KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
82 (41.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.7%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.7%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.7%)

Toplam Oy Verenler: 196

Geleneksel Türk anlayışı: Büyük iyidir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 04 Mart 2024, 21:21:41
Boyu değişebilir ama bunu bir beklenti gibi değil geliştirmenin bir normali olarak görmek gerekiyor. İlla da boyunun küçülmesini beklemek doğru değil Belki eşit ihtimal değil ama boyunun uzaması da küçülmesi kadar olası yani. Tabi ki aynı ölçülerde kalması en olası ihtimal. Görünmezliğe boyutu çok etki ediyor mu endişe etmeye gerek var mı bilemiyorum çünkü dev gibi B2 de gayet görünmez uçak. Uçağın şekli değişecek diye düşünceler var ama kontraplaktan maketi bile nerdeyse şimdiki hali gibiydi değişse oradan sonra değişirdi.

Kim uydurdu kısalacak diye , Tolga Özbek mi? Tasarım da küçük değişiklikler olur da boy kısalacak nasıl bir tabir ? Binlerce saatlik simülasyonlar sonrası yapılıyor o tasarımlar... Mesajı Paylaş

Biz Amerika değiliz şeklini sil baştan yapamayız. Bunun rüzgar tüneli testleri var yapısal hesapları var. Bu saatten sonra büyük değişimleri blok değişikliklerinde beklemek daha mantıklı. Burnuna çok takılan var ama bu garip burun yapısı uçakların SAR modları yaygınlaştıkça radomun ona uyum sağlamasından ileri geliyor sanıyorum. Eskiden radar gökyüzünü görürken şimdi neydeyse yeri izlemek daha önemli hal aldı. Radom ona göre garipleşti. F35 radomu da  biraz garip geliyor göze. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Ayrıca ikinci prototip için 2025 tarihinden söz edildi. Yanlış mı hatırlıyorum? Beni fazlasıyla korkuttu bu. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SH - 04 Mart 2024, 22:55:03
Ayrıca ikinci prototip için 2025 tarihinden söz edildi. Yanlış mı hatırlıyorum? Beni fazlasıyla korkuttu bu.

Doğru 2. prototip 2025'de uçacak dendi. 3 prototip de 2026'da diye hatırlıyorum.
3. prototip; radarıyla , bürfisiyle , toygunuyla , kaskıyla , DIRCM'ıyla falan tamamen hazır uçak olur, olmalı.
2027 de üretim başlamalı eğer 2028de 20 tane teslim edilecekse...
Yani kötü günler geride kaldı , önümüzde daha kötü günler var. Mesajı Paylaş

Benim Anlamadigim bir durum var bence arkada baska isler dönuyor olay şu;

Temel kotil 8 adet protoipi 2028 e kadar yapicaz teslim edicez diyor  ama ortamda dolanan bilgilere gore 3.prototip 2026 da ucucak kalan 2 yilda 6 ucagi nasil yapip ucurucaklar teslim edicekler birde bu 20 ucak icin de 2025 de baslariz 2028 sonuna teslim edicez diyor
Ozaman bu prototipler envantere giriyormu bilen varmı yani 20seri +8 prototip Kaanmı olcak yoksa prototiper dahil 20 Kaanmı teslim edilicek

Bence 2 ve 3. Bitmek uzere yoksa hatta bu yil sonuna 2.protip ucusu bile görebiliriz Temel bey bilerek boyle bilgi veriyor gibi iceride isler daha iyi bence yoksa 20 ucak imkansiz yetismez Mesajı Paylaş

"Görünmezliğe boyutu çok etki ediyor mu endişe etmeye gerek var mı bilemiyorum çünkü dev gibi B2 de gayet görünmez uçak. Uçağın şekli değişecek diye düşünceler var ama kontraplaktan maketi bile nerdeyse şimdiki hali gibiydi değişse oradan sonra değişirdi"

B2  yapan  firmaların elindeki teknolojiler ve  metaluruji  seviyesiyle  bizim elimizdeki  sanayinin  sahip olduğu   yetenekler aynı değil;  dolayısıyla  bu türden karşılaştırmalar tümden yanlış sonuca ulaştırır.
en basitinden,  sorarlar adama o B2'yi  yapan ülkenin yaptığı kaçıncı hayalet uçak  bu B2?
hayalet uçak teknolojisinde  nirvanaya çıkmış  bir ülkenin  yaptığı uçakla  bizim sanayimizin yapacağı uçağın  karşılaştırması  doğru  sonuç vermez yani.
ilk defa kendi savaş uçağını yapan bir sanayinin  radar izini düşürmek için  uygulayabileceği en pratik yol  boyutu küçültmektir;  ama dediğim gibi  o küçültme  öyle  çok dramatik bir küçültme olmaz.
biz videoya baktığımızda  muhtemelen fark edemeyiz o küçülmeyi.
bir de benim  asıl dikkat çektiğim şey  güç ağırlık dengesiydi zaten,  radar izinin düşecek olması bonus  oluyor.

önceki sayfalarda Predator  motorunun 115hp  olduğunu  belirtmiştim.  adamların elindeki  teknik  yetenek  öyle bir noktada ki,   TB2  motorundan bir tık daha güçlü bir motorla  neredeyse Anka'nın  silah ve  sensör  ağırlığını tam kapasite rahatça uçuruyor  o uçak.
bizim uçağın boş ağırlığının azıcık  düşmesi  gerekmiş olabilir.
simülasyonlarda bu sonuçlar çıkmıştır da,  bir de  kendi gözümüzle görelim  durumu dediler belki.
25 ton kalkış ağırlığı    ciddi bir  ağırlık,  f15'e  filan tur mu  bindirmiş  boş ağırlıkta sanki?

---
ben uçakta fiziksel olarak çok ciddi bir değişim beklemediğimi ta seçimlerden önceden beri yazıyorum;  hala aynı noktadayım.
o kadar süper bilgisayar,  en son model tasarım yazılımları,  rüzgar tüneli ve labaratuvar testleri...
uçağın görünüşünde  neden çok radikal bir değişim olsun ki?
Mesajı Paylaş

Kaan'ı F-35, F-22, F-15 gibi uçaklarla karşılaştırınca ne kadar büyük bir uçak olduğu anlaşılıyor. Muhtemelen tam kalkış yüküyle ağırlığı 35 tonu bulur. Mesajı Paylaş

KAAN'ın büyük olması iyidir.
Uçak küçük olunca VHF gibi bantlardan yayın yapan radarlardan gelen sinyalle rezonans yapıp yerini belli ediyor.
F-35 için L-band radarlarla böyle bir etki oluşturulabilir diyen analizler var mesela. Mesajı Paylaş

Boykaz bey 2 yılda uçağı yapmak bir takvim gereğidir o kadar sürede uçak gemisi inşa ediliyor taı bütün prosesleri oluşturmuş isterse bir ayda da uçağı üretir bundan sonra. Takvime göre proje planlaması var prototipler o plana göre tarihini bekleyecek bu üretim hızı kabiliyeti ile ilgili bir zamanlama değil. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz