T625 GÖKBEY ÖZGÜN GENEL MAKSAT HELİKOPTER PROJESİ

Başlatan cabatli_53, 16 Haziran 2010, 22:37:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: EfsaneAsker - 24 Şubat 2011, 22:47:00
Boxer dediklerinizi göz ardı etmiyorum hatta F-35'ler için dediğiniz mümkün bile olabilir ama bu helikopterlerde değil. Sistem parçaları ile kanıtlarla, yazılım türleri ile sistemi tam açıklama yaparsanız... Üç aşağı, beş yukarı programcılık ve bilgisayardan anlıyorum.
Açıklayayım en basit şekilde ben bir bilgisayar yaptım ekran kartı vs donanımlar  (aselsan suiti)  tamamen benim ve bu parçaların yazılımlarını driverlerini  (aselsan ın kodları)   de ben ürettim ama bu bilgisayarda Microsoft Windows  (Sikorsky nin yazılımcılarının oluşturduğu kendi sistemi)  yüklü yani ben Microsoft un komutları ve yöneticiliği altındayım ;)  benim kaderim Microsoft un elinde. Mesajı Paylaş
Güçlü Ekonomi , Güçlü Ordu , Güçlü Türkiye

Ama S-70'ler için yazılım milsoft'un ve Türk yapımı bu da ona benzer olacaktır. O şekilde dediğiniz donanımı ben yapıyım yazılımı siz yükleyin şeklinde saçmalık yapacağımızı sanmıyorum. Hiç almayız daha iyi. Ve görev bilgisayarı, aviyonik suit milli olacak lafı ile hardware ile software ile bizim olacak gözüküyor. Mesajı Paylaş

'Milli' helikopterimiz 2012'de havalanıyor

10 Ağustos 2011

Yıl sonu start alacak dev proje için şimdiden 75 adet helikopter siparişi verildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 4,5 milyar dolar maliyet çıkardığı proje, yerli üretimle 2 milyar dolara mal olacak

Türkiye ilk "milli helikopterini" uçurmak için için kolları sıvadı. Üretim maliyetleri için fizibilite çalışmaları tamamlanan "Türkiye'ye özgü helikopter projesi" bu yılın sonu veya en geç 2012'de hayata geçiriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 23 Mart 2011'de toplanan Savunma Sanayi Müsteşarlığı İcra Kurulu'nda, projenin biran önce başlatılması için karar alınmıştı.

ÜRETİM TAİ TESİSLERİNDE

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Havacılık Okulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa yürütülen proje için kaynak maliyeti çıkartıldı. SSM, proje için ilk etepta 4 milyar dolara ihtiyaç olduğunu rapor etti. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü çeşitli kurumlardan aldığı fiyatlar ile proje için 2 milyar dolar kaynağın yeterli olacağına dair kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporun önümüzdeki günlerde Başbakanlık ve SSM İcra Kurulu'nu sunulacağı öğrenildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Þ. (TAİ) projenin hayata geçirilmesiyle "milli" helikopterlerimizi üretecek. Proje, TSK, Emniyet, Sağlık ve Orman Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu helikopter satın alma maliyetlerini de düşürecek. Türkiye, genel maksat, keşif-gözetleme, ambulans, orman yangını gibi çok amaçlı helikopterler için yurtdışına aktardığı milyarlarca dolardan kurtulmuş olacak.

MALİYET ÜÇ KATINA ÇIKIYOR

Projede görev alan bir yetkili BUGÜN'e yaptığı açıklamada, bir helikopterin satın alma maliyetinin uçuş saatine göre üç katına çıktığını belirterek, "10 milyon dolara aldığımız bir helikopter rutin bakımı, yedek parça, işçilik gibi maliyetlerle 30 milyon dolara mal oluyor. Yedek parçayı kendimiz üreteceğimiz için bakım maliyeti leri düşecek, işçilik ücreti de ödemeyeceğiz" dedi.

Emniyet 75 sipariş verdi

Emniyet Genel Müdürlüğü, projenin hayata geçmesinden sonra 75 adet helikopter siparişi vereceğini deklare etti. Projeden sorumlu yetkililer, TSK'nın elinde 200 adet helikopter bulunduğunu kaydederek, "Bu helikopterlerin 10 yıllık ekonomik ömrü var. Böylece bu helikopterler de ucuza yenilemiş olacak. TSK ve emniyet dışında Sağlık ve Orman bakanlıkları da helikopter ihtiyacını TAİ'den karşılayacak" dedi.



http://www.bugun.com.tr/haber-detay/165569-turkiye-yi-ucusa-geciren-proje-haberi.aspx
Mesajı Paylaş

emliyet  75 adet  gmh. alıyor ???  tsk  eski tsk  değil ve bundan memnunum ,  türkiyede birşeyler  gerçekten   olması  gerektiği gibi olmaya başladı. 8) Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: enes38 - 10 Ağustos 2011, 17:38:22
emliyet  75 adet  gmh. alıyor ???  tsk  eski tsk  değil ve bundan memnunum ,  türkiyede birşeyler  gerçekten   olması  gerektiği gibi olmaya başladı. 8)

Haberle TSK'nın değişmesi arasında ne gibi bir bağlantı kurduğunu anlayamadım ?

Hayır o değil de, acaba Neptün'de Eurovizyon şarkı yarışması olacak mı? Ya da balinaların çiftleşme sorunu nasıl çözülebilir derhal açıklanmalı. Mesajı Paylaş
Ne Mutlu Türküm Diyene. Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Öbürlerine bir sey diyemem ama bu balina isine bir bakabilirim  ;D Mesajı Paylaş
Ya sevecek ya gideceksiniz baska yolu yok.

neptunda eurovizyon olacaksa ulkemiz fatih yurek ile katilir artik  :D ;D Mesajı Paylaş
Özgürlük için Pardus...


Yerli helikopter 5 yıl içinde havalanacak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Helikopter Programları Daire Başkanı Köksal Liman, Özgün Helikopter Projesi için karar alındığını, helikopterin nasıl yapılacağı konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bir etkinliğe katılmak üzere Eskişehir'e gelen Liman, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerle ilişkilerini geliştirdiğini, buna bağlı olarak ülkede üretilmesi planlanan helikopterlerin de komşu ülkelere satılabileceğini kaydetti. Türkiye'nin kendi başına helikopter tasarlayıp üretmek için iyi bir pazar olduğunu belirten Liman, şöyle konuştu: "Özgün Helikopter Projesi'nin startı veriliyor, kararı alındı. Þu anda nasıl yapılacağı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye helikopter kullanımında dünyada 9. sırada, ancak sanayi noktasında henüz sıralamaya giremedik. Türkiye iyi bir helikopter pazarı. Pazar olarak iyi olmamız, para harcamamız nedeniyle bu sanayiyi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye doğa koşulları nedeniyle dikine iniş-kalkış yapabilen bir hava aracına ihtiyaç duyuyor. Bunu çevre ülkelerle birlikte değerlendirdiğimizde aslında o ülkelerde de böyle bir pazar olduğunu görüyoruz. Önümüzde büyük bir pazar var. Bunun da yurt içinde yapılan üretimlerle karşılanmasını hedefliyoruz."

"En az 4 model üretilecek"

Liman, tekrarlanan maliyetlerde dünya ölçeğinde rekabet edebilecek bir ürün yapılabilineceğini ifade ederek, tekrarlanmayan maliyetler konusunda çok değişik verilere sahip olduklarını bildirdi. Yıllık planlarının olacağını anlatan Liman, şunları kaydetti: "Bununla ilgili olarak da bütçe planlarımızı da hazırlamış durumundayız. Bu tek bir helikopterin projesi değil, helikopter ailesine geçiştir. En az 4 model üretmeyi hedefliyoruz. Böylece yurt dışı pazarlara açılabilecek fırsatları da yakalayacağız. Ayağı yere basan değerlendirmelerimiz, 5 yıl içinde helikopterimizi üretip havalandıracağımız yönünde. ATAK Projesi bunun göstergesidir. Üretimin ne kadar süre aldığını ATAK Projesi'nde gördük. İtalyanlarla çok ciddi bir iş birliğimiz var. Buradan hareketle planlarımızı yapıyoruz. Eğer hata yapmazsak 5. yılın sonunda bir helikopterin uçması hayal değil. Türkiye'deki 24 helikopter programı çalışmalarında yer alıyorum. 'Satabilir bir helikopter' diyorsak bunun birim maliyetini düşünerek çalışma yürütmemiz gerekir. Maliyet açısından çok ciddi pazar analizlerimiz var. Hedef kitle, ürettiğimiz helikopterin dünyada kaç tane satacağı ve ne kadara mal olacağı yönünde çalışmalarımız var. Uluslararası noktada rekabet edebilir bir ürün ortaya koymak için fiyatları da göz önüne alarak üretim gerçekleştirmeliyiz."

"ATAK Projesi'nde sona gelindi"


ATAK Projesi'nin Türkiye için kritik bir proje olduğunu anlatan Liman, "ATAK Projesi'nde İtalyanlar ile ortaklık söz konusuydu. Projede yavaş yavaş sona geliniyor. İtalya ve Türkiye'de uçuş testleri devam ediyor. Bu yıl sonunda atış testlerine de başlayacağız. Gelecek yılın nisan ayında ilk helikopterimizi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmeyi amaçlıyoruz. Atak helikopterini eğer İtalya ve Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye satarsak Türkiye'deki üretim hattından çıkan modeller diğer ülkelere ihraç edilecek" diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18974834.asp
Mesajı Paylaş

yani iyi ihtimalle  2016  deniyor  , bence  uzun bir  süre 
aselsan  tai , tei , roketsan vb.  bazı şirketler  daha fazla  büyütülse   bu  projelerin  süresi çok daha kısa olur. Mesajı Paylaş


Askerî ve sivil bürokrasi millî helikopter için buluştu




talya ile ortak geliştirilen ATAK helikopteri T129'un ardından Türkiye, millî helikopter için de kolları sıvadı. Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin dün yaptığı toplantıda yeni helikopterin motorunun da Türkiye'de üretilmesi kararı alındı. Geliştirilecek millî helikopterin yurtdışına ihraç edilmesi de gündemde.
İlk Türk millî helikopteri için düğmeye basıldı. Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve devletin birçok bakanlık ve diğer birimlerinden temsilciler, izlenecek yol haritası için bir araya geldi. 'Milli helikopter için ortak akıl' buluşması altına gerçekleşen toplantıdan önemli kararlar çıktı. Zaman'a konuşan Savunma kaynakları, "4-5 ton ağırlığında çift motorlu hafif-orta sınıf ilk millî helikopter için uzlaşma sağlandı." bilgisini verdi.

Dünyadaki helikopter pazarının yıllık büyüklüğü şu anda 20 milyar dolar. Türkiye'nin bütün savunma cirosu ise 2,7 milyar dolar. Millî helikopterin üretilmesiyle birlikte, savunma ihracatının birkaç kat artabileceği dile getiriliyor. Devletin zirvesini buluşturan geçtiğimiz günkü kritik buluşmada alınan önemli kararlardan biri de helikopterin motorunun da Türkiye'de üretilmesi oldu.

Þu anda Türkiye'de yürüyen savunma projelerinin toplam büyüklüğü yaklaşık 10 milyar dolar. Bunun 7 milyar doları helikopter ihtiyacı için ayrılıyor. Son olarak ABD merkezli Sikorsky'den 3,5 milyar dolar değerinde 109 helikopter satın alındı. İtalya ile birlikte yürütülen taarruz helikopteri ATAK projesinin de büyüklüğünün 3 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Fakat hazır alımlarda Türkiye teknoloji birikimi kazanamıyor ve dışa bağımlılığı devam ediyor. ATAK projesinde bu durumun biraz da olsa değiştiği ve önemli bir bilgi paylaşımının sağlandığı vurgulanıyor. İşte bu birikimin millî helikopter projesine öncülük edeceği ifade ediliyor. Genelkurmay Başkanlığı da projeye çok olumlu bakıyor. Yüksek teknoloji içeren ürünlerin iç pazardan karşılanması Türk ordusunun gücü ve caydırıcılığını artıracak bir faktör olarak değerlendiriliyor. Fakat helikopterin en kritik parçaları olan motor, transmisyon, pervane ve iniş takımları dışarıdan geliyor. İşte millî helikopter projesiyle bütün bu parçaların da Türkiye'de üretilmesi öngörülüyor.

Öte yandan ilk Türk özgün helikopteri için, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik AÞ de bir rapor hazırladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı için hazırlanan raporda, yurtiçi geliştirme hariç diğer yöntemlerin hiçbirinde yerli sanayinin yeterli bilgi birikiminin sağlanamayacağı belirtildi. Yurtiçi geliştirme seçeneğinin değerlendirilmesi durumunda, üretim altyapısından ziyade tasarım altyapısının daha kritik olduğu kaydedildi. Türk özgün helikopteri hedefine ulaşılmasının, bütün çalışmaların tek merkezden kontrolü ve gerçekçi bir planlama ile mevcut Türk Savunma Sanayii tesislerinin kullanılarak ve eksik alanlarda ilave bazı ek yatırımlar yapılarak mümkün olabileceği vurgulandı.



http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1189982&keyfield=656D726520736F6E63616E Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz