Sohbet odası

Başlatan Hawkerx, 22 Ocak 2011, 00:30:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aslında bütün veriler burada var. Ancak yorumlayabilmek önemli. Ekonomik tablo bizden iyi ama paraları bizden neden değersiz Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Efes - 14 Eylül 2024, 11:24:20

Aslında bütün veriler burada var. Ancak yorumlayabilmek önemli. Ekonomik tablo bizden iyi ama paraları bizden neden değersiz
Aslında, ülkenin para değerinden öte enflasyonu asıl önemli rakamdır.
10 yıl önceki belli bir parayla alabildiğiniz mal değeri, enflasyon farkı çıktıktan sonra bugünkü kazancınızla, kayda değer bir farklılık göstermiyorsa; para biriminizin düşük olması çok önemli değildir.
Özkaynakları yok denecek düzeyde olan ülkelerin ana gelirleri, ihracatlarıdır. Kişi başı gelirleri yüksek ise, para birimlerinin düşük rakam gibi görünmesi çokta önemli değildir. Kişi başı gelirleri ve ihracatları, enflasyonun önünde artış gösteriyorsa bir sıkıntı olmaz.

Japon Yen'i, 1 dolara karşı 130-140 Yen iken, Japon'lar 1980'li yıllarda, ABD şirketlerini satın alıyor, ABD'de fabrika kuruyor ve ABD pazarını yönetiyorlardı. Tabii bu noktaya, 1960'lardaki 1dollar = 350 Yen'den gelmişlerdi. Çünkü ihracat rakamları arttıkça Yen'in artışı kontrolden çıkmış olsa da, kişi başı gelir, enflasyona oranla önde gitmeyi sürdürdüğünden halkın alım gücünü etkilememişti.

1989'a gelindiğinde Japon ve Alman ekonomileri, ABD'yi zor duruma sokacak şekilde dengesiz bir şekilde büyüyordu. ABD'nin üretim bazını tehlikeye sokmuşlardı. 1990'da, bilinçli olarak çıkartılan ilk körfez savaşıyla ve Irak ve Kuveyt petrolleri denklem dışı bırakılarak, bu 2 ekonominin ana hammadde girdisi olan petrol fiyatları, sentetik olarak, yükseltildi. Almanya daha da zor duruma düşebilirdi. Çünkü Doğu ile birleşme büyük bir ekonomik yüktü. Neyseki AB ve onun sağladığı pazar, Almanya'ya oksijen oldu. Bu savaşın ters etkilerini, Japonya'ya oranla daha hafif geçiştirdi. Japonya ise hala debeleniyor.

Bu son paragraf, bana bizzat, İngiliz bir sosyo ekonomi profesörünün anlattığı detaylardan alıntıdır.

Ürdün dinarı GBP'den bile daha değerli. Ürdün kişi başı geliri 4800dolar.

Hindistan Rupi'si dolara karşı, 2001'den buyana 47rupiden 80rupiye gerilemiş. 2001'den bu yana ortalama büyüme hızı %5'in üzerinde. 2001'de 485 milyar dolar olan GDP, 2024'de 4 trilyon dolara ulaşmış olacak. Kişi başı gelirde 450 dolardan 2750dolara çıkmış olacak. (doların enflasyonu bu dönem için 1,78. Yani 2001'deki 450 dolar şimdi 800 dolar.) Yani Hindistan, son 20 yılda reel olarak 3.5 kat zenginleşmiş. Ama parası %60 değer kaybetmiş.

Paranızın Dolar paritesi ekonominin göstergesi değildir.
Mesajı Paylaş

https://www.facebook.com/reel/1583488603051956

Bu konu ülkenin gündeminde. Aslında ilk anda ben bir parodi falan yapmışlar sandım. Ama baktım değil. Sosyal medyada çok eleştiriliyor. Yarışmanın adına, amacına ve geçmişine bakarsak, aslında eleştirenler haksız sayılmazlar. Üzerine bir de galiba Kiev Büyükelçisinin kızıymış kendileri. Toplumda, yönetenlerin liyakatsız atamaları vs konusunda bu kadar çok tepki varken bu yarışmada bile böyle bir durumla karşılaşmak, sanki ateşe odun atmak gibi olmuş. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: Efes - 14 Eylül 2024, 10:51:53
Ekonomi bilgisi olan arkadaşlara birşey sormak istiyorum.

Bir güney Kore wonu 0,025₺ ve 0,00075$ a eşitmiş.
Elektronik ve otomotiv devi ihracatçı bir ülkenin para birimi nasıl bu kadar değersiz olabiliyor

Paradan 6 sıfır attık ondan oldu.  Bir günde bir dolar bir milyon üçyüz bin lira iken ertesi gün bir lira otuz kuruşa indi ama paramızın değeri değişmedi. Canımız istese altı değil on sıfır atardık paramız şu anda dünyanın her parasından daha değerli olurdu. Yani zamanında 1 dolar 1300 000 tl iken atıyorum 1 Kore parası 100 000 tl idi yani yüz bin kat değerli idi tl den sıfırları atınca dolar başa baş oldu Kore parası değersiz oldu. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 14 Eylül 2024, 15:29:47
https://www.facebook.com/reel/1583488603051956

Bu konu ülkenin gündeminde. Aslında ilk anda ben bir parodi falan yapmışlar sandım. Ama baktım değil. Sosyal medyada çok eleştiriliyor. Yarışmanın adına, amacına ve geçmişine bakarsak, aslında eleştirenler haksız sayılmazlar. Üzerine bir de galiba Kiev Büyükelçisinin kızıymış kendileri. Toplumda, yönetenlerin liyakatsız atamaları vs konusunda bu kadar çok tepki varken bu yarışmada bile böyle bir durumla karşılaşmak, sanki ateşe odun atmak gibi olmuş.

Bu kız mı bizi temsil edicek,galiba bir Azra akın zor çıkacak gibi bu ülkede. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 14 Eylül 2024, 17:37:49
Alıntı yapılan: Efes - 14 Eylül 2024, 10:51:53
Ekonomi bilgisi olan arkadaşlara birşey sormak istiyorum.

Bir güney Kore wonu 0,025₺ ve 0,00075$ a eşitmiş.
Elektronik ve otomotiv devi ihracatçı bir ülkenin para birimi nasıl bu kadar değersiz olabiliyor

Paradan 6 sıfır attık ondan oldu.  Bir günde bir dolar bir milyon üçyüz bin lira iken ertesi gün bir lira otuz kuruşa indi ama paramızın değeri değişmedi. Canımız istese altı değil on sıfır atardık paramız şu anda dünyanın her parasından daha değerli olurdu. Yani zamanında 1 dolar 1300 000 tl iken atıyorum 1 Kore parası 100 000 tl idi yani yüz bin kat değerli idi tl den sıfırları atınca dolar başa baş oldu Kore parası değersiz oldu.

+1 tamam şimdi oldu 6 sıfırı unutturdular bana :D
6sıfır atılmasaydı
1$ 1330won iken
1$ 32 000 000₺ olurdu Mesajı Paylaş

Enflasyonu olan ve kredi alan tek ülke biz değiliz. Guney Korede de enflasyon var ve borç alıyor ama aldığı krediyi teknolojiye ve teknolojik alt yapıya kullanıyor. Bir samsung bir Hundai çıkabilmesi için paraya ihtiyaç var.
Biz zamanında enflasyonu önlemek için para birimi değiştirdik enflasyonu sıfırladık dolar bolluğu döneminde ülke ekonomisi nispeten iyiydi ama değerlendirmedik maalesef. Mesajı Paylaş
Þehit Piyade Yarbay İlker Çelikcan. Saygı ve Rahmetle.

http://youtu.be/75VRGlpzi8M?si=rCPjMbmQnQkO4Vpi

Vay be şimdi bu hikaye doğru ise cengiz han kuşsuz mu vefat etmiş 😛 Mesajı Paylaş

ispanya'da  şöyle  bir  yeni evlilik modeli varmış.

bir çeşit  yarı resmi evlilik gibi  bir şey.
acaba   evlilik  kurumunu  bu  çeşit  farklı  bir  alternatif evlilik  modeli  geliştirirsek  kurtarabilir miyiz?
isteyen yine  klasik evlensin;  ama  isteyen de yarı resmi evlensin.

bu gün  yine  nafaka ve  eski evliliklerle ilgili birçok haber okudum internette.
valla insan evlenmekten soğuyor.

Mesajı Paylaş

Ispanyaya falan bakmayan gerek yok en doğru model atasozumuzde gizli...

Bekarlik sultanliktir :) Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz