YÜKSEK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ PROJESİ

Başlatan Subutay, 02 Nisan 2009, 01:49:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce SSM hangi sistemi seçecek?

S-400(Rusya)
S-300(Rusya)
Patriot(ABD)
HQ-9(Çin)
Arrow(İsrail)
Aster-30
Alıntı yapılan: turkbordobereli - 17 Ağustos 2014, 15:21:53
Alıntı yapılan: Nutuk - 16 Ağustos 2014, 21:59:00
Benim gonlum Cin sisteminden yana. Allah Fransizin eline dusurmesin.

Haklısınız , Göktürk-1 projesinde az çektirmediler bize.Türk mühendisleri fabrikanın dışında bir konteynerda tuttuklarını duymuştum , çoğu ülkeye dönmek istiyormuş.Mobbing uyguluyorlar adeta.Ama sistemleri fena değil açıkcası , İtalya'nın bize karşı yakınığını kullanıp ortak üretim sözü falan verilirse bence bir sürpriz yaşayabiliriz.Ama ben Rusya konusunda da tereddütteyim.Rusya S400 satabiliriz başka ülkere falan demeye başladı.Ukrayna meselesinden dolayı ağır ambargolar yiyor , ekonomik olarak sıkıntıya düşmemek için bu ihaleye ihtiyaçları olabilir belki.

ASTER SAMP/T'yi gorece olarak begeniyorum ama yukseklikte biraz eksik kaliyor, 20km ile. Bunu Fransizlar'da idrak ettigi icin Aster block2'yi gelistirmek istiyorlar hatta bir ara Turkiye samp/t secerse block 2 gelistirmesine dahil etme gibi sozler de olmustu.

Kisaca soylemek gerekirse S-300, SAMP/T, HQ-9, Patriot sistemleri zaten ozu itibari ile ulasabildikleri yukseklikten dolayi ICMB savunmasi yapamiyor, hatta uzun menzilli 500km+ ballistik fuzeleri vurmasi bile zor. Zaten SSM ne diyor, oncelikle hava savunma fuzesi, ballistik savunma ikincil onemde diyor.

Durum boyle ise o zaman yuksek irtifa onem kazaniyor: HQ-9 ve S300 ler 27km irtifaya cikabiliyor, Patriot 24km ve Aster 20km.
27km ile HQ-9 zaten mevcut tum savas ucaklarini vurabilecek irtifaya cikabiliyor, ASTER fuzesi sinirda kaliyor. Patriot fuzesini binbir Amerikan kisitlamasindan dolayi secmememiz gereken fuze oldugunu var sayarsak geriye HQ-9 bence en akilci secim olarak kaliyor. Ha S-400 bu arada 400km menzil ve 30km irtifa ile daha bir guzel olabilirdi ancak Ruslar pek teknoloji paylasimina yanasmaz. Mesajı Paylaş

Irtifa faktoru ozellikle 20,25-30km irtifalardan söz ediyorsak biraz taktik balistik füzelerin klasmanina giriyor aslinda orasi yoksa bir savaş jetini o irtifaya cikmasi icin kafayi yemis olmasi gerekir. Þöyle de birşey var aster 20km irtifa var 20.100m de jeti vuramaz diye birsey yok tabiki bunlar tam olarak vermiyorlar taban menzili o yuzden takilmamak gerek fazla. Biraz menzilden kirpar adam en kotu yakit irtifa yakmaya calisir 30da bile oper atar. Fakat balistik savunmada ise yaramaz orasi ayri. Bilmem kac km hizda gelen terminaldeki bir taktik balistik fuzeye o irtifada hizinizi yavaslarken etkinlik saglayamazsiniz. Nefes gerek. Bence hava kuvvetleri balistik savunmasi ile hava soluyan hedeflere karsi savunmasini yuksek irtifada ikisi bir arada degerlendirmeli yoksa acikcasi buyuk aptallik olur bu kabiliyet kesinlikle kazanilmalidir. Bu arada Türkiye makamlarina HQ-9"C" teklif edilmiştir. O fuzenin detaylari tam olarak bilinmiyor. Sayisal veriler acisindan en azindan bilinmiyor. Fakat 30km irtifa ve 200+- bir menzil söz konusu. Mesajı Paylaş

#602
TBM kabiliyeti için gereken kıstaslar hava savunmasından epeyce farklıklar gösteriyor aslında.Scud türevi bir TBM yakalamak ve imha etmek attığınız önleyici füzenin o irtifalardaki atmosfer şartlarına karşı  davranışlarından tutunda çarpışma noktası hesaplamlarına kadar bir dolu bilinmezin dikkate alınmasını gerektiriyor.ABD sırf bu engeli (Alt katman TBM kabiliyeti)aşmak için patriot MSE füzesini geliştirdi.Burada en önemli noktalardan biri korumakla yükümlü olduğunuz alan ve bunun için gerekli savunma sisteminin maddi olarak getireceği yükün altından kalkabilme meselesi.Türkiye özelinde belkide en uygun angajmanı sağlayabilecek olan THAAD (Çevre tehditlerin 300-800 km menzilli TBM lerin yoğunlukta olmasından kaynaklı olarak) füze sistemi maalesef bu projede sunulan tekliflerden biri olmadı.Sanırım bizim yetkililerimizden de bununla ilgili bir talep gitmedi.



Þimdi...ilk aşamada HQ-9C ile acil ihtiyacı giderirebilirsek (Proje baskılar veya başka nedenlerle iptal olmazsa) ikinci aşamayı THAAD benzeri yerli yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemini geliştirmek üzerine inşa etmeliyiz.Ancak bu durumda ihtiyacımızı hem maddi giderler-harcamalar anlamında hemde taktik ihtiyaçların yeterince karşılanması anlamında yeterince karşılanacağını düşünebiliriz.

http://www.lockheedmartin.com/us/products/thaad.html
http://missilethreat.com/defense-systems/terminal-high-altitude-area-defense-thaad/
http://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_High_Altitude_Area_Defense Mesajı Paylaş



Tabloda goruldugu gibi atmosfer disina cikabilen savunma fuzeri olmadikca etkili bir balistik fuze savunmasi zor, sadece inis ve son 30km altinda hizla hedefine dogru dusen balistik fuzelere karsi koruma yapabilir S300, S400, HQ9, Aster ve patriot gibi sistemler. Yani son derece dar bir alan koruyabilir.

Amerikan PAC3 fuzesinin menzili neden 30km oldugu apacik ortada, daha fazla menzil gerekmiyor onemli olan o irtifalara cikabilmek.

Simdi Turkiyenin gerceklerine bir bakmak gerek, birak balistik fuze korunmasi dogru durust ucaklara karsi bir fuze savunma sistemimiz bile yok. Bunu halletmeden fuzelere karsi savunma sistemleri dusunmek biraz abest zaten Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Nutuk - 21 Ağustos 2014, 09:04:12
birak balistik fuze korunmasi dogru durust ucaklara karsi bir fuze savunma sistemimiz bile yok.

Rusya'nın elinde Mig 31 Foxhound gibi servis tavanı 20.000 metreye çıkıp, bu irtifada 2.83 Mach hıza erişebilen ve de 300 km+ menzilli R33 füzesi taşıyan canavarı ne hikmetse görmezden gelip bölge ülkelerinin SCUD, ÞAHAP serisi füzelerle kafayı bozuyoruz. Ayrıca Ermenistan ve Suriyenin elinde aktif Mig 25 serisi uçaklar varken...  Yüksek İrtifa Hava Savunma ile Alt-Orta katman TBM önleme kabiliyetini ayırıp projeyi öyle değerlendirmek lazım. Mesajı Paylaş
DÜNYADA BÜTÜN GERCEKLER 3 MERHALEDEN GECER.
1. iLK BAÞLARDA HAFİFE ALINIR ÖNEMSENMEZ
2. ARKASINDAN ÞİDDETLİ BİR DİRENİÞ VE BASKIYA UĞRAR.
3. EN SON TAM BİR DOĞRU OLARAK KABUL EDİLİR..

Derken böyle bir haber düştü.

Tough China has been the front runner, Turkey has now turned toward France regarding the tender for a multi-billion dollar air defense system, according to unnamed sources close to the Undersecretariat for the Defense Industry (SSM) who spoke to Today's Zaman on Monday.
The sources said that SSM Undersecretary İsmail Demir held a secret meeting in France with the firm Eurosam regarding interest in the tender, which is expected to be one of the largest military projects in the history of the Turkish Republic.
Last year, Turkey chose a Chinese company for the tender, however the deadline for the tender has since been extended several times, allowing Turkey to pursue offers from other bidders.
If negotiations with the Chinese do not continue, Eurosam is second in line, while an American company has third priority, according to sources.
Ankara said last year that the $3.4 billion high technology offer from China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC) would enable Turkey to co-produce the missiles and thus build a strong national defense industry, a factor that played a critical role in the initial selection of the Chinese firm.
CPMIEC is under US sanctions for selling items to Iran, Syria and North Korea that are banned under US law to curb the proliferation of weapons of mass destruction.

http://www.todayszaman.com/business_tur ... 56052.html Mesajı Paylaş


Alıntı yapılan: tumucin - 21 Ağustos 2014, 20:27:13
Eurosamami   dönüyor isler

Daha önce yazdığım köşe yazısında bu ihtimalin yüksek olabileceğini söylemiştim.Benimde aklıma yatıyor gibi.Ancak daha önceki sayfada NUTUK'unda söylediği gibi Allah Fransız'ın eline düşürmesin 2035te falan alırız büyük ihtimal sistemleri :) Mesajı Paylaş

Bana kalırsa Çin ile pazarlıklardaki pürüzü aşmak için blöf yapılıyor.Çinden daha fazlasını koparmanın yolu olarak sanırım bu  yol seçilmiş.Ben halen Çin ile sözleşme imzalanacağı konusundaki kararımı koruyorum ve umarım öyle de olur. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: AVCI - 22 Ağustos 2014, 14:05:30
Bana kalırsa Çin ile pazarlıklardaki pürüzü aşmak için blöf yapılıyor.Çinden daha fazlasını koparmanın yolu olarak sanırım bu  yol seçilmiş.Ben halen Çin ile sözleşme imzalanacağı konusundaki kararımı koruyorum ve umarım öyle de olur.
x2
Yok Nato sistemine uymazmis, yok Nato fuze savunma sistemine entegre olmazmis. Sanki fuze savunmasinini dort dortluk yapabilen sitemler de.
Nedense bu Nato muttefiklerimiz bizi cok severmis, bize dinleme bile yaptiriyorlar. Herhalde sunu dusunerek yapiyorlardir: Turk dostlarimiz cekingendir bizden direk birsey istemezler bari caktirmadan biz dinleyelim dostlarimizin ihtiyaci nedir ogrenelim. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz