Sohbet odası

Başlatan Hawkerx, 22 Ocak 2011, 00:30:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Kapgan - 18 Ocak 2025, 22:48:00
Alıntı yapılan: marmara - 18 Ocak 2025, 22:13:55Bence Türkler çok çalışkan millet, her sektörde varını yokunu koyarak çalışıyor. Ancak ülke ekonomisi doğru yönlendirilmediği için milletin kazancını enflasyon yutmaya devam edyor. Türkiye yüksek enflasyon konusunda dünyada Arjantin, Güney Sudan ve Zimbabve'den sonra geliyor. Doğal olarak enflasyonu yavaşlatmak için faizler de çok yüksek. Ülkede savaş yok, ekonomik yaptırımlar da yok ama buna rağmen ekonomik sorunların olması garip.

Ülke yeni taze havaya ihtiyacı var, bu 25 senedir tahtı bırakmayan kuzeydeki başkaları için de geçerli. Bu dediklerim aklı başında birisi gelirse geçerli olacaktır, Gorbaçev veya Enver Paşa modunda birisi gelirse daha beter olur. 

Enver Paşa gayet aklı başında bir insandı. Balkanlardaki buçuk milletlere karşı savaşamayan orduyu, bir kaç senede İngiltere ve Rusya'ya karşı 3 sene savaşacak duruma getirmek için bir hayli akıl gerekir zaten. Atatürk'ün uyguladığı milli iktisat politikasının temellerini de liderliğini Enver Paşa'nın yaptığı İttihat Terakki partisi atmıştır. Enver Paşa, o yazdığın adamla yan yana gelecek bir insan değil.

Osmanlı Devleti'nin 1. Harbe katılmama gibi bir lüksü yoktu.Birçok tarihçinin genel kanısına göre bu harbin temel amaçlarından birisi zaten Osmanlı'nın parçalanması üstüne idi. Bu,birçok tarihçiden birisi de Halil İnalcık'tır. Enver paşa çok akıllı ama fazlaca hayalperest biriydi, Atatürk'ün pragmatizmine maalesef sahip değildi.Osmanlı'yı Halil hocadan okuyun,O'nun Osmanlı hakkındaki tezleri dünyadaki tüm tarihçilere ilham olmuştur,büyük adamdı rahmetli. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 18 Ocak 2025, 23:09:31O yönden bakarsak Gorbaçev de Nobel ödülünü almıştı, hatta bazılarına göre kahramandır.
Enver Paşa'nın Türklere yaptığını düşman bile yapamadı. Tek taraflı bakmaz yanlış, adam harbiye nazırı olduktan sonra orduyu modernize etti ama Balkan savaşından sonra Osmanlı'nın savaşacak durumu yoktu, eline uzaydan ordu katılsa bile 1.Dünya Harbine katılmak hataydı.

Kafkaslara kış aylarındaki saldırı ve sonucu feci oldu. Irak'ta, Arap yarım adasında, Filistin için savaşlar Osmanlıyı yıpratı, Çanakkale hariç tüm cepheleri kaybetti. Enver Paşa cellat gibiydi bu millet için, şansına Atatürk gibi lider çıktı ve ülkeyi kurtardı.

1.Dünya Harbine Osmanlı girmeseydi belki dünyanın en çok petrol ihraç eden ülkesi olurdu. Ülke coğrafyası tamamen farklı, ekonomisi şu andaki haliyle kıyaslarsak kat kat büyük olablirdi. Irak, Süriye, Filistin, Lübnan, Mekke ve Medine'yi kontrol eden kocaman devletti şu anda Türkiye. Asırlarca kontrol eden topraklarını petrol devrimi gelince elden kaçırdı. Bunların en büyük sebepçisi Enver Paşa'dır.

Bu yazdıklarını o dönem tarihine vakıf olup biraz da analitik zekası olan bir insan yazmaz. Savaşa girilmeseydi, değil o dediğin coğrafyalar, doğu ve güney doğu Anadolu bile elden çıkardı. Sen bunları bilmek zorunda değilsin tabi. Ama şunu bil, eğer dediğin gibi savaşa girilmeseydi sen büyük ihtimal şu anda Rusya federasyonunun değil, Rus çarlığının bir vatandaşı olurdun. Bu senin için belki fark etmez ama bizim için çok fark ederdi. Özellikle o tarihlerde.

Bu savaş bizim isteyerek girdiğimiz bir savaş değil. Rusya'ya saldırmazlık anlaşması önerdik, Rusya kabul etmedi. İngiltere'ye beraber savaşalım dedik İngiltere kabul etmedi. Almanların yanına itildik.

Sen bir yabancı olarak Türk tarihinin o dönemlerine vakıf olmak istiyorsan bu iyi bir şey. Mesela İsmet Paşanın hatıratını oku. Kurtuluş savaşını yapan ordunun temelini kime dayandırıyor orada. Ya da Atatürk'ün en yakınlarından Mahmut Esat Bozkurt'un " Mümkün olsa şu üç kişinin aleyhinde konuşanların dillerini keserdim; Enver Paşa,Talat Paşa ve Mustafa Kemal Paşa" dediğini oku.

Savaşa girilmeseydi o koca coğrafyalar elde kalırdı demek, ben o dönem hakkında hiç bir şey bilmiyorum demektir.
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Kapgan - 18 Ocak 2025, 23:45:21Bu yazdıklarını o dönem tarihine vakıf olup biraz da analitik zekası olan bir insan yazmaz. Savaşa girilmeseydi, değil o dediğin coğrafyalar, doğu ve güney doğu Anadolu bile elden çıkardı. Sen bunları bilmek zorunda değilsin tabi. Ama şunu bil, eğer dediğin gibi savaşa girilmeseydi sen büyük ihtimal şu anda Rusya federasyonunun değil, Rus çarlığının bir vatandaşı olurdun. Bu senin için belki fark etmez ama bizim için çok fark ederdi. Özellikle o tarihlerde.

Bu savaş bizim isteyerek girdiğimiz bir savaş değil. Rusya'ya saldırmazlık anlaşması önerdik, Rusya kabul etmedi. İngiltere'ye beraber savaşalım dedik İngiltere kabul etmedi. Almanların yanına itildik.

Sen bir yabancı olarak Türk tarihinin o dönemlerine vakıf olmak istiyorsan bu iyi bir şey. Mesela İsmet Paşanın hatıratını oku. Kurtuluş savaşını yapan ordunun temelini kime dayandırıyor orada. Ya da Atatürk'ün en yakınlarından Mahmut Esat Bozkurt'un " Mümkün olsa şu üç kişinin aleyhinde konuşanların dillerini keserdim; Enver Paşa,Talat Paşa ve Mustafa Kemal Paşa" dediğini oku.

Savaşa girilmeseydi o koca coğrafyalar elde kalırdı demek, ben o dönem hakkında hiç bir şey bilmiyorum demektir.

Konuyu kişisel tartışmalara çekmeden tarihsel analizin yap. Benim hakkıda sen hiç yorum yapma, benim hangi ülkenin vatandaşı olduğumu bilmeden sallayıp durma. Boş tartışma yaratacak iletiler yazma. Kısaca tanımadığın adama karşı milleti, ırkı, kimlik değerleri, vatandaşiığına hiç dokunma. Beni tanımıyorsun ve yazdıkların tamamen yanlış, Burkina Faso ve Türkiye vatandaşı da olabilirim. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 18 Ocak 2025, 23:52:17Konuyu kişisel tartışmalara çekmeden tarihsel analizin yap. Benim hakkıda sen hiç yorum yapma, benim hangi ülkenin vatandaşı olduğumu bilmeden sallayıp durma. Boş tartışma yaratacak iletiler yazma. Kısaca tanımadığın adama karşı milleti, ırkı, kimlik değerleri, vatandaşiığına hiç dokunma. Beni tanımıyorsun ve yazdıkların tamamen yanlış, Burkina Faso ve Türkiye vatandaşı da olabilirim.

Profilindeki bayrağı baz alarak, hiç art niyet taşımadan ve olayı daha iyi kavraman için bir örnek verdim sadece. Olayı sen kişiselleştirdin. Üstelik hoş olmayan bir üslupla. Bu şekil emir kipleriyle  racon keserek konuşulmaz. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: KARACI - 18 Ocak 2025, 23:35:21Osmanlı Devleti'nin 1. Harbe katılmama gibi bir lüksü yoktu.Birçok tarihçinin genel kanısına göre bu harbin temel amaçlarından birisi zaten Osmanlı'nın parçalanması üstüne idi. Bu,birçok tarihçiden birisi de Halil İnalcık'tır. Enver paşa çok akıllı ama fazlaca hayalperest biriydi, Atatürk'ün pragmatizmine maalesef sahip değildi.Osmanlı'yı Halil hocadan okuyun,O'nun Osmanlı hakkındaki tezleri dünyadaki tüm tarihçilere ilham olmuştur,büyük adamdı rahmetli.
Osmanlı çok uğraşmıştır aslında İtilaf devletleri safında savaşa girmeyi ama bizi istemediler Ruslardan dolayı. Enver paşanın tüm evraklarını Murat bardakçı yayınlamıştır şiddetle tavsiye ederim herkese. Kendisi 28 yaşında devletin başına gelmenin verdiği özgüvenle çok söz dinleyen birisi değildir maalesef, yaptığı planların pek ayrıntılarını düşünmez büyük resme fazla odaklanır, Sarıkamış bunun bir tezahürü. Buna ileriki yıllarda padişah kızı olan eşine kendine kanıtlama dürtüsü de eklenince çok uçuk hayaller peşinden oradan oraya sürüklenmiştir.

Halil hocaya tarihçilerin şeyhi derler, Braudel ayarında denir. Bernard Lewis gibi mükemmel ortadoğu tarihçisi bile onun en büyük Osmanlı tarihçisi olduğunu söyler. Forumda halil hoca hayranları görmek beni sevindirdi. Kütüphanemde yaklaşık iki raf kitabı var, tuğla gibi kitapları bir kaç günde okunur, hele bir Fatih Sultan Mehemmed Han kitabı var ki insanı kanatlandırır 600 yıl önceye götürür. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Prof. Doğu - 19 Ocak 2025, 00:28:15
Alıntı yapılan: KARACI - 18 Ocak 2025, 23:35:21Osmanlı Devleti'nin 1. Harbe katılmama gibi bir lüksü yoktu.Birçok tarihçinin genel kanısına göre bu harbin temel amaçlarından birisi zaten Osmanlı'nın parçalanması üstüne idi. Bu,birçok tarihçiden birisi de Halil İnalcık'tır. Enver paşa çok akıllı ama fazlaca hayalperest biriydi, Atatürk'ün pragmatizmine maalesef sahip değildi.Osmanlı'yı Halil hocadan okuyun,O'nun Osmanlı hakkındaki tezleri dünyadaki tüm tarihçilere ilham olmuştur,büyük adamdı rahmetli.
Osmanlı çok uğraşmıştır aslında İtilaf devletleri safında savaşa girmeyi ama bizi istemediler Ruslardan dolayı. Enver paşanın tüm evraklarını Murat bardakçı yayınlamıştır şiddetle tavsiye ederim herkese. Kendisi 28 yaşında devletin başına gelmenin verdiği özgüvenle çok söz dinleyen birisi değildir maalesef, yaptığı planların pek ayrıntılarını düşünmez büyük resme fazla odaklanır, Sarıkamış bunun bir tezahürü. Buna ileriki yıllarda padişah kızı olan eşine kendine kanıtlama dürtüsü de eklenince çok uçuk hayaller peşinden oradan oraya sürüklenmiştir.

Halil hocaya tarihçilerin şeyhi derler, Braudel ayarında denir. Bernard Lewis gibi mükemmel ortadoğu tarihçisi bile onun en büyük Osmanlı tarihçisi olduğunu söyler. Forumda halil hoca hayranları görmek beni sevindirdi. Kütüphanemde yaklaşık iki raf kitabı var, tuğla gibi kitapları bir kaç günde okunur, hele bir Fatih Sultan Mehemmed Han kitabı var ki insanı kanatlandırır 600 yıl önceye götürür.

"Bir savaşı,savaşın yasandigi meydana gidip hayalini kurmadan, cografyayı görmeden,sesleri isitmeden yazmayacaksın" der.Başka bir kafa idi gercekten.O'nun zekatını alan İlber hoca bayragin hakkini vermistir bana göre,tabii öğrencisi olarak. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Kapgan - 19 Ocak 2025, 00:20:12Profilindeki bayrağı baz alarak, hiç art niyet taşımadan ve olayı daha iyi kavraman için bir örnek verdim sadece. Olayı sen kişiselleştirdin. Üstelik hoş olmayan bir üslupla. Bu şekil emir kipleriyle  racon keserek konuşulmaz.

İşte bu yuzden koydum o bayrağı. Ayrıca burslu üniversite eğitmini Türkiye'de okudum, yediğimi içtiğimi karşılayıp tamamen bedava yaşamımı sağladığına göre devlet de enayi değildir. Milletin verdiği vergi ile boşuna adam yetiştirmezler. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Prof. Doğu - 19 Ocak 2025, 00:28:15Osmanlı çok uğraşmıştır aslında İtilaf devletleri safında savaşa girmeyi ama bizi istemediler Ruslardan dolayı.

Bu kısım ilgimi çekti, Detaylandırırsanız, pek bir mutlu olacağım. Çünkü hep merak etmişimdir nedenini. Mesajı Paylaş

Ruslar Fransa ve İngiltere ile ittifak kurduğu için Osmanlıyı bu gruba katılmasını istemiyordu. Osmanlı zayıf ülke olduğu için İngiliz ve Fransızlar Çar'ın isteğini geri çeviremyordu. 2.Nikolay da Enver Paşa gibi hayalperest kişiydi, Almanlara karşı cephede savaşırken hanımına adet döneminin nasıl geçtiğini sormuştu mektupla. Zaten Nikolay karakter olarak da zayıf birisiydi, tahta çıkmasını kendisi de istemiyordu, abisi kazadan ölünce taht ona kalmıştı.

Osmanlı'nın 1. Dünya Harbine katılması İngiliz, Fransız ve Ruslar için beklenmedik sürpriz olmuştu. Boğazlardan Ruslara yardım konvoyu gönderecek iken Osmanlı savaşa katıldı karşı cepheden. Mühimmat sıkıntısından dolayı Ruslar Almanlara karşı ağır yenilgiye uğradı, ülke sanayisi zayıf, vergilerin kat kat artması, ağır kayıplar nedeniyle Çarlık çöktü. Ruslara yardım etmek için Boğazlardan geçmek istediler ama Çanakkale savaşını kaybedince planları suya düştü.

Kısacası Osmanlı gider ayak Çarı da mezara götürdü. Osmanlı(Enver Paşa) kendisini zorlayarak Almanlarla ittifak kurdu ve savaşa katılmıştı, bu savaşı kaçırabilirdi. Komunistlerin ortaya çıkmasında da Osmanlının sebebi vardı diyebiliriz, Boğazlardan yardım gelseydi Çarlık yıkılmazdı. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz