Barbaros sınıfı olan TCG Kemalreis de sualtı savunma ağırlıklı olmak üzere değişik görevlerde faaliyet gösterebiliyor. Akar sınıfı açık deniz tankeri olan TCG Akar da, dört fırkateyne uzun süre Türkiye'den uzakta aralıksız görev yapmasına imkân sağlayacak akaryakıt desteğini sağlayacak. TDGG ile asıl amaçlananın ise limanlardan bağımsız hareket kabiliyeti olan 'tam bağımsız bir açık deniz filosu' olduğu ifade ediliyor.

Kaynak:Levent İçgen / Vatan Gazetesi Mesajı Paylaş

#7
S355-18MART

Mesajı Paylaş
Mevzu Bahis Vatansa Gerisi Teferruattır..!!!

Bu olay "emergency blow" denilen acil durum hareketi.Balast tanklarını boşaltıp aniden su yüzeyine çıkıyorlar.Acil durum veya tatbikatlar dışında tercih edilen bir hareket değil.Görüntü itibariyle çok dikkat çekici. Mesajı Paylaş

çok hoş bir görüntü  olduğu kesin Mesajı Paylaş
Mevzu Bahis Vatansa Gerisi Teferruattır..!!!


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz