KAAN 5. Nesil Savaş Uçağı Projesi

Başlatan AVCI, 15 Aralık 2010, 20:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Yerli Savaş Uçağımız Nasıl Birşey Olacak?

Tamamen özgün bir tasarım olacak. Hiçbir uçağa benzemeyecek.
82 (41.8%)
Güney Kore ile ortak olarak KFX'i millileştireceğiz.
17 (8.7%)
SAAB ile ortak stealth bir uçak geliştireceğiz.
40 (20.4%)
F-16 tecrübemizi kullanarak gelişmiş bir F-16 yapacağız.
25 (12.8%)
Projeyi rafa kaldırıp ABD'den uçak alacağız.
17 (8.7%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıya yazıyorum.
15 (7.7%)

Toplam Oy Verenler: 196

Tesisin adını unuttum neydi ya ;D Valla milli savaş uçağında AN 77 gibi bir radar görmek isteriz. Mesajı Paylaş
ZOR HEMEN İMKANSIZ ZAMAN ALIR
             --------MAROON BERETS--------

Bu arada o tesis ne zaman tamamlanacak,ne zaman faaliyete geçecek??? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Tuco - 28 Ocak 2014, 17:45:11
Bu arada o tesis ne zaman tamamlanacak,ne zaman faaliyete geçecek???

tesisin bitmesi mart 2014 verilmisti . faaliyete geçmesi biraz daha zaman alabilir Mesajı Paylaş


Turkey Likely To OK Indigenous Fighter Program


ANKARA — Turkey's government, procurement and industry officials widely expect Prime Minister Recep Tayyip Erdogan to approve an ambitious program to build the country's first indigenous fighter aircraft, amid doubts that Ankara could afford to buy it alongside theF-35 joint strike fighter.

A senior procurement official said the three draft models, one of which would become the first Turkish indigenous fighter jet, have been finalized.

"If and how we proceed from now on will be discussed and decided at the next committee meeting," the procurement official said Jan. 20. "We expect the prime minister to rule in favor of going ahead to the development phase."

The "committee" is the Defense Industry Executive Committee, chaired by Erdogan, which oversees top procurement decisions. The committee does not have a scheduled meeting, but sources say the next gathering is likely before local elections March 30.

The committee's other members are Defense Minister Ismet Yilmaz, Chief of General Staff Army Gen. Necdet Ozel and chief procurement official Murad Bayar.

Turkey has been in talks with Sweden's Saab for pre-conceptual design work for the first Turkish national fighter jet. Saab produces the JAS 39 Gripen, a lightweight single-engine multirole fighter.

But industry sources say other foreign players could get involved in later stages. "It is not a secret that [Korea Aerospace Industries] is seeking to have a slot," said one Western company source.

Turkey hopes that the indigenous TF-X will fly by 2023, the centennial of the republic. Turkey's aerospace powerhouse, Turkish Aerospace Industries (TAI), has been debating three designs.

"We have submitted our report on the three designs without delays. We hope that the government will give the go-ahead for [the next stage of] the program. We aim to sign a development contract this year," said Ozcan Ertem, head of TAI's aircraft group, in remarks carried by the semiofficial Anadolu news agency.

Another procurement official said all parties involved with TF-X met this month "to iron out differences between the procurement authorities and the Air Force over what ... TAI's role should be."

A government official said Erdogan could endorse the TF-X development contract. "I cannot speak on the prime minister's behalf at this stage. And the findings of TAI's report are not yet on his desk. All I can say is that this is one of his 'prestige projects,' " he said.

But industry sources and experts have said that developing and building the first made-in-Turkey fighter while buying F-35s could be too costly for Turkey.

They say Turkey could face a US $50 billion bill in the next few decades if it decides to build an indigenous fighter jet and order scores of the US-led, multinational F-35 in a parallel move. Ankara intends to buy around 100 F-35s.

Industry experts say a number of Turkish companies, with experience earned as part of the US-led JSF program, now look more competent: Ayesas and KALE in aviation; TEI in engines; TAI in fuselage, design and integration; Aselsan in avionics, radars and electronics; Roketsan and MKEK in weapons systems; Ayesas and Milsoft in data software; and Meteksan in national data links.

As an earlier indication of a positive decision on the TF-X, former Transport Minister Binali Yildirim said in September that a plan for the design, development and production of a Turkish civilian aircraft, with 60 to 120 seats, already had been submitted to the Cabinet for approval. ■

http://www.defensenews.com/apps/pbcs.dl ... 4301250026 Mesajı Paylaş

Konu önümüzdeki hafta içinde yapılması beklenen SSİK te ele alınarak karara bağlanacak galiba.İlk kez olarak üç modelin isimleride zikredilmiş FX-1,FX-5,FX-6 olarak.

Alıntı Yapİlk yerli savaş uçağında son aşama!

Türkiye'nin prestij projesi olan "FX/TX" kod adı verilen ilk yerli savaş uçağının ilk (SSİK)Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında ele alınacağı öğrenildi. Uçakla ilgili iki yıldan beri yürütülen çalışmalar ve yapılabilirlik etüdü, SSİK'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'e sunulacak. Toplantıda, projenin sistem geliştirme ve gösterim safhasına geçiş kararının alınmasının planlandığı öğrenildi. 30 Mart yerel seçimleri nedeniyle bir ertelemeye gidilmemesi halinde SSİK'in önümüzdeki günlerde toplanması bekleniyor.

ÖN TASARIM SAFHASI TAMAMLANDI

Hava Kuvvetleri'nin 2020'li yıllardan sonra jet eğitim ve muharip uçak ihtiyacını milli imkanlar ile karşılamak amacıyla, 15 Aralık 2010 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK)'nin 545 sayılı kararı ile bir proje başlatıldı. Proje kapsamında, ihtiyaç makamı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı, tedarik makamı SSM ve ana yüklenici TUSAÞ çalışanları ilk defa Entegre Proje Yönetim Ofisi adı verilen bir yapı altında bir araya gerek konsept geliştirme ve kavramsal tasarım çalışmalarını sürdürdü. Bu aşamada Hava Kuvvetleri Komutanlığı, uçağın görev yapacağı 2030'lu yıllar ve ötesinin harekat ortamını düşünerek yapılabilir bir uçağın harekat isterlerini net olarak ortaya koydu. Çalışmanın ilk 13 ayı bu isterler dokümanının hazırlanması ile geçti. Projenin Konsept Geliştirme ve Ön Tasarım Safhası ise Eylül 2013 itibarı ile tamamlandı.

SSİK'TE YAPILABİLİRLİK ETÜDÜ SONUÇLARI SUNULACAK

IDEF-2013 esnasında halkımıza açıklanan üç konfigürasyon üzerinde tasarım çalışmaları yoğunlaştı. Bunlardan birincisi FX-1 versiyonu denilen(F-18, Eurofighter, Rafale veya Mig-29'lardakine benzer) çift motorlu bir uçak, diğeri FX-5 versiyonu denilen bunun tek motorlu bir konfigürasyonu ve sonuncusu ise FX-6 denilen yine tek motorlu ancak genellikle Avrupa uçak üreticilerinin kullandığı gibi delta kanat ve kanardlı konfigürasyon olarak ortaya çıktı. İki yıldan beri yürütülen çalışmaların ve yapılabilirlik etüdünün sonuçlarının bu yılın ilk SSİK toplantısında komite üyelerine sunulacağı öğrenildi. Bu toplantıda, projenin müteakip safhası olan Sistem Geliştirme ve Gösterim safhasına geçiş kararının alınması planlandı.

http://haber.gazetevatan.com/ilk-yerli-savas-ucaginda-son-asama/610523/1/gundem
Mesajı Paylaş

FX-2, FX-3, FX-4 Neredeler acaba? Bu kodlamanın gerekçesini cidden merak ettim. Mesajı Paylaş

FX-7-8-9-10 da vardır belkide fakat onlar elenmiş konseptler.. Zaten daha öncede bahsedilmişti son 3'e elenerek bu konseptlerin kaldığı.. Mesajı Paylaş




Ben aslinda boyle bir concept istemistim, bizim ucak biraz farkli olsun diye Mesajı Paylaş

Sence ne tür bir motor kullanıyor bu uçak ? Bunlar biraz hayal ürüne dostum ayakların yere basmaya ihtiyacı var.Hepi topu stealth tasarımlı ve olabildiğince milli sistemlerle dolu,uçan kaçan ve bağımsız kullanım imkanı sunan bir uçak peşindeyiz.Sonrası sonra,şimdilik bundan ötesine fazla bakamayız.Ama hayalsiz olmaz tabi hayallerin varsa yaşarsın,umut edersin.Bir filmden aklımda kalan ve çok tuttuğum bir sözdür ''Umudun varsa şansın var demektir'' bilmem anlatabildin mi ! Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz