KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
89 (43.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.4%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (19.7%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.3%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 203

Alıntı yapılan: SH - 23 Nisan 2025, 18:41:26Valla moraller bombok depremden ötürü.

Değil mi ama, her olayda o cici parlak sırrı dökülüyor arda kalan paslı bir teneke. Gel git zaman çeyrek asır ama bakıyorsun ki şuradan buraya gidememişiz aslında , aynı çukurda daire çiziyor çukurumuzu derinleştiriyoruz Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: DelKu - 23 Nisan 2025, 22:28:47
Alıntı yapılan: SH - 23 Nisan 2025, 18:41:26Valla moraller bombok depremden ötürü.

Değil mi ama, her olayda o cici parlak sırrı dökülüyor arda kalan paslı bir teneke. Gel git zaman çeyrek asır ama bakıyorsun ki şuradan buraya gidememişiz aslında , aynı çukurda daire çiziyor çukurumuzu derinleştiriyoruz
Bugünkü deprem gayet kuvvetliydi. Buna rağmen çok şükür ölüm durumu olmadı. Demek ki bir şeyler değişiyor. Bu kadar karamsar olmanın bir mantığı yok Mesajı Paylaş

Kaan konusunda basında veya forumlarda hiç haber yok, bu kadar gizlilik normal mi? 
2.prototip montaj hattında denmişti ama hiç bir gelişme veya haber gelmiyor.  En azından resimleri basına yansıması gerekmez miydi. Bu sene uçacak ise yer testlerinin başlaması gerektiğini düşünüyorum.  PT-1 in gerçek uçuş prototipi olacağını düşünürsek uçuş öncesi testleri ne kadar sürer?
Kongre onayı olmadan sene de 4 motor alabiliyorsak en azından tüm prototipler için motor sorunu yoktur diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

P1 için IDEF'den önce bir şey beklememek lazım. Mesajı Paylaş

Arkadaşlar en az sizler kadar hatta sizlerden daha fazla yeni prototipi görmek için sabırsızlanıyorum.

Ama malumunuz 5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren bir savaş uçağı programı yürütüyoruz. Her gün medyada yeni fotoğraflar görmeyi beklememek lazım.

İlk prototipten medyaya yansıyan görüntü ve bilgiler bile bence 5. nesil bir savaş uçağı projesi için anormal derecede fazlaydı. Çünkü herkes her detayını, hatta kokpitini bile  fotoğrafladı, filme aldı, internette yayınladı veya fotoğrafını gördü. Belki bizim pek anlamadığımız detaylar, işin uzmanı rakip ülke uzmanlarına proje hakkında çok fikirler verdi. Bunu bilmiyoruz.

Hatta böyle devam etseydi bu yönüyle Kaan neredeyse "medyanın gözü önünde üretilen ilk 5. nesil savaş uçağı" ünvanını alacaktı. ;D

Bu nedenle artık fotoğraf ve video yayınlanmaması oldukça anlaşılır olmalı.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: buraktunahan - 26 Nisan 2025, 16:50:31Arkadaşlar en az sizler kadar hatta sizlerden daha fazla yeni prototipi görmek için sabırsızlanıyorum.

Ama malumunuz 5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren bir savaş uçağı programı yürütüyoruz. Her gün medyada yeni fotoğraflar görmeyi beklememek lazım.

İlk prototipten medyaya yansıyan görüntü ve bilgiler bile bence 5. nesil bir savaş uçağı projesi için anormal derecede fazlaydı. Çünkü herkes her detayını, hatta kokpitini bile  fotoğrafladı, filme aldı, internette yayınladı veya fotoğrafını gördü. Belki bizim pek anlamadığımız detaylar, işin uzmanı rakip ülke uzmanlarına proje hakkında çok fikirler verdi. Bunu bilmiyoruz.

Hatta böyle devam etseydi bu yönüyle Kaan neredeyse "medyanın gözü önünde üretilen ilk 5. nesil savaş uçağı" ünvanını alacaktı. ;D

"5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren bir savaş uçağı programı yürütüyoruz" da diğer 5.nesil uçaklarda olmayan nasıl bir teknoloji olacak KAAN'da?

F-15X ayarında bir uçak yapabilmek bizim için büyük başarı , artık şu "5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren " türünden hayalleri bir kenara bırakmak lazım.

Motoru olmayan bir uçak için bile forum olarak yeteri kadar övgü dizdiğimize inanıyorum...Ama bunun ötesi övgü ve beklentiler artık "Ahaber türü üfürük" övgüler statüsüne giriyor...Biraz ayağımızı yere basalım.

Ben KAAN için radikal bir takım değişiklikler olduğu için 2.prototipin geciktiğini düşünüyorum... Bu ilk prototipin boyutlarında bir 5.nesil jetin olmayacağını aklı başında herkes söyledi zaten... 1 tane kuyruk yatay dümeninin alanı , F-16 kanat yüzey alanından büyük bir uçağın 5. nesil olma ihtimali zor...

Yavaş yavaş ilerliyoruz , kimsede olmayan gizli teknolojiler masallarını da bırakalım lütfen...Tarihinde ilk kez muharip bir jet uçağı üreten ülke için bu gecikme süreleri gayet normal...

Bu arada laflarım Sayın buraktunahan'a da değildi... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 26 Nisan 2025, 18:34:02
Alıntı yapılan: buraktunahan - 26 Nisan 2025, 16:50:31Arkadaşlar en az sizler kadar hatta sizlerden daha fazla yeni prototipi görmek için sabırsızlanıyorum.

Hatta böyle devam etseydi bu yönüyle Kaan neredeyse "medyanın gözü önünde üretilen ilk 5. nesil savaş uçağı" ünvanını alacaktı. ;D

Ben KAAN için radikal bir takım değişiklikler olduğu için 2.prototipin geciktiğini düşünüyorum... Bu ilk prototipin boyutlarında bir 5.nesil jetin olmayacağını aklı başında herkes söyledi zaten... 1 tane kuyruk yatay dümeninin alanı , F-16 kanat yüzey alanından büyük bir uçağın 5. nesil olma ihtimali zor...

Kuyruk alanı ile 5. nesilin ne alakası var çözemedim. Kaan j20 veya su57den büyük bir uçak değil, abdde ngad için 23 metre boydan söz ediliyor, Çin'in j36 sı j50 si 22 metre boyunda. Uzun menzil, havada kalma istiyorsan mecburen uçak büyüyecek, bunun başka yolu yok.

Biz araba alırken bile "En böyüğü olsun yeğenim " diyen bir milletiz bizim küçük bir uçağa sığma ihtimalimiz yok.

Kaan'ın diğer uçaklardan farkı ne olacak ? Tabii ki "bizim" uçağımız olması olacak. Bu saçma nesil tartışmalarında insanlar bunu unutuyor. Bu amerikan uçağı değil, İngiliz uçağı değil, benim uçağım. Yani bu ne demek? Ben bu uçağın üstünde istediğimi değiştiririm, istedigim mühimmatı takar atarım. Yok onu takamazsın bunu yapamazsın milletin ağız kokusunu çekmiyorum.

Mesajı Paylaş

2. ve 3. prototip art arda üretilecek diye biliyorum. Önümüzdeki aylarda bir gelişme yaşanacaktır prototip olduğu için çat diye 1 ayda tüm tüm uçağın üretilmesini beklemeyin. Seri üretim hedefinde bile ayda 2 uçak hedefleniyordu daha seri üretim hattı yok, tüm parçalar çok daha yavaş montajlanıyor. Muhtemelen haziran-temmuz gibi 2. prototipi görürüz. Mesajı Paylaş

Bu sayfayı  Sn. AVCI  15 Aralık 2010 da başlatmış. PT-0 yer testleri için yapıldı ve normalde uçmayacaktı  o zaman PT-1 yani uçuş için olan ilk prototip  15 yıl sonra inşallah gökler ile buluşacak diyoruz.
PT-0 bize 1-2 yıl kazandırdı o zaman diyorum.  PT-1 ve 2 şuan üretim aşamasında olduğuna göre inşallah PT-3 ve 4 de bu kadar büyük değişiklikler yapılmaz ve yine 1-2 yıl beklemeyiz.
Tabi yerli motor geldiğinde yine her şey silbaştan olacak. Uçağın üretime geçmesi 2029-2030 dan önce imkansız gibi.
PT-1 in yer ve taksi testleri şuana kadar başlamadıysa bu sene uçması imkansız veya çok büyük risk alarak uçuş denemesi yapılacak.(PT-0 ın testleri 1 yıl sürmüştü) İnşallah ben yanılıyorumdur. Mesajı Paylaş

Biz bu uçağı ws10 serisi veya al41 ile prototip üretip test etmediğimiz için çok pişman olacağız gibime geliyor. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz