HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 09 Haziran 2010, 14:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bu yanlış anlamalar yazılanları okumamaktan oluyor bence. Ben geleneksel biriyim uzun kısa demeden hey şeyi son kelimesine kadar okuyorum zorumada gitmiyor ama yeni dönemin okuma şekli sayfada on kelime okuyup ilgi çeken cümleyi ustaca yakalayıp odaklanma şeklinde maalesef. Bir paragraf yazı çok geliyor insanlara.

Umudum yok ama yinede tekrar edicem
Özel bir durumdan bahsediyorum bizim gibi başka ülke yok. Bizim ses hızını aşan bir jet uçağımız var elektronik firmamızda şahane bir AESA radar var devletin kurumunda Meteor çalışması var ve karşı düşmanda Meteor atan jet var bizde de ambargo var. Aklıma gelen en iyi çözüm Hürjet e AESA radar ve SAGE nin Gökhan füzesini koymak oldu bunda anlamayacak ne var.  Ama mesela F16 Özgür projesine Aselsan radar yerli görev bilgisayarı yerli füze olursa o tabiki daha iyi olur Hürjet den o zaman benim Hürjet önerim ancak o zaman değerini kaybedebilir bende üzülmem hiç. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Çok güzel resim kıyaslama yapmak için.
Resimde çıplak Rafale ile F-35. Radarda değil, insan gözüyle bakarsak.
Rafale'nin düşük radar izi olma özelliği var mı, F-35 bakarsak kör olmadıkça herkes var diyecek. Şu uçağın çıkıntılarına, gövde yapısına ve kaplamasına bakarak F-35 ile kıyaslayın. Tamam 5.nesil olmasın ama az da olsa o özelliğin olmasına dair veya F-16'dan daha düşük RCS değerine sahip olduğuna dair ipucu veriyor mu veya vermiyor mu. 

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 19 Kasım 2024, 23:54:05Bakıyorum, forumda bayağı bir uçak mühendisi varmış!!

Bazısı Rus uçaklarını över, Batı uçaklarını yerer.
Bazısı uçakların teknik değerlerini bilmeden RCS değerleri üzerine ahkam keser.
Bazısı da alt tarafı basit bir eğitim uçağını, hakiki savaşçı uçaklardan üstün tutmaya soyunur.

Bir defa Delta kanadın, hangi uçağı ele alırsanız alın, belli oranda stealth sağlayan bir yapı olduğu bir gerçektir.

Yunan, o kadar aptalmı ki 24 adet Rafale alıyor? Elinde V70'e yükseltilmiş 80 adet f16 olacak.

Hindistan çok mu bilgisizki, hem hava kuvvetlerini hem de deniz kuvvetlerini Rafale ile donatıyor?

KF21'den ümit kesen Endonezya, neden 48 adet Rafale alımına girişiyor?

Mısır, Katar, BAEmirlikleri neden Rafale'ye yatırım yapıyorlar?

Rafale üzerindeki RBE-2 Aesa radarı, F16'nın üzerindeki SABR Aesa'dan daha iyi bir radar. BVR Meteor füzesiyle F16V70'den daha gelişmiş bir uçak Rafale. F16'da mecburen çift yakıt tankı ve pod taşıyor. Yakıt tanklarını çıkarın, Rafale V70'den bir kaç kat daha görünmez bir uçak.
SABR radarı  Rafale'yi en erken 110 km'den görebiliyor. Oysa RBE2, 130-165km den V70 F16'yı belirliyor.

F16'lar o kadar iyiyse, Türkiye neden deli gibi EF2000 almaya çalışıyor? Bu arada EF2000'de delta kanat. Yani yapısından kaynaklanan belli oranda stealth bir özelliği var.

Kafadan ve dayanaksız olarak, şu uçak daha iyi, bu uçak daha kötü demektense, "bizim uçak mühendisleri" bu iddialarını destekleyen teknik verileri de paylaşırlarsa, bizde bilgilendirilmiş oluruz.

Hindistan ve diğer ülkelerin alabileceği ve kendilerine uyan uçak sayısı 4 bilemedin 5 dir.Hindistan aynı yemekleri gibi düşünce yapiları çok farklı. Eninde sonunda yaptıkları iş çok başarılı olmuyor.

F16
F35
Ef2000 Typhoon
Rafele
Su57
Su35

Yunan zaten ezelden ya abd yada fransiz uçağı kullaniyor. Mantıken devam ediyorlar bu yolda.

Misır bae ve Katar ne bulursa aloyor zaten enayilik ile pek alakası yok. Yani illa delta kanat olsun diye aldıklarını sanmıyorum.

Sizin yazdıklarınızın çıkardığım sonuç ise... meteor fuzesi Rafale yi iyi bir uçak yapıyor. Peki bu meteor fuzesi yok diyelim. Yinede baya baya iyi bir uçak mı?

Biz mecburiyetten typhoon alıyoruz.F16v70 vermiyor abd.

Delta kanat neden daha fazla stealth özellikli?

Aklıma takılan diğer soru ise 30-40 yıldır en iyi uçağı abd yapıyor. Uçaklarının hepsi delta kanat değil. Ayrica neden abd f16 da delta kanat denemesi yaptı ve rafa kaldırdı?

Mesajı Paylaş

ben Marmara nın anlatmak istediği hissiyata katılıyorum Rafael göz var nizam var F16 dan daha görünmez olmak için banada pek bir sebebi var gibi gelmiyor. Ama bazı detaylar tasarımda dikkate alınmış ise alınmamış olan uçak ile fark yine de olabilir. Görece çok daha yakın zamanda tasarlanmış bir uçakta radar yansımaları o eğri büğrü yüzeylere rağmen mesele edilmiş olabilir bunu anlayamayız bir bakışta. Birde boya var her uçak kaplaması F35 kadar görünmezlik etkisi yok ama bizim hava kuvvetlerindeki F16 ların boyasında bile radar yansıması meselesi mühendislik olarak var. Rafael e çok daha özel bir boya kaplanmış da olabilir. Buada konuşulan boya ile F35 in kaplamasını karıştırmayalım. Radar sinyali F35 kaplamasında enerjinin başka formuna mesela ısıya yada başka uçakta ceyrana çevirir enerjinin farklı zararsız haline çevirmesi olayıdır. Birde radarı sönümleyen yansıtmayan boya olayı var bu ikisi farklı da olsa dereceleri vardır. Mesajı Paylaş

Uçakta kompozit kullanım oranı da ciddi oranda etkiliyor RCS'yi. TB-2 büyük oranda kompozit malzeme dolayısıyla düşük RCS'li idi. Mesajı Paylaş

Şu fotodaki SAR radar imajına bakın. Stadın sar radar imajı bu bildiği milimetrik radar ile elde ediliyor. Yüzeylerin açısına göre yansımalar ne kadar farklı kimisi koyu kimisi açık renk bunlar ışıktan koyu değiller yansımanın oranından renk değişiyor. Çimen dahada soğutmuş ya etrafa saçmış ya kendi organik yapısı kompozit gibi dalgayı soğurmuş o dahada koyu. Doğada bu radarı soğurma ve radarın yönünü saptırma zaten oluyor hep

Mesajı Paylaş

Alıntı YapSizin yazdıklarınızın çıkardığım sonuç ise... meteor fuzesi Rafale yi iyi bir uçak yapıyor. Peki bu meteor fuzesi yok diyelim. Yinede baya baya iyi bir uçak mı?

Biz mecburiyetten typhoon alıyoruz.F16v70 vermiyor abd.

Delta kanat neden daha fazla stealth özellikli?

Aklıma takılan diğer soru ise 30-40 yıldır en iyi uçağı abd yapıyor. Uçaklarının hepsi delta kanat değil. Ayrica neden abd f16 da delta kanat denemesi yaptı ve rafa kaldırdı?
Rafale, Batı'nın ürettiği en iyi uçaklardan birisi. Rafale, meteorsuz olarakta iyi bir uçak. Çift motorlu oluşu ve Aesa radarıyla şu anda en iyi satan uçaklardan birisi. Aim9x ve Amraam-120D uyumlu bir uçak. Hava hava ve hava yer görevlerinde başarılı bir uçak. Scalp füzesi atabilen bir uçak.

https://nationalinterest.org/blog/buzz/frances-dassault-rafale-fighter-true-aviation-marvel-208159

Biz Typhoon'u Yunan'ın Rafale'sine cevap olarak alıyoruz. ABD f16V70 uçağını veriyor. 40 uçak için imzalar atılmış vaziyette.

Delta kanatlı Bombardıman uçağı Vulcan'ın 1950'li yıllarda radarda zor görülmesi ile başlayan araştırmalarla bu kanat şeklinin, bilhassa sert açılarla ve düz yüzeylerle birlikte radar sinyallerini çok az yansıttığı farkedilmiş ve bilahare bu form stealth uçaklarda kullanılmıştır.
Ancak Delta kanadın da bazı negatif yönleri vardır. Düşük hızlarda zor manevra ve yüksek sürtünme gibi. Ayrıca uçağa daha fazla stres uygulayan bir kanat bu. ABD artılarını ve eksilerini tartıp, savaş jetlerine koymamış bu kanadı. Ama "görünmez" bombardıman uçaklarında kullanmış delta kanadı (f117, B1, B2). Avrupa ise Gripen, Typhoon ve Rafale'de kıvraklık için, canard ile birlikte kullanıyor.
Aşağıdaki linkte delta kanadın eksileri var.
https://orbitshub.com/disadvantages-of-delta-wing-aircraft-a-comprehensive-analysis/#:~:text=One%20of%20the%20primary%20disadvantages,%2C%20and%20low%2Dspeed%20maneuvers.
Buradaki eksiler, ABD'nin neden F16'da delta kanat kullanmadığını izah eder. F16, çok kıvrak bir uçak olarak tasarlandı. Çok dengesiz. Delta kanat uçağa çok yüksek denge verir. Bakın bizim KE'de delta kanat. Ama canard'ları sayesinde kıvrak olacak. Bu bir tasarım işi. (Audi, önden çekiş ve 4 çeker üzerine odaklanmış olmasına rağmen, BMW arkadan çekiş). Sonuca ulaşmak için bir çok yol var yani. Tasarımcıların görevi istenen özellikleri optimum şekilde temin edebilmek.
Şu 57'de delta kanat. Canardların vereceği manevra kabiliyetini TVC veriyor. Aşağıda en iyi modern uçaklar dizisi var: ikinci uçak f35 dışında hepsinde delta görünüm var. Bilhassa son 4 uçak tam delta kanat.
Mesajı Paylaş

Sayın marmara bir konu hakkında tartışacağınız zaman argo kelimeler kullanmamaya ve birilerini kişisel olarak suçlamamaya özen gösterelim. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: fırtına06 - 20 Kasım 2024, 20:02:47Sayın marmara bir konu hakkında tartışacağınız zaman argo kelimeler kullanmamaya ve birilerini kişisel olarak suçlamamaya özen gösterelim.

Anladım.
Yine mi beni şikayet etti, geçenlerde forum başkanına şikayet etmişti. Devamlı imalı mesajlarla bana atıfta bulunarak ileti yazıyor, yazmaya da devam ediyor. Adam beni kafasına takmış olabilir, ona da saygı duyarım, tercih meselesi ne diyelim.

Putty ile bu forumda sert tartışmalarımı yaşanmıştır ama ertesi hiç bir şey olmaış gibi devam ediyorsuz. Ayrıca benim ne demek istediğimi anında algılayan birisidir. Kimse kimseyi şikayet etmiyor. Köprünün altından su akar gibi geçiyor, gitti ve geri getirmeye gerek yok. Mesajı Paylaş

Hürjet'in 2. prototipi boyanmış ve yeniden uçmuş. Çanakkale Türküsü eşliğinde video paylaşılmış. Çok da güzel olmuş. 8)

https://x.com/TUSAS_TR/status/1859633787476287500 Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz