KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
84 (42.4%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.6%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.2%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.6%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.6%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.6%)

Toplam Oy Verenler: 198

Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN için testler 6 adet prototip ile sürdürülecek. Çalışmalar hakkında Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir'in sorularını yanıtlarken şimdiden 6. nesil savaş uçağı çalışmalarına da başlanması gerektiğine dikkat çekildi:

"Aslında biz süreci hızlandırmak adına prototipleri çoğaltalım istedik. 6 tane KAAN yapacağız baştan söyleyeyim. Test KAAN'ları olacak ki aynı anda farklı testleri yapabilelim diye. Biz ne geliştiriyorsak geliştirelim, geçmişte yaşadığımız kendi tecrübelerimiz çok kıymetli. Üzerine katarak yeni fonksiyonlar nasıl eklemlenebilir, nasıl daha hızlı, daha ekonomik yapabiliriz her zaman gündemimizde oluyor.

"Ordumuzla çok uyumlu ve birlikte çalışıyoruz"

Bizim önemli avantajlarımızdan bir tanesi sahadaki kahraman ordumuz, kullanıcılarımız. Bunlarla çok uyumlu ve birlikte çalışıyoruz. Onların ihtiyaç duydukları sistemleri mutlaka ve mutlaka mühendislik gücüyle birlikte çalıştırıyor ve bir araya getiriyoruz. Daha sonra onların geri beslemelerini alıyoruz. Hızlı bir şekilde tasarımı sonladırıp devam diyoruz.

Biz KAAN'la ilk uçuşlarımızı gerçekleştirdik. Bu senenin şubat ayında ilk uçuş olmuştu. Sonra ikinci uçumuşuz yapıldı. Bu uçuşlar sonrasında hızlıca diğer test uçuşlarını yapabilmek üzere Savunma Sanayii İcra Kurulu'ndan aldığımız yetki ile TUSAŞ'a hemen 6 tane üreterek ve testleri hızlıca yapmak üzere programı hızlıca başlattık.

Üretim süreçleri devam ediyor. Biz daha önce uluslararası yapılmış farklı ürünler için veya farklı platformlar için geçen süreçleri, daha hızlı daha ekonomik geçeceğimizi değerlendiriyorum. Dolayısıyla 2028'in sonuna doğru ilk ürünleri verdiğimizde, İnşallah bizim bir hesabımız var. Toplam maliyet ne olacak? Bir uçak bedeli ne olacak? bundan kaç tane üreteceğiz ve satacağız? Kime ihraç edeceğiz? Kimlerle birlikte ortak geliştireceksek, ortak geliştireceğimiz sonraki nesil uçaklarda kimlerle birlikte çalışabiliriz? Bunların süreçleri devam ediyor.

"6. nesil uçak konseptine şimdiden başlanılmalı"

Hazır bunları geliştirirken, 6'ncı nesil uçak konseptine şimdiden başlamalıyız. Bir taraftan insanlı konsepti, insansız savaş uçakları ve insansız diğer platfromlarla ilgili karşılıklı bu testler sırasında geliştirilmesi gereken donanımlar neler? Yazılımlar neler? Algoritmalar neler? Bunları hep beraber düşenerek yapmak durumundayız. 6 tane prototiple İnşallah seri üretimi devam ettireceğiz."

https://tolgaozbek.com/savunma/kaan-icin-toplam-6-adet-prototip-imal-edilecek/

Siz bir 5. nesil uçağın hakkından gelin de 6. nesile de sıra gelir hayırlısıyla.... Mesajı Paylaş

İlk başta 8 prototip idi, sonra 7'ye düştü şimdi de 6 mı oldu? Bütçe giderek küçülüyor galiba. Mesajı Paylaş

YF-22 ile birlikte toplam 18 adet prototip test uçuşu, yer testleri için F-22 üretilmişti.
13 adet prototip PAK FA T-50 üretildi, seri üretime geçince ismi Su-57 oldu.

Henüz belli olmaz ne kadar prototip Kaan üretilecek, daha önünde çok uzun yol var. Şu anda zayıf geçici 4.nesil motoru var ve tam hazır olan seri üretim 2035-2040 kadar uzayacaktır bu süreç. F-22 ve Su-57 ilk test uçuşundan seri üretime kadar süreci 12-13 seneydi.
Mesajı Paylaş

http://youtu.be/qz6PIjVL7nY?si=vCMW4hukiDL8TphR

Güzellikleri görmek için gözünüzün açık olmasına gerek yok.

Sn.putty'nin dediği gibi gönül gözünüz açık olsun. Mesajı Paylaş

https://x.com/ssysfakb/status/1867120724307218928

Önceki videoda arka plan müzikten motor sesi duyulmuyordu... Burada sadece motor sesi var... Mesajı Paylaş

ilk prototiplerde olmayabilir ama nihai modellerde büyük ihtimal olacaktır Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mavi1991 - 19 Aralık 2024, 19:24:55ilk prototiplerde olmayabilir ama nihai modellerde büyük ihtimal olacaktır

Bu soru "Evrenin sonu ne olacak?" sorusu kadar karanlık bir soru...
Siz sorduktan sonra şöyle forum geçmişine bir baktım , konunun karanlıklığını daha iyi anladım...

Ama muhtemeldir ki makinalı top olması için tasarım aşamasında bu topun olacağı bir bölme olmalı...O kadar KAAN videosu , röportajı dinledim , "KAAN'ın makinalı topu uçağın şu kısımda olacak" diyen bir konuşma-açıklama görmedim...Gören varsa paylaşsın...

Muhtemelen Sayın mavi1991'in dediği gibi olur... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 19 Aralık 2024, 20:05:20
Alıntı yapılan: mavi1991 - 19 Aralık 2024, 19:24:55ilk prototiplerde olmayabilir ama nihai modellerde büyük ihtimal olacaktır

Bu soru "Evrenin sonu ne olacak?" sorusu kadar karanlık bir soru...
Siz sorduktan sonra şöyle forum geçmişine bir baktım , konunun karanlıklığını daha iyi anladım...

Ama muhtemeldir ki makinalı top olması için tasarım aşamasında bu topun olacağı bir bölme olmalı...O kadar KAAN videosu , röportajı dinledim , "KAAN'ın makinalı topu uçağın şu kısımda olacak" diyen bir konuşma-açıklama görmedim...Gören varsa paylaşsın...

Muhtemelen Sayın mavi1991'in dediği gibi olur...

verdiğiniz Link açılmıyor, enteresan kimse topunu açıklamıyor, topsuz da yapmıyorlardır herhalde, dogfight işi bitti diye bir şey yok sonuçta sanılanın aksine, iki 5.nesil karşılacınca olabilir, emin olamazsın Mesajı Paylaş

Vallahi geleceğin olası tehditlerinde topsuz uçak düşünemiyorum. Ortalık kamikaze silahlarla doldu bunları yeri geldiğinde top ile vurmak gerekecektir. Topun devri artık geçti diye hava hava füzeleri iddiasındaki F4 ile Vietnam savaşından beri konuşuluyor ama bu silah yinede direndi söylendiği kadarda kesin tukaka olmasa da zaman hep yine de uçaklarda top un aleyhinde ilerledi. Ama şu son bir kaç yılda ben topsuz uçak düşünemiyorum. Ürdün üzerinde düşük performanslı pervaneli İran kamikaze silahlar füzeyle düşürülmemiştir her halde bir çoğu topla düşürülmüştür. Top 1980 de 90 da direnebilmiş uçaklarda var olabilmiş ise bundan sonra en azındna öngörülebilir bir geleceğe kadar bin kere var olur. KAAN da top kesinlikle olmalı zaten kale gibi uçak neyle doldurucan içini Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz