TEİ MOTOR PROJELERİ

Başlatan AVCI, 02 Haziran 2010, 15:47:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TF-10000 , F-110 muadili yerli motor , TF-35000 sırasıyla bir motor ailesi üretileceğini düşünüyorum... 5. nesil özellikli TF-35000 hâlâ gözüme çok ütopik bir hedef gibi görünüyor... Gerçekçi hedef 32,000 lbf 'lik F110-GE-132 motoru kabiliyeti Mesajı Paylaş

F-110 ile 5. nesil uçak motoru hemen hemen aynı boyutlarda, eğer 5. nesil motor parçaları üretebiliyorsak, f-110 ile uğraşmak abes olur. Ya 2028-30 arası 35.000-lb bir motor geliştirilir yada geliştirilemez. F-110 gibi güncel bir ara hedef yok, öyle bir zamanlama da yok. Tabi 2028 de 35.000-lb niyet iken 30.000-lb'yi elimizde bulma diye bir risk var mıdır, o ayrı konu. Mesajı Paylaş

Olaya sadece ebat veya itiş gücü olarak bakarsak 4. ve 5.nesil arasındaki temel farkı anlamamışız demektir...5.nesil motor demek 4.nesil motordan daha güçlü itiş gücü anlamına gelmez ki...

Termal gizliliği ; soğutma sistemleri ve nozzle (egzoz) tasarımları kullanarak uçağın kızılötesi imzasını en aza indirmek 5. nesil motorun farklılığıdır , püf noktasıdır... Ya da aynı gücü optimum verimlilikle üretmek...

Keşke mevcut F-110 motor gücü ile 5.nesil gizliliği elde edebilsek...

Benim anlatmak istediğim ilk Turbofan motorumuz TF-10000 üretmek 1.  hedef ;

Turbofan motoru azami güce çıkaracak bilgi-malzeme teknolojisini elde edip F-110muadili 4. nesil bir motor yapmak 2. hedef ;

Mevcut F-110 motor itiş gücününün bir tık üstü turbofan motoru termal gizliliğe sahip bir metodla 5.nesil motora çevirebilmek 3. hedef (TF-35000)

Benim anlatmak istediğim 1. hedeften 3.hedefe atlamak biraz zor gibi... Mesajı Paylaş

F-110 gibi ara bir safha olmayacağını , hedefin ise açıkça olmadığını düşünüyorum. Soğutma meselesi de ayrı bir konu. 35.000'liği yapan onu da yapacaktır. ABD f-110 konusunda sıkıntı çıkarır, KAAN dışında F-16 için de motora ihtiyaç duyulursa o ayrı mesele. Mesajı Paylaş

Ama geçiştirdiğimiz soğutma gibi konular sanayi devlerinin onlarca yıl ar-ge yatırımı yapıp çözemediği konular....

Benim F-110 muadili yapalım derken anlatmak istediğim ;
öncelikle 5.nesil için motor üretmek yerine KAAN'ı 4.5 nesil uçurabilecek daha risksiz ve yapılabilir bir motor öncelikli olarak yapılsın ; şu ambargolarla,F-16 modernizasyonu vs sorunlarla uğraşmayalım, Batı ile ipi koparalım kendimize yetelim anlamındaydı...

Bize acil , uçacak muharip jet lazım ... 5.nesil motor fantazileri bizi bu ABD-AVRUPA ya muhtaç bırakabilir... Bir nevi ara çözüm Mesajı Paylaş

5'i hedeflersen 4.5 muhtemelen olur ama 4.5 hedefin olursa 5'den uzaklaşırsın. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mehmet05 - 29 Ağustos 2023, 13:26:27
5'i hedeflersen 4.5 muhtemelen olur ama 4.5 hedefin olursa 5'den uzaklaşırsın.
Mantıklı bir yorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mehmet05 - 29 Ağustos 2023, 13:26:27
5'i hedeflersen 4.5 muhtemelen olur ama 4.5 hedefin olursa 5'den uzaklaşırsın.

O zaman niye 5 ile uğraşıyoruz ki direkt olarak Rolls-Royce E2SG programını hedef olarak alalım... :D :D :D Mesajı Paylaş

Benim Merak ettiğim bir soru var;

Hatırlarsınız, motorlardan dolayı Pakistan'a Atak helikopteri verememiştik; TEI bir GE ortaklığı; TEI bu motoru yaptığında, GE satamazsın diyebilir mi?

Ukrayna savaşındada gördük ki; batı ölse bitsede Türk'ten reklam yapabilecek mal almıyor! Neden? Türkler bu işi yapıyor biz bile kullanıyoruz sansasyonu/reklamasyonu olmasın diye. 

Biz muhtemelen, dost ve tarihi bağlarımız olan ülkeler dışında kimseye satamayacağız, KAAN'ı; belki Avrupa'nın Çarşı sı (Çarşı herşeye karşı) Macaristan alır, o kadar.

Mesajı Paylaş

Ama varya , gün gelir. Bu KAAN, Rafael'leri 3-4 kere ardı ardına tepe taklak eder, o zaman çarşı karışır!       F-35'e öyle birşey olursa; Çarşı çok daha kötü karışır... Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz