KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
82 (41.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.7%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.7%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.7%)

Toplam Oy Verenler: 196

Alıntı yapılan: serkan1976 - 10 Aralık 2023, 10:42:05
#TUSAÞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil :💢Topu yok çünkü topun bir anlamı yok, top menziline kimse girmiyor...

Benim duyduğum son açıklama bu.....Sonrasında bir şeyler değiştiyse bilemem...

Bu laf ilk kez vietnam savaşında yumurtlanmıştı, sonrasında zaman zaman çıkar birileri bunu geveler Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: DelKu - 10 Aralık 2023, 13:42:02
Alıntı yapılan: serkan1976 - 10 Aralık 2023, 10:42:05
#TUSAÞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil :💢Topu yok çünkü topun bir anlamı yok, top menziline kimse girmiyor...

Benim duyduğum son açıklama bu.....Sonrasında bir şeyler değiştiyse bilemem...

Bu laf ilk kez vietnam savaşında yumurtlanmıştı, sonrasında zaman zaman çıkar birileri bunu geveler

Haklısınız, bu sıklıkla "geveleniyor." Ancak iş bu kez değişebilir. Çünkü yakın angajmana loyal-wingman dronlar girer bu defa. Bu opsiyona rağmen, yine de topa ihtiyaç duyulabilir mi? Evet, olabilir. Herşeyi zaman gösterecek. Mesajı Paylaş

#4972
Alıntı yapılan: Kaptan-I Derya - 10 Aralık 2023, 10:46:37
Alıntı yapılan: Yasar - 10 Aralık 2023, 04:24:01
Alıntı yapılan: Denizci16 - 10 Aralık 2023, 01:40:14
Gökhan füzesinden bahsetmişken füzenin booster'ı olacak demi.

Þundan dolayı soruyorum RAMjet mach 1 üstü hızlarda çalışmaya başlıyor diye biliyorum.

Kısaca ya booster ile füzeyi bu hıza çıkartcaz yada uçak 1 mach ve üstüne çıkacak ateşleme için

Yanlış biliyorsam Arkadaşlar düzeltsin.

Evet Kaan gerekirse mach 1.8 yaparken bile hava hava füzelerini ateşleyebilmeli
Gökhan füzesi sıvı/jel yakıtlı ramjet motoru olan bir füze olacak. Ramjetler teorik olarak 0.8 Mach hızda devreye girebiliyorlar. Uçak 1.3 Mach yapıyorsa ramjet çalışmaya başlayabilir. Ama Gökhan'da da mutlaka bir katı yakıtlı booster kademesi olacaktır. Burada booster için gerekli katı yakıtı koyacak yer önemli. Meteor'da booster'ın kullandığı toz katı yakıt yanma odasında depolanıyor ve nozülsüz entegre booster bölümünde yakılarak Meteor 1.5 Mach hıza ulaştırılıyor. Yanma odasındaki toz kuru yakıt bitince yanma odasının çeperlerine yapıştırılmış ramjet kuru yakıtı istenilen miktarda, hava jetleri ile safiha safiha soyularak yakılıp ramjete itki veriyor.
Gökhanda'da yanma odası kuru yakıt deposu olarak aynı şekilde kullanılabilir.
Gökhan ortaya çıkıp kendisini gösterinceye kadar bizim bu işi nasıl çözdüğümüzü bilemeyeceğiz.
Brahmos ta sıvı/jel yakıtlı ramjet itkili motor kullanan bir füze. Ancak katı yakıtlı booster kademesi ayrı ve füzeyi 1.5 Mach hıza taşıdıktan sonra kopup ayrılıyor.

F22'nin her türlü bilgisi gizli olsa da, bazı makalelerde 1.5 Mach hızdayken füze atabilme kabiliyetinden bahsedildiği gözönünde tutulursa, bu hızda kapak açabiliyor demektir. Ancak F35'in de aynı teknoloji sınıfından geldiğini ve 20000feet altında çok düşük hızlarda kapak açabildiği bilgisi olduğunu düşünürsek, f22'nin de çok yüksek irtifalarda Mach üstü hızlarda kapak açabildiği ve düşük irtifalarda da hız limitiyle sınırlı olduğu gerçeği ortaya çıkar.

Yani KAAN'da çok yüksek irtifalarda Mach üstü hızlarda kapak açsa da, düşük irtifalarda ancak hızını düşürerek kapak açabilecek demektir.

Ben onun için bu stealth uçakları pek sevmiyorum. Çok kısıtlayıcı şartları var.
Delta kanatlı (RCS değerleri yapısal olarak düşük) EF2000 gibi uçaklar bence çok daha kullanışlı uçaklar. KAAN'da beast-mode 'da çok daha faydalı bir uçak olacak bizim için.

Sn Yaşar Gökhan füzesinden öğreneceğimiz yakıt ve ramjet teknolojileri ile Atmaca, Som füzelerinin ses üstü modelleri aynı boyutta iken aynı menzilde gelir mi? (Elektronik ve aerodinamik olarak ses üstüne adapte edilmiş şekilde olacak şekilde). Yani Atmaca ve Som'u aynı boyutta aynı şekilde ses üstü aynı menzile bu Ramjet motorlar ile atabilir miyiz?
Her iki füze de süpersonik olacaktır ramjet ile. Zaten Gökhan'dan sonra ikinci adım yerli Brahmos füzesi olacaktır. Jel/sıvı yakıtlı olması da bunu işaret ediyor.
Hedefine çarpış hızı 2.8mach Brahmos'un. Yukarıdan uçarken 3.5+ Mach hızla uçuyor. Denizi yalarken 2.8 Mach la gidiyor.
Tabii dediğiniz gibi yapısal ve aerodinamik olarak tasarlanmaları gerekecek. Dolayısıyla boyutları ve performans verileri farklı olacaktır.

Bugün denizi yalayan harpoon ya da Atmaca gibi bir füzeyi gemi radarları gördüğünde en fazla 80-90 saniye reaksiyon zamanları oluyor. Brahmos,ta bu 20-25 saniyeye düşüyor.

Bu konuda SOM çok avantajlı. Çünkü yapısı stealth. Gemi radarlarının görmesi çok zor. Hem ebadı hemde stealth yapısı ve boyasıyla çok daha etkin bir füze SOM. (SOM-J ve SOM-C gemileri vurabilecek füzeler) Mesajı Paylaş

#4973
Alıntı yapılan: mehmet05 - 10 Aralık 2023, 13:32:56
Alıntı yapılan: serkan1976 - 10 Aralık 2023, 10:42:05
#TUSAÞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil :💢Topu yok çünkü topun bir anlamı yok, top menziline kimse girmiyor...

Benim duyduğum son açıklama bu.....Sonrasında bir şeyler değiştiyse bilemem...

Hatalı bence herkes stealth olursa iş yine topa kalabilir.

Mehmet Bey ben yanlış biliyor da olabilirim ama stealth böyle birşey değil ki...

2 stealth uçak birbirlerine doğru uçuyor , birbirlerini radarlarında göremiyorlar sonra uçaklar birbirlerine yaklaştığı an aniden pilotlar göz teması sağlayıp it dalaşına geçiyor gerekirse de makinalı topu kullanıyor...Böyle bir durum olmaz ki...

Bütün stealth uçaklar radarda görünür.. Ama atıyorum , normal X uçak 90 km'den radar da görünür ; stealth Y uçak 10 km'den görünür - tespit edilir ... 10 km'den makinalı topla stealt uçak mı vuracağız ben anlayamadım... Mesajı Paylaş

#4974
Bazen mühendisler çok karmaşık problemlerin çözümüne veya çok kompleks yapıların projelendirilmesine o kadar odaklanır ki, basit düşünmeyi unutur.

Aslında bu bir mühendislik hastalığıdır ve çok normaldir. Zihin sadece o en zor problemi çözmeye odaklanır. Basit durumları düşünemez olur.

Eminim 5. nesil Kaan en karmaşık hava çatışmaları, derin saldırı kabiliyeti, vb. için projelendirilip en gelişmiş mühimmatlarla ve ekipmanlarla (Gökhan, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM, Atmaca vb. füzeler, aesa radar, elektronik harp kabiliyeti, sensörler vb.) donatılmıştır. Ve eminim bu görevleri de en başarılı şekilde yerine getirecektir. Bundan şüphem yok.

Peki ya barış zamanında ve basit müdahale gerekliliklerinde ne olacak?

Örneğin şöyle bir durum:

Egede uluslararası sularda kıyıdan 50 km uzakta balıkçı teknemize yunan sahil güvenlik botunun ateş açtığı, ölü ve yaralıların olduğu, yardım istendiği, denizden müdahalenin çok geç kalacağı, bu nedenle hava kuvvetlerinden yardım istendiği ve alçak geçiş yapılarak Yunan botunun 100 m önüne uyarı ateşi açılması gerektiği bir durumda Kaan hangi mühimmatı kullanacak?

Veya bir görev dönüşü tüm hava yer mühimmatları biten Kaan, üsse geri dönerken, karada gördüğü bir fırsat hedefine saldırmadan selam verip mi geçecek?

Özellikle de F-16'ların ve F-4'lerin emekli edildiği, elimizde sadece Kaan ve Hürjet'in olduğu, hem Kaan'da hem Hürjet'de topun olmadığı düşünüldüğünde...  Bu tür basit senaryolarda sizce hangi uçak ve hangi mühimmat kullanılabilir?

E bu uçak her zaman Egede F-35 ile it dalaşı yapmayacak. Bu tür görev ve senaryoların da düşünülmesi gerekir. Sonra gazetelere "100 milyon dolarlık uçak yaptık, balıkçı teknesini kurtaramadı" diye manşet oluruz. Benden demesi...

Yani demem o ki o topun konulması lazım vesselam...
Mesajı Paylaş

Milli Muharip Uçak KAAN'ın uçuşa elverişli iniş takımı, uçuş bilgisayarı ve diğer uçuş ekipmanlarının entegrasyonu tamamlandı.

Uçağın tüm statik ve sistem testleri tamamlanarak uçuşa elverişli hale getirildi.

Kaynak: https://twitter.com/avionot/status/1733935212307116099 Mesajı Paylaş

Uçuş bilgisayarı ithal mi yoksa yerli mi ? Mesajı Paylaş

gerçekten olmayacak mı top?
ben dahili bir top   olacağını hatırlıyorum.

savaş uçağı her zaman savaş uçağıyla karşılaşmaz ki.
Kaan   uçuş sırasında  bir insansız  uçakla  dronla filan karşılaşırsa  füze atması  çok pahalıya gelebilir,  hele de 2033  sonrası  göklerdeki  dron   sayısı bu günküne  oranla belki  beş   belki on  kat artacakken.
insansız uçaklara karşı  hava savunma  füzelerle değil  namlulu sistemlerle  yapılmalı ki  astarı yüzünden pahalıya gelmesin.
uçakta dronlara karşı  en azından 4  angajman  sağlayacak  mühimmat ve en azından  20mm  top gerekli bence.
lüzum yok ne demek?
asıl  şimdi işe yarayacak uçak topları.
umarım şakadır.
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mavi1991 - 11 Aralık 2023, 00:08:58
Uçuş bilgisayarı ithal mi yoksa yerli mi ?

TÜBİTAK-BİLGEM tarafından yerli olarak üretildi. Mesajı Paylaş

Hürjet'inki ithal diye duymuştum, yani görünüşe göre bir basamak atlamışız.... Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz