Sohbet odası

Başlatan Hawkerx, 22 Ocak 2011, 00:30:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GPT 4-o yu gördünüz mü? Artık uzay filmlerindeki makine ile konuşma başlamak üzere. Yapay zeka her ay katlanarak gelişiyor. Çeviriyi çok dili desteklemeyi her ne kadar neredeyse mükemmel destekliyor gibi görünse de bu gelişmeler geleceğin dünyasının tek küresel dile dönüşeceği işaretleri taşıyor. Bence 2050 de 30 yaş altı tüm dünya aralarında İngilizce ile anlaşacak. Bugün GPT ye ingilizce soru sorunca çok daha düzgün cevap alınıyor. Dünya halklarda bir birine karışmaya başladı. Human planet e doğru gidiyoruz. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Bir beğeni ateşledim Yaşar Bey. Ama bence Türkçenin affedilemez bir kusuru var. O da şu: Türkçede tek heceli teşekkür kelimesi yok!! Bütün önemli emir kipleri ve önemli isimler Türkçede tek hecelidir. At, it, su, et, ye, iç, gör, vs vs

"Teşekkür ederim", Ne kadar zorlama bir ifade bu, dikkat ediniz. Doğal olmadığı her halinden belli. Bu kadar temel bir ihtiyacı gidermek, böylesine zor olmamalıdır.

Tek heceli teşekkür ifadesini Türkçeye sokmazsak, kaba saba ve kavgacı insanlar olmaya devam ederiz. Dil, insanları biçimlendirir. Mesajı Paylaş

"Sağol"
Gayet kısa ama sorun uzunlukta kısalıkta değil, insanımız hödük. Teşekkür etmek kılıbıklık olarak kabul edilir , zor gelir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 17 Mayıs 2024, 17:52:36
Bir beğeni ateşledim Yaşar Bey. Ama bence Türkçenin affedilemez bir kusuru var. O da şu: Türkçede tek heceli teşekkür kelimesi yok!! Bütün önemli emir kipleri ve önemli isimler Türkçede tek hecelidir. At, it, su, et, ye, iç, gör, vs vs

"Teşekkür ederim", Ne kadar zorlama bir ifade bu, dikkat ediniz. Doğal olmadığı her halinden belli. Bu kadar temel bir ihtiyacı gidermek, böylesine zor olmamalıdır.

Tek heceli teşekkür ifadesini Türkçeye sokmazsak, kaba saba ve kavgacı insanlar olmaya devam ederiz. Dil, insanları biçimlendirir.
Chat GPT ye tek heceli selamlaşma kelimesi üret dedim verdiği cevap şu.

Türkçede tek heceli ve yaygın olarak selamlaşma anlamında kullanılabilecek bir kelime bulmak oldukça zordur çünkü kültürel olarak selamlaşma ifadeleri genellikle daha uzundur. Ancak, bu ihtiyaca yönelik yaratıcı bir öneri yapmak gerekirse, "Hey" kelimesi düşünülebilir.
Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 17 Mayıs 2024, 18:04:11
Alıntı yapılan: Merzifonlu - 17 Mayıs 2024, 17:52:36

Tek heceli teşekkür ifadesini Türkçeye sokmazsak, kaba saba ve kavgacı insanlar olmaya devam ederiz. Dil, insanları biçimlendirir.
Chat GPT ye tek heceli selamlaşma kelimesi üret dedim verdiği cevap şu.

Türkçede tek heceli ve yaygın olarak selamlaşma anlamında kullanılabilecek bir kelime bulmak oldukça zordur çünkü kültürel olarak selamlaşma ifadeleri genellikle daha uzundur. Ancak, bu ihtiyaca yönelik yaratıcı bir öneri yapmak gerekirse, "Hey" kelimesi düşünülebilir.

"Hey" demek uluslararasi dilde birisine müracaat etmek dikkatini çekmek için.
Türkçede "Merhaba"(Meraba) kelimesi zaten var, Japon veya Þili'den gelen birisi için bu kelime zor değil ki. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: DelKu - 17 Mayıs 2024, 18:02:15
"Sağol"
Gayet kısa ama sorun uzunlukta kısalıkta değil, insanımız hödük. Teşekkür etmek kılıbıklık olarak kabul edilir , zor gelir.

Ben uzun süredir "Sağol" sözcüğünü kullanıyorum günlük konuşmalarımda. Tek heceli değil ama öztürkçe.

Sonra Selamün Aleyküm lafına da bozuluyorum. İbranice barış seninle olsun lafından türetme Þalom aleyke sözünden gelen bir deyim.
"İyi günler" demek dururken ne gerek var elin yahudisinin sözünü kullanmaya? Mesajı Paylaş

Dilimizin bozulmasi hakkında o kadar şey var ki buraya yazmak zaman alır. Yabanci dilden geçmiş kelimeler yaninda hiç bir sey. Pazartesi günü yazarım bunu.
Sayın Yaşar Selamın Aleyküm Müslümanlar arasında yapılan bir selamlaşma şekli özellikle bunu vurgulayarak, karşısındakine masaj verircesine diyenler midemi bulandırsa da samimi olarak konusanlar için her hangi bir sıkıntı yok.
Bir diğer mevzu ise adlandirmalar. Bu gerçekten çok can sıkıcı bir durum. Pazartesi günü buraya yazacağım. Saygılar. Mesajı Paylaş
Þehit Piyade Yarbay İlker Çelikcan. Saygı ve Rahmetle.

İbranice ve Arapçanın birbirinden kelime alması gayet normal. "sizlere selam olsun" anlamındadır. Türkiye'de bu selam biçimini bilerek kullanan müslümanlar bunu aynı zamanda "Allah'ın Selamı" diyerek kullanırlar. Asla ibraniceden geldiğini düşünmezler. Bence esas olan kullanan kişinin niyetidir. Hangi şekli kullanan olursa ben o usulde karşılık veririm. Asla rahatsız olmam. Tabii, tercih sizindir. Mesajı Paylaş

Üzülerek söylüyorum ama kendinden başka Herşey olmaya (Doğu ya da Bati nereden olursa olsun farketmez)merakli bir milletiz....olayin özü bu...

Dünyada bu kadar eski ve görkemli tarihi,medeniyeti,kültürü olup da bu kadar başka birşey olmak için çabalayan başka bir millet yok adım gibi eminim...

Toplum bilimcilerin araştırması gereken bir konu, hakikaten çok ilginç....

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Arkadaşlar, bir selamdan geldiğimiz noktaya bakın. Ben Türküm, aynı zamanda Müslümanım. Müslümanlık elbette ki kültürümüz üzerinde etkili olacaktır. Bu gayet doğaldır. Diğer dinlerde de böyledir. Türkiye'de Araplaşmak isteyenlerin çok fazla olduğu kanaatinde değilim. Olsa olsa İngilizleşmek, Fransızlaşmak, Amerikanlaşmak isteyenler kadardır. Kıyafetlerine bakarak karar veriyorsanız onlardan bir bölümü "yanlış bir yorumla da olsa" bu kıyafetleri dinin gereği sandıkları için giyiyorlar. Yoksa "özellikle bir bölümü" benim kadar, sizler kadar Türktürler. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz