HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 09 Haziran 2010, 14:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Alp - 28 Şubat 2025, 18:08:43Ya şu İspanyollar, 80 tane Hürjet alacağım ama EJ-230 konfigürasyonlusunu isterim dese; Bizde ne verim abime deyip ama bizim de kullanmamıza ve satmamıza izin verecekseniz ,  ayrıca uyum işleri maliyetine de  ortak olursanız olur anlaşırız desek...

O zaman Amerika dan bağımsız ve %30-40 daha güçlü Hürjetimiz olur ...

Tam bir Zihni Fikir diyaleği ama!

What İf....
Bu çok mantıklı bir şey olur.
EJ230 konfigürasyonu: 17500lbf kuru itki 27000lbf yaş itkili bir motor. Yani F110 itki değerinde bir motor. Denize ve uçak gemisine uyumlu hale getirilecek Hürjet belli oranda ağırlaşacaktır. Buna rağmen bu motorla uçacak Hürjet, F16 dan bile fazla faydalı yük taşıyabilir. Ama uçak gemisinden kalkışta bunun bir kısmını feda etme durumunda da kalabilir.

Tek dezavantajı, düşük görünürlülüğünün iyi olmaması olacaktır.

Ama bu motoru kaldıracak yapısal iyileştirmeler yapılırken, RCS değerleri de elden geçirilebilir. Hele bir de delta kanat eklenirse bu uçak düşük RCS'li bir savaş uçağı olur.

Tabii, bu kadar değişiklikten sonra bu uçağa Hürjet demek doğru olur mu o başka?

Bence 13500lbf kuru itkili standart EJ200'de işimizi görür. Hatta İspanyollarda bunun %10 daha yüksek itkili versiyonu olan TVC li EJ200'ü var.
Mesajı Paylaş

Uçak gemisi içinde süper olur
Ama İspanya bizim gibi muharip uçak derdinde değil gerçekten eğitim uçağı istiyor buda zapt edilebilir bir gücü öğrenciye vermeyi gerektiriyor. İtalya'nın eğitim uçağı mesela bu yüzden tutuluyor safkan eğitim uçağı bir gram fazlası bilerek konmamış. Aslında bizim Hürjet in dez avantajı bazı ülkeler için aşırı performanslı olması olabilir bile. Tabi Türkiye nin durumu kendi ihtiyaçları çerçevesinde çok farklı biz fakirin F16 sı olsun istiyoruz ama her ülke bunu istemiyor

Bu İtalyan uçağı mesela mükemmel jet eğitim uçağı aslında ve hepimizden daha iyi bu iş için. Öğrenciye verilecek uçak böyle olmalı aslında. Bu tabi öz güvenle yapılabilecek bir uçak gönül az daha büyük olsun her işe gelsin ister mutlaka bu ego yu dizginlemek Amerika da İtalya da Rusya da olur ancak bizde çok zor fakirin F16 sı dururken bunu yapmak. Hürkuş da bile egomuzu zapt edemedik KAAN nasıl oldu görüyorsunuz ondada zapt edemedik. Tabi bende iyi bir Türk olarak bizim tercihleri beğeniyorum

Şu uçağı şu boyda yapmak endüstriyel yürek ister

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

EJ230 asıl Kızılelma'ya lazım bence. Çok ilginç bir motor bu. F110'dan daha ufak tefek ama aynı itkiyi üretebiliyor. Mesajı Paylaş

EJ230 konsept motor, ortada boşluk var sadece, motor falan yok.
Kağıt üzerinde ismini ZF-144 deyip, PW119 motorundan ufak ama daha güçlü özelliklere sahip olduğunu herkes iddia edebilir, kafadan sallayabilir. 10-15 senedir konsept olarak ortada duruyor. Projeye adım atarlarsa altın madalya için ilk adayım olur projenin uzun sürmesi konusunda.
Benim kağıt üzerindeki ZF-144 motorum KAAN için en ideal motor, PW119 bile geride bırakır...

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 28 Şubat 2025, 20:04:24EJ230 asıl Kızılelma'ya lazım bence. Çok ilginç bir motor bu. F110'dan daha ufak tefek ama aynı itkiyi üretebiliyor.

Bu iş kesinlikle olmaz Merzifonlu hocam , daha 30 senedir piyasada olan EJ-200'e sahip olamadık ki bu EJ-230'u bize açsınlar...

Bu  EJ-230'un stealth özelliği nasıl acaba  Kızılelma için? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 01 Mart 2025, 11:19:37Bu iş kesinlikle olmaz Merzifonlu hocam , daha 30 senedir piyasada olan EJ-200'e sahip olamadık ki bu EJ-230'u bize açsınlar...

Bu  EJ-230'un stealth özelliği nasıl acaba  Kızılelma için?

Trump delisi iktidardaysa, hiç bir şeye "olmaz" dememek lazım. Kelaynak Avrupalılar, ABD ile aynı ideolojiye sahip olduklarını zannederek, bize atar gider yapıyorlardı. Sonra ne görsünler, Trump ABD'si arkalarında yine, ama uçkur çözüyor!!  ;D

Bu jeopolitik ortamda, Avrupalılar Baykar'a pazarlarını açmak suretiyle ve Baykar üzerinden dron üretme yeteneğine kavuşmak istiyorlar. Yani Baykar akıllı oynarsa EJ200/230 motoruna kavuşur. Niyetlerini ve şartlarını iyi okursak durumlarından en yüksek çıkarı edinebiliriz.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ej200 serisi motorlar ısıl izlerini bastırmak için tasarlanmadılar. Ama motor yeterince güçlü olduğundan, ard yakıcı kullanmadan da Kızılelma'yı muharebe süratlerine çıkartacaktır. Gövdede yapılacak ek düzenlemeler ile motorun ısıl izi, ard yakıcı kullanmıyorken özellikle, makul seviyelere çekilebilir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT:

Aslında ABD'nin kurucu göçmenleri Avrupa'nın o zamanki seküler değerlerini paylaşmadıkları için göçtüler. Olay sadece yeni topraklara göçmek değildi. Onlar bildiğin yobazdı ve mezhep kavgalarından yılmış olan seküler Avrupa'da yobazlar rahat edemiyorlardı.

İkinci Dünya Savaşının ardından ABD'dekiler Avrupa'nın seküler ve çok nitelikli işgücüne bedavaya kondular. Onların liberal ve seküler ideolojisini soğuk savaş boyunca benimsediler. Bilahare işler kötüye gidince de asıl hallerine yani yobaz hallerine, Çay Partisi ve ardından gelen MAGA siyasi hareketiyle rücu ettiler.

Şu anda ABD kimlik krizi yaşıyor. Daha doğrusu, Trump ve onun kafasındakiler, zayıf ve hakir gördükleri seküler Avrupa'nın ABD içindeki uzantılarından kurtulmak istiyorlar.

Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz