TEİ MOTOR PROJELERİ

Başlatan AVCI, 02 Haziran 2010, 15:47:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Þimdi benim kafamı karıştıran şeyde

Biz bu kaan motoruna  2022 de başlasak en az 10-15 yıl dediğine göre bu 2032-2037 gibi yıla hazır olur anlamına geliyor..

E yetkililer nasıl olurda 2028 Kaan ilk yerli motorla test uçuşlarına başlıyacak diyorlar anlamış değilim

Bu işde bir tezatlık var yani Mesajı Paylaş

Tusaş sürekli ne diyordu, 2028'de yerli motor gelirse, biz o tarihlerde motorun takılacağı prototip uçağı üretmiş olacağız. Temel bey de sürekli, 2028 için bana söz verildi, bende ona göre hazırlanıyorum, mealinde konuşuyordu. Sonuç olarak, resmi tarih 2028 verildi ama kimse 2028'de yerli bir motor olacağını beklemiyor. Belki RR ile anlaşılırsa, mevcut Pearl 10x çekirdeği üstünden 7-8 sene içinde bir motor gelir. Fakat o tarz bir çözümün artık çok olası görmüyorum. Mesajı Paylaş

TF-35000 in 2025   IDEF cikmazi normal

4-5 montaji baslar Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 17 Ağustos 2024, 19:47:53
Þimdi benim kafamı karıştıran şeyde

Biz bu kaan motoruna  2022 de başlasak en az 10-15 yıl dediğine göre bu 2032-2037 gibi yıla hazır olur anlamına geliyor..

E yetkililer nasıl olurda 2028 Kaan ilk yerli motorla test uçuşlarına başlıyacak diyorlar anlamış değilim

Bu işde bir tezatlık var yani

Tabii ki var. 2028 Yılında motoru teslim etmelerini ben de beklemiyorum, çünkü TR Motor müdürü bile teslim 2029 yılında olacak dediydi, geçen sene.

Her neyse, en zorlama durumda şu denenebilir: 2029 Ortası veya sonu gibi, prototip motorlardan tekini prototip Kaan'a monte ederler, diğer motor F110 olur. Ve bu sistemi insansız olarak uçururlar. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: AlicanAli__ - 16 Temmuz 2024, 14:47:21
Alıntı yapılan: Yasar - 15 Temmuz 2024, 03:11:26
Alıntı yapılan: AlicanAli__ - 15 Temmuz 2024, 02:04:51
TF-6000de ikinci nesil alaşım kullanılıyormuş, bu şaşırttı, bunu ilerde 3e güncellerseler güzel güç artışı sağlanır.

Kaynak:
https://www.youtube.com/watch?v=W-wpHgKZa5E&ab_channel=%C4%B0stanbulTeknik%C3%9Cniversitesi
Sn AlicanAli,
Kaynak için verdiğiniz yazı çizgi gibi çıkıyor. Metin boyutunu büyütüp verebilirmisiniz!

Ayrıca, 3'üncü nesil ile 2nci nesil tek kristal bıçak arasında 20 derece santigrat kadar bir ısı avantajı var. Bunun da itki miktarına etkisi çok büyük miktarda olmuyor genelde. Asıl önemli olan tek kristallerin soğutma için açılan hava kanallarının randımanlı çalışması ve dahada önemlisi, bıçakların yüzeyine uygulanan seramik kaplama kalitesidir.
(Tabii ki nesil arttıkça artan ısıl dayanıklılık, bıçakların daha uzun ömürlü olmasını ve daha rahat işlemesini sağlayacaktır)

https://www.tms.org/superalloys/10.7449/2004/Superalloys_2004_53_62.pdf

CMSX-10N seviyesinde bişey yaptıysak ki akşit, 3üncü nesillerden %40 daha iyi 3üncü nesil yaptık diyor(ne anlama geldiği muamma) ikinci nesile göre 140 santigratlık bi arttırma sağlayabiliriz. bu yüzde 10dan fazla itkiye dönüştürülebilir

https://www.mdpi.com/2075-4701/11/10/1610
Nesil farkının santigrata dönüşü 20 dereceyi geçmez.
Sn Akşit, bizim yaptığımız tek kristallerin dışarıdan gelen kristallere oranla %20-25 daha üstün kopma değerleri olduğunu söylüyordu.
Metali kristalize hale getirmek için sıcakken çekerseniz molekülleri bir hizaya getirirsiniz. Bu da metalin kopma tansiyonunu arttırır. Ama bu metali kırılgan yapar. Dolayısıyla ortada bir optimum noktayı bulmak önemlidir.
Bizimkiler hem kopma tansiyonunu arttırıp hem de kırılganlığı arttırmadılar ise iyi iş çıkarmışlar demektir.  Ama bu TIT (turbine inlet temperature) değerini yükseltmez. Mesajı Paylaş

TF -10000 için 5. Nesil demiş, zannedersem dışa verdiği IR görüntünün düşüklüğü
Mesajı Paylaş

2028'de TF-35000'in prototipi üretilir , getirilip KAAN prototipine takılır , tüm medya çağırılır uçak üzerinde ateşlemesi yapılır ;
"TF-35000 tamamen yerli ve milli prototipi KAAN uçağımızla buluştu ,ilk ateşlemesi yapıldı , verdiğimiz sözü tuttuk testler TEİ ve TUSAÞ'ta devam edecek" denilir kameralar gidince TF-35000 motoru KAAN'dan çıkarılır...

Sonra 5 yıl TF-35000 testleri yerde , 2 sene de KAAN üzerinde yapılır...

2025'de ne müjdesi olur? TF-6000 ilk kez KE üzerinde ateşlenir veya mucize olursa uçurulur... Mesajı Paylaş

"anladığım kadarıyla  TRM  patronluğunda  bir  motor üzerinde  yürüyen bir süreç var.
fakat,  aslında TF10000'in çapının 15cm büyütülmesi  halinde 35000lb güce ulaşabilecek  ikinci bir  alternatif öneri var.

07 Kasım 2023, "

https://www.defenceturk.com/index.php?topic=2038.880

geçen yıl ekim

https://www.defenceturk.com/index.php?topic=1002.1040

----

TEİ  motoru  13 kişilik hakem heyeti tarafından en yüksek puanı  aldığına dair  açıklama geldiğine göre,

benim tahminim yine tuttu.
😁
2024 yılının üyeliğine adaylığımı resmen açıklıyorum.
birden fazla motor çalışması olabileceğini daha ortada hiçbir şey yokken ben yazmıştım.

Mesajı Paylaş

TEİ  tasarımının 13 kişilik hakem heyeti tarafından  seçildiğine dair açıklama bende bir tereddüt yarattı,  paylaşmak istedim.

acaba  bu  hakem heyetinin  seçmesi  TF35000  için  TEİ  önerisinin  kabul edildiğinin  resmi ilanı mı?

yoksa  bir heyetin   MMU  ile  ilgisi  olmayan  bir değerlendirmesinin sonucu mu?
MMU  için onların önerisi seçildiyse,  2018'de başlayan ve  APU  ve ATSS  gibi  kısımların  tasarımıyla devam edilen   TRM  patronluğundaki  motor dan vaz geçilmiş mi oluyor?
---
TEİ  tabi  gayet  iyi  bir öneri  oluşturabilir,  zaten  kimin tasarımı olursa olsun,  imalattan arslan payı da TEİ'nin  olacaktı.
onların önerisi de,  TF10000'in  yarı çapını büyütmek  şeklinde  birçok kez açıklanmıştı.

fakat
olasılık olarak söylüyorum,  13 kişi tarafından seçilme konusunu  yanlış anlıyor olabiliriz.
gayrıresmi bir heyet,  MMU  ile  bir bağlantısı olmayacak şekilde   uçak motoru  tasarımı   yarışması  benzeri bir süreç  yapmış ve  bu  yarışmaya   öneriler sunulmuş   olamaz mı?
bu  önerilerden  en   yüksek puanı TEİ  önerisi  almış  olamaz mı?
zira geçen yıla kadar  resmi demeçlerde PATRON TRM"   ifadesi defalarca  söylendi.
2018'den  2023'e  kadar  o süreç   kolayca silinemeyecek bir aşamaya gelmiştir sanırım.
bu zaman darlığında  bir heyet  beş yılın silindiğini ve  yeni  bir  öneriye geçildiğini  söyler mi kolayca?

aklıma pek yatmadı.
---
yani  biz de bu forumda  bir başlık açıp   motor süreçlerini  puanlayabiliriz,  buna bir engel yok;  ama   biz en yüksek puanı verdik diye  herhangi bir uçağa  o motor takılmak zorunda değil.
o  seçme  bu tür bir seçme mi? yoksa resmi bir karar seçmesi mi?
beklemek gerek.
Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz