HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 09 Haziran 2010, 14:35:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hocam TEİ , tamamen Türk olsa bu işi tamamen TEİ'ye devretmek zaten tek ve en akılcı yol. Ama %46'sı ABD  General Electiric şirketine sahip bir sermaye yapısıyla özgün yerli üretim motor geliştirmek TEİ'de nasıl olur bilemiyorum...

Tabiki GE 'nin teknolojik desteği olmasa TEİ bu duruma zaten gelemezdi. Ama artık şu aşamada GE , bizim yerli uçak motoru geliştirme çalışmamızda olası bir TÜRKİYE pazarından olacağı için bize asla destek olmaz...

Ben TEİ'DEN YERLİ UÇAK MOTORU YAPACAĞI KONUSUNDA ÜMİDİMİ KESMİÞ BULUNUYORUM... Çünkü TEİ hala yıllardır elde ettiği uçak motoru üretme tecrübesine rağmen bu işe el atmıyor , GE bağı nedeniyle bu  adımı atamıyorsa bu görüşümün doğruluğu ortaya çıkmış demektir.

Þu anda TEİ ; ben adım kadar eminim ki Hürjet projesi için GE üretimi F404 serisi motorlar seçilsin diye kulis yapıyordur...  Bu TEİ şirketinin yerli motor diye bir kaygısı yok...

Yapılacak şey şu; Kesin bir karar verilecek , yerli uçak motoru istiyor muyuz istemiyor muyuz? İstiyorsak başka bir organizasyon yapısı (Sage,Aselsan,Havelsan ,Roketsan gibi )  oluşturarak TEİ'deki mühendis kadrosunu bu organizasyona aktarmak ve bu konuda çalışmak.

TRMotor (Þirketimizin %55 i ana sermayedar olan  BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri A.Þ' ye, %35 i TAI'ye ,geri kalan %10'luk kısmı ise SSTEK A.Þ ye aittir.)

Ama acaba yukarıda önerdiğim bu yeni motor geliştirme organizasyonunu TRMotor üzerinden mi gerçekleştirecek diye bir fikir oluştu kafamda... Önümüzdeki günlerde bu TRMotor şirketine , özellikle TEİ'den mühendis-teknisyen geçişleri olursa bu fikrim gerçekleştirilecek demektir.

Nasıl ki BMC Altay projesi seri üretimi için mühendis-teknisyen alımı yapmaya çalıştığı gibi aynı çalışmayı da TRMotor için de yapacaklar demektir...

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 26 Mart 2020, 13:04:46
Hocam TEİ , tamamen Türk olsa bu işi tamamen TEİ'ye devretmek zaten tek ve en akılcı yol. Ama %46'sı ABD  General Electiric şirketine sahip bir sermaye yapısıyla özgün yerli üretim motor geliştirmek TEİ'de nasıl olur bilemiyorum...

Tabiki GE 'nin teknolojik desteği olmasa TEİ bu duruma zaten gelemezdi. Ama artık şu aşamada GE , bizim yerli uçak motoru geliştirme çalışmamızda olası bir TÜRKİYE pazarından olacağı için bize asla destek olmaz...

Ben TEİ'DEN YERLİ UÇAK MOTORU YAPACAĞI KONUSUNDA ÜMİDİMİ KESMİÞ BULUNUYORUM... Çünkü TEİ hala yıllardır elde ettiği uçak motoru üretme tecrübesine rağmen bu işe el atmıyor , GE bağı nedeniyle bu  adımı atamıyorsa bu görüşümün doğruluğu ortaya çıkmış demektir.

Þu anda TEİ ; ben adım kadar eminim ki Hürjet projesi için GE üretimi F404 serisi motorlar seçilsin diye kulis yapıyordur...  Bu TEİ şirketinin yerli motor diye bir kaygısı yok...

Yapılacak şey şu; Kesin bir karar verilecek , yerli uçak motoru istiyor muyuz istemiyor muyuz? İstiyorsak başka bir organizasyon yapısı (Sage,Aselsan,Havelsan ,Roketsan gibi )  oluşturarak TEİ'deki mühendis kadrosunu bu organizasyona aktarmak ve bu konuda çalışmak.

TRMotor (Þirketimizin %55 i ana sermayedar olan  BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri A.Þ' ye, %35 i TAI'ye ,geri kalan %10'luk kısmı ise SSTEK A.Þ ye aittir.)

Ama acaba yukarıda önerdiğim bu yeni motor geliştirme organizasyonunu TRMotor üzerinden mi gerçekleştirecek diye bir fikir oluştu kafamda... Önümüzdeki günlerde bu TRMotor şirketine , özellikle TEİ'den mühendis-teknisyen geçişleri olursa bu fikrim gerçekleştirilecek demektir.

Nasıl ki BMC Altay projesi seri üretimi için mühendis-teknisyen alımı yapmaya çalıştığı gibi aynı çalışmayı da TRMotor için de yapacaklar demektir...
Sn Serkan1976,
Ben size katılamayacağım. TEİ 'de her nekadar GE ortaklığı olsa da kendine özgün motor üretmesini engelleyecek bir yapı yok. Ts1400 motoru bunun en iyi örneği. Sn Mahmut Akşit, özgün türbofan motor için her türlü IP vs hakları SSB ye ve devlete ait olmak üzere MMU motorunu üretmek için teklif verdiklerini söylemişti.
https://www.aksam.com.tr/foto-galeri/teknoloji/tei-milli-muharip-ucak-mmu-motorunu-gelistirmek-uzere-teklif-verdi/43206/6 Mesajı Paylaş

Keşke TEİ'nin sermaye ortakları arasında Ethem Sancak ve Katarlılar da olsaydı... İhaleyi hemen TEİ'ye verirlerdi o zaman.... Mesajı Paylaş

Hürjet Kendine Ortak Arıyor

TUSAÞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, C4Defence'in Instagram hesabında canlı yayın konuğu oldu. Kotil, Hürjet hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Temel Kotil, Hürjet projesinin firma öz kaynaklarıyla yürütüldüğünü belirtti ve Hürjet'in kendine ortak aradığını açıkladı. Maliyetlerin paylaşılmasının süreç için önemli olduğu ve olası işbirlikleri için çalışmaların devam ettiği bilgisi de belirtildi. Projede önceliğin eğitim uçağı olduğu detayı vurgulanırken, AESA radarın ikinci planda kalabileceği de açıklamada yer aldı. Kotil, projede tek motorun iyi bir seçim olduğunu da sözlerine ekledi.

https://www.c4defence.com/Gundem/hurjet-kendine-ortak-ariyor/9762/1 Mesajı Paylaş

Hürjet de motor daha belli değilmiş , görüşmeler sürüyormuş? Mesajı Paylaş

Alıntı YapSavunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir;

HÜRJET projesi gündemde, bu projelerin ilk prototipi için çalışmalar devam ediyor.
http://www.savunmahaber.com/t-c-cumhurbaskanligi-savunma-sanayii-baskani-prof-dr-ismail-demir-basin-mensuplarinin-sorularini-yanitladi/
Mesajı Paylaş
]

]

Bıktık artık animasyon resim , mock-up tahta maket görmekten ... Hadi artık parça kesim görüntüsü  , rüzgar tüneli testleri vs. görmeliyiz artık... Mesajı Paylaş

Hürjet motor seçiminde gelişme var mı?  TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil imotor için nihai kararın verilmediğini şu sözle ifade etti; "Motor General Electric de olabilir Eurojet EJ200'de olabilir". demiş 1 ocak 2020'de

TUSAÞ sitesinde Hürjet motoru için   İtki 19.200lb olacak denilmiş... Ama bu değere yakın GE motoru konuşulan F404-GE-102 motoruna değil F404-GE-IN20 motoru değerlerine daha yakın duruyor....

Ama TUSAÞ sitesindeki itki değerine  birebir uyan bir motor da var...RD-93... Ama ben pek mümkün görmüyorum Rus motorunu

Mesajı Paylaş

idlipde 53  askerimizi öldürdü rusya bilerek  rusyadan motor alinacagini

sanmiyorum abd mali motor alinacak  gibi Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz