KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
89 (43.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.4%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (19.7%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.3%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.4%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.4%)

Toplam Oy Verenler: 203

Alıntı yapılan: HKY - 26 Nisan 2025, 22:26:34
Alıntı yapılan: serkan1976 - 26 Nisan 2025, 18:34:02
Alıntı yapılan: buraktunahan - 26 Nisan 2025, 16:50:31Arkadaşlar en az sizler kadar hatta sizlerden daha fazla yeni prototipi görmek için sabırsızlanıyorum.

Ama malumunuz 5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren bir savaş uçağı programı yürütüyoruz. Her gün medyada yeni fotoğraflar görmeyi beklememek lazım.

İlk prototipten medyaya yansıyan görüntü ve bilgiler bile bence 5. nesil bir savaş uçağı projesi için anormal derecede fazlaydı. Çünkü herkes her detayını, hatta kokpitini bile  fotoğrafladı, filme aldı, internette yayınladı veya fotoğrafını gördü. Belki bizim pek anlamadığımız detaylar, işin uzmanı rakip ülke uzmanlarına proje hakkında çok fikirler verdi. Bunu bilmiyoruz.

Hatta böyle devam etseydi bu yönüyle Kaan neredeyse "medyanın gözü önünde üretilen ilk 5. nesil savaş uçağı" ünvanını alacaktı. ;D

Bu nedenle artık fotoğraf ve video yayınlanmaması oldukça anlaşılır olmalı.

Ben KAAN için radikal bir takım değişiklikler olduğu için 2.prototipin geciktiğini düşünüyorum... Bu ilk prototipin boyutlarında bir 5.nesil jetin olmayacağını aklı başında herkes söyledi zaten... 1 tane kuyruk yatay dümeninin alanı , F-16 kanat yüzey alanından büyük bir uçağın 5. nesil olma ihtimali zor...

Kuyruk alanı ile 5. nesilin ne alakası var çözemedim. Kaan j20 veya su57den büyük bir uçak değil, abdde ngad için 23 metre boydan söz ediliyor, Çin'in j36 sı j50 si 22 metre boyunda. Uzun menzil, havada kalma istiyorsan mecburen uçak büyüyecek, bunun başka yolu yok.

Biz araba alırken bile "En böyüğü olsun yeğenim " diyen bir milletiz bizim küçük bir uçağa sığma ihtimalimiz yok.

Kaan'ın diğer uçaklardan farkı ne olacak ? Tabii ki "bizim" uçağımız olması olacak. Bu saçma nesil tartışmalarında insanlar bunu unutuyor. Bu amerikan uçağı değil, İngiliz uçağı değil, benim uçağım. Yani bu ne demek? Ben bu uçağın üstünde istediğimi değiştiririm, istedigim mühimmatı takar atarım. Yok onu takamazsın bunu yapamazsın milletin ağız kokusunu çekmiyorum.

2.prototip iyice küçülecek...

Kaan'ın diğer uçaklardan farkı ne olacak ?
Ben de onu diyorum , teknolojik olarak diğerlerinde ne varsa KAAN'da da olsun yeter...Kimseye muhtaç olmayalım yeter.

Bizdeki teknoloji hiçbirinde olmayacak şişirmelerine inanmamak lazım...

Altay , Leopard-2'den , KAAN , F-35/F-22'den üstün olacak bu söylemler doğru değil.

2 nesil-block KAAN yaparsın sonra F-35'den iyi olacak dersin onu anlarım ama daha uçacak prototip-motor yokken 1000 çeşit uçak üretmiş ABD vs uçaklarından iyi olacak dememelisin.

Bunu söyleyince Batı, ABD karşısında kendini ezik görmüş olmazsınız gocunmaya gerek de yok anlatabildim mi?
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 27 Nisan 2025, 11:04:16Bizdeki teknoloji hiçbirinde olmayacak şişirmelerine inanmamak lazım...

+1. Aynen öyle. Anlık ve istisnai durumlar hariç, genel olarak bir konuda diğerlerinden önde olmak için, o konuda diğer herkesten daha fazla şeyi bilmeniz gerekir.

Daha fazla şeyi bilecekseniz, diğerlerinden daha fazla araştıracaksınız. Onun için gerek şart şudur: Diğer herkesten daha üretken Üniversiteleriniz ve Enstitüleriniz olacak. Onun içinse zihniyet reformu lazım. Bunlar şu anda var mı bizde? Yok. Olsaydı, "Marmara'da büyük deprem olmayacak" diyen bir deliye medyamız mikrofon uzatmazdı!!

Bu devrimi yapmış olsak dahi yine de en önde olacağımız garanti edilemez. Çünkü büyüklük diye bir olgu var. Siz 80 milyonsanız ve karşınızda bu zihniyet devrimini başarmış 1 milyar kişi varsa, basitçe onlarla rekabet edemezsiniz.

Kendini ve haddini bilen hayatta kalır!! Mesajı Paylaş

Arkadaşlar "Kaan'ın küçüleceğine" dair rastladığınız güvenilir bir kaynak var mı?

Yoksa bu küçülme olayı kulaktan kulağa dolaşan ve artık "inanılan" bir internet efsanesi mi?

Kaynak gösterebilirseniz çok memnun olurum.

Çünkü 15 yıllık bir emek sonunda ortaya çıkan bir uçağın, daha birkaç deneme uçuşu sonrası radikal bir şekilde küçülmesi bana pek mantıklı gelmiyor...

Mesajı Paylaş

20.3 metreden dahada kısalacağını düşünmem neden derseniz bizim uçak f22 den farklı olarak somj gibi mühimmatları dahili olarak taşıyacak ....yani f22 de en fazla dahili olarak iki adet 500 yada 1000 librelik serbest düşümlü bomba ile iki adet amraam taşınabiliyor
Yani daha düşük taşıma hacmine sahip

Kanatlarda 14 metreden 13.4 metreye düşürülmüş yükseklik ise 6 metreden 5 metreye düşürülmüş dendi

Kaynak Haluk görgün değil mi? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 27 Nisan 2025, 11:04:16
Alıntı yapılan: HKY - 26 Nisan 2025, 22:26:34
Alıntı yapılan: serkan1976 - 26 Nisan 2025, 18:34:02
Alıntı yapılan: buraktunahan - 26 Nisan 2025, 16:50:31Arkadaşlar en az sizler kadar hatta sizlerden daha fazla yeni prototipi görmek için sabırsızlanıyorum.

Ama malumunuz 5. nesil özgün ve gizli teknolojiler içeren bir savaş uçağı programı yürütüyoruz. Her gün medyada yeni fotoğraflar görmeyi beklememek lazım.

İlk prototipten medyaya yansıyan görüntü ve bilgiler bile bence 5. nesil bir savaş uçağı projesi için anormal derecede fazlaydı. Çünkü herkes her detayını, hatta kokpitini bile  fotoğrafladı, filme aldı, internette yayınladı veya fotoğrafını gördü. Belki bizim pek anlamadığımız detaylar, işin uzmanı rakip ülke uzmanlarına proje hakkında çok fikirler verdi. Bunu bilmiyoruz.

Hatta böyle devam etseydi bu yönüyle Kaan neredeyse "medyanın gözü önünde üretilen ilk 5. nesil savaş uçağı" ünvanını alacaktı. ;D

Bu nedenle artık fotoğraf ve video yayınlanmaması oldukça anlaşılır olmalı.

Ben KAAN için radikal bir takım değişiklikler olduğu için 2.prototipin geciktiğini düşünüyorum... Bu ilk prototipin boyutlarında bir 5.nesil jetin olmayacağını aklı başında herkes söyledi zaten... 1 tane kuyruk yatay dümeninin alanı , F-16 kanat yüzey alanından büyük bir uçağın 5. nesil olma ihtimali zor...

Kuyruk alanı ile 5. nesilin ne alakası var çözemedim. Kaan j20 veya su57den büyük bir uçak değil, abdde ngad için 23 metre boydan söz ediliyor, Çin'in j36 sı j50 si 22 metre boyunda. Uzun menzil, havada kalma istiyorsan mecburen uçak büyüyecek, bunun başka yolu yok.

Biz araba alırken bile "En böyüğü olsun yeğenim " diyen bir milletiz bizim küçük bir uçağa sığma ihtimalimiz yok.

Kaan'ın diğer uçaklardan farkı ne olacak ? Tabii ki "bizim" uçağımız olması olacak. Bu saçma nesil tartışmalarında insanlar bunu unutuyor. Bu amerikan uçağı değil, İngiliz uçağı değil, benim uçağım. Yani bu ne demek? Ben bu uçağın üstünde istediğimi değiştiririm, istedigim mühimmatı takar atarım. Yok onu takamazsın bunu yapamazsın milletin ağız kokusunu çekmiyorum.

2.prototip iyice küçülecek...

Kaan'ın diğer uçaklardan farkı ne olacak ?
Ben de onu diyorum , teknolojik olarak diğerlerinde ne varsa KAAN'da da olsun yeter...Kimseye muhtaç olmayalım yeter.

Bizdeki teknoloji hiçbirinde olmayacak şişirmelerine inanmamak lazım...

Altay , Leopard-2'den , KAAN , F-35/F-22'den üstün olacak bu söylemler doğru değil.

2 nesil-block KAAN yaparsın sonra F-35'den iyi olacak dersin onu anlarım ama daha uçacak prototip-motor yokken 1000 çeşit uçak üretmiş ABD vs uçaklarından iyi olacak dememelisin.

Bunu söyleyince Batı, ABD karşısında kendini ezik görmüş olmazsınız gocunmaya gerek de yok anlatabildim mi?

Üstünlük konusu ayrı bir konu fakat detay verirsek yada vererek anlatırsak Kaan'ın gerek F35'den gerek F22 den daha iyi olabilceği yönler olduğunu söylemek bence yanlış değil....

Olaya böyle bakarsak üstün demek yanlış olmaz.

Nedir bu yönler

F35'e göre gerek f110 ile gerek tf35000 motoru olasılığıyla kinematik değerlerinin((Hız,tırmanma,irtifa, Manevra kabiliyeti) olarak daha iyi olacağı kesin

Yine F35 in eski radarı apg81 gaas tabanlı 1600-1800 modüllü aesa radarına karşın 2000-2100 gan tr modüllü radarı ile daha iyi bir radarı olabilceği düşünülebilir
Fakat apg85 yeni radarı ile f35, bizim gan ve 2000~ civarı tr modülü olan radardan daha iyi bir radara kavuşabilir çünkü daha iyi işlemci kullanma olasılıkları var ve kesin bizim bildiğimiz ve söylenen daha fazla modül ve çıkıs gücüne sahip bir radarımızın olacağı.

Yine bizim Toygun eots belki f35 eots sisteminin yakınından bile geçmeyebilir.Çünkü f35 bu sistemle 1000 km ötedeki balistik füze tespiti yaptı

F35'in das sistemine biz uçağı radarlar ile kapsayarak ki buna bürfis (bütünleşik radar)adını verdiğimiz sistemle durumsal farkındalık yaratmaya çalışacağız yani nasıl bir sonuç yakalayacağız belli değil

F22'ye göre kıyaslarsak

Irst
Eots
Bürfis
Drıcm

Gibi sistemlerle daha iyi durumsal farkındalık ve kendini yakın angajman füzelerinden daha iyi koruyacağı kesin,f22 de ise mwr,rwr ve sadece burun radarı var durumsal farkındalık olarak fakat drıcm yok

Ayrıca daha geniş dahili silah istasyonları ile Kaan 2000 lb bomba ve som j gibi nitelikli hava yer mühimmatları ile daha nitelikli hava yer görevleri üstlenebilceğini söylemek ve bu açıdan üstün olduğunu söylemek yanlış olmaz
Bir kere som j ile tıpkı f35 gibi deep strike uçağımız oluyor

Yine f22 nin görev bilgisayarının o kendi zamanına göre iyi şimdi ise cep telefonlarından geride olduğu biliniyor ve bu açıdan kaan'ın önde olacağını söylemek yanlış olmaz

Aynı şekil Kaan'ın en çok merak edilen yanı F35 ve F22 gibi radar silinik bir uçak olup olmuyacağı merak konusu

Şimdi bu gibi üstün olma yada olabilecek yanları söylemek yanlış mı?

Mesajı Paylaş

Hocam KAAN'ı ABD uçaklarının ötesine taşır dediğiniz sistemlerin , motorun , radarın vs hepsi kağıt üstünde , daha ortada HENÜZ hiçbir şey yok...

KAAN'nın ABD uçaklarından üstün olmasını Dünya üzerinde benden çok isteyen kimse bulamazsınız... Ama bu  yazdığınız sistemlerin hiçbiri hayata geçmedi , performansları kati değil... Mesajı Paylaş

Teşbihte hata olmaz, Kaan şundan üstün bundan üstün / üstün değil,  boyu posu,.kanadi, camı aynasi tartışmaları deprem tartışmalarına dönmeye başladı..

Çünkü ana noktayı kaçırıyor..

Fay burdan kirilacakmis, 250 sene dolmuşmuş, şurası şu kadar deprem uretirmiş, burası şu kadar uretirmış, şu hoca makale yayınlamış,o hoca yayınlamamış, denizaltiyla dalmişmiş, tsunami olmazmış, olurmuş ama 30cm olurmuş...vs vs vs...sanki faylar üzerinde müdahale kudretimiz varmış gibi anlamsız tartışmalar...

Bilimsel dünyada yapılması gereken tartışmalar, önemli olsada gündelik hayatta anlamı yok...

Esas konu ne?

Binalarini zemine uygun şekilde yapacaksın, afetle mücadeleyi afet olduktan sonra değil afetten önce azami önlemi alarak yapacaksin. Sen şehirleri 8 büyüklükteki depremlerde hiçbir şey olmamış gibi devam edecek sekilde dayanikli kur, insanlarını ona göre eğit, ondan sonra sana ne faydan, tsunamiden, neresinin ne kadar kırıldığından...o bilim adamlarının işi...

Kaanda esas konu ne?

Kendi kendine mümkün olduğunca yerli bir savas uçağını mühimmatı ile birlikte üretip bağımsız şekilde kullanabilmek...

Varsın hiçbir şeyden üstün olmasin, icabinda 4. Nesil olsun bizim olsun...

Gerisi fay tartışmaları gibi..önemsiz demiyorum ama esas konuya kıyasla anlamsiz...

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz