HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 09 Haziran 2010, 14:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ne diyeceğimi bilemedim.Gözyaşları içinde Hacettepe'nin bu başarısını takip ediyorum... Keşke F-35 projesine girmeden önce bu boyayı kullanmayı akıl etseydik.

F-5'leri bu boyayla boyayıp Tel Aviv'deki tesisleri bombalar , radara bile yakalanmadan kaçardık... Al sana derin darbe uçağı...

Bu arkadaş aslen Polatlı meslek yüksek okulunda araştırma öğretim görevlisiymiş. Bu haber doğruysa bu adamı yarın profesör yapıp ertesi gün de Nobel'e aday göstermezlerse ....  Mesajı Paylaş

Radar izinin düşürülmesi ne yazıkki sadece boya ile olmuyor. Gövdenin büyüklüğü formu ve kesitleri önemli, ram boya önemli, uçağın motor gürültüsünün ve etkisinin bastırılması çok önemli. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 17 Nisan 2019, 19:13:29
Radar izinin düşürülmesi ne yazıkki sadece boya ile olmuyor. Gövdenin büyüklüğü formu ve kesitleri önemli, ram boya önemli, uçağın motor gürültüsünün ve etkisinin bastırılması çok önemli.
Hay ağzın bin yaşasın. İşin büyük bölümü uçağın tasarımında bitiyor...Ben bu haberi daha önce okumuştum bir yerde. şirket yetkilisi REM boyalı bir denizaltının REM boyasız bir denizaltının yanına 300 metre yaklaşabildiğini söylüyordu. Aklıma direk REM boyasız dediği denizaltının sonarı geldi. Birde sizin dediğiniz gibi sessizlik. Denizaltı su üstüne çıkmadıgı ve ses çıkarmadıgı sürece  zannımca paslı olsada farkedemezsin. ben mi yanlışım. Mesajı Paylaş
ムゲン (mugen) - Japonca bir kelime olup ,  Türkçede "sonsuz" anlamına gelir.

Ram boyasi olacak Mesajı Paylaş

Bir motorun , zırhın ,plakanın  alaşımını Metalurji ve Malzeme Mühendisi mi üretir?

İnternete girdim bir arkadaş şu yorumu yapmış ki eminim bütün Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinin kapısında bu yorum asılıdır.

" Malzeme olmadan mühendislik olmaz " Duyduğum en güzel sözlerden biri... Malzeme üretemiyoruz , motor yapmaya kalkıyoruz...

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 17 Nisan 2019, 19:47:09
Bir motorun , zırhın ,plakanın  alaşımını Metalurji ve Malzeme Mühendisi mi üretir?

İnternete girdim bir arkadaş şu yorumu yapmış ki eminim bütün Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinin kapısında bu yorum asılıdır.

" Malzeme olmadan mühendislik olmaz " Duyduğum en güzel sözlerden biri... Malzeme üretemiyoruz , motor yapmaya kalkıyoruz...

İşte burası o iş için var hocam. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;

Sanırım burası  hava araçları yüzeylerinde kullanılacak uçak , helikopter gövde parçaları üretimi için gerekli kaplama , pal  vs. için üretim yapacak.

Roketsan'ın da Balistik Koruma Merkezinde  seramik zırh bloklarını ürettiğini biliyorum.

Benim özel olarak merak ettiğim uçak motorları için gerekli yüksek ısı ve basınca dayanıklı metal esaslı parça üretimini kim yapar?

Mesela TEİ  motor parçalarının kesim ve işlemesini yapıyor ama bu "METAL" nereden geliyor.Alelade bir alüminyum veya çelik bloğu değil herhalde...?

Bu işlenen,şekillendirilen "olağanüstü ısı ve basınca dayanıklı olması gereken , türbin kanatçıklarını vb oluşturacak metal" nerede , nasıl yapılıyor?

Yada basit metal bloktan yapılmış bir motor parçası ; yüksek dayanımını nasıl , hangi yöntemle elde edebiliyor?  Biz de bu  metalurji ve malzeme mühendisliği kapasitesi var mı?

Parçayı üretemeden turbofan motor üretemeyiz herhalde. Önce bu kabiliyeti kazanmalıyız gibime geliyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 17 Nisan 2019, 20:08:41
Sanırım burası  hava araçları yüzeylerinde kullanılacak uçak , helikopter gövde parçaları üretimi için gerekli kaplama , pal  vs. için üretim yapacak.

Roketsan'ın da Balistik Koruma Merkezinde  seramik zırh bloklarını ürettiğini biliyorum.

Benim özel olarak merak ettiğim uçak motorları için gerekli yüksek ısı ve basınca dayanıklı metal esaslı parça üretimini kim yapar?

Mesela TEİ  motor parçalarının kesim ve işlemesini yapıyor ama bu "METAL" nereden geliyor.Alelade bir alüminyum veya çelik bloğu değil herhalde...?

Bu işlenen,şekillendirilen "olağanüstü ısı ve basınca dayanıklı olması gereken , türbin kanatçıklarını vb oluşturacak metal" nerede , nasıl yapılıyor?

Yada basit metal bloktan yapılmış bir motor parçası ; yüksek dayanımını nasıl , hangi yöntemle elde edebiliyor?  Biz de bu  metalurji ve malzeme mühendisliği kapasitesi var mı?

Parçayı üretemeden turbofan motor üretemeyiz herhalde. Önce bu kabiliyeti kazanmalıyız gibime geliyor.
TEİ geçen yıl metal üzerine üretim yapan 2 şirket satın aldı. Motorlarda kullanılan aşırı ısıya mukavemetli metal alaşımlar bu şirketlerde geliştirilecek diye biliyorum Mesajı Paylaş
ムゲン (mugen) - Japonca bir kelime olup ,  Türkçede "sonsuz" anlamına gelir.

Mühendislik deyince genelde akılda mekanik gelse de malzeme üretimi çok önemli. projeye uygun malzeme bulunamayınca çöpe giden yatırımlar var. Bir motor projesi çizmek şu gün için çok da zor değil. örnek motorlardan faydalanıp yeni çizimler yaparsın ancak 1500 santigratta sürekli çalışacak bir mekanizmayı sağlam tutabilmek zor iş.

peki nedir kullanılan alaşımlar ve teknikler dediğiniz için şu linki örnek olarak paylaşıyorum.

https://malzemebilimi.net/ucak-motoru-imalatinda-kullanilan-malzemeler.html

bu da kompozit malzemelerle ilgili link

https://malzemebilimi.net/kompozit-malzemenin-kullanim-alanlari.html Mesajı Paylaş

Tam da beklediğim yanıtı veren siteler.Teşekkürler

TEİ'nin de bu üretimleri yapan 2 şirket aldığı haberi inşallah doğrudur... Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz