TEİ MOTOR PROJELERİ

Başlatan AVCI, 02 Haziran 2010, 15:47:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Þimdi elimizdeki mühendisleri düşünelim. TS-1400'ü bu hale çevirmek için çalışacak arkadaşlar burada çalışmazlar ise nerede çalışacaklar? TF6000 ve TF10000 tabi var da sonuçta bu iş bambaşka bir yetkinlik. Bana kalırsa elimizde bence yeterli sayıda bu işlerle uğraşabilecek mühendis bulunmakta. O yüzden kullanmak istiyoruz. Mesajı Paylaş

kabardey hocam,
üşenmedim ve  2015  Kasım  ile2016  ağustos arasında  forumdaki tüm paylaşımları okudum acaba ben yanlış mı hatırlıyorum diye.
sayfa 80'den başlayıp  10 sayfa okudum.

cahilce bir inatlaşma olarak algılamayın;  ama o tarihlerde de  konuşulan tek şey motor.
bahsettiğiniz gibi  bir alt sistem eksikliğinden hiçbir emare bulamadım on sayfa boyunca.
tam tersine sayfa 84 ve 86'da,   gayet ciddiye alınması gereken kaynaklardan,  birçok alt sistemin hazır olduğuna dair  birçok alıntı yapılmış.

sizin niye böyle  düşündüğünüzü   anlamaya çalıştım ve şöyle bir komplo teorisi geliştirdim  müsadenizle.

tank 2017'de seri üretime başlayamayınca   yerli motor için  zaman gerekeceğini herkes biliyordu.
bu zaman aralığında  dünya da yerinde durmuyor,  her şey değişip gelişiyor.
tabi 2016'da  test edilen tankın üzerindeki birçok alt sistem de  bu zaman aralığında bir  üst modeli  çıkıyor  veya çıkmalı.
kim 2024  yılında 8  yıl öncenin  alt sistemlerini  ister ki?
siz sekiz yıl önceki telefonu  mu kullanıyorsunuz?

bu  yeni  nesil teknolojilerin geliştirilmesini  alt sistemlerin  hazır olmadığı  şeklinde yorumlamış olabilir misiniz?
mesela şu an  Volkan 2  var; ama 2016'da  Þereflikoçhisar'da  tankın içinde Volkan 1  hazır değil miydi ki?
bu sadece bir örnek.
tank 2017'de  üretime  başlasaydı da,  bir gün daha iyi olan  Volkan 2  geliştirilecekti,  5 yıl sonra belki Volkan 3 takılacak tanklara.

bu güncellemeler sizde  zamanla  o dönem alt sistemlerin hazır olmadığı  kanaatini yaratmış olabilir mi?
çünkü   paylaşımlarda  hazır olmayan bir alt sisteme dair hiçbir bulgu yok.
motor da motor,  sadece  bu konu.

saygılar.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: korsan2 - 07 Ekim 2024, 01:23:51
kabardey hocam,
üşenmedim ve  2015  Kasım  ile2016  ağustos arasında  forumdaki tüm paylaşımları okudum acaba ben yanlış mı hatırlıyorum diye.
sayfa 80'den başlayıp  10 sayfa okudum.

cahilce bir inatlaşma olarak algılamayın;  ama o tarihlerde de  konuşulan tek şey motor.
bahsettiğiniz gibi  bir alt sistem eksikliğinden hiçbir emare bulamadım on sayfa boyunca.
tam tersine sayfa 84 ve 86'da,   gayet ciddiye alınması gereken kaynaklardan,  birçok alt sistemin hazır olduğuna dair  birçok alıntı yapılmış.

sizin niye böyle  düşündüğünüzü   anlamaya çalıştım ve şöyle bir komplo teorisi geliştirdim  müsadenizle.

tank 2017'de seri üretime başlayamayınca   yerli motor için  zaman gerekeceğini herkes biliyordu.
bu zaman aralığında  dünya da yerinde durmuyor,  her şey değişip gelişiyor.
tabi 2016'da  test edilen tankın üzerindeki birçok alt sistem de  bu zaman aralığında bir  üst modeli  çıkıyor  veya çıkmalı.
kim 2024  yılında 8  yıl öncenin  alt sistemlerini  ister ki?
siz sekiz yıl önceki telefonu  mu kullanıyorsunuz?

bu  yeni  nesil teknolojilerin geliştirilmesini  alt sistemlerin  hazır olmadığı  şeklinde yorumlamış olabilir misiniz?
mesela şu an  Volkan 2  var; ama 2016'da  Þereflikoçhisar'da  tankın içinde Volkan 1  hazır değil miydi ki?
bu sadece bir örnek.
tank 2017'de  üretime  başlasaydı da,  bir gün daha iyi olan  Volkan 2  geliştirilecekti,  5 yıl sonra belki Volkan 3 takılacak tanklara.

bu güncellemeler sizde  zamanla  o dönem alt sistemlerin hazır olmadığı  kanaatini yaratmış olabilir mi?
çünkü   paylaşımlarda  hazır olmayan bir alt sisteme dair hiçbir bulgu yok.
motor da motor,  sadece  bu konu.

saygılar.

Konular karışmış ama buraya da yazayım.

Aynı konu Leopard 2NG'de olayında da yaşandı. Aselsan bir modernizasyon hazırladı. Zırh hazır dışarıdan alım, Alman. Optikler ABD'den geliyor. Elektronik Almanya'dan. Mekanik sistemlerde aynı şekilde Almanya'dan geliyor. Þimdi Leo2NG'yi Aselsan'a sorsanız, her şeyimiz hazır olarak üretimi bekliyoruz, der. Peki en ufak bir ambargoda o tank üretilebilir miydi.

Aynı durum Altay içinde geçerliydi. Otokar yaparken zırh vardı ama Finlandiya'dan geliyordu. Optikler ABD ve Almanya'dan geliyordu. Þimdi ortada bir ürün var mı var ama üret dediğin zaman ABD ve Almanya alt ürünleri göndermeyince ne yapacaksın?

Aselsan'ın kimseye bağlı kalmadan ürettiği ilk atış kontrol sistemi TİYK-M60T ile uygulanan Volkan AKS. Burada kötü niyet aramıyoruz, şu tarihte ürün istiyoruz diyen bir SSM(şimdi SSB) vardı. Firmalarda ona göre çözüm üretmek zorunda kaldı. Bu firmaların çoğu da bu konularda tecrübeli değildi. MKE 120mm ile ilgili en ufak bir bilgisi yoktu, lisans altında bile üretimde zorlandı. Þimdi bu firmalar ne yapsın, mecbur dışarıdan hazır ürünler aldılar. Otokar'da sözleşmeye bağlı kalmak için bu firmalarla çalışmak zorunda kaldı ve ortaya ilk Altay çıktı. Zaten ilk Altay'ın bu kadar pahalı olma sebeplerinde biri buydu.

Þimdi peki gerçekten sadece sorun motor mu oluyor böyle olunca. Mesajı Paylaş

dün yanlışlıkla bu başlığa yazmışım.

"Þimdi Leo2NG'yi Aselsan'a sorsanız, her şeyimiz hazır olarak üretimi bekliyoruz, der. Peki en ufak bir ambargoda o tank üretilebilir miydi."

üretilemezdi tabi;  ama zaten NG  konusunda asıl açmaz ambargo da değil  bence.
NG  projesi ilk çıktığı dönemlerde değil de,  tanklarımız füzelerle vurulmaya başladığı bir dönemde şöhret kazanmıştı.
forumlarda herkes  "keşke"  diyordu;  ama  kimse de  NG  projesinin  füzelere  karşı  bir tedbir sunup sunmadığını sormuyordu.
bence asıl sorulması gereken şey ambargo değil,  budur.
NG  yapılmış olsaydı ,  tanklar füzelerden kurtulacak mıydı  Suriye'de  filan?
orada konular birbirine çok karıştırılıyordu.
.
---

Altay  bu  şekilde değil ama.
dönem ı  sürecinde ,  ister tanımlama,  teknoloji transferi  ve prototip  ve kabul testleri  var.
bunlar yapılmış da.
2013'te  CDR  aşaması başlıyor zaten.
fakat şu var,  4 prototip  için  4 adet alt sistemi butik üretmek başka,   daha 2012'de  bu alt sistemler için  seri üretim alt yapısı kurmak başkadır muhakkak.
altay başlığını  sekseninci sayfadan itibaren okursanız,  daha  Kasım 2015'te  bile  motor konusunun seri üretimde  sıkıntı yaratacağına dair birçok yorum yazılmış.
yani projenin içinde olmayan  forumcular bile tankın seri üretim sürecinin  aksayabileceğini  farkında.
haliyle  tankla uğraşan alt sistem üreticileri de bunu haydi haydi farkında.
acaba   motor sorunu yüzünden  seri üretimin başlamayacağını ön görüp  seri üretim yatırımına gerek görmemiş olabilirler mi?

2013'te zaten CDR aşamasına geçen bir tankta  2017'de alt sistem  nasıl hazır olmaz?
CDR nedir?
yerli firmanın zırhı 2013'te kalifiye edilmiş, kule prototipi 2015'te  imal edilmiş.
top ise zaten ta 2007 2008'den beri Kore'den teknoloji transferi modeliyle üretilecek ve  öyle de olmuş.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2879005

ha, CDR   aşamasında kalifiye edilen alt sistemlerdeki  yabancı  komponentlerin temininde  ambargoyla  sıkıntı  yaşanmaya başlayacağı  bir ölçüde doğru olabilir;  ama  orada da  CAATSA'nın ne zaman ilan edildiğine bakmak gerek.
S400  sözleşmesi 2017'deydi,  CAATSA  ise 2020'de.
yani  2017'ye  kadar  motor dışındaki  alt sistemlerde komponent  temininde ciddi  bir sorun yaşanıyor muydu ki?

hiç ambargo olmasaydı da,  hatta Alamanlar motoru verseydi de  biz  yine zaman içinde  alt sistemlerdeki yerlilik oranını  yükselte  yükselte gidecektik.
tank 2017'de seri üretime başlasaydı da,  biz yine  tankın  bir çok sistemini  güncelleyecektik.

ambargoya rağmen alt sistemleri  üretebilecek miydik  sorusu  biraz  gerçekleri yansıtmayan bir soru.
2017'de değil de 2020'de  üretirdik  motor konusu olmasaydı.
üstelik  ambargo altında herkes proje takvimini  öteler,  tankın babası  gelse bile temin edilemeyen komponentleri ve alt sistemleri yerlileştirme  süreci başlatır ve bu da takvimin  uzamasına neden olur.
yani ambargodayken alt sistemleri üretebilecek miydik  sorusu  hem gerçekleri yansıtmıyor,  hem de biraz hileli bir soru.
Mesajı Paylaş

Merhaba Arkadaslar,

benim Adim Murat ve Almanyada yasiyorum. Mühendislik okumak istiyorum ve Savunma Sanayiisine uzun zamandir büyük Ilgim var.

Konuya dönersek, ben Türkiye Savunma Sanayiisinin Hindistana benzetilmesini dogru bulmuyorum. Hintliler simarik olduklari icin sifirdan hic tecrübe edinmeden yeni nesil yüksek Güc /Thrust üreten bir Turbofan motoru üretmek istediler ve neticesinde agizlarina gözlerine bulastirdilar.

Ama Türkiye öyle yapmadi, önce yabanci büyük sirketlerle akillica alt yüklenici kontratlari imzalandi ve Parca Üretimiyle Tecrübe kazanildi. Bu Tecrübenin meyvesi TS 1400 Motorudur. Ilk imtihani basariyla gecmis bulunuyoruz. Bence yeni Motorlar bu tecrübeyle daha kolay üretilecektir. Inci Taneleri gibi teker teker gelecektir.

Ama Ekonomimiz bizi zorlayabilir. Demokrasimiz Iktidar Partisinin (KHK Kanun hükmündeki Kararlarlariyla) cok büyük Yara almistir. Bunu düzeltmez ve Cumhurbaskanina verdigimiz inanilmaz fazla yetkileri geri almassak ozaman Yabanci yatirimcilarin güvenini asla geri kazanamayiz. Siyasi iktidar bizi gitgide ABden uzaklastiriyor ve belimizi BRICS gibi paravan örgütlere baglamaya calisiyor. Buna zamaninda dur denilmez ise büyük Ihracat Piyasamiz olan AB Piyasasini yitirme riskiyle karsi karsiyayiz. Bu Ekonomimiz icin tamamen bir felaket olur. Mesajı Paylaş

Konuyla alakası olmayan iletiler konudan ayrılarak Gereksiz İletiler ve Konular bölümüne taşınmıştır. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Dr. Eray Güçlüer

adi TF10000  38000 libre güc üredecekmis 

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: tumucin - 08 Ekim 2024, 16:22:22
Dr. Eray Güçlüer

Bir şey demeyeyim diyorum, sonra hakaret ediyorsun diyorsunuz da bu nedir şimdi. Þu adamı ciddiye alıp televizyona çıkaranlara asıl laf söylemek lazım. Komedi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: kabardey - 08 Ekim 2024, 17:02:53
Alıntı yapılan: tumucin - 08 Ekim 2024, 16:22:22
Dr. Eray Güçlüer

Bir şey demeyeyim diyorum, sonra hakaret ediyorsun diyorsunuz da bu nedir şimdi. Þu adamı ciddiye alıp televizyona çıkaranlara asıl laf söylemek lazım. Komedi.

Daha komiği, nasıl doktor ünvanı almış? Sokaktan geçene veriyorlar artık herhalde. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 08 Ekim 2024, 17:23:20
Daha komiği, nasıl doktor ünvanı almış? Sokaktan geçene veriyorlar artık herhalde.

Üstat hepimiz biliyoruz bu adamların nasıl unvan aldığını. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz