MSB 2009 FAALİYET RAPORU

Başlatan AVCI, 05 Haziran 2010, 14:00:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ben bu 70 km menzil bilgisinin dezenformasyon amaçlı olarak özellikle verildiğine ve ortaya çıkacak füzenin en azından 150 km civarı menzile sahip olacak Harpoon benzeri bir füze olacağını düşünüyorum.Hatta ben bunun havadan atılan bir modelini bekliyorum ki bunun işaretlerini ısıl pil ve HGK tanıtım videolarında aldık.Seyir füzesi çalışmaları hakkında ise 2011 deki fuarda yada hemen öncesi veya sonrasında bazı bilgilerin paylaşılacağına inanıyorum.





Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: AVCI - 08 Haziran 2010, 17:03:48
Ben bu 70 km menzil bilgisinin dezenformasyon amaçlı olarak özellikle verildiğine ve ortaya çıkacak füzenin en azından 150 km civarı menzile sahip olacak Harpoon benzeri bir füze olacağını düşünüyorum.Hatta ben bunun havadan atılan bir modelini bekliyorum ki bunun işaretlerini ısıl pil ve HGK tanıtım videolarında aldık.Seyir füzesi çalışmaları hakkında ise 2011 deki fuarda yada hemen öncesi veya sonrasında bazı bilgilerin paylaşılacağına inanıyorum.






bu resim atmacayımı temsil ediyor? Mesajı Paylaş

Hayır bu resimdeki füze Yıldırım adıyla anılmıştı vakti zamanında.Tübitak Sage'nin üzerinde çalıştığı füzelerden biri olduğu söylenmişti.Maverick tarzı bir hava-yer füzesi olabileceği söylenmişti ama ben bunun yukarıda da yazdığım gibi bir ASM olduğuna inanıyorum.HGK videosuna dikkat ederseniz orada ısıl pilleri HGK içinde değilde bu füze üzerinde tanıtmışlar,yani neden hazır bir sistemde değilde bunda karar kılmışlar ?  Bence sebep bazı işaretler vermektir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: AVCI
Ben bu 70 km menzil bilgisinin dezenformasyon amaçlı olarak özellikle verildiğine ve ortaya çıkacak füzenin en azından 150 km civarı menzile sahip olacak Harpoon benzeri bir füze olacağını düşünüyorum.

Yahu.. Bu mesele de "Türk'ün menzille imtihanı" oldu olacak..

Atmaca'nın kendi başlığında bazı "olta" sorular attım ortaya.. Kimse cevap vermedi.. O sorulara cevap veremeyen Atmaca'nın menzilini bilemez.. Neden 70 km civarı olabileceğini de bilemez.. Neden öyle istendiğini de.. Neden öyle olacağını da.. Üstelik Harpoon'un neden 150 km civarı menzili olduğunun da, RBS-15'in de neden ileri bloklarının o menzilleri yakaladığını da..

Atmaca'nın ilk blokları 40 km falan menzilli ancak olacak.. 70+ km projenin hedefidir.. 150 km'leri, kusura bakmayın ama, çok beklersiniz.. Zaten, isteyen de yok..

Sonuçta, Türk Deniz Kuvvetleri Harpoon'un neresinden memnun da gidip yine bir Harpoon yapsın?.. Biz Türkiye'nin deniz kuvvetlerinden bahsediyoruz.. Türkiye ve çevresinin, çıkar alanlarının deniz sahanlıklarında kullanmaktan bahsediyoruz.. Bu füzenin projelendirilmesinde, ConOps'lanmasında uzun yılların çok ciddi analizleri var.. Bunların en azından küçücük, ama minicik bir tarafını yakalamak yeter..



Benden bir soru, Neden US Navy Harpoon'larını bazı füze destroyerlerinden söküyor?.. Neden yerine yenisini koymuyor?..
Harpoon ne için var?.. Block II Harpoon neler yapabiliyor..


Bir diğer soru, 0.8 Mach süratli füze, 150 km'ye ne kadar sürede gider?.. Gittiğinde ne bulur?.. Mesajı Paylaş

Bir kere harpoon kötü bir füze olsaydı tüm abd donanması ve müttefikler yıllardır kullanmazdı,yada block II diye yeni bir model geliştirilip kullanılmazdı. 0.8 mach(yaklaşık 1000 km) hızla 150 km ye ulaşması ortalama 9 dakika sürer,bu süreçte max 40 km hızla hareket eden gemi nereye kaçabilir anlamış değilim.(not:harpoon block II 280 km menzile sahip) atmacanın 40 km menzile sahip olması düşüncesine sadece gülerim.Biz penguin benzeri üretmiyoruz.Helipkopterden atılan füze yapalım oldu olacak.Atmaca muhtemlelen exocet benzeri olacak.Sonraki türevleri dahada uzun menzillere ulaşabilir. Mesajı Paylaş

TDzK Harppon'dan memnun değil sorusu demek değil ki Harpoon kötü bir füze.. Cümle TDzK'ni içeriyor.. US Navy gemilerine koyar mıydı, sorusu bu anlamda tamamen ilgisiz.. Konumuz da bu değil..

Genel olarak bir Starcraft algısı var.. Füze atılıyor, gidiyor, vuruyor, şeklinde.. O kadar kolay değil bunlar.. Çok çok çok çok çok daha karmaşık.. Sıkılmasam daha da fazla "çok" yazardım.. İnsan bir fırkateyndeki tatbikat karmaşıklığını görünce takdir ediyor, susup kalıyor.. Deniz operasyonları, füzeler, karşı tedbirler, falan filan.. Çok derin operasyonlar..


Harpoon, kökleri irtibari ile, soğuk savaş ve okyanus muharebelerine dayanır.. Yani yaklaşan Sovyet donanmasıan karşı ABD donanması bunlardan özellikle uçaklardan leblebi gibi atacaktır.. Okyanus üzerindeki ve açıktaki bu satürasyon muharebesinde son derece fazla füze kullanılacaktır.. Bunun için de zaten tamamen bağımsız ve otonom olarak çalışabilir şekilde üretilmişlerdir.. Harpoon'un tasarlandığı şartlar, TDzK'nin çatışma ortamı olarak bulunduğu ve gördüğü şartlardan çok farklıdır.. Zira Türkiye'nin en büyük çatışma riskli alanı olan Ege'de gerek adalar, gerek coğrafya, gerekse de sivil gemi trafiği muharebeyi adeta içinden çıkılmaz bir hale sokar..

Bunlar Harpoon'un tek zaafları değil.. Ancak, Ege gibi bir ortamda bu kadar adanın, kara formunun ve trafiğin arasında, 150 km'ye füze göndermek kolay bir şey değil.. Ha göndermek kolay da, hedefini vurmak kolay değil.. Nedense karşı tarafın hep tavuk gibi yumurtasının üzerinde oturacağı varsayılıyor.. Oysa ki onlar da en az bizim donanmamız kadar bu işlerin bilincinde ve yetenekli..

Harpoon Block II'nin 280 km menzilli olmasının asıl nedeni, 280 km ötedeki bir kara hedefine saldırı yapabilmek.. Yani yaklaşık yarım ton harp başlıklı bir füzeyi, rakibin önceden bildiğiniz deniz üssüne, hava üssüne, cephaneliğine gönderebilirsiniz demek.. Buradaki altyapıyı ve doklu gemileri dahi vurabilirsiniz.. Dolayısı ile, aslında pek bilinmemekle birlikte TDzK de Harp Block-II ile denizden atılan seyir füzesi kabiliyetine sahip olmuştur.. Tabi güdümlendiren GPS kaynağına güvenebilirseniz..

Sonuçta, ABD ESSM füzesini, önümüzdeki deniz çatışmalarında belki de Harpoon'dan daha sık, bir satıh gemisini berteraf etmek için kullanacak.. Zira modern, radar kesiti küçültülmüş, yoğun EH yeteneğine sahip, çok hızlı gemiler 150 km ya da 280 km öteden RF sinyal takibi ile vurmak için biraz fazla sofistikeler.. 10 dakika içinde gemi trafiği, kıyılar ve adalara yakın olunması sebebi ile, çeşitli karşı tedbirler ile, füze hedefi yakınlarına vardığında çok farklı bir manzara ile karşılaşabiliyor.. Bunlar TDzK'nin birer risk olarak öngördüğü durumlar..

150km menzil TDzK'nin birincil isteği değil.. Gerek de yok zaten.. Daha uzun menzilleri için başka sistemler düşünülecektir.. Yahut Harpoon zaten envanterde olmaya devam edecek.. Uzun süre daha..

Dolayısı ile, yanlış anlamalara meyal vermemek için, Atmaca bir Harpoon türevi değil, başka, daha başarılı, daha yetkin bir füze sistemi olarak, TDzK'nin kendi ihtiyaçlarına göre, terziden çıkmışçasına üretilmiş özel bir silah sistemi olacaktır.. Mesajı Paylaş

Harpoon Bloack II Türk donanmasını envanterine girmişmidir?Girmişse kaç adettir? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: nightshade - 08 Haziran 2010, 18:51:29
Bir kere harpoon kötü bir füze olsaydı tüm abd donanması ve müttefikler yıllardır kullanmazdı,yada block II diye yeni bir model geliştirilip kullanılmazdı. 0.8 mach(yaklaşık 1000 km) hızla 150 km ye ulaşması ortalama 9 dakika sürer,bu süreçte max 40 km hızla hareket eden gemi nereye kaçabilir anlamış değilim.(not:harpoon block II 280 km menzile sahip) atmacanın 40 km menzile sahip olması düşüncesine sadece gülerim.Biz penguin benzeri üretmiyoruz.Helipkopterden atılan füze yapalım oldu olacak.Atmaca muhtemlelen exocet benzeri olacak.Sonraki türevleri dahada uzun menzillere ulaşabilir.

Bir savaş gemisinin ASM füzesinin etkilerinden kurtulmak için ,ASM den daha mı hızlı koşması gerekli..9 dakika önlem almak için yeterince uzun bir süre..

Sayın HDS nin de belirttiği gibi ESSM'in hızı ,onun deniz araçları karşısındaki en büyük avantajlarından biri(mach 4 le mach 1 arasındaki fark 4-1=3 kadar ufak değil)..CIWS ,RAM veya SM-1 in Harpoon'a olan etkisiyle ,ESSM karşısındaki etkinliği arasında büyük fark var.4000 km'den fazla hızla giden 2 cismi havada aynı noktada buluşturabilmek yeterince zorlu bir mesele.

Tabiki Hızlı olması ESSM'in deniz araçları karşısında daha etkin olduğu anlamını taşımıyor...Bir ESSM ile savaş gemisine ne kadar zarar verebilirsiniz.Harpoon'un avantajı da burda ön plana çıkıyor.. Mesajı Paylaş

Kesinlikle.. Geminin fuze ile imtihani mevzusu son derece su kaldirir.. Geminin karinasinin yukarisindan vuran bir Harpoon'a nazaran, koprusunden vuran bir ESSM ck daha buyuk hasara yol acabilir..

Eski ve kucuk tonajli bir destroyer olmasina ragmen, TCG Muavenet, bir RIM-7 SS fuzesi ile cok ciddi hasar gordu.. Kopru ustu ve radar sensor grubu tahrip oldu..


Ah elektronikler donemi..  :) Mesajı Paylaş

#29
atladığınız nokta harpoonu 150 km mesafeye ateşleyebildiğimiz kadar 40 km gibi daha kısa menzilede ateşleyebiliriz :) bu şekilde kısa menzilli füzeden daha avantajlı.Ayrıca  türkiyenın tek problemi ege denizi değil akdeniz gibi bir yerde elbet harpoon benzeri sistemlere ihtiyaç olacak.Gelişmek isteyen ülke okyanuslarda bayrak göstermeli,yani olaya kısa vadede bakmamak lazım.Bunun dışında birçok görüşünüze katılıyorum.Ama atmacanın 40 km gibi çok çok düşük menzile sahip olması düşünülemez bence.Ben minimum 70 km diyorum.Çünkü bu füze bir hücumbot veya helikopter için üretilmiyor herhalde.Zira 40 km ege için bile çok dùşük kalıyor.Emin olmamakla birlikte firkateyn veya korvetlerde kullanılan max 40 km menzilli bir füze duymadım.Tek penguin var oda heli ve hücumbotlar için Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz