KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
84 (42.4%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.6%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.2%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.6%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.6%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.6%)

Toplam Oy Verenler: 198

Alıntı yapılan: putty - 21 Aralık 2024, 12:41:463D ile nasıl olacak akıl var mantık var 3D dediğin küçük titanyum parçaların bir birine kaynatılması gibi bir proses. Döküm yetmiyor birde döverek sertleştirirlerken onun yerini 3D nin alabilmesi bana akıl alır gelmiyor. Yapmak var yapmak var biraz daha kalındır filan o dayanımı o kalınlıkta yapmak için adamlar dövme gibi ilave şeyler yapıyorlar biz katlanırız az daha ağır olmasına dersek yine aynı dayanımı elde ederiz. Olanda odur bizemi itiraf edecekler. Sonra seri üretimde layığı ile en hafifini yaparız 

Putty 3D ile olacak iş vakumda yapılıyor zaten, presin de yerini alır.
Sovyetlerden kalan Tu-160'ın bulkhead makinasını tekrardan çalıştırmak için 3 sene uğraştılar. Bu kadar büyüklükteki bulkhead yapabilen teknoloji sadece ABD ve Rusya'da var. Vakum ile kaynaklayarak yapılıyor, bazı rivayetlere göre gece yarısı yapıyormuş 1.5 milyonluk Kazan şehrinin elektrik kapasitesi yetmiyormuş gündüz çalıştırınca.

KAAN'ın 3D ile yapılanı kalıp ile yapılanlara göre kalın veya ince olur, ağır veya hafif olur orasını bilemem. Tusaş kimseye açık söylemez ama bu şekilde de olur. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar ben bir iddia savunacak durumda değilim bu kadar münakaşaya sebep olduğum için kendimi suçlu hissediyorum. Sadece bu parça için bir tartışma vardı eskiden o öyle kaldı onu anımsattım. Yoksa ne titanyumu biliyorum ne onun metalürjisini ne prosesini. Eskiden uçaktan makineden anlayanlar bu parça konusunda tedirgindi o mevzu öyle kaldı onu sordum sadece konu hakkında bir iddiam bilgim hiç yok. 3D le oluyorsa da oluyordur benim bir iddiam yok Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 21 Aralık 2024, 20:34:35Arkadaşlar ben bir iddia savunacak durumda değilim bu kadar münakaşaya sebep olduğum için kendimi suçlu hissediyorum.

Dert etmeyiniz @putty.

Münakaşa olacaksa böylesi olsun. Bilmeyenler bu vesileyle çok şey öğrendi; fena mı oldu? Sıkıntı yok, aynen devam!  8) Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 21 Aralık 2024, 13:37:20ChatGPT ye sordum bu konuyu;

Titanyumun Atomik Yapısı ve Bağlanma Özelliği

Kristal Yapı
Titanyum, oda sıcaklığında hexagonal close-packed (HCP) kristal yapısına sahiptir. Bu yapı, atomların birbirine sıkıca yerleşmesini sağlar ve malzemenin atomik bağlanma potansiyelini artırır.
Yüksek sıcaklıklarda ise body-centered cubic (BCC) yapıya geçer. Bu dönüşüm, malzemenin ısıtma sırasında daha kolay şekil almasını ve bağlanmasını destekler.

Yüzey Aktivitesi
Titanyumun yüzeyi, oksijen ile hızla reaksiyona girerek ince bir titanium oxide (TiO₂) tabakası oluşturur. Bu tabaka genelde koruyucu bir bariyer işlevi görür.
Ancak, 3D baskı gibi yüksek enerjili süreçlerde bu oksit tabakası kolayca kırılır ve alttaki aktif titanyum atomları açığa çıkar. Bu atomlar, diğer titanyum atomlarıyla güçlü metalik bağlar oluşturabilir.

Atomik Difüzyon
Yüksek sıcaklıkta ve kontrollü bir ortamda (örneğin inert gaz altında), titanyum atomları arasında difüzyon gerçekleşir. Bu süreç, atomların yüzeyler arasında hareket ederek birbiriyle kaynaşmasını sağlar.

3D Baskı Sürecinde Titanyumun Kaynaması

Ergitme ve Soğuma
3D baskıda kullanılan teknolojiler (örneğin SLM veya DMLS), titanyum tozlarını lazer veya elektron ışınıyla eritir.
Eritilen bölgeler soğurken, atomlar düzenli bir şekilde yeniden organize olur ve güçlü metalik bağlar oluşturur.

Isıl Etki ve Bağlanma
Titanyum, yüksek ısıl iletkenliğe sahip olmadığı için enerji yoğunluğu belirli bir bölgede kalır. Bu durum, atomların birbirine kaynaması için gereken sıcaklık ve süreyi optimize eder.

Katmanlar Arası Bağlanma
Titanyum, katmanlar arasında da güçlü bir bağlanma sergiler. Bu, 3D baskı parçalarının homojen bir yapıya sahip olmasını ve mekanik özelliklerinin iyileşmesini sağlar.

Özel Avantajlar

Kaynak Benzeri Bağlanma
Titanyum atomlarının bu özellikleri, 3D baskı sürecini bir nevi mikro ölçekli kaynak işlemi haline getirir. Bu nedenle, 3D baskı ile üretilen titanyum parçalar, geleneksel kaynakla üretilen parçalara kıyasla daha sağlam olabilir.

Yüksek Mukavemet ve Yorulma Dayanımı
Atomik seviyede güçlü bağlanma, titanyum parçalarının yorulma dayanımını artırır. Bu, özellikle havacılık ve medikal uygulamalarda kritik öneme sahiptir.

Kusur Minimizasyonu
Titanyumun atomik bağlanma yeteneği, mikro çatlakların ve kusurların oluşumunu azaltır, bu da malzemenin uzun ömürlü olmasını sağlar.

Bukez ChatGPT'nin cevabını beğendim. Kendi içerisinde tutarlı ve yalın yönlendirilmemiş duruyor. Mesajı Paylaş

Ben de Grok'a sordum o da bu cevabı vermiş:

Titanyumun atomik yapısı ve bağlanma özelliği hakkında bilgi verebilirim:

Atomik Yapı:
Atom Numarası: 22
Atomik Kütle: 47.867 u
Elektron Dizilimi: [Ar] 3d² 4s²
Elektron Kabukları: 2, 8, 10, 2

Titanyum, dönem tablosunda d blok elementlerinden biridir. Elektron konfigurasyonu, titanyumun kimyasal davranışını ve bağlanma özelliklerini belirler. Titanyumun dış kabukta iki valans elektronu vardır (4s²), bu da genellikle kimyasal reaksiyonlarda rol oynar.

Bağlanma Özelliği:

Oksidasyon Durumları: Titanyum, +2, +3 ve +4 oksidasyon durumlarında bulunabilir. En kararlı hali +4 oksidasyon durumu ile Ti^4+ iyonudur.

Kovalent Bağ: Titanyum, özellikle oksijen, klor ve azot gibi atomlarla kovalent bağlar oluşturabilir. Örneğin, titanyum dioksit (TiO₂) kovalent bağlarla birleşmiş bir bileşiktir.

Metalik Bağ: Titanyum, metalik bağlarla diğer titanyum atomlarına bağlanarak katı metal formunda bulunur. Bu bağlar, titanyumun yüksek dayanıklılık ve düşük yoğunluk gibi özellikler kazanmasını sağlar.

İyonik Bağ: Titanyum, özellikle +4 oksidasyon durumunda, iyonik bileşikler oluşturabilir. Örneğin, titanyum(IV) klorür (TiCl₄) iyonik bir bileşiktir.

Titanyumun bağlanma özellikleri, onun birçok endüstriyel uygulamada, özellikle havacılık, tıp ve kimya endüstrilerinde kullanılmasını mümkün kılar. Yüksek korozyon direnci, biyolojik uyumluluk ve güçlü mekanik özellikler, titanyumun bu alanlarda tercih edilmesinin başlıca nedenleridir. Mesajı Paylaş

BANA GÖRE:
 BULKHEAD'ları dik olarak ve aynı anda en az 2 adet bütünleşik olarak üretilirse gövde mukavemeti en az 1.5 katı daha fazla olacağı gibi üretim maliyeti yarı yarıya düşecektir.
Normal geleneksel düzende BULKHEAD'LAR yatık ve 1 adet üretiliyor bu sebepten üretim adeti düştüğü gibi süre uzuyor 1 uçak için yapılan üretim süresi uzuyordu bu yöntemler 1 uçağı oluşturacak bu kirişin üretim süresi önemli ölçüde düşecektir.
Buradaki asıl sorun bu malzemeyi üretecek makinanın yüksekliği bu üretim şekline uygun olup olmadığıdır.
Eğer uymuyor ise ileride seri üretimin sekteye uğramaması için şimdiden önlem alınması uygun olacaktır.

Hatta yapılabilirse uçağın gövdesi komple 3d üretim makinası ile yapılsa süper olur belki tabi bu düşük adetlerde üretim maliyetlerini arttırır fakat yüksek adetli üretimlerde maliyet düşüşü olacaktır...  Mesajı Paylaş

. Mesajı Paylaş

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/ankara-riyad-hattinda-kaan-etkisi-7267565

İlginç. Suudlar 100 kaan istiyormuş.  :o
Bunlar GCAP'e girmek istiyorlardı en son. O iş patladı galiba. Mesajı Paylaş

Adamlarda para bol ; 2-3 petrol kuyusunun geliriyle de KAAN alıverirler... Mesajı Paylaş

100 Kaan, 150 milyon dolar desek parça başı 15 milyar dolar yapıyor. Zaten ayda 2 tane üretilecek falan denmişti. Direkt kapasite artırımı demektir. Bu paranın bir kısmını önden de alırsak savunma sanayi ihya olur. Bunun daha mühimmatı, ıvırı zıvırı var. Ben kabaca 1-1 hesaplıyorum. Toplamda 30 milyar dolar gelirimiz olur. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz