300 bin profosyonel asker herkese 3 ay askerlik

Başlatan Falcon, 27 Ekim 2010, 00:19:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

300 bin profosyonel asker herkese 3 ay askerlik Askerlik süresi ve bedelli askerlik konusunda kamuoyu Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner'in Başbakan Erdoğan'a verdiği brinfinge kilitlendi.
Koşaner'in sunumda asker ihtiyacına dayanak olarak mevcut Kırmızı Kitap'ı gösterdiği öğrenildi. Ancak Kırmızı Kitap yeniden yazılıyor. Bir dönem savaşın eşiğine geldiğimiz ülkeler artık tehdit değil.

Kamuoyu aylardır askerlik süresi ve çıkması muhtemel bedelli askerlik tartışmaları ile meşgul. Konu ne zaman gündeme gelse Başbakan Tayyip Erdoğan 'Verilmiş sözümüz yok' deyip alacağı brifingden sonra kararı vereceklerini ama son sözü hükümetin söyleyeceğini ifade etti.

21 Ekim'de Başbakan Erdoğan Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'den kapsamlı bir brifing aldı. Koşaner, brifinge Genelkurmay ve MSB'nin askere alma, personel ve hukuk uzmanlarından oluşan teknik bir heyetle katıldı. Başbakan Erdoğan'ın yanında ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, MSB Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Fakat toplantının sonunda kamuoyundaki merakı giderecek bir açıklama gelmedi. Başbakan Atina yolunda 'Genelkurmay'ın yaptığı çalışma güzel, devam edecek' dedi.

Peki toplantıda askeri kanat ne sundu, sivil kanatın tepkisi nasıl oldu?

Edinilen bilgilere göre Koşaner ve ekibi askerlik süreleriyle ilgili ayrıntılı sunum yaptı. Türkiye'de ki nüfus artışı, üniversite mezunu sayısı, Türkiye'nin stratejik tehdit algılaması gibi unsurlar masaya yatırıldı.

İÞTE TSK'NIN RÖNTGENİ
Bugüne kadar üzerinde spekülasyon yapılan birçok veri de net şekilde ekrana yansıtıldı. Mesela TSK'nın sivil memur dahil personel sayısı 730 bin olarak kayıtlara geçti. Bu rakamın açılımı şöyle;

470 bin er ve erbaş. Yedek subaylar dahil 46 bin subay var. 100 bin astsubay, 70 bin uzman ve 50 bin sivil memur var. 360 adet general ve amiral de TSK'da görev yapıyor.

Maaş ödenen personel sayısı 275 bin kişi
470 bin er ve erbaşın dağılımı ise şöyle. 470 bin kişilik kuvvetin 170 bini Jandarma'dan. Jandarma'da maaş ödenen personel sayısı Sahil Güvenlik dahil 70 bin kişi.

Kara Kuvvetleri'nde maaş ödenen personel sayısı 120 bin. 470 bin kişilik er ve erbaşın da 240 bini Kara Kuvvetleri'nde. Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde ise 30'ar bin er ve erbaş var. Generallerde ise dağılım şöyle: 110'u Hava ve Deniz, 220'si Kara Kuvvetleri. 30'u da Jandarma'da.

Bu önemli bir gösterge çünkü Türk ordusunun Kara Kuvvetleri ağırlıklı yapılandırıldığı görülüyor. Oysaki gerek etrafımızdaki deniz yoğunluğu gerekse de bulunduğumuz bölgenin hassasiyeti nedeniyle Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin güçlendirilmesi öngörülüyordu. Org. Hilmi Özkök döneminde yapılan stratejik planda ağırlığın Deniz ve Hava Kuvvetleri'ne kaydırılması öngörülüyordu. Ayrıca Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde er ve erbaş sayısının çok az olması bu iki kuvvetin fiilen profesyonel askerliğe geçtiğini gösteriyor.

Koşaner ve ekibi tarafından yapılan sunumda dikkat çeken noktalardan birisi de şu: Ordunun stratejik vizyonunda Kara Kuvvetleri ağırlığını sürdürecek.

ASKERİN REFERANSI KIRMIZI KİTAP
Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in sunumunda dikkat çeken nokta asker ihtiyacının belirleniş şekli. Çünkü nüfus verileri ve stratejik hedefler üst üste konduğunda çıkan asker ihtiyacı 850 bin kişi olarak tespit ediliyor. Yani bırakın askerlik süresinin kısaltılması ya da bedelli çıkartılması, TSK'nın projeksiyonuna göre Türk Ordusu 120 bin eksik personelle hizmet veriyor.

Sunumda kuvvet komutanlıkları ve ordu seviyesinde alternatif senaryolar masaya yatırıldı. Kırmızı Kitap'taki tehdit algılamalarına göre bulundurulması gereken asker sayısı belirlendi.

Bütün sunumun özeti şu: Yapılan açıklamada da olduğu gibi asker sayısı yetmiyor, bırakın kısaltmayı mevcut şartlar içinde askerliğin uzatılması gerekiyor. Yani kısa ya da uzun dönem ayrımını kaldırıp herkese eşit süreli askerlik adı altında 12 ay askerlik modeli öneriliyor. Bu esnada not edelim; kısa dönemin 8 aya çıkarılması uzun dönemin 12'aya indirilmesi gibi muhtelif senaryolarda dile getiriliyor ama işin özü şu: Mevcut denklemde askerlik kısalmaz.

SİYASET BELGESİ YENİDEN YAZILIYOR
Koşaner'in yaptığı sunumda asker ihtiyacına dayanak olarak mevcut Kırmızı Kitap yani Milli Güvenlik Siyaset Belgesi referans alınıyor. Muhtemel riskler, düşmanlar, tehditler ve uluslar arası yükümlülükler.

Fakat bir gerçek daha var. Þu anda Kırmızı Kitap yeniden yazılıyor. Bir dönem savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye tehdit olmaktan çıktı. Yunanistan ile -Özellikle son günlerdeki gelişmelerde teyit ediyor- buzlar çözülmek üzere. Yani Türkiye 'üç tarafı deniz dört tarafı düşman' konseptinden çıkıyor.

Böyle olunca da asker ihtiyacını yeniden ele almak kaçınılmaz. Ayrıca AB uyum programı çerçevesinde sınırlarda jandarma yerine sınır polisleri yer alacak. Jandarma'nın da şehir merkezlerinde kalan sorumluluk alanlarını kademeli olarak polise devri söz konusu. Hal böyle olunca da askerlikle ilgili kararında hemen bugünden yarına çıkması mümkün gözükmüyor.

Peki, sivil kanattaki hava ne? Açıkçası bedelli konusu net değil ama 'eşit süreli askerlik' adı altında üniversite mezunlarıyla ilkokul mezunlarının 12 ay eşit süreli askerlik yapmasına sıcak bakılmıyor.

Hükümetin bu konudaki tavrı son şekli verilmese de 'Ordu profesyonelleşsin. 300 bin civarında maaşlı ve etkin bir yapıya dönüşsün. Fakat zorunlu askerlikte tamamen kalkmasın. 3 aylık gibi bir periyotla temel askerlik hizmeti verilsin' gibi. Bedelli konusunda ise 'adalet duygusunu zedelemeyecek bir formül' arayışı sürüyor.
Mesajı Paylaş
  • Gösterim 9,696 
  • Türk Silahlı Kuvvetleri
  • 15 Yanıtlar



Şahşi fikrimce Profesyonel bir ordu kurulsun gerçekten askerlikten anlasın yani adamın meslegi o olsun .Şuandaki sistemdeki askerlik devam etsin gönüllü olarak gitmek devam etsin 3 ay degilde  biraz daha uzun biraz olsun tam bir egitim olsun.Gerçektende yani Profesyonel herşeyiyle tam donanımlı asker olsun yani tabi bu profesyoneller zaten şuandaki Sat-Sat özel birliklikler olacaktır.Bunlar profesyoneldir ama silah donanım ve gerekli her tehçizat üniforma olsun silah olsun uydu destek olsun telsiz olsun helikopter destek olsun herşeyiyle tam bir profesyonel bir askeriye olsun normal böyle karadeniz olsun ege olsun marmara olsun iç anadolu akdeniz olsun buralar zaten sakin noktalar buralarda diger askerleri gönülleri egitimleri ve askerligini geçirsin buralarda egitilsin ama onlarda tam egitim alsın ya bu profesyoneller kadar profesyonel olmasada onlarda profesyonel olsun mevcut durumdaki askerlik uygulaması olan gönüllü askerlikteki askerlerimizide gerekli bölgelerde konuçlandıralım ama Profesyonel gerçekten savaşmayı sadece savaşmayı bilen bir ordu kurulması gerekir.Birlikler var özel birlikler ve sat-sas olmak üzere ama bunları bir çatı altında toplayalım tam profesyonel askerlerimiz olsun.

Saygılar.... Mesajı Paylaş

deniz ve hava kuvvetlerimizde profesyonel bir orduya geçiş zor olmayacaktır , ama kara kuvvetlerimizde   şu anda elimizdeki  imkanlarla bu  imkansız görünüyor. 
ciddi eksiklerimiz var  ve bu eksikleri bir şekilde asker sayısını fazla tutarak doldurmaya çalışıyorduk
günümüz şartlarinda işe yarar 900 kadar tank ve 7 tane saldırı helikopteri  ,hava savunma sistemlerini seyir füzelerini hesaba katınca kara kuvvetlerimizin eksiklikleri malesef çok fazla olduğunu görüyoruz  profesyonel orduya geçiş süresinde bu eksikliklerin giderilmesi bence şart.. Mesajı Paylaş

Kara kuvvetlerinde geçersek zaten iş bitiririz istedigimiz her yerde  ;) Mesajı Paylaş

Bence 250 bin profesyonel asker + 6 ay uzun dönem 4 ay kısa dönem olmalı askerlik ayrıca kara kuvvetleri eksiksiz bir şekilde modern techizatlarla donatılmalı(tank ve taarruz helikopteri yapılıyor anka da silahlandırılırsa bu iş büyük boyutta halledilmiş olur). Mesajı Paylaş
Güçlü Ekonomi , Güçlü Ordu , Güçlü Türkiye

Alıntı yapılan: boxer - 27 Ekim 2010, 21:38:00
Bence 250 bin profesyonel asker + 6 ay uzun dönem 4 ay kısa dönem olmalı askerlik ayrıca kara kuvvetleri eksiksiz bir şekilde modern techizatlarla donatılmalı(tank ve taarruz helikopteri yapılıyor anka da silahlandırılırsa bu iş büyük boyutta halledilmiş olur).
Yani makul deger bencede tam bir şekilde  eksiksiz olcak işte o zaman müthiş olur Mesajı Paylaş

fransa = 340 000 toplam asker
almanya= 247 bin toplam asker
İtalya= 195 bin toplam asker   
türkiye= 700bin civarında  olmakla birlikte her dönemde asker sayısı değişiyor yani ciddi anlamda bir düzensizlik var Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: enes38 - 28 Ekim 2010, 09:43:33
fransa = 340 000 toplam asker
almanya= 247 bin toplam asker
İtalya= 195 bin toplam asker   
türkiye= 700bin civarında  olmakla birlikte her dönemde asker sayısı değişiyor yani ciddi anlamda bir düzensizlik var
Ve şöyle bu askerler tam donanımlı bizde g-3 adamda g41 hk 417 orduda adam olması sorun degil çokluk yada azlık sorun degil önemli olan
nitelik ve nicelik 1 milyon askerin olsa ve sen onu iyi donatamıyorsan bir anlamı yok 300 yada 250 bin profesyonel normal askerlikte herkese 4 yada 5 ay askerlik zaten jandarması polisi normal görevlerine devam edicektir :) Mesajı Paylaş

300 bin profesyonel askerin aylık gideri kişi başına 3500 tl şeklinde düşünürsek (maaş  sigorta vb. masraflar) aylık 1 milyar doları aşıyor
yıllık 13 milyar dolar sadece asker maaşları yapıyor ki bu miktara silah alımları  zorunlu askerler ve diğer  masraflarda dahil edilirse ozaman bu miktar bizim kaldırabileceğimizin çooook üzerine çıkar   yani bu sistem bu şekilde olmaz  kesinlikle daha farklı düşünülecektir.
ya  zorunlu askerliği kaldırmaları lazım yada profesyonel orduyu daha küçük tutmaları lazım  aksi taktirde bize pek faydası olacağını sanmam , ayrıca zorunlu askerliğin kaldırılması demek seferberlik durumunda savaşmasını bilmeyen eğitimsiz halk demektirki buna kesinlikle karşıyım yani profesyonel orduyu biraz daha küçük tutsunlar  mesela 150~175 arası ideal
not :bir astsubayın maaşı 2500 tl civarındadır  onu esas alarak  maaş hesaplamasında bulundum.  subay ve uzman erbaşların ortalaması şeklinde düşünerek hesap yapmaya çalıştım ama hesaplar tamamiyle benim hayali hesaplarımdan başka birşey değildir  kabaca yapılmış doğruluk payı tartışılır hesaplardır. Mesajı Paylaş

Profesyonel askerler 200 bini geçmez zorunluda bir düşüş olur aslında bunu destekleyecek şöyle bir sistem koysalar ya bedelli degilde askere gitmeyenlerden bir miktar para alarak artık kaç ay askerlik 5 mi 7 mi 10 mu bu durum içerisinde onlardan para toplayarak bir kısmını ödeyebiliriz.
Hem o kısımda bu durumda askere gidemeyenlerden ve bunlarla ugraşmaktan kurtulursun profesyonel asker zaten o sayının yarısı yada biraz daha fazlasıdır normal askeri faaliyetler için zorunlu olan askerlik ise askeri açık verilirmi yani sayıca profesyonel ordu olsa diger herşeyden kurtulucaksında bu asker sayısı tüm yurta yeter mi  ??? .Bide zorunlu askerlik kalkarsa ne olur hiç askerlik egitimi almayanlar olursa onlar ne yapcaklar
bu durumda zorunlu devam eder biraz daha donanımlı olur süre zarfı küçültülür askeri harcamalar düşer ideal orduda 150 ile 200 bin arasında olursa gerçekten iyi olur .Ege akdeniz gibi yerlere bu egitim alanları yollarız karadeniz gibi dogu anadolu ve iç anadoluda ve güneydogu anadoluda profesyonel askerlirimizi konuçlandırırız . Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz