KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
82 (41.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.7%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.7%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.7%)

Toplam Oy Verenler: 196

Sn Skywolf,
En iyi stealth uçağı dahi 25-30 km den radar ve/veya diğer sensörlerinizde görebiliyorsunuz. Su35 f22'yi 50km de sensörleri ile teşhis edebiliyor. Resimleri dahi vardı. Modern uçakların artık görüş mesafesine dahi gelmesine gerek yok.  2-3 km menzili olan ve 300m nin ötesinde kullanımı gereksiz ve etkisiz olan topa ne gerek var?  (İt dalaşında uçak topunun "etkili" olduğu mesafe 800ft yani 300m altı.) Çin J20 uçağına koymuyor topu. Çünkü elindeki kabiliyetlerle it dalaşına girmeyi planlamıyor.
ABD f35 için yakın yer destek görevi düşündüğünden bu uçağa top koymuş. F22 de ise Vietnam savaşından çıkan ve topsuz f4 ile kötü tecrübe yaşamış hava kuvvetlerinin isterleri ile o zamanki dizayn parametrelerine eklenmiş. Uçak bu açıdan çok iyi bir it dalaşı uçağı olarak dizayn edilmiş.
Yeni 5inci ve 6ıncı nesil uçak dizaynlarında top düşünülmüyor. Hassas sensörler ve çok uzun menzilli yüksek performanslı hava hava füzeleri işi bitirecek artık. Top olarak uzun menzilli laser top kullanımı planlanıyor. Mesajı Paylaş

Evet ama bunlar şu anki durum için geçerli. 10 sene sonra ne olacağı belli değil. Füzelerin elektronik devrelerini kömüre çevirecek karşı önlem sistemleri dai olabilir! En gelişmiş füzeler bile işe yaramayabilir.

Bugüne dönelim. Hatta uçak stealth bile değil diyelim. Daha önce verdiğim örneği vereyim. Düşman uçakları stratejik bir yere saldırı düzenlenmekte. Mesela bir santralinizin nükleer rektörünü hedef aldılar. Önleme görevi için kaldırdığınız uçakların fırlattığı füzelerden ve hava savunma sistemlerinden kurtulanlar oldu ve halen tehdit sürüyor. Ancak havadaki uçaklarınızda hiç füze kalmadı. Mutlaka düşman uçaklarını engellemek zorundalar... Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 05 Nisan 2020, 14:15:28
Evet ama bunlar şu anki durum için geçerli. 10 sene sonra ne olacağı belli değil. Füzelerin elektronik devrelerini kömüre çevirecek karşı önlem sistemleri dai olabilir! En gelişmiş füzeler bile işe yaramayabilir.

Bugüne dönelim. Hatta uçak stealth bile değil diyelim. Daha önce verdiğim örneği vereyim. Düşman uçakları stratejik bir yere saldırı düzenlenmekte. Mesela bir santralinizin nükleer rektörünü hedef aldılar. Önleme görevi için kaldırdığınız uçakların fırlattığı füzelerden ve hava savunma sistemlerinden kurtulanlar oldu ve halen tehdit sürüyor. Ancak havadaki uçaklarınızda hiç füze kalmadı. Mutlaka düşman uçaklarını engellemek zorundalar...
10 sene sonraki değil daha da ötesi için üretilecek 5inci ve 6ncı nesil uçaklar için top düşünülmüyor. Demekki bu işi bilenler tartıp, biçip, ölçmüşler ki yeni yapacakları uçaklara koymayalım demişler.
ABD ise "NGAD" (Next Generation Air Dominance) proğramında artık gelecekte yakın hava harbinin olmayacağını, olursa uçaktan kontrol edilen insansız uçakların bu işi yapacağını planlıyorlar. Havadan havaya çok uzun menzilli hipersonik seyir füzelerinin kullanılacağı, stealth teknolojisinin çok ileriye götürülerek uçakların dahada "görünmez" olması üzerine çalışıyorlar.
Ellerindeki B2 bombardıman uçaklarını hava hava görevlerini ifa edebilecek şekilde modernize etmeyi planlıyorlar.
Geleceğin hava üstünlük uçakları mümkün olduğunca radarlara yakalanmayan ve çoook uzaklardan çok hassas ve ölümcül füze atabilecek platformlar olacak.
Sizin çizdiğiniz senaryoyla karşılaşırsa hava kuvvetleri, o zaman uzaktan kontrol edebileceği süpersonik insansız uçağı (Göksungur gibi) yoksa, f16 kaldırır it dalaşı için!
Mesajı Paylaş

En son makinalı top ne zaman bir uçak , hava aracı düşürdü ona bakmak lazım... Vietnam savaşında mı? Mesajı Paylaş

Merak etmeyin prototipte olmasa bile kuvvet yaptığı hatayı anlayıp geri ister.  Kocaman uçak bir şekilde entegre edilir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


#1705
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 06 Nisan 2020, 12:39:55
Merak etmeyin prototipte olmasa bile kuvvet yaptığı hatayı anlayıp geri ister.  Kocaman uçak bir şekilde entegre edilir.

Oylesi de olabilir tabii ki Sn BATTLESTAR. Ancak projenin halen plan asamasinda bunun dusunulup ucak uzerinde gerekli yer tahsis etmek baska .Daha sonra oynamalar yapmak mecbur kalinip top ve muhimamat alani acmak baska .Boyle bir durumda ek maliyet yaninda, zaman kayibi da olusacak. Ilk Plan ve prototipe Top mevcut olmasi en dogru, sayet istenmiyorsa montaji yapilmaz olur biter. "sahsi dusuncem" Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 06 Nisan 2020, 12:39:55
Merak etmeyin prototipte olmasa bile kuvvet yaptığı hatayı anlayıp geri ister.  Kocaman uçak bir şekilde entegre edilir.

Bence geri istemez. İlle de yakın hava savaşı lazım gelirse, ona uygun dronlar inşa edilir. Uçaklar karmaşıklaştıkça sonradan değişiklik yapması zorlaşıyor. Fantom zamanında değiliz artık.

O top ya baştan konulur, ya da hiç konulmaz. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 06 Nisan 2020, 12:39:55
Merak etmeyin prototipte olmasa bile kuvvet yaptığı hatayı anlayıp geri ister.  Kocaman uçak bir şekilde entegre edilir.
Niye hata? Sayın SKYWOLF açıklamıştı , biraz da siz , makinalı topun neden gerekli olduğunu açıklayabilir misiniz? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 06 Nisan 2020, 17:14:52
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 06 Nisan 2020, 12:39:55
Merak etmeyin prototipte olmasa bile kuvvet yaptığı hatayı anlayıp geri ister.  Kocaman uçak bir şekilde entegre edilir.
Niye hata? Sayın SKYWOLF açıklamıştı , biraz da siz , makinalı topun neden gerekli olduğunu açıklayabilir misiniz?

Size uzun bir metin yazmayım. Ancak şunu bilin. Meşhur tango one never dies olaylarının yaşandığı ve bizim kırmızı kuvvetleri oynadığımız yıllarda yaptığımız killerin çoğu fox 2 ve fox 3'leri salladıktan sonra makinalı toplarla alınmıştır. Diğer yandan stealth kabiliyet sayesinde uzun menzilli radarların bu kadar devre dışı olacağı bir ortamda topun önemi daha da artıyor.

Ancak tabi tfx'in güçlü ve büyük ölçekli bir uçak olması bu yüzden hem gövde içi hem kanat altına sınırsız hava hava füzesi alabilmesi ve stealth modda da buna gerek kalmayacağından dolayı tercih edilmeyebilir. Diğer yandan sdb'ler sayesinde de maksimum sayıda kara hedefine taaruz edilebildiğinden mütevellit gerek yok gibi düşünülüyor. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


MMU F-16 Motoruyla Denenecek

TUSAÞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, C4Defence'in Instagram hesabında canlı yayın konuğu oldu. Kotil, Milli Muharip Uçak (TFX) Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.



Prof. Dr. Temel Kotil, MMU'nun ilk uçuşunu ve testlerini F-16 Fighting Falcon uçaklarında da kullanılan General Electric üretimi F110 motorları ile yapacağı bilgisini verdi. Hangardan çıkış tarihi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce açıkladığı 2023 yılının geçerliliğini koruduğunu belirten Kotil, ilk uçuşun 2025 için planlandığını duyurdu. Dünya genelinde etkisini hissettiren COVID-19'un süreçte olumsuz bir etkisi olmayacağı ve 2020 yılı için belirlenen çalışma saati hedeflerine katiyetle uyulacağı da sözler arasında yer aldı.

https://www.c4defence.com/Gundem/mmu-f16-motoruyla-denenecek/9763/1 Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz